گروه معادن
 
بازار محصولات معدنی در برزخ نوسانات انرژی
گروه معادن - قیمت انرژی تحت تاثیر سیاست‌های کشورهای اروپایی و آمریکا این روزها با چالش مواجه شده به‌گونه‌ای‌که شاهد هر روزه افت قیمت محصولات نفتی در بازارهای جهانی هستیم.
به گزارش ماین نیوز، این در حالی است که همگام با این روند کاهشی بازار محصولات و صنایع معدنی نیز دستخوش این تغییرات قرار گرفته به طوریکه علاوه بر تبعیت محصولات و صنایع معدنی از نرخ انرژی اعمال سیاست‌های جدید در کشورهای بزرگ مصرف‌کننده مواد معدنی همچون چین و روسیه نیز بر این وضعیت دامن‌زده و در نتیجه کاهش تقاضای مصرف قیمت محصولات معدنی را به پایین‌ترین حد قیمتی خود در چند سال گذشته رسانده است.

در این رابطه کارشناسان معتقدند روند دولت‌های غربی سیاست‌های اقتصادی خود را به گونه‌ای طراحی کرده‌اند که تا در سال جدید میلادی نیز روند تغییرات بازار انرژی و به دنبال آن محصولات معدنی بدون تغییر روند کنونی را ادامه داده تا بتوانند از موقعیت ایجاد شده به نفع خود بهره گیرند. این در حالی است که در مقابل این سیاست‌ها برخی از کارشناسان معتقدند کاهش نرخ انرژی تنها بر بازار زغال سنگ تاثیر گذاشته و بیشترین زیان آن نیز متوجه کشور چین به عنوان بزرگترین مصرف‌کننده زغال‌سنگ خواهد بود چرا که بررسی بورس‌های جهانی نشان می‌دهد اقتصاد جهانی روبه رشد است و با بهبود اقتصاد زمینه سرمایه‌گذاری در امور زیربنایی نیز تقویت خواهد شد.البته در باره آینده بازار محصولات معدنی هرچند اظهار نظرات مختلفی وجود دارد اما در شرایط کنونی صنایع فولادی به دلیل وضعیت موجود در کشورهای چین و روسیه بیشترین نگرانی را از وضعیت موجود دارند. چراکه معتقدند در شرایطی که ارزش روبل روسیه در مقابل دلار کاهش یافته و از سوی دیگر چین که زمانی عنوان بزرگترین خریدار و مصرف‌کننده سنگ‌آهن و محصولات فولادی را یدک می‌کشید هم‌اکنون با تغییر سیاست‌های خود با کاهش مصرف و مازاد تولید محصولات فولادی مواجه است بنابراین فضا برای رقابت فولادی‌های ایران مهیا نبوده و احتمالا سال سختی را پیش رو خواهند داشت. به طوریکه این فعالان دست به دامن دولت شده و برای جلوگیری از هجوم محصولات چینی و روسی به داخل کشور و برای جلوگیری از تعطیلی واحدهای داخلی موضوع اعمال تعرفه واردات محصولات فولادی را مطرح می‌کنند.

جمال رستمی، استادیار دانشگاه پنسیلوانیا آمریکا در حفاری مکانیزه معدن درباره پیش‌بینی‌اش از تاثیر کاهش قیمت نفت بر بازار جهانی مواد معدنی می‌گوید: کاهش قیمت انرژی فارغ از سیاست‌هایی که در آن دنبال می‌شود ۲ اثر روی بازار مواد معدنی می‌گذارد.تاثیر اول بر زغال سنگ است که هم‌اکنون در برخی از کشورها از آن برای تولید انرژی استفاده می‌شود.

وی افزود: البته این تاثیر بیشتر متوجه اقتصاد چین است چرا که چین تنها کشوری است که با بیش از ۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تن زغال سنگ تولیدی بیشترین مصرف را در این بخش داشته و این در حالیست که بخشی از نیاز زغال‌سنگی خود را نیز از طریق استرالیا تامین می‌کند. بنابراین قیمت زغال سنگ ضربه مهمی به اقتصاد چین وارد می‌کند.

وی ادامه می‌دهد: تاثیر دیگر کاهش قیمت نفت، بر فلزات پایه و مصالح ساختمانی است که پیش‌بینی می‌شود رشد قیمت داشته باشند، چرا که با کاهش قیمت حاملهای انرژی، ساخت‌وساز رونق می‌گیرد و بازار بورس رشد می‌کند.

جمالی با بیان اینکه افزایش ساخت‌وساز و بالا رفتن شاخص بورس، نشان‌دهنده رشد اقتصادی است تصریح می‌کند: رشد اقتصادی نیز در ادامه به رشد مصرف و بعد از آن به رشد در سرمایه‌گذاری در امور زیربنایی خواهد انجامید و این به معنای افزایش قیمت فلزات آهنی و مصالح ساختمانی است.

وی درباره تاثیر کاهش قیمت انرژی در فلزات گرانبها گفت: انتظار من این است که کاهش قیمت نفت روی قیمت فلزات رنگین مانند طلا و پلاتین تاثیر آنچنانی نگذارد ولی از آنجا که رشد سرمایه‌گذاری به ثبات اقتصادی می‌انجامد و نرخ طلا تابعی از آرامش و ثبات وضعیت جهانی است و تابع بازار نیست باید یا ثابت بماند یا کاهش یابد.

وی درباره این سوال که پیش‌بینی کارشناسان در دنیا این است که کاهش قیمت فلزات تداوم خواهد یافت می‌گوید: این حدس و گمان من است. البته تغییر قیمت‌ها در بازار فلزات با تاخیر فازی که خواهد داشت کمی بعد از رشد اقتصادی رخ خواهد داد البته این پیش‌بینی‌ها نیاز به این دارد که ما اطلاعات دقیقی از ظرفیت تولید فلزات و میزان دپوی تولیدات آن داشته باشیم.

معادن کوچک خانوادگی

جمالی در ادامه با اشاره به سرمایه‌گذاری در معادن کوچک و وضعیت این معادن در سال جدید میلادی گفت: این معادن، توان تخصصی برای ایجاد ایمنی و خرید تجهیزات به روز ندارند. البته معادن کوچک در همه جای دنیا چنین وضعیتی دارند حتی امریکا و به این معادن به‌اصطلاح معادن خانوادگی می‌گویند که به دلیل ضعف بنیه مالی از وضعیت ۲۰ سال پیش معادن کشورهای در حال توسعه ضعیف‌تر هستند بنابراین باید بپذیریم به دلیل کارکرد ایمنی ناکافی، این معادن در بازارهای منطقه‌ای فعالیت کنند.

وی ادامه می‌دهد: می‌توانیم انتظار داشته باشیم این معادن در قالب اتحادیه‌های کوچک ساماندهی شوند و اتحادیه وظیفه تامین ایمنی و تجهیزات و بازار فروش را برای آنها به عهده بگیرد و به آنها سرویس‌های لازم را ارائه دهد تامین مسئول فنی و ایمنی برای معادن نیز از وظایف این اتحادیه‌ها خواهد بود.

جمالی می‌افزاید: به نظر می‌رسد دولت باید جلوی کار این معادن را بگیرد چرا که برخی از این معادن به دلیل ضعف در سیستم ایمنی و استفاده از روش‌های سنتی آتشباری در حفاری معادن، خطرات زیادی برای کارگران‌شان ایجاد می‌کنند با تعطیلی این معادن به اقتصاد منطقه آسیب وارد می‌آید ولی در عوض از به خطر افتادن جان انسان‌ها جلوگیری می‌شود.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۸ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۸:۴۰
کد مطلب: 19191