توقف تولید سیمان، یک تیر و چند نشان

روزنامه گسترش صمت , 1 بهمن 1393 ساعت 11:07

۷۰ تولیدکننده سیمان از ۲۴ دی به مدت یک ماه کار خود را در تولید کلینکر متوقف کردند تا با مصرف نکردن گاز و مازوت هم خودشان و هم وزارت نفت، نفسی تازه کنند.


به گزارش ماین نیوز، اما این توقف تولید در تاریخ صنایع بی‌سابقه بود. این تصمیم را سیمانی‌ها یک ایثار و فداکاری در راه صنعت و تولید کشور دانسته و معتقدند می‌تواند به عنوان الگویی برای دیگر صنایع قرار بگیرد. هر چند در مقابل این ادعای سیمانی‌ها برخی از کارشناسان معتقدند خاموش شدن کوره سیمانی‌ها به دلیل فداکاری و برای صرفه‌جویی در مصرف سوخت نبوده بلکه سیمانی‌ها از یک سو به جهت رکود حاکم بر ساخت‌وساز با افزایش دپوی محصولات مواجه بوده و از سوی دیگر با توقف فعالیت قرار است از وزارت نفت یارانه سوخت دریافت کنند که خود در وضعیت کنونی کمک مناسبی به فعالان این بخش است. در هر حال سیمانی‌ها در حالی تولید خود را متوقف کرده‌اند که این سوال مطرح است آیا صنایع دیگری که با دپوی محصولات تولیدی خود روبه‌رو هستند چنین رویکردی را در پیش می‌گیرند و آیا این راه یک راه منطقی برای الگو قرارگیری دیگر صنایع محسوب می‌شود؟

توقف تولید، دستور دولت نبود

دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان می‌گوید: لطفا موضوع را به این صورت مطرح نکنید که توقف کارخانه‌ها به صورت دستوری بوده و از سوی دولت صادر شده است. این تصمیمی بود که از مرداد ماه امسال با برگزاری جلسات هم اندیشی متعدد بین مدیران عامل کارخانه‌های سیمان گرفته و به تازگی اجرا شد. عبدالرضا شیخان اضافه می‌کند: در حالا حاضر ما با مازاد انبوه کلینکر که افزون بر ۱۷ میلیون تن است روبه‌روایم که به دلیل نبود نیاز داخلی و رکود موجود در ساخت‌وساز و کاهش مصرف به وجود آمده است. از آنجایی که کلینکر برای مدت طولانی روی زمین بماند کیفیت خود را از دست می‌دهد ناچار شدیم مدتی دست از تولید کلینکر برداریم تا مقداری از دپوی موجود کم شود. البته این اقدام مزیت‌های دیگری نیز دارد.

وی دراین‌باره توضیح داد: موجودی کلینکر در شرکت‌های سیمانی به قدری زیاد است که احتمال این می‌رفت که در صورت تداوم تولید، از کیفیت این ماده اولیه کاسته شود و با توجه به اینکه این صنعت جزو ثروت ملی کشور است، صلاح را در این دیدیم تا زمانی که در انبار شرکت‌های سیمانی به قدر نیاز داخل و صادرات، کلینکر موجود است، گاز این واحدها و در نتیجه تولید این ماده اولیه قطع شود.

عبدالرضا شیخان با بیان اینکه وزارت نفت باوجود آمادگی برای تامین گاز و مازوت مورد نیاز کارخانه‌های سیمان با این درخواست موافقت کرده می‌گوید: توقف کوره‌ها به دلیل حفظ ثروت ملی و کاهش مازاد تولید است و از طرف دیگر موجب حفظ نقدینگی که قرار بود صرف تامین و خرید سوخت شود می‌شود. صاحبان کارخانه با این نقدینگی می‌توانند حقوق کارگران کارخانه را بپردازند.

وی اظهار می‌کند: از طرف دیگر طبق توافقات انجام شده مقرر شد در مقابل توقف کار کوره‌ها و صرفه‌جویی در مصرف سوخت مبلغی به عنوان پاداش صرفه‌جویی که معادل ۷ سنت دلار مبادله‌ای به ازای هر لیتر مازوت یا هر متر مکعب گاز است از سوی وزارت نفت به سیمانی‌ها پرداخت شود. در حقیقت مقررشد در مقابل توقف تمامی کوره‌های تولید کلینکر، وزارت نفت با تمهیدات لازم بخشی از هزینه‌های ثابت مرتبط با تولیدکلینکر را در قبوض آینده گاز یا خریدهای آینده مازوت جبران کند.

مزیت‌های چندگانه تولید نکردن

وی می‌افزاید: سوخت صرفه جویی شده می‌تواند در بخش خانگی و صنایع دیگر استفاده شود و این دیگر مزیت توقف یک ماهه تولید کلینکر است. شرکت‌های سیمانی هم از جهت کاهش هزینه و هم از جهت افزایش قیمت سیمان درآمد بهتری را کسب می‌کنند و این اقدام یک نقطه عطف برای صنعت سیمان خواهد بود.

دبیر انجمن سیمان تعطیلی و توقف کوتاه مدت کارخانه‌های سیمان را اتفاقی جدید نمی‌داند و می‌گوید: تمامی کارخانجات سیمان در سال ۶۰ روز، کار را متوقف می‌کنند تا تعمیرات کارخانه را انجام دهند و توقف فعلی جزو همان زمان تعطیلی دو ماهه است. در این مدت ما هیچ مشکلی برای تامین کلینکر بازارهای داخلی و خارجی نخواهیم داشت و تولید سیمان کشور به قوت خود ادامه خواهد داشت چنانکه در هر لحظه می‌توانیم ۱۰ میلیون تن سیمان را به بازار مصرف تزریق کنیم.

شیخان ادامه می‌دهد: صنعت سیمان یک صنعت استراتژیک است و نمی‌توان آن را رها کرد. صنعت سیمان در مدت ۱۰ سال توانست تولید خود را 2.5 برابر افزایش دهد که در بین تمام صنایع بی‌رقیب است و نقش عمده‌ای در توسعه کشور دارد.

وی می‌افزاید: حال اگر در کوتاه مدت نتوانیم سیمان را در بازار داخلی و صادراتی مصرف کنیم باید با تصمیمات حمایتی نظیر توقف فعلی کارخانه‌های سیمان آن را از بحران فعلی عبور دهیم تا دوباره ساخت‌وسازها در ایران و کشورهای همسایه رونق بگیرد و سیمان ایران در بازارهای منطقه مصرف شود. وی با بیان اینکه با مصرف کمتر مازوت و گاز آلودگی زیست محیطی کمتری تولید می‌شود تصریح می‌کند: در هر ماه 6.5 میلیون تن کلینکر تولید که برای تولید هر تن، ۱۰۰ متر مکعب گاز مصرف می‌کنیم. به این ترتیب می‌توان حدس زد که چه میزان صرفه‌جویی در مصرف سوخت انجام می‌شود. البته این صرفه‌جویی در برق و آب نیز انجام می‌شود.

او با اشاره به اینکه برخی مخالفت‌ها از سوی مدیران سیمانی‌ها ابراز شد ولی به دلیل اینکه اکثریت موافق این توقف تولید بودند موثر واقع نشد ادامه می‌دهد: پرداخت پاداش اتفاق تازه‌ای نیست قبلا نیز وقتی در تابستان کار آسیاب‌ها را هنگام شب و ساعات غیرپیک برق انجام می‌دادیم شرکت برق رقم خوبی را به عنوان پاداش به ما پرداخت می‌کرد.

سهام سیمانی‌ها کاهش نداشته

توقف تولید کلینکر در کارخانه‌های سیمان ممکن است دورنمای آینده اقتصادی این کارخانه‌ها را دربورس اوراق بهادار کدر سازد و این پیام را به سهامداران بدهد که حداقل در کوتاه مدت، نفعی متوجه سهام‌شان نیست. با این حال یک کارشناس بورس معتقد است از آنجا که این توقف کوتاه مدت است تاثیر چندانی بر ارزش سهام سیمانی‌ها در بورس اوراق بهادار نمی‌گذارد.

هاشم باروتی مدیرعامل کارگزاری آتی‌ساز بازار با بیان این نکته می‌گوید: مسلم است میزان ذخیره سیمان کشور با توجه به کاهش چشمگیر پروژه‌های عمرانی دولت و ساخت‌وسازهای شخصی، افزایش شدیدی داشته و توقف تولید به دلیل ذخایر زیاد که به راحتی کفاف مصرف داخلی را در مدت توقف کارخانه‌ها می‌دهد نمی‌تواند آسیبی به ارزش سهام سیمانی‌ها وارد کند.

وی ادامه می‌دهد: از طرف دیگر به دلیل اینکه صادرات سیمان نیز تقریبا متوقف شده، تولید با تمام ظرفیت کارخانه‌ها نیز منطقی به نظر نمی‌رسد. اعلام جایگزینی سیمان به جای آسفالت در راهسازی و جاده‌سازی‌ها، تلاش دیگری از دولت و سیمانی‌ها را نشان می‌دهد تا این صنعت را از بحران دپوی سیمان نجات دهند.

باروتی اضافه می‌کند: از طرف دیگر فرارسیدن زمستان و نیاز بخش خانگی به گاز، بهانه خوبی برای توقف تولید شد تا فرصت خوبی برای بازیابی قوای خود پیدا کنند چرا که قیمت سیمان با اعلام توقف تولید کارخانه‌ها افزایش داشت و همین افزایش قیمت باعث شد سهام این کارخانه‌ها افت پیدا نکند.

این کارشناس بورس می‌گوید: معتقدم فضای منفی که در بازار سهام وجود دارد مختص سیمان نیست و گریبان تمامی صنایع را گرفته و دلایل دیگری دارد. رکود یا توقف رشد سهام کارخانه‌ها به دلیل جو منفی و ناامیدی موجود در بازار و اعلام نشدن سیاست‌های سازمان بورس در قبال وضعیت کلی بازار است.

وی ادامه می‌دهد: در دوره‌ای کارخانه‌های سیمان مانند سیمان دورود یا فارس و خوزستان، به لحاظ بنیادی جزو گروه‌های خوب بورس محسوب می‌شدند ولی جو منفی حاکم بر بورس باعث شده رشد چندانی را شاهد نباشند. البته با کاهش تحریم‌ها و اعلام سیاست‌های کلی بورس، انتظار می‌رود ارزش سهام سیمانی‌ها رو به بهبود برود و شاهد بروز دوره‌ای طلایی برای سیمانی‌ها باشیم.

در حالی‌که برخی از کارشناسان بورس معتقدند توقف تولید سیمانی‌ها تاثیر چندانی بر وضعیت بازار سهام این شرکت‌ها نخواهد داشت اما خبرها حاکی از تعدیل منفی بیش از ۱۱ درصدی یکی از شرکت‌های سیمانی همزمان با این تصمیم بوده است.

سیمان شمال با سرمایه ۸۲۶ میلیارد و ۹۷۸ میلیون ریال در گزارش پیش‌بینی ۹ ماهه حسابرسی نشده سال مالی منتهی به ۹۳/۱۲/۲۹ سود هر سهم خود را مبلغ ۶۹۰ ریال پیش‌بینی کرده که در ۹ ماه موفق به پوشش ۵۹ درصدی آن شده است. این شرکت سود هر سهم خود را نسبت به گزارش با تعدیل منفی 11.6 درصدی برآورد کرده است. بنابراین ممکن است از این پس شاهد تعدیل‌های بیشتری از سوی شرکت‌های سیمانی در ارزیابی سود سهام شان باشیم.


کد مطلب: 19968

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/19968/توقف-تولید-سیمان-یک-تیر-چند-نشان

ماین نیوز
  http://www.minews.ir