گروه بورس سهام و فلزات
 
کاهش مجدد قیمت مس در بورس کالا
فلز سرخ به کف رسید؟
گروه بورس سهام و فلزات - ریزش ناگهانی قیمت مس روز جمعه گذشته در بورس فلزات لندن موجب افت بیش از یک هزار و 500 تومانی این فلز در بورس کالا نسبت به آخرین معامله آن در هفته گذشته و بازار غیررسمی این محصول شد.
به گزارش ماین نیوز، حدودا یک ماهی می‌شود که انتشار اخبار منفی از بخش ساخت‌وساز آمریکا و وضعیت نه چندان مثبت بخش تولید کارخانه‌ای چین، موجب کاهش قیمت مس و دیگر فلزات اساسی شده است. البته ناگفته نماند کاهش مجدد میزان خرید اوراق قرضه دولت آمریکا از سوی بانک مرکزی این کشور نیز در این کاهش بی تاثیر نیست. از طرفی درست است که قیمت نفت در روزهای پنج‌شنبه و جمعه گذشته اندکی اصلاح شد و روند افزایشی در پیش گرفت، اما برای تاثیر‌گذاری در بازارهای کالایی اندکی زمان نیاز دارد؛ چرا‌که در حال حاضر بازار فلزات در مسیر نزولی قرارگرفته و قیمت‌ها با توجه به پارامترهای تاثیر‌گذار موجود به نظر می‌رسد به کف رسیده است.

البته ثبات نرخ ارز و تخفیف 3 درصدی ملی مس نیز به این ریزش نرخ در بازار داخلی بیشتر دامن زده است؛ ولی این تاثیر به اندازه بازارهای جهانی نبوده؛ بنابراین برآیند قیمت بورس فلزات لندن در بازارهای داخلی طی هفته اخیر را می‌توان دلیلی برای کاهش بیشتر قیمت پایه در بورس کالا به شمار آورد. از طرفی نیز با توجه به افزایش نسبی موجودی انبارها در بیش از 3 ماه گذشته به نظر می‌رسد بازار مس در جهان طی هفته‌های آتی به این روند نزولی ادامه دهد. به این ترتیب بر اساس پیش‌بینی کارشناسان حوزه فلزات پایه انتظار می‌رود قیمت مس در بازار داخلی پا به پای بازارهای جهانی کاهش بیشتری را تجربه کنند که اگر این اتفاق ادامه پیدا کند و قیمت مس داخلی به کف برسد، امکان تغییر فرمول قیمتی این محصول وجود دارد.

از طرفی معاملات در بازار غیررسمی این محصول به شدت بی‌رونق شده است؛ البته فعالان بازار معتقدند اين رکود ناشی از نبود تقاضا بوده و تنها افزايش قيمت‌ پارامترهای تاثیر‌گذار بر روند فلزات رنگی می‌تواند بر بهبود معاملات تاثير بگذارد؛ چرا‌که رکودی که در حال حاضر بر بازارهای داخلی سايه افکنده ناشی از اميد و انتظار تجار برای رسيدن به قيمت‌های پايين‌تر است. از سوی ديگر سياست‌های نادرست حمايتی از توليدکنندگان و خروج سرمايه سرمايه‌گذاران از بازار مصرف و صنايع پايين‌دستی فلزات پايه کشورمان باعث شده تا بازار اين محصولات بيشتر از سال‌های گذشته اين سکوت را احساس کند.

همچنين توليدکنندگان فلزات پايه با هزينه‌های سنگين توليد همچون مواد اوليه، انرژی، حقوق و دستمزد، کمبود نقدينگی، مشکلات ارزی، بانکی و تاثيرات حاصل از محدودیت‌های بین‌المللی و همچنين ماليات بر ارزش افزوده و ماليات شغلی دست و پنجه نرم می‌کنند و راه گريزی برای آنها نيست.

اين در حالی است که رفع نياز توليدکنندگان فلزات پايه به مواد اوليه و تجهيزات، بالاترين سهم هزينه توليد را به خود اختصاص داده که باز هم مواد اوليه را می‌توان مهم‌ترين‌ بخش هزينه‌ها دانست.
به گفته کارشناسان بازار فلزات پايه، توجه به کاهش تقاضای مشتريان در بازار داخل به دليل فشارهای مضاعفی که بر اثر کمبود مواد اوليه بر توليدکنندگان داخلی وارد می‌سازد، ضروری است؛ چرا‌که در كنار اين موانع کاهش پی در پی تقاضا برای محصولات توليدی را شاهد خواهيم بود.

علاوه بر اين، توليدکنندگان نيز با توجه به رکود حاکم بر بازار و با در نظر گرفتن نيازهای ارزی خود، برای جلوگيری از کاهش توليد و اشتغال به ناچار توجه به بازارهای خارجی را در دستور کار قرار داده و با اخذ مجوزهای لازم با حضور در بازارهای مناسب و عرضه محصولاتی که کمترين تقاضا در بازارهای داخل را به خود اختصاص داده، اقدام به صادرات توليدات خود به‌صورت محدود می‌کنند.

البته برخی ديگر از فعالان آگاه معتقدند خروج فلزات از کشور به نفع توليد‌کننده خواهد بود؛ چرا‌که به افزايش تقاضای داخلی کمک کرده و همين افزايش نرخ تقاضا در بازار داخلی را افزايش خواهد داد.

به هر طریق روز یکشنبه 28 دی ماه، 15 هزار و 417 تن انواع تولیدات مس در تالار محصولات صنعتی و معدنی دادوستد شد که در این میان یک هزار و 120 تن مس مفتول، 520تن مس کاتد، 13 هزار و 500 تن مس کم عیار شرکت ملی صنایع مس ایران، 7 تن اکسید مس این شرکت، 270 تن مس مفتول صنایع تولیدی دنیای مس کاشان در گروه مس به فروش رسید.

همچنین 15 تن کنسانتره فلزات گرانبها و 100 تن سولفور مولیبدن از دیگر معاملات شرکت ملی صنایع مس در این روز به شمار می‌رود.

براین اساس، مس کاتد شرکت ملی مس با قیمت 19 هزار و 618 تومان در هر کیلو به فروش رسید که نسبت به هفته گذشته کاهش یک هزار و 553 تومانی را تجربه کرده است. کل عرضه برای این محصول 4 هزار تن بوده درحالی‌که میزان تقاضا 520 تن بوده است. همچنین مفتول مس شرکت ملی مس نیز با قیمت 20 هزار و 361 تومان عرضه شد که نسبت به آخرین معامله، افت یک هزار و 562 تومانی را در هر کیلو به ثبت رساند.

کل عرضه برای این محصول 3 هزار و 500 تن بوده است؛ درحالی‌که تقاضاکنندگان خواستار یک هزار و 200 تن از این محصول بوده‌اند. مفتول مس شركت دنیای مس کاشان نيز در اين روز با قیمت پایه 20 هزار و 416 تومان عرضه شد که نسبت به آخرین عرضه در هفته گذشته، کاهش یک هزار و 562 تومانی در هر کیلو را تجربه کرد. کل عرضه برای این محصول 270 تن بود که با میزان تقاضا برابری می‌کرد.

از طرفی این فلز در حال حاضر در بازار آزاد با قیمت 22 هزار تومان در هر کیلو به فروش می‌رسد و نسبت به روز شنبه یک هزار تومان در هر کیلو ریزش نرخ را تجربه کرده است. به گفته فعالان بازار از آنجا که قیمت‌ها به کف رسیده فروشنده‌ها برای جلوگیری از ضرر بیشتر از فروش محصولات خود خودداری می‌کنند؛ مگر اینکه موعد چکشان فرا رسیده باشد یا به هر نحوی به پول آن نیاز داشته باشند. به گفته فعالان بازار بعید به نظر می‌رسد که قیمت‌ها در بازارهای جهانی با توجه به افزایش نسبی و البته اندک قیمت نفت افت بیشتری را تجربه کنند.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۹ دی ۱۳۹۳ ساعت ۰۰:۲۶
کد مطلب: 19803
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد