گروه صنایع معدنی سیمان
 
ژاپن سیمان با فناوری نانو تولید کرد
گروه صنایع معدنی >سیمان - تولید سیمان مقاوم با استفاده از فناوری نانو در کشور ژاپن انجام شد. این خبر از آن رو حائز اهمیت است که ژاپن با وجود نداشتن سهم مهمی در صنعت سیمان توانسته با تکیه بر اطلاع‌رسانی خود را به‌عنوان پیشگام در تولید سیمان با فناوری نانو معرفی کند و این در حالی است که ایران به‌عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان سیمان جهان و در حالی که در سال‌های گذشته به کرات در بخش استفاده از فناوری‌های نانو در صنعت سیمان فعالیت کرده نتوانسته پیشگام در این صنعت باشد.
 
به گزارش ماین نیوز، در این خصوص برخی کارشناسان معتقدند که درابتدا باید فرهنگ استفاده از این محصول را در کشور ایجاد کرده و با آشنا کردن جامعه صنعتی و دیگر فعالان با مزایای این نوع سیمان زمینه را برای تولید و ورود این محصول فراهم کرد. موضوعی که به نظر می‌رسد نیازمند بکارگیری تمام اهر‌م‌های تبلیغاتی و اطلاع‌رسانی در این حوزه است.

اجرای عملیات آزمایشگاهی

معاون فنی و تولید انجمن سیمان درخصوص اینکه آیا تولید سیمان مقاوم با استفاده از فناوری نانو در ایران انجام شده می‌گوید: با توجه به ظرفیت بالای تولید سیمان در کشور و نیروهای متخصصی که در این حوزه فعالیت می‌کنند مقدمات این کار انجام شده به این ترتیب که عملیات آزمایشگاهی این موضوع در حال اجراست.

نادر غفاری در ادامه گفت: بعد از انجام عملیات آزمایشگاهی در یک واحد کوچک صنعتی نسبت به تولید این محصول و نتیجه آن اقدام خواهد شد. چرا که برای تولید محصول با روشی نوین لازم است تا در ابتدا مقدمات آزمایشگاهی انجام شده و در مرحله بعد با تولید محصول به‌صورت پایلوت یا نیمه‌صنعتی نسبت به تولید محصول اقدام کرد.

وی در ادامه به تاثیر استفاده از فناوری نانو در ساخت سیمان اشاره کرد و گفت: استفاده از این فناوری تاثیر بسزایی در صنعت سیمان کشور خواهد داشت. چرا که تولید سیمان با فناوری نانو باعث افزایش مقاومت این محصول شده و در ساخت بتن میزان کمتری مورد نیاز خواهد بود و در مقابل بتنی با مقاومت بالا تولید خواهد شد.

همچنین با توجه به مصرف سیمان در صنایع دیگر با افزایش مقاومت این محصول باعث کاهش مصرف آن در کل کشور شده و این موضوع در مورد سیستم‌های ماشینی نمود بیشتری خواهد داشت.

صرفه اقتصادی، مهم‌ترین شرط تولید

غفاری درباره صرفه اقتصادی حاصل از سیمان مقاوم که با نانو تولید می‌شود گفت: در ابتدا لازم است تا نسبت هزینه‌های تولید این محصول و قیمت تمام شده آن را با سیمانی که به‌طور معمول تولید می‌شود مقایسه کرده و سپس نسبت به تولید آن به‌صورت صنعتی اقدام کرد. چرا که نسبت به میزان کاهش مصرف سیمان در ساخت بتن به هزینه‌های تولید اضافه شده و افزایش قیمت تمام‌شده محصول را به دنبال خواهد داشت.

معاون فنی و تولید انجمن سیمان اظهار کرد: با توجه به برنامه‌ریزی‌های انجام شده برای تولید سیمان با استفاده از فناوری نانو از ابتدای سال آینده قرار است نسبت به تولید این محصول به صورت نمونه آزمایشی یا همان نیمه صنعتی اقدام شود. در واقع در انجام پروژه‌های تولیدی همچون تولید سیمان ابتدا در کوره‌های آزمایشی که از ظرفیت کم برخوردار هستند فعالیت آغاز شده و در صورت حصول اطمینان از تولید و صرفه اقتصادی این محصول می‌توان زمینه را برای تولید در ظرفیت‌های بالا فراهم کرد.

وی معتقد است در صورتی که تولید سیمان با فناوری نانو با صرفه اقتصادی همراه باشد می‌توان نسبت به آینده این محصول اقدام کرد. با توجه به اینکه ایران از ظرفیت بالای تولید برخوردار بوده و به‌عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان سیمان دنیا به‌شمار آمده و کیفیت محصولات تولیدی در وضعیت مطلوبی قرار دارد با استفاده از این فناوری در تولید می‌توان زمینه صادرات را فراهم کرده که صرفه اقتصادی به همراه خواهد داشت.

فرهنگ‌سازی در کشور

داریوش حمیدی یکی از فعالان عرصه سیمان در خصوص بکارگیری فناوری‌های روز دنیا در صنایع مختلف می‌گوید: با توجه به اینکه در ایران محققان و متخصصان توانمندی در حوزه‌های مختلف در حال فعالیت هستند و به موفقیت‌های بسیاری در حوزه ساخت فناوری‌های روز دنیا دست یافته‌اند اما به دلیل نبود آگاهی نسبت به این مسئله تمایلی برای بکارگیری آنها از سوی بسیاری از فعالان در حوزه‌های مختلف وجود ندارد.

وی در ادامه فرهنگ‌سازی را شرط اصلی برای استفاده از دانش فنی روز در صنایع مختلف دانست و افزود: درحال‌حاضر نکته‌ای که درخصوص فعالیت صنایع مختلف در ایران وجود دارد عملکرد سنتی است. به گونه‌ای که تولید محصولات، فروش و سود حاصل از آنها به صورت سنتی انجام شده و برای مسائل روز دنیا که اقتصاد، تولید و سوددهی را به‌صورت علمی مورد بررسی قرار می‌دهند جایگاهی وجود ندارد. اما باید توجه کرد که برای رسیدن به این موضوع می‌توان با یک مدیریت درست و جامع زمینه را برای استفاده از فناوری‌های روز دنیا فراهم کرد. حمیدی افزود: ایران یکی از تولیدکنندگان بزرگ سیمان دنیا به‌شمار آمده و از لحاظ دستاوردهای علمی در این صنعت از ‌جایگاه مناسبی برخوردار است از این‌رو می‌توان با استفاده از فناوری‌های روز دنیا زمینه را برای تولید این محصول همگام با پیشرفت‌های این صنعت در دنیا فراهم کرد.

به این ترتیب باید با فراهم کردن شرایط مناسب برای انجام آزمایش‌ها و تحقیقات در این حوزه هرچه سریعتر نسبت به این موضوع اقدام کرد.

این کارشناس سیمان معتقد است برای استفاده از فناوری‌های روز دنیا همچون نانو لازم است تا در ابتدا یک برنامه‌ریزی برای کنترل کیفیت محصولات تولیدی انجام شده و با استانداردسازی آنها زمینه را برای تولید محصولات جدید با مقاومت‌های بالا فراهم کرد. چراکه درحال‌حاضر برخی از تولیدات داخلی از استاندارد لازم برخوردار نبوده و لازم است تا اقداماتی در جهت رسیدن به شرایط استاندارد از لحاظ کیفیت انجام شود.

همچنین با توجه به اینکه تولید سیمان با استفاده از فناوری نانو در تولید سیمان باعث افزایش قیمت تمام‌شده محصول می‌شود از این‌رو لازم است تا فرهنگ استفاده از این محصول را در کشور به وجود آورد.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۰ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۱۶
کد مطلب: 18672
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت