گروه معادن
 
کلید بهره‌وری معادن در دستان نیروی انسانی ماهر
گروه معادن - نرخ بازدهی بالای فعالیت‌های معدنی منجر به ورود سرمایه‌گذاران زیادی به بخش معدن شده است، گرچه برخی از آنها تحت شرایط قانون معادن از توان مالی و فنی بالایی برخوردارند اما برخی دیگر از معادن کوچک و متوسط برای حرکت در جهت صرفه اقتصادی و کاهش هزینه‌های تولید از نیروی انسانی غیرمتخصص استفاده می‌کنند و این مسئله علاوه بر اینکه منجر به کاهش بهره‌وری در تولید مواد معدنی می‌شود، زمینه آسیب‌های محیط‌زیستی را نیز رقم می‌زند. کارشناسان در این رابطه معتقدند معدن به‌عنوان یک بخش تخصصی تنها در صورتی می‌تواند از تجهیزات و امکانات روز برای افزایش تولید بهره گیرد که از نیروی کارآزموده استفاده کند. از این رو باید آموزش معدنکاران را هزینه ندانیم بلکه به عنوان سرمایه در دو بخش فارغ‌التحصیلان معدنی با آموزش‌های تکمیلی و آموزش مقدماتی برای سرمایه‌گذاران بدون تخصص آن را دنبال کنیم.
به گزارش ماین نیوز، زنجیره فعالیت‌های معدنی از اکتشاف گرفته تا فرآوری محصولات معدنی نیازمند تجهیزات و ماشین‌آلات پیشرفته است که برای استفاده بهینه از آن باید از نیروی انسانی کارآمد بهره گرفته شود. حال در شرایطی که بهره‌برداران همواره از نبود تجهیزات و ماشین‌آلات پیشرفته به‌عنوان معضل افزایش بهره‌وری سخن می‌گویند آموزش کارکنان در استفاده بهینه از این تجهیزات اهمیت بالایی پیدا می‌کند. از طرف دیگر بخش دیگری از بهره‌وری تولید معدنی ناشی از مدیریت بهینه است که باید در بخش‌های مختلف معدنی اجرا شود.

آموزش کارکنان سرمایه‌گذاری است

نائب رییس خانه معدن ایران در مورد نیاز بخش معدن به آموزش کارکنان اظهار کرد: از آنجایی که بهره‌وری در هر بخش تولیدی با آموزش نیروی انسانی به وجود می‌آید، در بخش معدنی که تخصصی است نیاز به آموزش کارکنان بیشتر احساس می‌شود چون زمانی که بهره‌برداری در معادن خود نیروی انسان را به کار می‌گیرد درواقع مجوز کارآمدی آنها را صادر کرده است. حال در شرایطی که در مراحل مختلف فعالیت‌های معدن ماشین‌آلات و تجهیزات گرانقیمت استفاده می‌شود، نقش نیروی انسانی بیشتر نمایان می‌شود.

محمدرضا بهرامن با نگاهی به شرایط فعالیت نیروی انسانی معادن ایران افزود: هم‌اکنون برای بخش معدن محیط‌های آموزشی، کارآمدی نیروی انسانی را دنبال نمی‌کنند. از این رو به نظر می‌رسد سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی می‌تواند با ارتقای کارآیی کارگران معدن فعالیت‌های معدنی را بهینه کند. گرچه نباید نقش مدیران در بهره‌وری نادیده گرفته شود و برنامه‌های آموزشی در جهت مدیریت کارآمد طراحی و تدوین شود. به همین دلیل آموزش کارکنان در بخش معدن گرچه هزینه‌بر است اما باید به عنوان سرمایه‌ای در افزایش استخراج و تولید معادن در نظر گرفته شود.

او در مورد اهمیت اجرایی کردن برنامه‌های آموزشی در بخش معدن اضافه کرد: به دلیل پراکندگی و کوچک بودن معادن برخی از بهره‌برداران از آموزش هنگام کار اطلاع چندانی ندارند و اگر سازمان ایمیدرو با همکاری تشکل‌های معدنی، زمینه آموزش کارکنان را در این معادن فراهم کند بهبود تولید، رونق معادن را در پی خواهد داشت و شاید مشکل تعطیلی برخی معادن نیز حل شود.

بهرامن با اشاره به همکاری خانه معدن با دانشگاه مک گیل کانادا در زمینه آموزش نیروی انسانی تصریح کرد: درحال‌حاضر با دانشگاه مک گیل کانادا برای آموزش مدیران ارشد در ایران مذاکراتی انجام شده است تا دوره‌های آموزشی برای واحدهای معدنی اجرا شود چراکه مدیریت معادن با استفاده از امکانات موجود باید به سمت روش‌های جدید و ارتقای تولید برود؛ موضوعی که سال‌ها پیش توسط کشورهای پیشرفته انجام شده است به طوری که در کشورهایی همچون کانادا، افریقای جنوبی، استرالیا و امریکا گام‌های مثبتی برای بهبود عملکرد نیروی انسانی برداشته‌اند و می‌توان در ایران نیز آن را اجرایی کرد.

اجباری شدن آموزش

یک عضو هیات‌مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت ایران برگزاری دوره‌های آموزشی در بخش معدن را ضروری دانست و گفت: برای اینکه اهمیت آموزش در بخش معدن نمایان شود باید هر مرحله را به شکل مجزا دید به گونه‌ای که در مرحله اکتشاف نقش نیروی انسانی بیشتر در مورد بکارگیری تجهیزات پیشرفته اهمیت پیدا می‌کند و اگر در کنار ورود تجهیزات روز نتوانیم دانش فنی و مهارت کار با این تجهیزات را به نیروی انسانی انتقال دهیم نتیجه موثری به‌دست نمی‌آید. گرچه هم‌اکنون برخی از تجهیزات پیشرفته در سازمان زمین‌شناسی مورد استفاده قرار می‌گیرد اما با توجه به ظرفیت‌های معدنی باید در تمام معادن به‌کار برده شود.

آرمان خالقی با نگاهی به تاثیر آموزش در بخش استخراج معادن افزود: در بسیاری از معادن به دلیل اینکه استخراج به صورت تخصصی انجام نشده منجر به آسیب‌های زیست‌محیطی شده و از طرف دیگر بخشی از مواد معدنی نیز تخریب شده و هدر رفته است. طبق قانون و مقررات، معادن باید دارای مسئول فنی باشند اما از آنجایی که برخی معدنکاران به تخصص مسئول فنی اعتقاد ندارند این مسئله نادیده گرفته شده است درحالی که باید توسط سازمان صنعت، معدن و تجارت استانها به شکل جدی پیگیری شود و معدنکاران نیز سرپرست فنی را به‌عنوان هزینه سربار نبینند.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۵ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۳۴
کد مطلب: 18959
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت