گروه معادن
 
نقش صنایع فرآوری در توسعه و رونق اقتصادی استان‌ها
رونق اقتصادی با ایجاد صنایع فرآوری
گروه معادن - تاثیر بخش معدن در رشد و توسعه اقتصادی استان‌ها موضوعی است که همواره مورد توجه مسئولان و متولیان این بخش بوده است. این درحالی است که کارشناسان معتقدند ظرفیت معدنی منطقه، تنها لازمه توسعه اقتصادی نبوده و همگام با توسعه اکتشاف و استخراج باید زیرساخت‌های لازم در احداث صنایع فرآوری نیز مورد توجه قرار گیرد. در واقع این کارشناسان معتقدند توسعه اقتصادی هر منطقه در گرو ایجاد اشتغال بوده که این موضوع به تنهایی در بخش‌های اکتشاف و استخراج محصولات معدنی میسر نخواهد بود. بنابراین در کنار ظرفیت بالای استان‌های معدنی باید سرمایه‌گذاری در فرآوری محصولات نیز انجام شود تا علاوه بر ایجاد ارزش افزوده با بکارگیری نیروهای بومی و اشتغالزایی رونق اقتصادی منطقه را نیز شاهد باشیم. از سوی دیگر برخی کارشناسان معتقدند که برای رسیدن به بهره‌وری مناسب معادن برگزاری دوره‌های آموزشی برای تربیت نیروهای متخصص به افزایش بهره‌وری نیز منجر خواهد شد. موضوعی که همچون زنجیره‌ای متصل به هم در طولانی مدت رونق اقتصادی منطقه را به دنبال خواهد داشت.
به گزارش ماین نیوز، رییس سازمان نظام مهندسی معدن استان زنجان درباره نقش ایجاد صنایع فرآوری معدنی در توسعه اقتصادی و افزایش اشتغالزایی می‌گوید: درحال‌حاضر استان زنجان از ۲۹۷ معدن برخوردار بوده که از این تعداد ۲۳۱ معدن فعال و ۶۶ واحد آن غیرفعال هستند.

رامین کیامهر گفت: یکی از مزیت‌هایی که معادن برای افراد بومی منطقه دارند، ایجاد اشتغال بوده به گونه‌ای که هم‌اکنون زمینه فعالیت ۱۷۵۰ نفر به طور مستقیم و حدود ۱۰ هزار نفر نیز به طور غیرمستقیم در معادن این استان فراهم شده است.

وی افزود: ذخایر معدنی فراوان و تنوع موجود همچون سنگ آهن، سرب و روی و سنگ‌های تزئینی و داشتن ۵ معدن بزرگ از جمله نکات مهمی است که درباره معادن این استان وجود دارد و ایجاد اشتغال برای بومی‌های منطقه از مواردی است که با بهره‌برداری از معادن انجام می‌شود.

به عنوان مثال نیروهای فعال در معدن سرب و روی انگوران از اهالی روستای نزدیک به این معدن هستند.

حمایت از نیروهای بومی

وی معتقد است که استفاده از نیروهای بومی منطقه به نوعی حمایت از آنهاست چراکه بیشتر معادن کشور در نقاط محروم قرار گرفته‌اند و از این طریق می‌توان به توسعه و رشد در این استان‌ها کمک کرد.

کیامهر با بیان اینکه سرمایه‌گذاری در حوزه برخی محصولات معدنی همچون سنگ‌های تزئینی با صرفه اقتصادی همراه بوده و بازده مناسبی دارد افزود: نیاز به سرمایه‌گذاری برای انجام عملیات فرآوری برای تامین مواد مورد نیاز در صنایع مختلف امری مهم است و یکی از مسائلی که امروزه در حوزه معدن و صنایع معدنی وجود دارد نبود تسهیلات برای این امور است. این در حالی است که با انجام سرمایه‌گذاری در حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان امکان فرآوری سنگ‌های تزئینی در استان‌هایی که از این ذخایر بهره می‌برند فراهم خواهد شد. در واقع ساخت کارخانه فرآوری موجبات کاهش هزینه‌ها را در نتیجه حذف هزینه‌های حمل‌ونقل به سایر استان‌ها برای انجام عملیات فرآوری فراهم خواهد کرد.

وی در ادامه با اشاره به اینکه سرمایه‌گذاری برای فرآوری در برخی از محصولات از صرفه بالایی برخوردار است، گفت: در برخی از محصولات همچون کارخانه ذوب‌آهن و فرآوری سرب و روی هزینه احداث واحدهای فرآوری بسیار بالا است و ممکن است همه افراد توان سرمایه‌گذاری نداشته باشند اما در برخی از محصولات همچون فرآوری سنگ‌های تزئینی، دستگاه‌ها و تجهیزات مورد نیاز در داخل کشور وجود داشته و نیازمند سرمایه‌گذاری بالا نیست بنابراین با تکیه بر این مزیت می‌توان زمینه توسعه و رشد اقتصادی را فراهم کرد.

امکان فرآوری محصولات با وجود تحریم‌ها

رییس سازمان نظام مهندسی استان زنجان معتقد است که با وجود تحریم‌های اعمال شده می‌توان با اعتماد به نیروهای متخصص کشور و دانشگاهیان زمینه را برای ساخت دستگاه‌ها و تجهیزات مورد نیاز برای فرآوری فراهم کرد. به عنوان مثال در استان زنجان با تکیه بر دانش پژوهشگران امکان استحصال جیوه از مراحل ابتدایی تا آخرین مرحله فراهم شده است. حال با توجه به این موضوع می‌توان با انجام برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری راه را برای فعالیت این گروه هموار کرده و به این ترتیب نسبت به تامین نیاز داخلی کشور اقدام کرد.

ایجاد ارزش افزوده معدنی

جهانگیر یداللهی فارسی درباره تاثیر احداث کارخانه‌های فرآوری در ایجاد اشتغال و توسعه بخش معدن می‌گوید: با توجه به اینکه ایران پهنه‌های معدنی با تنوع فراوان را در خود جای داده است می‌تواند به عنوان یکی از فاکتورهای اصلی در ایجاد اشتغال به صورت مستقیم محسوب شود. بنابراین با تکیه برتنوع مواد معدنی و باتوجه به کاربرد وسیع این محصولات در صنایع مختلف می‌توان با سرمایه‌گذاری در این حوزه و ایجاد زنجیره تولید علاوه بر ارزش افزوده به اشتغالزایی نیز کمک کرد.

این استاد دانشگاه در ادامه به وضعیت بهره‌برداری از معادن اشاره کرد و گفت: درحال‌حاضر بهره‌برداری از معادن آنچنان که باید بهینه نبوده و تغییر این روند نیازمند آموزش نیروهای انسانی است.

وی افزود: وزارت صنعت، معدن و تجارت که نقش مهمی در توسعه معادن و صنایع معدنی کشور برعهده دارد می‌تواند بر اساس نوع معادن و مواد معدنی موجود در آنها با آموزش و تشکیل تیم‌های بهره‌برداری راه را برای بهبود شرایط استخراج از معادن و بهره گرفتن از آنها هموار کند.

تشکیل شرکت‌های پشتیبان

یداللهی فارسی در ادامه می‌افزاید: تشکیل شرکت‌های مشاوره‌ای در زمینه بهبود کسب و کار و همچنین ارائه خدمات مشاوره‌ای در تحقیقات به توسعه معادن کمک بزرگی خواهد کرد.

همچنین شرکت‌های پشتیبان توسعه‌ای می‌توانند نقش بسزایی در رشد و توسعه معادن و بهره‌برداری از آنها داشته باشند.

از سوی دیگر انجام عملیات فرآوری مواد معدنی هم نیازمند پشتیبانی است، چراکه افزایش اشتغال در بخش معدن نیازمند ایجاد صنایع فرآوری است و این در حالی است که سرمایه‌گذاری در این بخش نیز نیاز به پشتیبانی و حمایت همه جانبه در تامین سرمایه مورد نیاز خواهد داشت.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۴ دی ۱۳۹۳ ساعت ۰۹:۵۹
کد مطلب: 18349
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت