گروه صنایع معدنی آلومینیوم
 
بادکوبه‌ای مطرح کرد:
آندسازی، گامی برای قطع وابستگی در صنعت آلومینیوم
گروه صنایع معدنی >آلومینیوم - شرکت آلومینیوم ایران (ایرالکو) به عنوان یکی از تولیدکنندگان و تامین کنندگان اصلی شمش آلومینیوم کشور با هدف بهینه سازی، صرفه جویی و کاهش آلایندگی، برنامه نوسازی واحد ها را در دستور کار قرار داده و این روند تا دستیابی به هدف مذکور ادامه دارد. به طوری که فاز نخست پروژه بهينه سازي و اتوماسيون ديگ هاي كارگاه احيای قديم این مجتمع (74ديگ) در تاریخ 24 آذر جاری به بهره برداري رسید.
 
به گزارش ماین نیوز، همچنین قرار است پس از دریافت تضمین های لازم و تایید از سازمان هاي ذيربط، نيمه شمالي خط 3 و خطوط 4 و 5 كارگاه احيای قديم، اتوماسيون و بهينه سازي شود. در این میان، کارخانه آندسازی نیز در برنامه تغییر قرار گرفته و قرار است دور از محیط شهری (شهرک صنعتی خیرآباد واقع در 30 کیلومتری اراک)، کارخانه ای جدید با فناوری مدرن و با ظرفیت بزرگ تر احداث شود.

حمیدرضا بادکوبه‌ای، مدیرعامل در این مورد به سئوالات خبرنگار ما پاسخ داد.

درباره طرح انتقال واحد آندسازی ایرالکو توضیح بفرمایید؟

در سند راهبردی توسعه صنایع کشور، تولید یک میلیون تن آلومینیوم به عنوان هدفی استراتژیک در نظر گرفته شده است. بدین منظور، طرح احداث کارخانه تولید آلومینیوم ایران با استفاده از فناوری مدرن و کاهش هزینه های بهره برداری و الزام در رفع مشکلات زیست محیطی مد نظر قرار گرفت.

در سال80، قرارداد احداث خطوط جدید احیا با ظرفیت 100 هزار تن شمش آلومینیوم و نیز 65 هزار تن آند (ماده اولیه مورد نیاز) با شرکت NFC چین منعقد شد. در سال 81، گشایش LC طرح مذکور انجام و در سال 86 راه اندازی شد اما کارخانه تولید آند به دلیل تامین نشدن نقدینگی و مشکل مکان یابی مناسب اجرایی نشد و اکنون واردات این ماده اولیه با هزینه بالا از خارج کشور انجام می شود.
به منظور رفع مشکلات یاد شده، مجتمع ایرالکو تصمیم به راه اندازی شرکتی با هدف تولید آند مورد نیاز هر دو خط قدیم و جدید گرفته و در سال 91، قرارداد خرید زمین در منطقه صنعتی خیرآباد (در30 کیلومتری شهرستان اراک) را با شرکت شهرک های صنعتی استان مرکزی منعقد کرده است.

میزان سرمایه گذاری طرح چقدر است؟


کل سرمایه مورد نیاز برآورد شده برای اجرای این طرح، 3 هزار و 300 میلیارد ریال است.

اقدامات انجام شده تاکنون کدامند، چه میزان پیشرفت دارد و پیش بینی شما از زمان راه اندازی چیست؟

مهمترین اقدامات صورت گرفته تاکنون شامل خرید تجهیزات اصلی، خرید زمین، دریافت مجوزهای لازم برای انجام امور زیربنایی همچون حفر چاه، تامین برق مورد نیاز دوره ساخت، مخابرات، عملیات احداث جاده های دسترسی، حصار کشی زمین، استقرار پیمانکار نگهبانی، انجام مطالعات اولیه برای افزایش ظرفیت به 100 هزار تن در سال و نیز آغاز عملیات احداث ساختمان های اصلی تولید است. با توجه به اینکه بخش اصلی تجهیزات، خریداری شده و در انبار موجود است، پیشرفت طرح حدود 48 درصد برآورد می شود و در صورت تامین مالی، پیش بینی می شود که این طرح تا 4 سال آینده به بهره برداری برسد.

برای احداث کارگاه، چند هکتار اختصاص داده شده است؟

برای احداث کارخانه آند به 40 هکتار زمین نیاز است اما چون طرح های توسعه ای دیگر نظیر احداث نیروگاه اختصاصی مد نظر است، 150 هکتار زمین خریداری شده است.

ظرفیت واحد فعلی چقدر است و برای کارگاه جدید چه ظرفیتی در نظر گرفته شده است؟ میزان مصرف کارخانه آلومینیوم سازی چه میزان است؟

کارخانه آندسازی خط قدیم احیا با ظرفیت 65 هزار تن آند با سایز کوچک فعال است که تا 80 هزار تن قابلیت تولید دارد اما با توجه به اینکه بهینه سازی خطوط احیای قدیم در حال اجرا بوده و نیازمند تولید آند با سایز بزرگ تر است، کارخانه جدید آند برنامه تامین 35 هزار تن آند با سایز متوسط و 65 هزار تن آند با سایز بزرگ (جهت خطوط 110 هزار تنی جدید) در دست اقدام دارد. این طرح جوابگوی نیاز هر دو کارگاه خواهد بود.

آیا کل تجهیزات مورد نیاز این کارخانه جدید است یا اینکه از تجهیزات موجود آند سازی قبلی هم استفاده می شود؟ در صورت مثبت بودن، چگونه تامین می شود؟

همان گونه که اشاره شد، تجهیزات مورد نیاز کارخانه آند سازی تامین شده و در انبار موجود است تا پس از اجرای عملیات سیویل، سازه و آماده سازی ساختمان های تولید، نصب شود اما چون افزایش ظرفیت تا 100 هزار تن در سال برنامه ریزی شده، خرید برخی تجهیزات تکمیلی ضروری است.
همچنین، از آنجا که هدف ما بهینه سازی تغییرات است، تلاش می کنیم حداکثر استفاده از تجهیزات موجود به عمل آید.

با این حال، در صورت لزوم خرید تجهیزات، اولویت با صنایع داخلی و در صورت نبود آن در داخل، خرید از صاحب تکنولوژی و تامین کنندگان درجه اول صورت خواهد گرفت.

بهره برداری از این طرح، چه نتایجی به دنبال خواهد داشت؟


آند علاوه بر اینکه جزو ارکان اصلی فلز آلومینیوم است، به دلیل قابلیت استفاده در صنایع دیگر، کالایی استراتژیک محسوب می شود و واردات آن همواره با محدودیت های فراوانی مواجه بوده و هست. طوری که شرکت های صادرکننده این ماده اولیه ناچار به اخذ مجوز صادرات هستند.

بنابراین، با راه اندازی طرح مذکور، علاوه بر قطع وابستگی به خارج و درنتیجه جلوگیری از خروج ارز از کشور، از واردات آن بی نیاز شده و سبب اشتغال زایی مستقیم برای حداقل 300 نفر خواهد شد.
گذشته از این، با بهره برداری از این طرح، راه اندازی ده ها صنعت جانبی و اشتغال زایی غیر مستقیم ناشی از آن و نیز سود آوری شرکت را به همراه خواهد داشت. همچنین، با به روز شدن تجهیزات، مشکلات زیست محیطی به حداقل خواهد رسید.

چنانچه مطلبی باقی مانده، بفرمایید؟


ضمن تشکر از مسئولان ذیربط، استاندار و همکاران، نمایندگان مجلس، مدیر کل صنایع و معادن استان و غیره، اعلام می دارد به رغم درگیری همزمان ایرالکو در طرح های توسعه ای دیگر از جمله درپوش گذاری و بهینه سازی خطوط احیای قدیم، بهینه سازی کارگاه ریخت، پروژه انتقال آلومینا از طریق سیستم DEUSE PHASE و غیره که فشار زیادی را از بعد نقدینگی بر شرکت ایجاد می کند، به دلیل تعهد به راه اندازی طرح یاد شده به بهترین نحو، مدیریت ایرالکو این طرح را بر خود فرض شمرده و انتظار دارد نهادهای ذیربط یاری رسان مدیریت ایرالکو بوده و به ویژه در تامین نقدینگی مورد نیاز همراهی کنند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۹ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۲۲
کد مطلب: 21056