گروه صنایع معدنی فولاد
 
تعرفه واردات فولاد، ابزاری حمایتی با نگاه به آینده
گروه صنایع معدنی >فولاد - به نظر می‌رسد پس از چند ماه انتظار بالاخره تلاش فولادسازان برای همراهی دولت در اعمال تعرفه وارداتی برای مقابله با واردات محصولات فولادی از چین، هند و روسیه نتیجه داده به گونه‌ای‌که روز گذشته مهدی کرباسیان معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس هیات عامل ایمیدرو از حمایت دولت از فولادسازان با اتکا بر ابزار تعرفه خبر داده است.
به گزارش ماین نیوز، وی در این خصوص گفته: وزارت صنعت، معدن و تجارت سال گذشته برای حمایت از فولادی‌ها نسبت به آزادسازی صادرات و همچنین واردات با ارز آزاد اقدام کرده و این در حالی است که براساس پیشنهادی که سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران ارائه کرده دولت با ابزار تعرفه نیز از فولادسازان حمایت خواهد کرد. وی در این‌باره افزود: تعرفه اندک واردات فولاد، باعث شده تولیدکنندگان داخلی امکان فروش محصولات خود را در سطح بازار نداشته باشند و این در حالی است که در شرایط کنونی برخی کارخانه‌های بزرگ و کوچک فولادی به دلیل رکودی که در بازار مسکن و تولید به‌وجود آمده با مشکل تامین نقدینگی مواجه هستند که انتظار می‌رود با سیاست‌های موثر دولت این بخش با رونق مواجه شود.

در واقع اعلام حمایت فولادسازان با ابزار تعرفه‌ای و همچنین امکان واردات با ارز آزاد از آن جهت حائز اهمیت است که بازار محصولات فولادی در چند ماه گذشته به دلیل شرایط حاکم بر اقتصاد چین به‌عنوان بزرگترین قدرت فولادی جهان با کاهش تقاضا و درنتیجه افت قیمت مواجه شده که این موضوع باعث شده فولادسازان این کشور با تکیه بر حمایت‌های صادراتی دولت متبوع خود حجم بالایی از تولیدات را به سمت بازارهای صادراتی سوق دهند. از سوی دیگر شرایط حاکم بر روسیه به‌عنوان دیگر فولادساز بزرگ جهان و کاهش ارزش روبل در مقابل دلار نیز شرایط مشابهی را رقم زده به گونه‌ای‌ که این فولادساز هم توجه خود را معطوف به صادرات محصولات فولادی به کشورهای منطقه خاورمیانه به ویژه ایران کرده است. همچنین وضعیت نه‌چندان مطلوب ساخت‌وساز در داخل کشور نیز به همراه شرایط تحریمی بر این موضوع دامن زده به‌طوری‌که فولادسازان علاوه بر افت قیمت با افزایش عرضه و نبود تقاضا نیز مواجه هستند و معتقدند حضور محصولات وارداتی با قیمتی به مراتب کمتر از نرخ داخلی زمینه تعطیلی واحدهای فولادی را فراهم خواهد کرد، بنابراین برای خروج از وضعیت کنونی همچون سایر کشورهای توسعه‌یافته و در حال توسعه‌گریزی جز اعمال تعرفه روی برخی از محصولات فولادی نیست.

تشکیل مثلث صادرات فولاد

رضا شهرستانی، عضو انجمن فولاد درباره اعلام تعرفه واردات محصولات فولادی و تاثیر آن بر تولید واحدهای داخلی گفت: روند کنونی کاهش قیمت انرژی باعث کاهش هزینه تولید در صنایع فولادی شده به گونه‌ای‌که در شرایطی که میزان مصرف فولاد در نتیجه کاهش ساخت‌وساز در چین به‌عنوان بزرگترین تولیدکننده فولاد ایجاد شده، زمینه روی آوردن این کشور به سمت صادرات را فراهم کرده و این در حالی است که فولادسازان چینی با تکیه بر نظام حمایتی صادرات توانسته‌اند محصولات خود را با قیمتی به مراتب پایین‌تر از نرخ واقعی صادر کنند.

وی افزود: از سوی دیگر شرایط حاکم بر روسیه، دیگر فولادساز بزرگ جهان و افت ارزش روبل در مقابل دلار نیز باعث توجه بیشتر این کشور به سمت صادرات شده و فولادسازان روسیه نیز کشورهای خاورمیانه به‌ویژه ایران را به‌عنوان هدف صادراتی انتخاب کرده‌اند.

وی ادامه داد: البته باید به تورم بیش از ۳/۵ درصدی هند نیز توجه کرد چراکه این میزان تورم و کاهش تقاضا در داخل این کشور نیز موجب شد فولادی‌های هند نیز برای خروج از وضعیت کنونی صادرات را جایگزین مصرف داخلی کنند.

شهرستانی افزود: تشکیل مثلث صادرات محصولات فولادی از سوی این کشورها و بازار مناسب ایران باعث خواهد شد تا با واردات محصولات فولادی رقابت برای تولیدکنندگان داخلی امکان‌پذیر نباشد و به‌تدریج شاهد حذف و تعطیلی واحدهای داخلی باشیم.

انرژی ارزان در مقابل تسهیلات گران

این کارشناس فولاد در پاسخ به اینکه با وجود دسترسی فولادسازان به انرژی ارزان چگونه امکان کاهش هزینه تولید و رقابت با محصولات فولادی وجود ندارد، گفت: باید توجه داشت که در تولید فولاد حدود ۱۵درصد از هزینه تولید مربوط به انرژی است که این میزان برای فولادسازان ایرانی حدود ۲ تا ۳درصد است اما در مقابل فولادسازان سایر کشورها تسهیلاتی با نرخ ۳درصدی دریافت می‌کنند و این در حالی است که نرخ تسهیلات برای فولادی‌های داخلی حدود ۳۰درصد است که باعث می‌شود نتوانند از مزیت انرژی ارزان برای رقابت در بازارهای جهانی بهره‌مند شوند.

اعمال تعرفه ۴۰ درصدی

شهرستانی در ادامه درباره راهکار پیش‌روی صنایع فولادی می‌گوید: کشور امریکا با بیش از ۱۰میلیون تن واردات فولاد در سال بیشترین سهم را در واردات به خود اختصاص داده و این در حالی است که پس از افت قیمت فولاد در بازار این کشور با اعمال تعرفه ۴۰درصدی واردات درصدد حمایت از فولادسازان داخلی خود برآمد.

وی ادامه داد: همچنین ترکیه به‌عنوان کشوری در حال توسعه که هم‌اکنون به قطب صنعت فولاد منطقه تبدیل شده نیز با افت قیمت فولاد برای حفظ صنایع داخلی همین میزان تعرفه را برای واردات تعیین کرده است، بنابراین در شرایطی که به دلیل سیاست‌های غلط دولت گذشته و همچنین تحمیل رکود تحریمی بازار فولاد ایران در شرایط توقف به سر می‌برد، اعمال تعرفه واردات برای حمایت از صنایع داخلی گریزناپذیر است. این کارشناس فولادی در ادامه با اشاره به مصرف ۲۴میلیون تنی فولاد در سال گذشته گفت: در سال گذشته از ۲۴میلیون تن فولاد مصرفی کشور حدود ۱۴میلیون تن از طریق داخل و حدود ۱۰میلیون تن از طریق واردات تامین شده است. این در حالی است که در امسال مصرف فولاد با ۴میلیون تن کاهش به حدود ۲۰میلیون تن رسیده و در مقابل تولید فولاد نیز به ۱۷میلیون تن افزایش یافته، بنابراین همانگونه که مشخص است در امسال فقط به واردات ۳میلیون تنی فولاد نیاز داریم.

وی ادامه داد: البته در واردات فولاد نیز باید توجه داشت که حدود ۲میلیون تن آن مربوط به فولادهای خاص و ورق‌های با ضخامت کمتر از ۳ میلی‌متر بوده و از آنجایی‌که ساخت این نوع محصولات فولادی در داخل کشور مقرون به صرفه نیست، مشکلی در واردات آن وجود ندارد اما بیشترین چالش فولادسازان با واردات محصولاتی است که امکان تولید در داخل کشور وجود داشته اما شرایط موجود امکان رقابت را از داخلی‌ها سلب می‌کند.

تعرفه راهی برای افزایش تولید در آینده

این عضو انجمن فولاد در پاسخ به اینکه با حمایت دولت و اعمال تعرفه واردات آیا شاهد افزایش تولید یا تغییرات قیمتی خواهیم بود، گفت: تعرفه واردات هیچ‌گونه تاثیری بر روند قیمتی یا میزان تولید در شرایط کنونی نخواهد داشت، چراکه روند سینوسی اقتصاد جهانی هم‌اکنون در پایین‌ترین نقطه خود قرار دارد و این تعرفه فقط کمک می‌کند تا محصولات وارداتی زمینه تعطیلی فولادسازان را فراهم نکنند.

وی درباره چگونگی تاثیر اعمال تعرفه واردات بر روی تولیدات داخلی گفت: همان‌گونه که گفته شد روند سینوسی اقتصاد جهانی در پایین‌ترین نقطه خود قرار دارد اما تجربه نشان داده این نمودار سینوسی پس از چندی به نقطه اوج خواهد رسید، بنابراین شاید درحال‌حاضر تعرفه فقط نقش یک مسکن را داشته باشد اما در صورتی‌که پس از بهبود شرایط اقتصاد جهانی به‌صورت پلکانی حذف شود، می‌تواند زمینه تشویق سرمایه‌گذاران برای پر کردن خلأ‌های تولید را فراهم کرده و در آینده شاهد صادرات محصولات نیز باشیم.

رضا شهرستانی در پاسخ به اینکه آیا اعمال تعرفه و در نتیجه کاهش واردات فولاد تاثیری در قیمت بازار جهانی خواهد داشت، گفت: حجم واردات فولاد ایران به اندازه‌ای نیست که حذف یا کاهش آن بتواند تاثیری در قیمت محصولات فولادی در بازار جهانی داشته باشد.

وی افزود: به‌عنوان مثال اگر اعمال تعرفه از سوی کشور امریکا انجام شود که به افت واردات چند میلیون تنی منجر شود، به‌طور قطع شاهد تاثیر آن در بازار جهانی خواهیم بود اما درباره میزان واردات فولاد ایران این کاهش تاثیر چندانی نخواهد داشت.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۰ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۱۹
کد مطلب: 18673
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت