گروه معادن
 
گردشگری معدنی طرحی با اهداف جهانی
گروه معادن - گردشگری معدنی هم‌اکنون در بیشتر کشورهای توسعه‌یافته معدنی به عنوان بخشی جدانشدنی مطرح است به گونه‌ای که در این‌باره کارشناسان معتقدند معادن نه‌تنها در زمان حیات خود سودآور خواهند بود بلکه پس از اتمام ذخایر نیز به عنوان محلی برای جذب گردشگر می‌توانند منشاء سودآوری و درآمد باشند.
 
به گزارش ماین نیوز، در کشور ما نیز در چند سال اخیر مطالعات گسترده‌ای در زمینه جذب گردشگر معدنی انجام شده و در برخی از معادن به صورت آزمایشی به مرحله اجرا درآمده است. در این رابطه آیدین زینال‌زاده؛ کارشناس دفتر اکتشاف وزارت صنعت، معدن و تجارت و مجری طرح ملی گردشگری معدنی معتقد است، این نوع گردشگری می‌تواند در ایران توسعه‌یافته و درآمدزایی بالایی ایجاد کند.

وی گفت: هم‌اکنون در بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته جهان با گردشگری معدنی از معادن فعال و متروک خود درآمدزایی کرده و توانسته‌اند نسبت به جذب گردشگر نیز اقدام کنند این درحالی است که در کشور ما علاوه بر جاذبه‌های معدنی جاذبه‌های طبیعی و زیست‌محیطی نیز مزید بر علت بوده و می‌تواند زمینه جذب گردشگر خارجی و گردشگر معدنی را نیز فراهم کند.

وی افزود: با عنایت به اینکه در بحث گردشگری، هم با معادن متروکه و هم معادن فعال روبه‌رو هستیم. بنابراین در زمینه خصوصیات یک معدن مناسب باید در دو بخش فعالیت داشته باشیم؛ بخش نخست معادن فعال است که باید در ردیف معادن شاخص، فعال حقیقی و بزرگ قرارگیرند، بنابراین لازم است ایمنی مناسب، بزرگ مقیاس بودن، استفاده از ماشین‌آلات و تجهیزات پیشرفته، وجود امکانات جانبی مناسب برای پذیرایی از گردشگران، وجود تنوع محصولات گردشگری در منطقه، وجود کارخانه‌های کانه‌آرایی و فرآوری در محدوده معدن، وجود سابقه تاریخی و وجود جاذبه‌های طبیعی در آن لحاظ شود.

وی درباره معادن متروکه گفت: این دسته از معادن هدف اصلی اجرای این طرح هستند و شاخصه‌های موردنظر برای این معادن شامل وجود شرایط خاص مانند پیت بزرگ در معادن روباز یا تونل‌های متعدد و طویل یا وجود چاه در معادن زیرزمینی، وجود ایمنی یا امکان ایجاد ایمنی در فضاهای زیرزمینی، امکان ایجاد امکانات جانبی در جوار معدن، امکان بازدید از معدن در حداقل دو فصل از سال، وجود تنوع محصولات گردشگری در منطقه، امکان ایجاد امکانات جانبی مناسب برای پذیرایی از گردشگران، امکان تغییر کاربری عرصه معدنکاری شده، وجود سابقه تاریخی و وجود جاذبه‌های طبیعی است.

اجرای طرح در ۳ فاز
وی با اشاره به بررسی نمونه‌های جهانی این طرح در سایر کشورهای معدنی گفت: در این زمینه شناخت نمونه‌های جهانی انجام شده، همچنین در زمینه اجرای طرح از سازمان‌های صنعت، معدن و تجارت ۳۱ استان خواسته شده تا فهرست معادن فعال و متروکه خود را اعلام کنند.

وی ادامه داد: پس از اخذ اطلاعات معادن از سازمان‌های صنعت، معدن و تجارت استان‌ها به‌منظور جمع‌آوری اطلاعات و عکس‌های اولیه بازدیدهایی براساس فرم‌های تنظیم‌شده انجام می‌شود.

همچنین در طول بازدیدها یک تیم کارشناسی متشکل از دو نفر کارشناس معدن یا زمین‌شناس مطلع، یک نفر کارشناس گردشگری و یک‌نفر فیلمبردار و عکاس حضور داشته و درنهایت براساس اطلاعات به‌دست‌آمده معدن نمونه آزمایشی برای اجرای طرح انتخاب خواهد شد.

وی درباره فاز دوم طرح گفت: یک کارگروه با حضور معاون امور معادن و صنایع معدنی، نمایندگان معاونت امور معادن و صنایع معدنی و معاونت‌های سرمایه‌گذاری و گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری تشکیل خواهد شد تا درباره اجرای طرح به‌صورت متمرکز و با درنظر گرفتن تمام جوانب امر نسبت به اجرای طرح تصمیم گیری کنند. به گفته زینال‌زاده در فاز سوم طرح فراخوانی برای واگذاری معادن به مجریان منتخب انجام خواهد شد.

فواید و مزایای طرح
وی درباره فواید این طرح گفت: تبدیل معادن متروکه از معضل زیست‌محیطی به سایت گردشگری با جبران خسارات واردشده ناشی از فعالیت معدنی، افزایش آگاهی و اطلاعات عمومی نسبت به معدن و معدن کاری و ارتقای سیستم آموزشی حوزه معدن، محرومیت‌زدایی از مناطق جمعیتی مجاور معادن و نیز تمرکززدایی و احیای روستاهای خالی از سکنه به واسطه کارآفرینی و ایجاد اشتغال ازجمله مهم‌ترین اهداف و فواید این طرح است. همچنین از اهداف دیگر این طرح می‌توان به حفظ و ارتقای شاخصه‌های جغرافیایی، زیست محیطی، تاریخی و فرهنگی مناطق، اعمال تکنیک‌های فعال برای جلوگیری از تخریب بیش از حد محیط (استفاده عاقلانه از زمین)، سوددهی و اقتصادی‌شدن دوباره معادن متروکه، افزایش تعداد تفرجگاه‌ها و در نتیجه جاذبه‌های گردشگری شهرستان‌ها و روستاها اشاره کرد. ضمن آنکه استفاده چندگانه از عرصه‌های معدنی، احیای هزینه‌های انجام‌شده در زمان فعالیت معدن، افزایش جذب دانشجویان علاقه‌مند به رشته مهندسی معدن در دانشگاه‌ها و در نتیجه تعلیم و آموزش بهتر نیروی انسانی متخصص ازجمله فواید دیگر طرح گردشگری معدنی است.

این کارشناس معدنی گفت: در دو سال اخیر توجه طیف وسیعی از فعالان معدنی، محققان و پژوهشگران و همچنین فعالان عرصه گردشگری و اهالی رسانه به این موضوع جلب شده به‌طوری که خوشبختانه هر از گاهی شاهد انتشار مطلبی درباره گردشگری معدنی هستیم. این نتیجه تفکر گروه مجری مبحث گردشگری معدنی در وزارت صنعت، معدن و تجارت است که معتقدیم اجرای موفق چنین طرحی در سایه و با چراغ خاموش، غیرممکن است.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۳ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۵:۱۲
کد مطلب: 19475