فلزات پایه اسیر در چنگال نوسانات ارزی

روزنامه گسترش صمت , 22 دی 1393 ساعت 14:26

هفته گذشته بازار فلزات با افت بالایی همراه بود به‌گونه‌ای که همگام با کاهش قیمت نفت بازار فلزات لندن نیز به تبعیت از نرخ انرژی افت چشمگیری را تجربه کرد و به پایین‌ترین حد قیمتی خود رسید.


به گزارش ماين نيوز، در این رابطه برخی از کارشناسان معتقدند درحالی که وضعیت بازار انرژی تحت‌تاثیر شرایط سیاسی و اقتصادی جهان در هفته‌های آینده روند نزولی خود را حفظ خواهد کرد، بنابراین طبیعی است بازار فلزات پایه نیز با وضعیت مشابهی همراه خواهد بود. این درحالی است که در مقابل این نظریه برخی از کارشناسان معتقدند بررسی بازار نفت نشان می‌دهد جو مثبتی در راه است و تا چند هفته آینده پس از آنکه نرخ نفت به کف قیمتی برسد روند صعودی خود را آغاز خواهد کرد و درباره بازار فلزات پایه هم که معمولا با اختلاف فازی چند هفته‌ای از انرژی تبعیت می‌کند باید در انتظار روند معکوس قیمت‌ها و آغاز رشد این بازار باشیم. البته باید توجه داشت که قیمت فلزات پایه که در آخر هفته گذشته به پایین‌ترین سطح خود نزول کرده بود تحت تاثیر جو روانی قرار داشته و با افزایش ارزش دلار در مقابل سایر ارزهای معتبر با شروع هفته کمی بهبود خواهد یافت.

محمدحسین بابالو، کارشناس بورس و فلزات در رابطه با وضعیت بازار فلزات پایه گفت: بررسی بازار نفت نشان می‌دهد قیمت این فرآورده از ۴۷ دلار کنونی نیز شکسته شده و تا کمتر از ۴۰ دلار نیز برسد. بنابراین تحت‌تاثیر این افت قیمت جو منفی نیز بر بازار فلزات پایه نیز حاکم خواهد شد. ضمن آنکه ارزش دلار در مقابل سایر ارزهای معتبر افزایش یافته که خود دلیلی برای افت بازار محسوب می‌شود.

وی افزود: در طول سال‌های گذشته بازار جهانی همزمان با شروع تعطیلات سال میلادی تحت‌تاثیر کاهش تقاضا با افت قیمت مواجه بوده و با شروع سال جدید روند مثبتی داشته است. بنابراین پیش‌بینی‌ها درباره سال جدید تبعیت بازار همچون سال‌های گذشته است و انتظار می‌رود با افزایش تقاضای خرید بازار کمی مثبت شود.

وی درباره دیگر عوامل تاثیرگذار در بازار گفت: با کاهش قیمت نفت نرخ بنزین نیز افت کرده و در نتیجه شاهد تغییر سبد خرید خانوارها هستیم، ضمن آنکه تحت تاثیر این تغییر جذابیت خرید در واحدهای صنعتی نیز افزایش یافته است.

این کارشناس فلزات گفت: البته نباید فراموش کرد تقاضای خرید از سوی کشور چین به عنوان مهم‌ترین مصرف‌کننده فلزات پایه به دلیل اجرای سیاست‌های دولت چین کاهش یافته و بازار جایگزینی هم برای این کشور وجود ندارد. ازسوی دیگر این کشور در شرایط کنونی و برای کاهش هزینه‌های تولید، خریدهای خود را از موادخام به سمت محصولات فرآوری‌شده که بخشی از هزینه‌های تولید آنها در کشور مبدا صورت گرفته تغییر داده است.

بابالو با اشاره به روند نزولی بازار فلزات از اواخر سال ۲۰۱۰ گفت: طولانی‌شدن روند افت قیمت‌ها در بازار فلزات پایه باعث شده قیمت این محصولات به پایین‌ترین سطح قیمتی خود برسد، به‌گونه‌ای که هم‌اکنون نرخ‌ها از کف قیمتی سال ۲۰۰۹ که بازار به شدت کاهش یافته بود کمتر شده است.

وی گفت: نشان‌های مثبت و منفی که در بازار نفت و فلزات وجود دارد پیش‌بینی را مشکل کرده است به گونه‌ای که از یک سو افزایش تولید نفت در امریکا و کاهش قیمت بازار جهانی و ازسوی دیگر افزایش موجودی انبارهای مواد معدنی حاکی از پیچیدگی کلاف بازار جهانی فلزات پایه است، به همین دلیل برخی از کارشناسان معتقدند در سال جدید میلادی نیز روند کاهش قیمت‌ها در نفت ادامه خواهد یافت و به تبعیت آن بازار فلزات نیز افت بیشتر قیمت‌ها را تجربه خواهد کرد.

این کارشناس با اشاره به تاخیر فازی بازار فلزات نسبت به بازار نفت گفت: حرکت بازار نفت همواره از شتاب بیشتری نسبت به بازار فلزات برخوردار بوده است، بنابراین هرگونه تغییری در بازار نفت و انرژی با تاخیر به بازار محصولات معدنی انتقال خواهد یافت.

وی در رابطه با وضعیت بازار در سال ۲۰۱۵ گفت: بررسی‌ها نشان می‌دهد در فصل نخست سال جدید قیمت نفت با صعود همراه خواهد شد به‌گونه‌ای که پیش‌بینی می‌شود نفت از مرز ۶۰ دلار نیز عبور خواهد کرد.

وی افزود: به نظر می‌رسد حرکت صعودی نفت از دو تا سه هفته آینده آغاز خواهد شد. این درحالی است که تغییر فلزات پایه علاوه‌بر انرژی تحت‌تاثیر تقاضا نیز قرار دارد. بنابراین درحالی که موجودی انبارها افزایش یافته تا نبود تغییر در موجودی انبارها نمی‌توان انتظار صعود قیمت‌ها همگام با نرخ انرژی را داشت و این همان تاخیر فازی است که بین بازار فلزات و نفت وجود دارد بنابراین پیش‌بینی می‌شود دو هفته از زمان صعودی‌شدن قیمت نفت، بازار فلزات نخستین تغییرات مثبت قیمتی خود را تجربه خواهد کرد.

بازار داخلی متاثر از نرخ ارز

بازار داخلی فلزات پایه در هفته گذشته به دلیل نوسان قیمتی فلزات در بورس لندن و بی‌اطلاعی از آینده بازار با ابهام مواجه بود، به‌گونه‌ای که متقاضیان برای ثبات بیشتر بازار و درواقع احتمال تداوم کاهش بیشتر قیمت‌ها خریدهای خود را به این هفته موکول کرده‌اند. به نظر می‌رسد پیش‌بینی این خریداران محقق نشد چراکه با افزایش جزئی نرخ ارز و احتمال عبور آن از ۳۶۰۰ تومان کارشناسان پیش‌بینی کرده‌اند در هفته جاری در بازار داخلی فلزات افزایش جزئی قیمت‌ها را شاهد خواهیم بود.

در این رابطه یکی از فعالان بازار سرمایه گفت: روند نزولی بازار در چند هفته اخیر به دلیل کاهش بیش از حد قیمت نفت بوده است، ضمن آنکه بورس جهانی لندن نیز همگام با نوسانات قیمتی انرژی بیشترین تاثیر را بر بازار داخلی فلزات پایه داشته است.

یوسف علی‌مرادی افزود: البته نباید از تغییرات نرخ ارز نیز بر این بازار غافل باشیم به‌گونه‌ای که نه‌تنها در بازار جهانی افزایش ارزش دلار در مقابل سایر ارزهای معتبر باعث تغییر بر روند قیمتی شده بلکه نوسانات چند روز اخیر دلار در مقابل ریال نیز باعث شده در چند روز گذشته سکان هدایت بازار فلزات داخلی به دستان ارز بیفتد.

وی افزود: تا زمانی که نرخ ارز در نوسان است بازار داخلی را متاثر خواهد کرد. اما این احتمال وجود دارد که هیجانات ناشی از نرخ ارز بتواند مسیر بازار این محصولات را تغییر دهد به این ترتیب باید منتظر ماند و دید پارامترهای مهم و تاثیرگذار، بازار را چگونه هدایت می‌کنند.


کد مطلب: 19396

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/19396/فلزات-پایه-اسیر-چنگال-نوسانات-ارزی

ماین نیوز
  http://www.minews.ir