20 میلیون تن سیمان، مانده بر دستان ایرانی‌ها

اقتصادنيوز , 4 دی 1393 ساعت 11:00

در حالی که سالانه در بازار داخلی سیمان 20 میلیون تن مازاد تولید وجود دارد اما رکود پروژه‌های عمرانی همچنان بازار سیمان را تحت تاثیر قرار داده است.


به گزارش «ماین نیوز»، بررسی‌ها نشان می‌دهد رکود پروژه‌های عمرانی بازار سیمان را تحت تاثیر قرار داده، به طوری که در سال 20 ميليون تن سيمان تولید مازاد داریم و متقاضی برای آن وجود ندارد. این در حالی است که از نگاه خیلی از کارشناسان می‌توان با تزریق نقدینگی به پروژه‌های عمرانی مصرف سیمان را در کشور افزایش داد و به نوعی سرمایه در گردش بنگاه‌های تولیدی را تامین کرد.

اگرچه کارشناسان معتقدند صادرات سیمان به بازار عراق مدیریت نمی‌شود، اما به تازگی وزیر کار موضوع افزایش دیپلماسی صادراتی سیمان را مطرح کرده است. او معتقد است: چنین رویکردی باعث می‌شود اشتغال را در این زمینه چند برابر کرد و بازارهای صادراتی مناسبی برای مازاد ۲۰ میلیون تن تولید سیمان به وجود آورد. از طرفی می‌توان مازاد تولید سیمان را در جاده‌سازی و ریل‌سازی به کار گرفت.

در حالی که وضعیت بازار سیمان نشان می‌دهد خرید و فروش این محصول معدنی در حالت رکود است و این مساله ناشی از کاهش حجم تزریق منابع به پروژه‌های عمرانی است، کارخانه‌های مختلف سیمان هم برای فرار از رکود بازار و جبران هزینه‌های تولید، سیمان را با تخفیف‌های زیادی به مشتریان می‌فروشند و همین موضوع برای تولیدکنندگان مشکلاتی به وجود آورده است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد در کنار رکود بازار سیمان داخلی صادرات این محصول هم درگیر مشکلاتی شده است. در شرایطی که سال‌ گذشته ایران بیشترین صادرات سیمان را که نزدیک به 10 میلیون تن می‌شود به عراق صادر کرده اما اخیرا صادرات سیمان به عراق با مشکلاتی همراه شده است. فعالان معدنی در این باره معتقدند هیچ مدیریتی در عرضه سیمان صادارتی کشور به بازار عراق وجود ندارد و این باعث شده تا به تدریج بازار صادراتی ایران در این کشور مختل شود. چرا که با مشکلاتی که کشور عراق دارد ممکن است اختلال در ساخت‌وساز آنها باعث شود یکباره ایران هم عمده بازار صادراتی سیمان خود را از دست بدهد.

در نتیجه دیپلماسی صادراتی سیمان از آنجایی دارای اهمیت است که در حال حاضر کارخانه‌های سیمان عراق فقط 30 درصد نیاز داخل این کشور را تامین می‌کنند و 70 درصد نیاز بازار خود را از طریق واردات پوشش می‌دهند و ایران باید با هدفگذاری وارد صادرات سیمان به این کشور شود؛ چرا که در حال حاضر ایران سیمان خود را با قیمت پایین‌تر از سیمان داخلی عراق به این کشور صادر می‌کند و به همین دلیل وزارت صنعت عراق برای حمایت از تولیدکنندگان خود واردات سیمان از ایران را سخت گرفته است. به همین دلیل است که برخی کارشناسان توصیه می‌کنند برای در اختیار گرفتن بازارهای صادراتی سیمان در کشورهای خارجی باید هوشمندانه اقدام کرد.

پس از عراق، افغانستان مشتری سیمان‌ ایران است که در این کشور تولیدکنندگان پاکستانی به نوعی رقیب تولیدکنندگان ایرانی محسوب می‌شوند. البته این رقابت از نظر قیمتی وجود دارد و کارشناسان معتقدند کیفیت سیمان پاکستان متوسط و پایین است. این در حالی است که بررسی‌ها نشان می‌دهد هنوز ‌مشکل صادرات سیمان به کشور تاجیکستان حل نشده و بازار صادراتی دیگر سیمان ایران که تاجیکستان است هم بدون مشکل نیست. صادرکنندگان سیمان در بازار تاجیکستان باید هزینه گمرکی زیادی پرداخت کنند، این در حالی است که رقیب ایران در بازار تاجیکستان 10 دلار کمتر از ایران هزینه گمرکی می‌دهند.

با وجود این، به نظر می‌رسد می‌توان با هماهنگی دولت و بخش خصوصی همچنین صادرکنندگان سیمان بازارهای صادراتی این محصول معدنی را افزایش داد و به نوعی برای مازاد تولید مشتریانی غیر از کشورهای منطقه پیدا کرد. زیرا اگر این حجم تولید در پروژه‌های عمرانی تزریق نمی‌شوند حداقل از فروش سودآور آنها می‌توان بهره‌ برد.


کد مطلب: 18355

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/18355/20-میلیون-تن-سیمان-مانده-دستان-ایرانی-ها

ماین نیوز
  http://www.minews.ir