گروه بورس سهام و فلزات
 
رکود مبادلات فلزات داخلی عمیق‌تر شد
گروه بورس سهام و فلزات - بازار فلزات پایه جهانی طی هفته گذشته با نوسان‌های مثبتی روبه‌رو بود، این در حالی است که بازار داخلی این محصولات به دلیل تعطیلات پی در پی هفته جاری به رکود عمیقی فرورفته‌‌است. در همین حال از آنجا که بازار فلزات رنگی طی این مدت با مشکلات فراوانی دست به گریبان بوده و هزینه‌های تولید نیز به شدت افزایش‌یافته، تولیدکنندگان قصد ارائه محصولات جدید با قیمت‌های پایین‌تر را ندارند، به گونه‌ای که به نظر می‌رسد فعالان این بازار برای اخذ تصمیمی جدی مبنی بر خرید یا فروش، در انتظار تثبیت قیمت‌ها و روند سایر بازارها هستند.
 
به گزارش ماین نیوز، به دلیل رکود نسبتا گسترده‌ای که بازار فلزات را فرا گرفته است، بعید به نظر می‌رسد که نوسان‌های موقتی و روانی بازارهای ارز و قیمت‌های جهانی فلزات بتوانند وضعیت رکودی بازار داخلی را بهبود ببخشند؛ هرچند این روزها با توجه به پارامترهای تاثیر‌گذار، از افزایش نرخ فلزات پایه صحبت به میان می‌آید، اما در عمل شاهد کاهش نرخ این محصولات در بازار آزاد هستیم.

به‌طور کلی باید گفت که از پنج سال گذشته تا‌کنون بازار فلزات پایه شاهد رکود طولانی مدت معاملات و ریزش قیمت‌ها تا به این حد نبوده است؛ البته در سال گذشته نرخ این محصولات نوسان‌های زیادی را تجربه کرد، اما بازار هیچ‌گاه شاهد چنین رکودی نبوده است.

همچنین به دلیل کاهش شدید مبادلات، هنوز قیمت بازار مشخص نیست و فقط آن دسته از افرادی که نیازمند نقدینگی هستند، اقدام به عرضه محصولات خود می‌کنند. بنابراین در هفته‌های آینده چندان رشدی برای این بازار متصور نیست؛ هرچند کاهش بیش از این هم در معاملات واقعی بازار فلزات قابل‌قبول نخواهد بود.

از طرفی درخصوص وضعیت قیمت‌ها طی روزهای آینده در بازار داخل باید منتظر ماند و دید که نوسان بهای جهانی فلزات و نرخ ارز تا چه حدی و با چه شتابی در بازار داخل تاثیر خواهد گذاشت و در نهایت این تاثیر منجر به چه اصلاحی در قیمت‌ها خواهد شد. اگر چنانچه بهای ارز در برابر اخبار مثبت و سقوط قیمت‌ها مقاومت نشان دهد، احتمال آنکه قیمت فلزات پایه نیز ظرف روزهای آینده تثبیت یا حتی تقویت شود وجود دارد؛ اما اگر بهای نرخ ارز نیز همراه با سقوط قیمت‌ها ریزشی باشد، تغییری در روند بازار حاصل نخواهد شد.

تقاضای جهانی روی

چین همچنان موتور اصلی تقاضای جهانی برای روی محسوب می‌شود، اما با توجه به بهبود اخیر تقاضا در دیگر کشورها به‌جز چین به واسطه رونق تدریجی اقتصاد آمریکا و نرخ رشد پایین در چین که به نظر می‌رسد درصدد اصلاح ساختار صنعت فولاد خود است، تحلیلگران معتقدند که احتمالا تغییراتی در تاثیر چین بر تقاضای کلی روی به وجود‌آید.

همچنین تحلیلگران پیش‌بینی می‌کنند که تقاضای جهانی روی امسال نسبت به سال گذشته پنج درصد افزایش داشته باشد. با توجه به اینکه بزرگ‌ترین بازار مصرف نهایی روی، فولاد گالوانیزه است، کارشناسان می‌گویند رشد آن رابطه متقابلی با بخش‌های خودروسازی و ساختمانی دارد.

مس بلاتکلیف‌تر از همیشه

طی هفته اخیر بازار جهانی مس تحت‌تاثیر افت شاخص‌های اقتصادی در چین و اروپا دچار نوسان شد. بیشترین تقاضای مس در چین مربوط به بخش املاک این کشور است و انتشار آمارهایی در‌مورد کاهش فعالیت‌ها در این بخش، تاثیر زیادی روی کاهش قیمت مس داشته است، چرا که مس فراوانی در سیم‌ها، لوله‌ها و لوازم خانگی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

رشد اقتصادی اروپا در نیمه دوم سال جاری به صفر رسیده و بر نوسان نرخ مس تاثیر زیادی داشته است؛ البته در صورتی که انتشار این آمارها منجر به اتخاذ اقدامات حمایتی از سوی دولت‌های‌ اروپایی شود، این اقدامات می‌توانند از افزایش قیمت مس حمایت کنند.

شیب کاهش قیمت قلع کندتر شد

قلع طی هفته اخیر تنها فلزی بود که در میان فلزات رنگی با افزایش قیمت رو‌به‌رو شد، آن هم در شرایطی که تمامی فلزات پایه البته با افت و خیز پی در پی قیمت‌ها رو به رو بودند. با توجه به اخبار انتشار‌یافته از سوی بازار لندن، این فلز در دو هفته گذشته شاهد رشد 30 دلاری در هر تن بوده است؛ البته این در شرایطی است که افزایش نرخ این فلز در بورس لندن به دلیل نبود تقاضا برای این محصول تاثیر چندانی بر رشد قیمت قلع نداشت.قیمت این فلز در بازار آزاد به زیر 82 هزار تومان در هر کیلو رسیده است؛ هر‌چند در دامنه‌ای تا 200 تومان در هر کیلو در نوسان است. تحلیلگران معتقدند کاهش ظرفیت تولید قلع و رشد مصرف طی ماه‌های آینده در بازارهای جهانی باعث خواهد شد که قیمت این فلز در پایان سال جاری یا اوايل سال آینده به بالاترین میزان برسد. اگر این پیش‌بینی تحقق یابد، قلع نخستین فلز پایه است که بار دیگر به اوج قیمت در این آخرین روزهای سال 2014 خواهد رسید.تحلیلگران با توجه به اینکه همبستگی بالایی بین نوسان قیمت مس و این فلز وجود دارد و از آنجا که پیش‌بینی‌ها برای فلز سرخ افزایشی است این احتمال را می‌دهند که قلع بالاتر از هر فلزی رشد کند، زیرا عوامل بنیادین بازار برای رشد قیمت قلع بسیار مساعد است. از ابتدای سال جاری تا‌کنون، نوسان قیمت قلع از دیگر فلزات اساسی بهتر بوده و سرمایه‌گذاران شاهد ثبات تقریبی قیمت آن بوده‌اند. قیمت قلع بیش‌ترین تاثیر را از محدودیت ظرفیت تولید می‌پذیرد و اگر وضعیت کنونی تولید این فلز همچنان ادامه پیدا کند، عملکرد قیمتی آن بهتر از دیگر فلزات اساسی خواهد بود.

نیکل بی‌تغییر ماند

نیکل پس از افزایش قیمت طی دو هفته گذشته هم‌اکنون در مسیر ثابتی قرار گرفته است. با توجه به شرایط پیش رو و بالا بودن موجودی انبارها همچنین احتمال افزایش تقاضای نیکل در برابر شرایط خاص عرضه می‌توان ادامه روند ضعیف فعلی را در کوتاه‌مدت انتظار داشت که قادر است بازار را مجددا به ثبات نزدیک کند. هنوز برای اظهارنظر در مورد آینده میان‌مدت تا دراز‌مدت نیکل به زمان بیشتری نیاز هست.

بازار جهانی روی نوسانی شد

قیمت این فلز خاکستری نیز بعد از مس طی هفته‌ اخیر بیش‌ترین دامنه نوسان را داشته است. بر اساس پیش‌بینی‌های انجام‌شده؛ سرب پس از روی دومین فلزی است که در بین هم‌گروه‌های خود با کمبود عرضه نسبت به تقاضا تا سال 2016 مواجه خواهد بود؛ از این رو پیش‌بینی‌های بلندمدت قیمت این فلز به مراتب بالاتر از نرخ کنونی است؛ البته دورنمای قیمت این فلز را می‌توان روشن‌تر از روی دانست، چون واقعیت‌های تولید این فلز وخیم‌تر از روی است.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱ دی ۱۳۹۳ ساعت ۰۳:۴۱
کد مطلب: 18185
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد