گروه معادن ساير حوزه ها
 
صنایع نسوز در آستانه بحران
گروه معادن >ساير حوزه ها - دبیر انجمن صنعت نسوز ایران خواستار حمایت تعرفه‌ای از صنایع نسوز شد و این امر را برای افزایش ظرفیت تولید فولاد به 60 میلیون تن یک ضرورت دانست.
 
به گزارش ماين نيوز، علی‌حسین زاویه با اشاره به برنامه‌ریزی وزارت صنعت برای افزایش فولاد در سند چشم‌انداز اظهار کرد: همانطور که برای افزایش ظرفیت تولید قرار شده زیرساخت‌های آن مانند آب و برق و غیره را خودمان فراهم کنیم، اما این امر در زنجیره تولید فولاد برای نهاده‌های استراتژیک بسیار مهم است و از آنجایی که نسوزها در تولید فولاد نقش بسیاری دارند، باید این صنعت مورد توجه بسیاری واقع شود.

او با بیان اینکه باید از تولیدکنندگان نسوز بخش خصوصی حمایت شود تا به موازات سند چشم‌انداز زنجیره تولید فولاد تکمیل شود، افزود: اگر می‌خواهیم نسوزهای ارزانتر و با کیفیت‌تری تولید کنیم باید برای افزایش ظرفیت تولید فولاد طوری برنامه‌ریزی شود که این صنعت را هزینه‌های اضافی روبه‌رو نکند.

زاویه افزود: بارها گفته شده که صنعتگران نسوز به دلیل اینکه حرف دولتمردان را گوش کرده‌اند، با توجه به افزایش ظرفیت صنعت فولاد ظرفیت‌سازی کرده‌اند که این ظرفیت‌ها هم اکنون بلا استفاده مانده‌اند.

او افزود: ما بیش از دو برابر ظرفیت نیاز نسوز برای چشم‌انداز فولاد ظرفیت داریم که هزینه‌های اضافی آن برای صنعت نسوز است و عملا این صنعت را با هزینه‌‌های اضافی بسیاری روبه‌رو کرده است.

دبیر انجمن صنعت نسوز ایران با بیان اینکه باید برای طرح جامع فولاد بدون نقص از همه دعوت شود، گفت: نقدهای زیادی درباره طرح جامع فولاد وجود دارد که برخی از آنها وارد است به همین دلیل باید از همه برای اصلاح آن دعوت شود تا اینکه عجولانه برای صنایع وابسته به فولاد تصمیم‌گیری نشود.

او افزود: کسانی که برای فولاد کالای استراتژیکی مانند نسوزها را تولید می‌کنند هم باید در تصمیم‌گیری‌ها برای این طرح جامع نظرات‌شان را ارائه کنند و در تهیه چشم‌انداز صنعت فولاد نقش آفرینی کنند.

زاویه گفت: اگر می‌خواهند هزینه‌های اضافی تولید به صنعت نسوز تحمیل نشود تا ما کالای ارزان در اختیار صنعت فولاد قرار دهیم، باید حمایت‌های لازم صورت بگیرد، چرا که ما نمی‌خواهیم زیر چادر اکسیژن باشیم.

دبیر انجمن صنعت نسوز گفت: انتظار می‌رود حمایتی که از ما می‌شود، حمایت تعرفه‌ای باشد. ما بیشتر از این نمی‌خواهیم. این حمایت تعرفه‌ای به این معنا است که کالاهای نسوزی که الان در حال تولید است و در فولاد مبارکه به عنوان بهترین فولادساز کشور مورد استفاده قرار می‌گیرد، در بازارهای صادراتی قدرت رقابت پیدا کند.

زاویه افزود: کیفیت نسوزها بسیار خوب است و در قیاس با کالاهای خارجی درجه یک، کالاهای داخلی نسوز رکوردش کمتر نیست. بنابراین اگر از ما حمایت‌‌های تعرفه‌ای شود، قیمت‌‌های ما بالا نمی‌رود و حداقل قدرت رقابت‌‌‌ پیدا می‌کنیم.

او تصریح کرد: با حمایت‌ها کالاهای نسوز ارزان قیمت و بی‌کیفیت وارد کشور نمی‌شود که وضعیت صنعتگران ایرانی در معرض خطر قرار بگیرد. قیمت تولید داخلی نسوزها منطقی و پایین است و در عوض کیفیت‌مان بالا است در نتیجه انتظار داریم حمایت تعرفه‌ای از ما صورت بگیرد.

دبیر انجمن صنعت نسوز افزود: امیدواریم ارز مبادله‌ای تبدیل به ارز متقاضی شود تا برای واردات کالاهای ساخته شده نسوز ارز مبادله‌ای به طور کلی حذف شود. در جلساتی که با وزارت صنعت داشته‌ایم، قرار بر این شده تعرفه‌ نسوزها افزایش یابد.

زاویه افزود: ما برای صنعت نسوز طرح جامعی هم داریم که با ظرفیت‌سازی که انجام دادیم، از طرح جامع تولیدمان بیشتر است تا جایی که برای 42 میلیون تن فولاد ظرفیت نصب شده نسوزمان کفایت می‌کند.

چرا نسوزها قربانی فولاد شدند؟
صنعت نسوز کشور در حالی در آستانه بحران قرار گرفته که این صنعت با وجود موانع و مشکلات فراوان، سهم شایانی در راه‌اندازی صنایع مختلف ایفا می‌کند.

واکاوی طرح جامع فولاد نشان می‌دهد که نسوزها نقش بسیار زیادی در توسعه این صنعت دارند، با این وجود به نظر می‌رسد این صنعت به نوعی قربانی ظرفیت‌سازی صنعت فولاد شده‌ است.

آنگونه که اخیرا وزیر صنعت نیز درباره افزایش ظرفیت تولید فولاد برنامه‌های وازتخانه متبوع خود را اعلام کرده، قرار است ایران در 10 سال آینده به تولید 60 میلیون تن فولاد دست یابد. همچنین بررسی‌ها نشان داده با وجود اینکه برای 42 میلیون تن فولاد ظرفیت نصب شده صنایع نسوز داخلی کفایت می‌کند، هزینه‌های اضافی تولید دست به گریبان این صنعتگران بخش خصوصی شده است.

برنامه ریزی برای بازارهای صادراتی نسوزها
در زنجیزه تولید فولاد پس از سنگ آهن، نسوزها مهره اصلی هستند. از آنجایی که مواد نسوز اکسیدهایی هستند که پایه معدنی دارند و درجه حرارت نرم شوندگیشان بالای 1400 درجه است، بخشی از آنها به عنوان عایق و بخش دیگر به عنوان قطعه عملکرد مثل نازل‌ها و دریچه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. در واقع علاوه بر این بخش عمده‌ای از مواد نسوز به عنوان لایه محافظ پوسته‌های فلزی در صنایعی که با حرارت‌های بالا مواجه هستند قرار می‌گیرند و در صنایع فلزی که به حرارت بالاتری نیاز دارند معمولا از فلزات با درجه حرارت ذوب بالا استفاده می‌شود.

اما با این حال بر اساس برنامه‌ریزی‌ها برای افزایش ظرفیت تولید فولاد در این سال‌ها صنایع نسوز حجم تولید خود را بالا برده‌اند، تا جایی که ظرفیت‌سازی ایجادشده برای این محصول صنعتی از ظرفیت طرح جامع آن افزایش یافته است. به همین دلیل برای جلوگیری از هزینه‌های اضافی روند تولید کارخانه‌های نسوز ایران ظرفیت تولید خود را کاهش داده‌اند.

همچنین مزیت دیگر این تولید نقش آن در نفت است. زیرا تمام اولفین‌هایی که به پارس جنوبی وارد می‌شوند شامل صنعت نسوز هستند. اما گزارش‌های رسیده نشان داده سیاستگذاران نفتی حجم بسیاری از نسوزها را از خارج به کشور وارد می‌کنند و این به گفته صنعتگران این کالا نتیجه بی‌توجهی به تولید ملی است. ولی در حقیقت آن بخش‌های نفتی کشور که در حال حاضر مواد نسوز مصرف می‌کنند مصرف خود را از طریق واردات تامین می‌کنند و تنها بهانه برای واردات نسوزها این است که می‌گویند ما باید استانداردها رو رعایت کنیم.

اما بررسی‌ها نشان می‌دهد دسترسی نه چندان راحت به مواد نسوز، باعث واردات نسوزهای خارجی شده است. زیرا تولید برق با صنعت نسوز ارتباط مستقیمی دارد و این صنعت به هر جایی که تولید انرژی در آن موجود باشد، بسیار وابسته است. اما حال که کارخانه‌های نسوز ظرفیتی بیشتر از طرح جامع این صنعت دارند می‌توان در کنار استفاده این محصولات در صنعت فولاد حجمی از آن را به بازارهای صادراتی تزریق و برای صادرات گسترده آن برنامه‌ریزی کرد.
تاریخ انتشار : شنبه ۱۱ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۶:۰۹
کد مطلب: 20597
 
مرجع : اقتصاد نيوز