گروه صنایع معدنی فولاد
 
بایدها و نبایدهای رشد متوازن زنجیره فولاد
گروه صنایع معدنی >فولاد - چند روز دیگر سالن اجلاس سران میزبان پنجمین همایش چشم‌انداز صنعت فولاد و معدن ایران با نگاهی به بازار خواهد بود. در این همایش تلاش شده تا بخش‌های مختلف صنعت فولاد و معدن کشور از اکتشاف و استخراج سنگ‌آهن گرفته تا تولید محصولات فولادی و سمت بازار به هم پیوند خورده و فعالان هر دو طیف بتوانند علاوه بر استفاده از تجارب یکدیگر، دلایل عدم توازن در صنعت فولاد کشور را بررسی کنند.
به گزارش ماین نیوز، در این میان کالبد‌شکافی چالش‌ها و فرصت‌های موجود در این صنعت استراتژیک و نیز حضور شرکت‌های معتبر فولادی جهان در همایش مذکور، فرصت بی‌نظیری است که در اختیار شرکت‌کنندگان و علاقه‌مندان قرار گرفته است. پیش از برگزاری این همایش در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه هفته جاری برآن شدیم تا خلاصه‌ای از اهم نکات مصاحبه‌های پیشین «دنیای اقتصاد» را به صاحب‌نظران ارائه کنیم.

الزامات رشد پویا در زنجیره تولید فولاد

یحیی آل‌اسحاق، رئیس اتاق بازرگانی تهران: مجموعه رشته فعالیت فولاد از معدن گرفته تا تولید، واردات، حمل‌ونقل‌ و مصرف احتیاج به یک نظام تدبیر و سیاست‌گذاری و مدیریت منسجم و هماهنگ دارد که ضمن استقلال حرفه‌ای در قسمت‌ها اما به‌صورت هماهنگ عمل کند. در حقیقت یک مجمع و هماهنگ‌کننده در نهادی متشکل از نخبگان و فعالان فولاد و معدن کشور برای غلبه بر این عدم توازن‌ها در زنجیره ارزش تولید فولاد بی‌اندازه ضروری است. از سوی دیگر ارائه برنامه‌ای جامع، فراگیر و بسیار منسجم و کارآ برای تحقق رشد پویا و معنادار در این صنعت با توجه به برخی الزامات و دلالت‌های سیاست‌گذاری مورد نیاز است. نخست ثبات اقتصاد کلان، تاکید بر سیاست‌های ضدتورمی و ایجاد انضباط در سیاست‌های پولی و مالی دولت و بانک مرکزی. دوم کاهش نوسانات نرخ ارز و اتخاذ سیاست تک‌نرخی ارز، سوم ارائه تصویر روشن، شفاف و بلند‌مدت از قیمت عوامل تولید به ویژه مواد خام و انرژی مورد نیاز صنعت فولاد کشور، چهارم حذف دخالت دولت در قیمت‌گذاری و کنترل قیمت مواد اولیه و محصولات تولیدی در کل زنجیره صنعت فولاد، پنجم تسهیل دسترسی به فناوری‌های نوین از طریق تعامل بهینه با کشورهای جهان و در نهایت کاهش درجه بالای انحصار در این صنعت از طریق تقدم توسعه بخش خصوصی و افزایش رقابت.

برنامه‌های بورس کالا برای تقویت صنعت فولاد

حسین پناهیان، مدیرعامل بورس کالای ایران: با توجه به تسهیل شرایط صادرات محصولات فولادی، بورس کالا در برنامه‌های کاری خود توسعه تالار صادراتی با عرضه محصولات فولادی را در دستور کار قرار داده است. بورس کالای ایران برای توسعه رینگ صادراتی و تسهیل صادرات از این کانال، با توجه به برنامه‌های عمرانی کشورهای همسایه با اتاق بازرگانی ایران و عراق رایزنی‌های لازم را انجام داده و همچنین با عضویت در اتحادیه الکترونیکی بین بورسی (IEU) برای توسعه رینگ صادراتی گام بسیار مهمی برداشته و زمینه را برای صادرات اکثر کالاها به کشورهای عضو این اتحادیه کشورهای (CIS) فراهم کرده است. با توجه به اینکه یکی از رویکردهای بورس کالا در چارچوب سند استراتژیک این شرکت، پذیرش کالاهای جدید در جهت تکمیل زنجیره‌ ارزش محصولات فولادی است، این شرکت امکان سنجی پذیرش و عرضه آهن قراضه، آهن اسفنجی و نیز معاملات سنگ‌آهن در رینگ داخلی بورس کالا را در دستور کار قرار داده است. بورس کالا با هدف بهبود وضعیت فروش کارخانه‌های فولادی در شرایط رکود کنونی، در حال بررسی تغییر حداقل تناژ خرید مقاطع فولادی برای حضور مشتریان کوچک‌تر و با نقدینگی کمتر است. یکی دیگر از برنامه‌های کاری این نهاد راه‌اندازی ابزارهای مالی نوین از جمله قرارداد آتی و سلف موازی استاندارد میلگرد است که به نقدینگی بازار و تامین مالی تولیدکنندگان کمک شایانی می‌کند.

ابزارهای قانونی مجلس در خدمت توسعه معادن

داریوش اسماعیلی، عضو کمیسیون صنایع و معادن و عضو کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی: یکی از بخش‌هایی که پتانسیل سودآوری و سرمایه‌گذاری داشته و از این راه می‌تواند در مسیر رشد و شکوفایی هرچه بیشتر اقتصاد کشور قرار گیرد، حوزه معدن و صنایع معدنی است. ما در قانون بودجه اصرار داریم؛ قوانینی که پیش‌تر در ارتباط با این حوزه به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده‌اند و به‌عنوان قوانین مادر و پایه به شمار می‌روند مبنای بودجه‌ریزی دولت در لایحه بودجه هر سال قرار گیرند تا در زمینه توسعه و رونق معادن کشور نقش پررنگ و اثرگذاری ایفا کنند. تمامی مشکلات و ناهماهنگی‌های موجود در صنعت فولاد و معدن کشور به نبود یک نقشه راه مناسب و کارآ که بتواند مسیر گذشته و حال این صنعت را به خوبی مورد نقد و بررسی قرار دهد و از طرفی برای گام‌هایی که در آینده در صنعت فولاد و به‌طور کلی در صنایع معدنی کشور برداشته می‌شود برنامه‌ریزی دقیق و منسجمی انجام دهد، بازمی‌گردد. در تبصره 15 الحاقی لایحه رفع موانع تولید که صرفا در مورد معادن و صنایع معدنی است یکسری تشویق‌ها برای واحدهایی که بخش‌های فرآوری ایجاد کنند در نظر گرفته شده است. در واقع طبق این تبصره دارندگان پروانه‌های بهره‌برداری معادن اگر کارخانه‌های فرآوری احداث کنند از پرداخت 50 درصد حقوق دولتی تا چندین سال معاف خواهند بود.

حلقه‌های مفقوده در رونق بازار فولاد

نعمت‌ ا... محسني، معاون مديرعامل ذوب‌آهن اصفهان در بازاريابي و فروش: صنعت فولاد بستر توسعه بوده و علاوه‌بر اينكه فولاد ماده اوليه و اصلي صنايع مهمي همچون ساختمان‌سازی، خودروسازی، لوازم خانگي، كشتي‌سازي، حمل‌ونقل ريلي و مواردی از این قبیل است، اين ماده ارزشمند سبب ايجاد زنجيره بسيار طولاني ارزش افزوده نیز می‌شود. به بیان دیگر از بخش معدن كه سنگ‌آهن و ساير مواد اوليه فولاد تهيه مي‌شود تا تحويل محصولات فولادي به مصرف‌كننده نهايي موجب شکل‌گیری تعداد زيادي مشاغل گوناگون و فرصت‌های اقتصادي ماندگار براي كشورهايي است كه وارد اين صنعت مي‌شوند. قيمت فولاد در دنيا در صورتي به شرايط مناسب و رونق باز مي‌گردد كه عرضه كنندگان بزرگ فولاد از توليد بيش از نياز و گنجايش بازار پرهیز کنند و مصرف‌كنندگان نيز كيفیت را فداي قيمت نکنند تا با برچيده شدن زمينه توليد محصولات بي‌كيفيت، صنعت فولاد در جهان جان تازه‌اي بگيرد.با توجه به قيمت‌هاي كنوني بازار فولاد در دنيا، دولت‌ها از صنعت فولاد خود حمايتي فراتر از معاهدات بين‌المللي و قوانين سازمان تجارت جهاني (WTO) ارائه مي‌دهند‌. دولت ما نيز با توجه به اينكه صنعت فولاد ايران تاحدود زيادي بومي‌سازي شده و سابقه بيش از 40 ساله دارد برای حمايت منطقي از اين صنعت لازم است تعرفه‌هاي مناسبي را براي واردات محصولات فولادي تعريف و عملياتي کند.
تاریخ انتشار : شنبه ۴ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۵۷
کد مطلب: 20096
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد