گروه معادن سنگ آهن
 
دلیل چینی‌ها برای سرمایه‌گذاری در سنگ‌آهن
گروه معادن >سنگ آهن - براساس آمار منتشر شده، ایران در سال ۲۰۱۳م با بیش از ۲۲ میلیون تن صادرات سنگ‌آهن لقب هشتمین صادرکننده بزرگ این محصول را به خود اختصاص داده است که نسبت به سال قبل از آن یعنی ۲۰۱۲م با حدود ۱۷ میلیون تن صادرات رشدی در حدود ۳۰ درصد را داشته است.
 
به گزارش ماین نیوز، در واقع در ۲۰۱۳م حدود ۲۷ میلیون تن سنگ‌آهن از منطقه خاورمیانه صادر شده که ایران با در اختیار داشتن سهم ۸۱ درصدی توانسته بود لقب نخستین صادرکننده سنگ‌آهن خاورمیانه را به خود اختصاص دهد. این درحالی است که بررسی‌ها از میزان صادرات این محصول در ۲۰۱۴م نشان می‌دهد صادرات سنگ‌آهن ایران بین ۳۵ تا ۴۰ درصد کاهش یافته که با توجه به روند کاهشی قیمت و تقاضا در بازار جهانی از یک‌سو و مشکلات حاصل از افزایش حقوق دولتی در سال جدید نیز نمی‌توان آینده مثبتی را برای تولید و صادرات سنگ‌آهن ایران متصور شد البته شایان توجه است که متولیان و فعالان بخش خصوصی در این حوزه نیز بیکار نبوده و با ارائه برنامه‌هایی همچون ارائه سند راهبردی در تلاش هستند تا چالش‌های پیش‌روی این محصول استراتژیک را بهبود بخشند. موضوعی که هنوز نتیجه‌ای در پی نداشته و البته برخی از کارشناسان نیز نسبت به آن تردید دارند.

پروا سلطانی، عضو هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران می‌گوید: افت بیش از ۶۰ درصدی قیمت سنگ‌آهن در بازار جهانی که در ۳۰ سال اخیر بی‌سابقه بوده به همراه کاهش تقاضا در بازار باعث شده تا صادرات سنگ‌آهن ایران در امسال با کاهش حدود ۴۰ درصدی مواجه شود.

وی در پاسخ به تاثیر افزایش حقوق دولتی در روند کاهشی صادرات سنگ‌آهن گفت: باید توجه داشت که حقوق دولتی در هر استان و معدنی متفاوت است اما به نظر می‌رسد در بودجه سال ۹۴ میزان حقوق دولتی به‌طور متوسط تا ۵ درصد رشد داشته و این درحالی است که در شرایط کنونی به‌طور مسلم هرگونه تغییری در افزایش هزینه‌های تولید به کاهش میزان تولید و صادرات منجر خواهد شد.
اما درصورتی که حقوق دولتی به صورت کارشناسی شده اخذ شود می‌تواند در کاهش هزینه‌های تولید موثر واقع شود چراکه سنگ‌آهن تنها یک کالا نیست و مجموعه‌ای از محصولات را شامل می‌شود که هزینه تولید و میزان بهره‌برداری آن در مناطق مختلف متفاوت خواهد بود. بنابراین اینکه از تمامی معادن سنگ‌آهن به یک روش و میزان حقوق دولتی دریافت شود، نمی‌تواند مبنای درستی باشد.

وی درباره راهکارهای جلوگیری از کاهش تولید گفت: راهکارهای کوتاه‌مدت به سختی در شرایط کنونی جوابگو خواهد بود به همین دلیل در جلسات هم‌اندیشی که برگزار شده است به دنبال کاهش هزینه‌های تولید و لجستیک همچون تعمیر و افزایش ظرفیت اسکله‌های صادراتی و حمل‌ونقل ریلی و دریایی هستیم.

سلطانی درباره اقدامات انجمن برای خروج از بحران پیش‌روی سنگ‌آهن گفت: در این زمینه انجمن سنگ‌آهن سند راهبردی را تدوین کرده که در آن سناریوهای مختلف تولید و بازار و هر آنچه در این حوزه اهمیت دارد، مورد توجه قرار گرفته است.

عضو هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن در پاسخ به اینکه تدوین سند راهبردی تاکنون چه نتیجه‌ای درپی داشته است، افزود: کشورهای اروپایی برای انجام موضوعات تحقیقاتی سال‌ها زمان صرف کرده و درنهایت به نتیجه می‌رسند، این درحالی است که تنها ۶ ماه از تدوین و بررسی سند راهبردی سنگ‌آهن در انجمن می‌گذرد اما در این زمینه ایجاد زنجیره ارزش‌افزوده سنگ‌آهن با فولاد و همچنین ایجاد کنسرسیوم فروش سنگ‌آهن مورد بررسی قرار گرفته است که می‌تواند راهگشای سنگ‌آهنی‌ها برای خروج از وضعیت موجود باشد.

وی درباره کنسرسیوم فروش توضیح داد: این کنسرسیوم به خرید محصولات معادن کوچک مقیاسی که قدرت کافی برای حضور در بازار ندارند، اقدام کرده و درنهایت با بازاریابی و تغییرات مناسب اقدام به فروش این محصولات به صورت صادرات یا در بازار داخلی می‌کند.

سند راهبردی به تنهایی کافی نیست

درحالی که برخی از فعالان حوزه سنگ‌آهن تدوین سند راهبردی را راهکاری مناسب برای خروج از وضعیت پیش روی سنگ‌آهنی‌ها در شرایط کنونی می‌دانند برخی دیگر از فعالان این حوزه معتقدند سند راهبردی به تنهایی پاسخگوی چالش‌های پیش‌روی این حوزه نبوده و سنگ‌آهن نیازمند بکارگیری روش‌های متفاوت مدیریتی است.

مهرداد اکبریان، عضو هیات‌مدیره انجمن تولید‌کنندگان و صادر‌کنندگان سنگ‌آهن در خصوص کاهش صادرات سنگ‌آهن ایران در امسال و آینده گفت: ما برای اینکه بخواهیم صادرکننده بزرگ سنگ‌آهن باشیم باید تولیدات‌مان افزایش یابد و برای تحقق این موضوع نیازمند صرف هزینه‌های اولیه زیرساختی در بخش‌هایی همچون اکتشاف و استخراج هستیم و این درحالی است که در شرایط کنونی این موضوع آنچنان که انتظار می‌رود تحقق نیافته است.

وی افزود: بنابراین در نخستین گام پیشنهاد ما به دولت این است که برای تامین هزینه‌های زیرساختی از محل درآمد خود معادن، زمینه تسهیل در صادرات سنگ‌آهن را فراهم کند.

وی در ادامه به سیاست چین و استرالیا به عنوان بزرگترین مصرف‌کننده و تولیدکننده سنگ‌آهن در جهان اشاره کرد و گفت: بررسی‌ها نشان می‌دهد تغییرات و نوسان‌هایی که هم‌اکنون در بازار سنگ‌آهن انجام شده، از یک‌سو شاهد کاهش تقاضا در چین و ازسوی دیگر کاهش قیمت سنگ‌آهن استرالیا هستیم سیاستی است که این دو کشور برای یکدستی بازار و خارج کردن رقبا و کشورهای کوچکتر از بازار در پیش گرفته‌اند.

اکبریان تاکید کرد: با توجه به وضعیت بازار سنگ‌آهن که در نتیجه سیاست‌های کشورهای قدرتمند در سنگ‌آهن ایجاد شده بنابراین باید در انتظار خروج برخی از معادن کوچک از چرخه تولید باشیم و این درحالی است که ممکن است سرمایه‌گذاران چینی از این موقعیت استفاده کرده و برای سرمایه‌گذاری در معادن کشور و افزایش قدرت خود در بازار سنگ‌آهن ایران اقدام کنند. بنابراین باید آینده‌نگر بوده و احساسی رفتار نکنیم.

عضو هیات‌مدیره انجمن سنگ‌آهن گفت: دومین پیشنهاد من این است که ایجاد صنایع فرآوری کنسانتره و گندله باید براساس اصول و برنامه‌ریزی مدون انجام شود و لازم است تا در این زمینه دولت اقدام به حذف تعرفه صادرات کنسانتره و گندله برای افزایش توان درآمدی فعالان این حوزه کند.

اکبریان درباره سومین پیشنهاد گفت: در بحث افزایش حقوق دولتی و جرایم اضافه برداشت‌ها حتی اگر با هدف افزایش درآمد دولت است باید به صورت منطقی و عادلانه انجام گیرد تا ضمن افزایش تولید زمینه افزایش درآمد دولت نیز از این بخش فراهم شود. وی افزود: من معتقدم کشور را به لحاظ ذخایر سنگ‌آهن می‌توان به ۴ منطقه تقسیم‌بندی کرد و لازم است نسبت به موقعیت هر منطقه برنامه‌ای جداگانه تدوین و اجرا شود.

عضو هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران درخصوص تدوین سند راهبردی سنگ‌آهن از سوی انجمن و تاثیر آن در وضعیت کنونی سنگ‌آهن گفت: تدوین سند راهبردی هر چقدر هم از محتوای خوب و قوی برخوردار باشد به تنهایی کارساز نبوده و لازم است هم‌راستا با این سند بین ۳ بخش خصوصی، دولت و بازار توافقی جامع شکل گیرد.
تاریخ انتشار : شنبه ۶ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۳۱
کد مطلب: 18423
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت