گروه صنایع معدنی فولاد
 
تشکیل کارگروه مشترک فولاد کشورهای D۸
گروه صنایع معدنی >فولاد - بخشی از توسعه اقتصادی کشورها به تولید و صادرات صنایعی برمی‌گردد که تقاضا برای آن همواره در سطح بالایی حفظ شده است. از این رو وزیر صنعت، معدن و تجارت در جلسه گروه دی ۸ پیشنهاد تشکیل کارگروهی فولادی داده است تا بتوانند در بازار جهانی این محصول علاوه بر توسعه مبادلات در تنظیم بازار نیز همکاری کنند.
 
به گزارش ماين نيوز، کارشناسان در این رابطه معتقدند گروه دی۸ که بیشتر آنها تولیدکننده فولاد و حلقه‌های بالادستی هستند می‌توانند در تدوین استراتژی منطقه‌ای تولید و تنظیم قیمت فولاد نقش محوری ایفا کنند و ایران به عنوان کشوری که در زنجیره بالادستی فولاد توانمندی‌های خوبی کسب کرده است قابلیت صدور خدمات فنی و مهندسی به کشورهای عضو را دارد اما کشورهای دیگر در ساخت و راه‌اندازی کارخانه‌ها نمی‌توانند به ایران کمک کنند.

فولاد به عنوان محصولی زیربنایی در تمام کشورهای در حال توسعه مصرف بالایی دارد. از این رو کشورها با برنامه‌ریزی گسترده به دنبال سهم بیشتری از بازارهای جهانی هستند. هم‌اکنون کشور چین با ۸۲۲ میلیون تن در صدر تولیدکنندگان جهان قرار گرفته، گرچه بیشترین تقاضا را نیز در جهان به خود اختصاص داده است. با این حال نزدیک به ۵۵ میلیون تن صادرات فولاد دارد. در این بین کشورهای دی۸ که متشکل از ۸ کشور اسلامی شامل ایران، ترکیه، پاکستان، مالزی، اندونزی، بنگلادش، نیجریه و مصر هستند با جمعیتی بالغ بر ۱ میلیارد نفر نزدیک به ۱۰۰ میلیون تن فولاد در سال تولید می‌کنند که توسعه همکاری این کشورها می‌تواند در تنظیم و تامین بازار منطقه‌ای موثر باشد.

نقش محوری ایران در فولاد منطقه

یک عضو انجمن فولاد ایران در رابطه با مزایای تشکیل کارگروه فولاد از سوی کشورهای عضو دی۸ اظهار کرد: این پیشنهاد توسط وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران مطرح شده که در صورت اجرایی شدن می‌تواند همچون سایر تشکل‌های بین‌المللی اوپک، انجمن صادرکنندگان و... نقش موثری در متعادل کردن عرضه و تقاضا و تعدیل قیمت‌ها داشته باشد. درواقع با دایرشدن دبیرخانه این کارگروه در تهران ایران می‌تواند نقش محوری در بازارهای منطقه‌ای فولاد ایفا کند، چراکه کشورهای دی۸ نزدیک به ۱ میلیارد نفر جمعیت دارند و برخی از کشورها همانند بنگلادش با ۲۰۰ میلیون نفر جمعیت از مصرف‌کنندگان بزرگ فولاد در جهان محسوب می‌شوند. احمد دنیانور با اشاره به کارکردهای این کارگروه بین‌المللی اضافه کرد: این همکاری مشترک می‌تواند در راستای ایجاد یک کنسرسیوم قوی باشد که همفکری‌های متقابلی برای بازار فولاد انجام می‌دهند که این استراتژی می‌تواند در زمینه افزایش یا کاهش تولید فولاد و تامین مواد اولیه برای کارخانه‌ها موثر باشد، زیرا برخی کشورها همچون نیجریه از ذخایر خوب زغال‌سنگ و سنگ‌آهن بهره‌مند هستند.

ظرفیت ایران در حلقه‌های بالادستی فولاد

این عضو هیات تجاری ایران در کشورهای دی ۸ با تاکید بر اینکه کشورمان می‌تواند صدور خدمات فنی مهندسی را در قالب انجمن فولادی دی۸ توسعه دهد ادامه داد: در بین اعضای دی ۸ تنها دو کشور مالزی و مصر در تولید فولاد حرفی برای گفتن ندارند و مابقی کشورها در تکمیل زنجیره فولاد می‌توانند با همدیگر همکاری کنند. از آنجایی که ایران در چند سال گذشته توانسته است در حلقه‌های بالادستی فولاد همچون کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی موفقیت‌های چشمگیری به‌دست آورد در قالب همکاری‌های دی۸ نیز می‌تواند خدمات فنی و مهندسی خوبی را به این کشورها ارائه کند.

احمد دنیانور با نگاهی به جایگاه اعضای دی ۸ در تولید فولاد تصریح کرد: اعضای این تشکل بین‌المللی کمتر از ۱۰۰ میلیون تن فولاد در سال تولید می‌کنند، به طوری که ترکیه ۳۴ میلیون تن، ایران ۱۶/۵ میلیون تن، بنگلادش ۱۴ میلیون تن، اندونزی ۳ میلیون تن، مصر ۲ میلیون تن، نیجریه ۱/۵ میلیون تن و پاکستان نزدیک به ۱۰ میلیون تن از فولاد را به خود اختصاص داده‌اند. ترکیه به عنوان بزرگترین فولادساز گروه دی۸ نقش مهمی در تامین بازار کشورها همچون عراق دارد، گرچه در یک سال اخیر بحران سیاسی در این کشور استراتژی صادرات فولاد ترکیه را به مخاطره انداخت با این حال به نظر می‌رسد ترکیه در امسال میلادی به دنبال افزایش صادرات فولاد باشد. از سوی دیگر کشوری مانند نیجریه می‌تواند هدف بازار صادراتی ایران در بخش تجهیزات حلقه‌های بالادستی فولاد باشد.

کارگروهی برای تامین مواد اولیه

دبیر انجمن فولاد در رابطه با کارکرد تشکل بین‌المللی در بخش فولاد گفت: کشورهای اسلامی دی ۸ بازارهای نزدیک به هم دارند اما سهم اندکی در تولید فولاد جهانی دارند. به طوری که کمتر از ۶ درصد از تولید فولاد جهان به آنها اختصاص دارد، به همین دلیل نقش آنها نمی‌تواند بسیار پررنگ شود. با این حال کشورهای عضو دی۸ می‌توانند در تامین مواد اولیه اعضا با یکدیگر همکاری کنند، چراکه برخی کشورهای دی۸ منابع خوبی از کک و زغال‌سنگ دارند و می‌توانند در این زمینه همکاری‌های خود را توسعه دهند.

رسول خلیفه سلطان با اشاره به توانمندی‌های ایران در تجهیز و تکمیل حلقه‌های بالادستی فولاد ادامه داد: ایران در فرآوری سنگ‌آهن در چند سال گذشته شرایط خوبی کسب کرده است. به همین دلیل در تولید کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی کشورهای اعضا می‌توانند همکاری کنند اما کشورهای دیگر کمک چندانی در تولید فولاد و... نمی‌توانند به ایران داشته باشند و به نوعی ایران جلوتر از این کشورهاست.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۳ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۵:۴۰
کد مطلب: 20745
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت