گروه معادن فلزات گرانبها
 
تاراج معادنی به رنگ طلا در خاک خورشید
گروه معادن >فلزات گرانبها - معادن طلای خراسان همچون گنجی در دل این خاک می درخشد و می تواند به ضرباهنگ توسعه اقتصادی شتاب بیشتری ببخشد، اما بی رغبتی سرمایه گذاران و عدم بهره مندی از تجهیزات مدرن برای استخراج طلا، ثروت های خدادادی این پهنه زرخیز را به تاراج برده است.
 
به گزارش ماین نیوز، گنج هایی که در خاک خراسان نهفته است، این استان را در رتبه سوم بهره برداری از ذخایر طلا قرار داده اما این سرزمین با توجه به قدیمی بودن فناوری استخراج طلا، تاکنون در حوزه بهره برداری از این ذخایر عملکرد مطلوبی نداشته و حتی در جا زده است

*استخراج طلا از دل معادن به شیوه ای قدیمی

معادن طلا در این سرزمین، سرمایه ای است که می تواند به ضرباهنگ رشد اقتصادی این سرزمین سرعت و شتاب بیشتری ببخشد اما حقیقت امر این است که کمبود اعتبارات و عدم استقبال بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در بخش معادن از دیگر عواملی است که سبب شده این استان تاکنون برای پیمودن پله های توسعه اقتصادی در حوزه بهره برداری از معادن طلا موفقیتی کسب نکند.

در همین راستا یکی از فعالان در حوزه معادن گفت: استخراج از معادن به شیوه ای قدیمی و سنتی و وجود قوانین دست و پاگیر از مواردی است که سبب شده سرمایه گذاران رغبتی برای سرمایه گذاری در بخش های معدنی نداشته باشند.

*ثروت هایی که بیهوده به تاراج می رود/ بهره برداری از ذخایر معدنی به سادگی می سر نیست

سعید تبرایی ادامه داد: معادن طلای این سرزمین ثروت هایی است که بیهوده به تاراج می رود زیرا در بخش استخراج طلا از دل معادن به فناوری های روز مجهز نبوده و دارای عقب ماندگی هستیم و از سوی دیگر تحریم های اقتصادی در کنار بازگشت سرمایه در بلند مدت، بخش خصوصی را برای سرمایه گذاری در این بخش راضی نمی کند.

وی افزود: همه این عوامل دست به دست همه داده تا بهره برداری از این سرمایه ها و ذخایر معدنی به سادگی میسر نباشد.

صاحب نظران در حوزه معدن بر تقویت زیرساخت های بهره برداری، سرمایه گذاری و توسعه طرح های اکتشافی تاکید داشته و معتقدند؛ این عوامل در کنارهم می تواند خراسان را به بزرگترین سرزمین در بحث اکتشاف و ذخیره طلا تبدیل کند؛ اما این همه در حالی است که گفته می شود؛ بسیاری از اکتشافات و حفاری های معدنی به صورت سطحی صورت می گیرد و همین امر موجب شده تا فرصتی برای کشف و استخراج ذخایری که زیر خروار ها خاک قرار گرفته، وجود نداشته باشد.

*نبود سرمایه گذاری بخش خصوصی/ بهره مند نبودن از تجهیزات مدرن برای استخراج طلا

راضیه علیرضایی، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی دلیل اصلی حفاری ها به صورت سطحی را ناشی از نبود سرمایه گذاری بخش خصوصی و استخراج طلا به وسیله شیوه های قدیمی دانست و گفت: فشارهای اقتصادی و نداشتن بهره مندی از تجهیزات مدرن برای استخراج طلا از دل معادن سبب شده تا به صورت سطحی فرآیند استخراج صورت گیرد.

وی ادامه داد: این معادن سرمایه ای عظیم برای خراسان رضوی محسوب می شود اما تا زمانی که به سرمایه گذاری بخش خصوصی و تکنولوژی در امر استخراج تکیه نداشته باشیم، نمی توانیم موفقیتی در این بخش کسب کنیم.

علیرضایی با بیان اینکه ظرفیت های معدنی فراوانی در سرزمین خراسان ریشه دوانده، افزود: با وجود مجهز نبودن به سیستم استخراج نوین باید به این نکته هم اشاره کرد که فعالان بخش خصوصی انگیزه ای برای بهره برداری از معادن فلزات گران بها ندارند و تمام تمرکز خود را به سمت معادنی که فلزات استراتژیک داشته، معطوف کرده اند.

در حال حاضر پنج معدن طلا در شهرستان های تربت حیدریه، بردسکن، سبزوار کاشمر و نیشابور کشف شده و تمامی طلاهای استخراج شده از معادن در داخل منطقه فرآوری می شود.

*ثروت هایی که در دل خاک نهفته است/لزوم نوسازی ماشین آلات و تجهیزات

رئیس انجمن ماشین سازى و تجهیزات خراسان رضوى با اشاره به اینکه معادن طلا ثروت هایی است که در دل خاک نهفته است، گفت: ارائه نکردن تسهیلات لازم از سوی بانک ها به سرمایه گذاران و نبود تجهیزات مدرن سبب شده تا معادن طلای این استان به خوبی مورد بهره برداری قرار نگیرد.

محسن شرکاء عنوان کرد: هم اکنون قفل تحریم ها در کنار کمبود منابع اعتباری نیز از دیگر مواردی است که سبب شده تا نتوانیم اقدامی برای نوسازی ماشین آلات و تجهیزات استخراج طلا از دل معادن انجام دهیم و همین امر سبب شده تا به صورت سطحی عملیات بهره برداری صورت پذیرد.

وی تصریح کرد: نبود توانایی جذب سرمایه گذار داخلی و خارجی به منظور بهره گیری از این ذخایر مانعی دیگر بر سر راه بهره مندی از ظرفیت معادن ایجاد کرده است.

گفته می شود؛ «متوسط عیار طلای خراسان رضوی یک گرم در تن بوده و تاکنون890 هزار و 500 کیلو گرم ذخیره معدنی طلا در این استان مورد شناسایی قرار گرفته است.»

رئیس سازمان نظام مهندسی معدن خراسان رضوی با تاکید بر سرمایه گذاری در بخش معدن به خبرنگار فارس اظهار کرد: اگر منابع مالی لازم برای اکتشافات معادن طلا و تقویت زیرساخت ها به منظور بهره برداری و ترغیب سرمایه گذاران وجود داشته باشد، حجم ذخایر طلا افزایش می یابد.

حسین عباسی نیا متوسط عیار طلای خراسان رضوی را یک گرم در تن دانست و اظهار کرد: عملیات اکتشاف و بهره برداری طلا از دل معادن بسیار پرهزینه و پرخطر است و به سرمایه گذاری های گسترده ای نیاز دارد، همچنین با توجه به دیر بازگشت بودن سرمایه، بخش خصوصی چندان تمایلی برای سرمایه گذاری در این بخش ندارند.

*محرومیت خراسان رضوی از فناوری های مدرن برای استحصال عمقی طلا

وی معتقد است؛ معادن طلای این سرزمین ظرفیتی بزرگ است اما این ذخایر تاکنون به ارتقاء و توسعه اقتصادی کمکی نکرده است زیرا خراسان رضوی از فناوری های مدرن و امروزی برای استحصال عمقی طلا در معادن محروم بوده و فرآیند استحصال تنها به صورت سطحی انجام می گیرد.

وی اظهار کرد: تجهیزات و ماشین آلات فعلی به علت قدیمی بودن فاقد فناوری های روز است و تنها می توان از آنها برای استحصال از سطح بهره گرفت و این در حالی است که ذخایر طلا در معادن این استان عمیق است، بنابراین همه این موارد دست به دست هم داده تا این معادن در توسعه اقتصادی این استان سهم به سزایی نداشته باشند.

*بهره گیری از ظرفیت معادن در جهت بهبود اشتغال و وضعیت اقتصادی

در همین حال یک کار شناس امور اقتصادی گفت: معادن غنی در این استان همچون سرمایه ای است که می توان در جهت بهبود اشتغال و وضعیت اقتصادی از آن بهره برد.

علی اکبر منعم خراسانی ادامه داد: در صورت تدوین برنامه ریزی های کافی و نوسازی تجهیزات به منظور استخراج طلا از معادن می توان از این ذخایر به عنوان منبع درآمد پایدار و حتی خودکفایی در بخش اشتغال و اقتصاد بهره گرفت.

معادنی که به رنگ طلاست نباید بیهوده در سرزمین خورشید زیر خروار ها خاک از چشم ها پنهان بماند بنابراین باید هرچه در توان داریم برای بهره گیری از این ذخایر به کار ببندیم تا شاید چرخ اقتصاد با سرعت بیشتری بر روی ریل توسعه حرکت کند.
تاریخ انتشار : شنبه ۴ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۱۶
کد مطلب: 20133
 
مرجع : فارس