گروه معادن
 
مدیریت ایمنی، ضامن سرمایه‌های معدنی
گروه معادن - مدیریت اچ‌اس‌ای که از آن با عنوان مدیریت ایمنی و بهداشت محیط نام برده می‌شود، تامین سلامت و ایمنی افراد را در محیط‌های مختلف کاری برعهده داشته و وظیفه دارد تا با برنامه‌ریزی و بهبود شرایط محیطی، خطرات ناشی از کار را به حداقل کاهش دهد.
به گزارش ماین نیوز، این موضوع در بخش معدن به علت نوع و شرایط فعالیت کاری از اهمیت بیشتری برخوردار بوده، به گونه‌ای‌که در چند سال اخیر ایجاد مدیریت اچ اس‌ای در معادن به‌عنوان بخشی لاینفک مورد توجه قرار گرفته است. هر چند افزایش هزینه‌های معادن در نتیجه بکارگیری مدیریت ایمنی باعث می‌شود تا در برخی از معادن کوچک مقیاس شاهد توجه نکردن کارفرما به این مقوله باشیم اما باید توجه داشت که تجربه نشان داده هزینه‌هایی که در نتیجه حوادث به معادن تحمیل می‌شود، بسیار بیشتر از هزینه‌های جاری بکارگیری مدیریت ایمنی است که در واقع همچون قلکی از هدررفت هزینه‌های حوادث و سرمایه محافظت می‌کند.

هوشنگ سیوندی پور درباره مجموعه اچ اس‌ای در صنایع مختلف و بخش‌های مختلف آن می‌گوید: مجموعه اچ اس‌ای از ۳ بخش مختلف ایمنی، بهداشت و محیط‌زیست تشکیل شده و برای نخستین بار این مبحث در صنایع نفتی مطرح شد و کم‌کم در دیگر صنایع نیز به مرحله اجرا درآمد. در بخش بهداشت نیز مسائلی همچون پیشگیری از ایجاد بیماری‌های شغلی، مسائل بهداشتی، پسماند مواد غذایی و موارد بسیار دیگری را مورد بررسی قرار می‌دهد، همچنین معاینات ادواری و ارزیابی عوامل زیان‌آور شغلی از دیگر مواردی است که در بخش بهداشت مورد توجه قرار می‌گیرد. در حوزه محیط‌زیست نیز پیشگیری از آلودگی محیط‌ زیست از جمله مواردی است که در این مجموعه مورد توجه قرار دارد.

مدیر اچ اس‌ای منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی در ادامه گفت: مجموعه اچ اس‌ای در تمامی صنایع ثابت هستند و تنها ممکن است در برخی موارد در صنایع مختلف تفاوت‌هایی در چگونگی انجام وجود داشته باشد اما در کل این مجموعه برای جلوگیری از بیماری، حوادث شغلی و تلفات و خسارات جانی است.وی معتقد است که نقش اچ اس‌ای در صنعت بسیار مهم بوده و از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. در واقع وظیفه اصلی برنامه‌ریزی برای جلوگیری از به وجود آمدن حوادث شغلی است که در برخی موارد به تجهیزات و وسایلی که مورد استفاده قرار می‌گیرند و در موارد دیگر به افراد فعال در حوزه مورد نظر آسیب‌هایی وارد می‌شود.

راهکارهای کاهش خسارات

سیوندی پور با بیان اینکه راهکارهایی برای کاهش ضریب مشکلات در حوزه معدن و فعالیت‌های معدنی وجود دارد، افزود: مجموعه اچ‌اس‌ای در حوزه معادن و صنایع معدنی در چند بخش فعالیت‌هایی را انجام داده و شاخص‌های متعددی برای اندازه‌گیری ضریب مجموعه در صنعت مورد نظر و تعیین وضعیت آن‌که در شرایط مناسبی قرار دارد یا خیر، وجود دارد. به‌عنوان مثال در بخش ایمنی ضریب حوادث در شرکت مورد نظر مورد بررسی قرار گرفته و در صورتی که با ضریب نرمال تعریف‌شده یکسان باشد، می‌توان گفت که فعالیت مجموعه اچ اس‌ای در بخش ایمنی در سطح مناسبی قرار گرفته است. در واقع با مشخص کردن تعداد حوادثی که در یک سال در مجموعه صنعتی اتفاق افتاده و میزان شدت آسیب‌هایی که به افراد وارد شده در صورتی که منجر به فوت یا قطع عضو افراد شده باشد، می‌توان با اندازه‌گیری آنها و ضریب اچ اس‌ای شرایط مجموعه صنعتی را بررسی کرده و در صورت وجود ایراد و مشکل در این بخش نسبت به رفع آن اقدام کرد.

وی با اشاره به اینکه در سال‌های اخیر نسبت به اجرای قوانین و مقررات در حوزه فعالیت‌های معادن و صنایع معدنی توجه بیشتری شده است، گفت: آیین‌نامه‌های وزارت کار در رابطه با اجرای قوانین و مقررات در حوزه‌های مختلف و به‌روز کردن آن از جمله مواردی است که می‌توان به آن اشاره کرد. همچنین تشکیل واحدهای اچ اس‌ای برای واحدهای صنعتی موجب شده تا میزان وقوع حوادث به‌ویژه در بخش ایمنی فعالیت‌ها کاهش پیدا کند، چرا که بررسی روند وقوع حوادث با در نظر گرفتن افزایش تعداد صنایع و افراد مشغول به کار در آنها از کاهش چشمگیر وقوع حوادث در سال‌های گذشته خبر می‌دهد.

سیوندی پور با بیان اینکه نمی‌توان میزان وقوع حوادث در بخش‌های مختلف صنعتی را به صفر رساند، اظهار کرد: در دنیای صنعتی امروز شاهد وقوع حادثه در بخش‌های صنعتی هستیم اما نکته‌ای که در این‌باره وجود دارد تلاش افراد و گروه‌های مسئول برای کم کردن تعداد حوادث و مهم‌تر از آن کاهش شدت حوادث است. هم‌اکنون در ایران میزان حوادث شدید در بخش صنعت در مقایسه با کشورهای پیشرفته و صنعتی بسیار کمتر است.

فرهنگ‌سازی چاره کار است

وی افزود: مهم‌ترین و بهترین راهکار برای دستیابی به عدد مورد نظر در شاخص اچ اس‌ای فرهنگ‌سازی در بین افراد جامعه است که با رعایت قوانین و مقررات میزان وقایع و حوادث را در بخش‌های مختلف صنعتی کاهش خواهد داد.

سیوندی پور با اشاره به اینکه بسیاری از شرکت‌های صنعتی در کشور از ایمنی لازم در محیط‌های کار برخوردار هستند، گفت: در سال‌های اخیر شرکت‌های صنعتی همچون شرکت‌های تابع ایمیدرو که می‌توان گفت تقریبا ۱۰۰ درصد آنها از طبقه ایمنی استاندارد برخوردار هستند با ایجاد محیطی ایمن و سالم و با در نظر گرفتن شرایط محیط‌زیست به فعالیت‌های خود ادامه می‌دهند. اما از آنجایی که واحدهای کوچک صنعتی نیز که فعالیت‌های بسیاری در حوزه صنایع معدنی دارند، شاخص اچ اس‌ای در آنها توسط واحدهای بازرسی مورد بررسی قرار می‌گیرد، همچنین واحدهای بازرسی برای تایید سلامت محیط کار نیز از دانشگاه علوم‌پزشکی و کارشناسان سازمان محیط‌زیست برای بازرسی وضعیت موجود در واحدهای صنعتی فعال هستند، حال با توجه به تعداد صنایع و حجم فعالیت‌هایی که در کشور وجود دارد امکان بازرسی تمامی واحدها برای بازرسان در حوزه سلامت و محیط‌زیست وجود نداشته و از این‌رو واحدهای اچ اس‌ای به‌عنوان بازوی اجرایی این ۳ سازمان عمل کرده و با به‌روز کردن قوانین از وقوع حوادث جلوگیری می‌کنند. اما این در حالی است که با فرهنگ‌سازی می‌توان شرایط محیط واحدهای صنعتی را بدون نیاز به واحدهای اچ اس‌ای یا بازرسان سازمان‌های مربوط ایمن نگه داشت.

وی افزود: تجهیزات و ماشین‌آلات و موادی که در صنایع مختلف از جمله صنایع معدنی مورد استفاده قرار می‌گیرند، دارای شناسامه ایمنی هستند که در آن به تاثیراتی که دستگاه مورد نظر روی افراد و مواد اولیه‌ای که در آن مورد استفاده قرار می‌گیرد، اشاره شده که می‌توان با توجه به آن و رعایت اصول به ایمن شدن محیط کار کمک کرد. در واقع واحدهای صنعتی با در اختیار داشتن این شناسنامه می‌توانند محیطی ایمن و سالم را برای افراد فعال و محیط‌زیست منطقه فراهم کنند. به این ترتیب با جایگزین کردن مواد مطلوب و تجزیه‌پذیر به جای موادی که تجزیه‌پذیر نیستند و پسماندهای آن در طبیعت بازیافت نمی‌شود به ایمنی محیط‌زیست کمک رساند.

لازم به ذکر است هم‌اکنون در بیشتر کشورهای توسعه‌یافته و در حال توسعه، بحث مدیریت ایمنی در معادن و صنایع معدنی اصل جداناپذیر تلقی شده و نبود اچ اس‌ای نه تنها جریمه‌های سنگینی را از سوی دولت برای معدن‌ها به همراه دارد، بلکه هزینه‌های حوادث ایجاد شده به مراتب بیشتر از منابع مالی مورد نیاز احداث مدیریت ایمنی است.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۲۲:۴۵
کد مطلب: 20059
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت