گروه معادن فلزات گرانبها
 
بازار كم‌فروغ طلا در خراسان رضوي
گروه معادن >فلزات گرانبها - با وجود اينکه شرق کشور به ويژه خراسان رضوي از مناطق غني ذخاير معدني طلا به شمار مي رود، اما تاکنون نتوانسته جايگاه خود را در اقتصاد استان به عنوان يک سرمايه مطمئن پيدا کند.
به گزارش ماين نيوز، طلا از ديرباز از سرمايه هاي پولساز و با پشتوانه در بازار و اقتصاد خانوار به شمار مي رفته، اما در شرايط نابسامان اقتصادي چند سال اخير، سايه رکود بر بازار سرمايه طلارا نيز بي نصيب نگذاشته و ديگر اين کالاي با ارزش در معاملات بازار رونق گذشته را ندارد. طلااز معدود ذخاير معدني خراسان رضوي است که تاکنون خام فروشي نشده و کل طلاي استحصالي معادن در همين استان به فرآوري و فروش مي رسد. در بين خريداران دائم طلا در بازار خراسان رضوي، اندک شمارند که از عيار نسبتاً بالاي طلاي استان آگاه بوده و زيورآلاتي بخرند که طلايش از اين استان باشد لذا به دلايل مختلف اين کالاهنوز نتوانسته پاسخگوي نياز بازار در ساخت زيورآلات باشد. کشف طلا در اين استان به سال 1382 بازمي گردد و به گفته کارشناسان رگه هاي طلا در معادن عميق است، اما آنچه استخراج مي شود در سطح قرار دارد. طلا از کانسنگ استخراج مي شود و شيوه جداسازي آن به صورت ذوب سنگ انجام مي گيرد که از هر تن حداکثر 2 گرم طلابه دست مي آيد.

به گفته «مهدي اعتمادي مقدم»، معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوي، اين استان داراي 711 معدن با ذخيره 53.5 ميليون تن و استخراج سالانه 27 ميليون و 749 هزار تن است که براي راه اندازي آن ها 19 هزار و 616 ميليارد ريال سرمايه گذاري شده است. اعتمادي مقدم افزود: خراسان رضوي 46 نوع ماده معدني دارد که عمده آن ها شامل کائولن، کروميت، سيليس، سنگ آهن، طلا، باريت، بنتونيت، تراورتن، خاک رس، خاک صنعتي، سنگ آهک، سنگ لاشه، گچ خاکي، مرمريت، منگنز، شن و ماسه و سيليس مي شود. وي با بيان اينکه خراسان رضوي پس از استان هاي اصفهان و آذربايجان غربي رتبه سوم را از نظر برخورداري ذخاير طلادارد، يادآورشد: در اجراي طرح هاي اکتشاف مواد معدني سازمان زمين شناسي از سال 1382 تاکنون 889 هزار تن ذخيره معدني طلادر اين استان شناسايي شده است. از 5 معدن طلايي که تاکنون در اين استان کشف شده، 3 معدن در شهرستان هاي تربت حيدريه، کاشمر و نيشابور گواهي بهره برداري و 2 معدن در شهرستان هاي کاشمر و تربت حيدريه گواهي کشف دارند. معادني که گواهي کشف دارند به مزايده گذاشته مي شود و برنده مزايده تا 2 سال فرصت دارد پروانه بهره برداري آن را بگيرد، اما شروع کار بهره برداري مستلزم گذراندن روند اداري تا دريافت آخرين مجوز است که3 ماه تا يک سال به طول مي انجامد.

معاون سازمان صنعت خراسان رضوي اظهار داشت: در کشورهاي داراي فناوري پيشرفته در زمينه استخراج از معادن، کار استخراج و جداسازي طلااز سنگ سريع و تميز انجام مي گيرد، اما در کشور ما به دليل نداشتن فناوري لازم اين کار کند و با کيفيت نازلتر انجام مي شود. ماشين آلات مورد نياز براي استخراج طلاکه از کشورهاي همسايه يا چين وارد ايران مي شود فاقد فناوري استحصال از عمق است و تنها مي توان از آن ها براي استحصال از سطح و حداکثر تا عمق 20 متر استفاده کرد. وي با بيان اينکه اکتشاف معادن توسط سازمان زمين شناسي در سطح کلان کشور و توسط بخشي خصوصي در جزء انجام مي گيرد، افزود: سازمان زمين شناسي اکتشافات ناحيه اي و بخش خصوصي اکتشافات موضعي را انجام مي دهد. معاون سازمان صنعت خراسان رضوي گفت: معدنکاران بخش خصوصي از بنيه مالي قوي برخوردار نيستند که اکتشافات را به صورت عمقي انجام دهند و سازمان زمين شناسي نيز به دليل کمبود بودجه نمي تواند اکتشاف همه ذخاير معدني را در کشور برعهده بگيرد. وي با بيان اينکه در کل معادن طلاي خراسان رضوي 100 نفر مشغول به فعاليت هستند، افزود: معدن جزو انفال و متعلق به دولت است و زماني که به بخش خصوصي نيز واگذار مي شود اختيار فروش يا واگذاري آن براي دولت باقي مي ماند.

اکتشاف طلا در عمق نياز به سرمايه دارد

«جمال روشن روان»، رئيس مرکز زمين شناسي و اکتشافات معدني منطقه شمال شرق کشور نيز گفت: در خراسان رضوي در مورد اکتشاف مواد معدني از جمله طلادر مرحله دوم و سوم اکتشاف نياز به سرمايه گذاري گسترده داريم. در اجراي طرح هاي اکتشافي مواد معدني تاکنون 11.5 تن ذخاير معدني طلادر اين استان کشف شده است. اکتشافات ژئوشيميايي سيستماتيک در خراسان رضوي از مهم ترين فعاليت هاي اکتشافي توسط سازمان زمين شناسي کشور با همکاري شرکت هاي مختلف بوده است. 5 تن از ذخاير واگذار شده در مناطق بردسکن، «کوه زر» تربت حيدريه، «تاريک دره» و «اولنگ» فيروزکوه تربت جام و يک هزار و 300 کيلو در منطقه «ارغش» قرار دارد. بر اساس اطلاعات به دست آمده، در منطقه «ارغش يک» در شهرستان نيشابور يک هزار و 300 کيلو گرم، «ارغش 2» يک هزار و 700 کيلو گرم و در طرقبه - شانديز 2 هزار کيلو گرم طلاشناسايي شده است. همچنين از پلاسرها (مواد معدني تجمع يافته در دشت، رودخانه و مانند آن) در زرمهر تربت حيدريه 600 کيلو گرم، در بخش کوچکي از «کلاته تيمور» کاشمر 100 کيلو گرم و «کبودان» بردسکن يک هزار کيلو گرم طلاشناسايي شده است.

وي گفت: آخرين کشف ذخاير معدني در خراسان رضوي در محدوده شهرستان کاشمر شامل 889 هزار تن کانسنگ طلابا عيار ميانگين يک گرم در هر تن است. براي شناسايي دقيق ميزان ذخيره طلادر برخي مناطق ديگر استان از جمله شهرستان هاي کاشمر، بجستان، بردسکن، مشهد، تربت حيدريه و خواف و انجام اکتشافات عمومي و تفصيلي آن ها طرح هايي توسط دولت و بخش خصوصي در حال اجراست که با انجام آن ذخاير طلاي استان افزايش مي يابد.

رکود در بازار طلا

«باقر معبودي نژاد»، رئيس اتحاديه طلاو جواهر مشهد هم با اشاره به وضعيت نابسامان کارگاه هاي توليد و عرضه طلاو جواهر در اين شهر، گفت: اخيراً بسياري از کارگاه هاي توليدي، بنکداري و واحدهاي عرضه طلاو جواهر در اين شهر تعطيل شده است. فقط از ابتداي امسال 50 تا60 واحد توليدي و عرضه طلاو جواهر تعطيل شده و هم اينک بازار طلاراکد بوده و ارزش افزوده 8 درصدي امسال بر اين رکود دامن زده است.

رئيس اتحاديه طلاو جواهر مشهد با اعلام حمايت از صادرات طلاو جواهر با اخذ مجوز از سوي بانک مرکزي، اظهار اميدواري کرد، شرايطي فراهم شود تا بازار طلاو جواهر رونق يابد. وي ميزان استخراج سالانه اين معادن را 963 هزارتن ذکر کرد و يادآورشد: گروه معدني معادن مذکور شامل سنگ هاي تزئيني، غيرفلزي و فلزي و مصالح ساختماني است که در شهرستان هاي خراسان رضوي توسط بخش خصوصي به بهره برداري رسيده است.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۳ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۴۱
کد مطلب: 20715
 
مرجع : روزنامه ایران