گروه بورس سهام و فلزات
 
تولیدکنندگان شمش منتظر سپرحمایتی تعرفه‌ای
گروه بورس سهام و فلزات - با شدت گرفتن روند کاهشی قیمت محصولات فولادی و نبود تقاضا تولیدکنندگان شمش با تنگنای جدیدی مواجه شده‌اند؛ بالا بودن قیمت قراضه فولادی و مقاومت فروشندگان قراضه در برابر افت قیمت‌ها موضوعی است که پیش روی این تولیدکنندگان قرار گرفته است. این در حالی‌است که تولیدکنندگان محصولات فولادی به‌دلیل رکود بازار، خرید خود را از تولیدکنندگان شمش محدود کرده‌اند. این اتفاق باعث شده تا برخی تولیدکنندگان شمش به‌خصوص تولیدکنندگان به روش القایی دست از تولید کشیده و در انتظار پایین آمدن قیمت آهن قراضه باشند.
به گزارش ماین نیوز، علیرضا نجفی مدیر فروش شرکت ذوب بریس با بیان این مطلب که مشکل بازار فولاد نبود تقاضا است، گفت: به‌دلیل اجرایی نشدن پروژه‌های عمرانی، بازار فولاد با کمبود تقاضا مواجه است و تا زمانی که این امر ایجاد نشود نمی‌توان شاهد رونق بازار بود.

وی افزود: از ابتدای سال بازار را با شوک به صورت مقطعی نگه داشتند، اما بازار دیگر به شوک جواب نمی‌دهد و باید راهکاری که منجر به تحول واقعی شود، صورت بگیرد. وی ادامه داد: در این مدت تا زمانی‌که پروژه‌های عمرانی اجرایی شوند دولت می‌تواند از طریق ابزار‌های تعرفه‌ای بر واردات و حمایت از صادرات، تولیدکنندگان را در این شرایط سخت یاری دهد.

وی تصریح کرد: متاسفانه به‌دلیل اینکه شمش فولاد، تعرفه واردات ندارد و قیمت‌های جهانی نیز به شدت کاهش پیدا کرده شاهد ورود شمش وارداتی از چین هستیم. این در حالی است که کشور‌های همجوار ما مانند ترکیه در مقابل دامپینگ با اعمال تعرفه بازار داخل را حمایت کرده‌اند.

نجفی اظهار کرد: امیدواریم دولت با وضع تعرفه بر واردات شمش و محصول فولادی بازار ایران را نیز در مقابل محصولات وارداتی ارزان‌قیمت بی‌کیفیت مصون بدارد، البته این امر زمانی مثمرثمر واقع خواهد شد که در زمان معینی صورت گیرد و اگر بازار با اجناس وارداتی اشباع شود دیگر وضع تعرفه تاثیر چندانی نخواهد داشت.

خاموش کردن کوره‌ها تا بهبود شرایط

از سویی مجید نورشرق، مدیرعامل فولاد کیمیا با اشاره به اینکه بازار آهن هم‌اکنون با رکود مواجه است، گفت: این امر موجب شده تا واحدهای فولادی نرخ شمش تولیدی خود را کاهش دهند این درحالی است که به علت کمبود موجودی آهن قراضه به نسبت بازار کاهش قیمت را تجربه نکرده است.

وی افزود: در حال حاضر قیمت مواد اولیه شمش فولاد و همچنین سایر هزینه‌های تولید درحالی افزایش داشته که قیمت شمش پایین‌تر از بهای تمام شده به بازار عرضه می‌شود و این روند از توجیه اقتصادی برخوردار نیست؛از این رو اغلب واحدهای ذوبی با ضرر مواجه‌اند.

به گفته نورشرق در شرایط کنونی بهترین راه‌حل برای واحدهایی که با قوس الکتریکی تولید می‌کنند، خاموش کردن کوره‌ها ست.

وی تصریح کرد: در شرایط کنونی تمامی تولیدکنندگان شمش در زیان به‌سر می‌برند؛ از سویی دریافت 8 درصد مالیات بر ارزش افزوده مزید بر علت شده، چرا که قیمت تمام شده قراضه کیلویی 1200 تومان با احتساب 8 درصد مالیات بر ارزش افزوده به حدود 1300 تومان می‌رسد. این درحالی است که فولاد خوزستان هم‌اکنون شمش تولیدی خود را 1480 تومان عرضه می‌کند و به این ترتیب تولید شمش برای ذوبی‌ها به صرفه نیست.

مدیرعامل فولاد کیمیا خاطرنشان کرد: هم‌اکنون هزینه تولید یک کیلو شمش به استثنای آهن قراضه برای واحدهای ذوبی 350تومان تمام می‌شود که از این میزان 180 تومان فاصله داریم و 170 تومان نیز متضرر می‌شویم؛ بنابراین تولید نکنیم به صرفه‌تر است.

وی خواستار اتخاذ راهکاری برای حل مشکل مالیات بر ارزش افزوده از سوی دولت شد تا حدودی هزینه‌های تولید پوشش داده شود.

نورشرق تاکید کرد: دولت برای خروج رکود از بازار فولاد باید راهکار اساسی اتخاذ کند، چراکه در غیر اینصورت واحدهای فولادی به تعطیلی کشیده خواهند شد.

وی درخصوص کمبود آهن اسفنجی گفت: طی سال‌های اخیر از سوی دولت مقرر شده بود که قیمت آهن اسفنجی براساس نرخ شمش فولاد خوزستان تعیین شود. در برهه‌ای از زمان با افزایش نرخ شمش نرخ آهن اسفنجی نیز با رشد مواجه می‌شد، اما اکنون با کاهش قیمت شمش فولاد خوزستان هیچ تغییری در قیمت آهن اسفنجی ایجاد نمی‌شود و هیچ‌گونه اقدامی نیز از سوی دستگاه‌های ذی‌ربط در این زمینه تاکنون صورت نگرفته است.

مدیرعامل فولاد کیمیا با بیان اینکه طی مذاکراتی که با بخش معدن وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت داشتیم خواستار اختصاص آهن‌اسفنجی به‌صورت سهمیه‌‌ای شدیم، اما این وزارتخانه با درخواست اختصاص سهمیه به علت کمبود آهن اسفنجی به کوره‌های القایی موافقت نکرده است. وی تصریح کرد: برای خروج رکود واحدهای ذوبی دولت باید به این واحدها سهمیه آهن اسفنجی به قیمت شمش فولاد خوزستان اختصاص دهد.

تعرفه واردات فولاد 30 درصد افزایش یابد

نادر ترکمان مدیرعامل فولاد جم نیزدر خصوص مشکلات عدیده واحدهای ذوبی در کشور گفت: هم‌اکنون نرخ قراضه رشد صد درصدی را تجربه کرده این درحالی است که شمش فولاد نسبت به دو سال و نیم اخیر شاهد دو برابر شدن رشد قیمت بوده است. وی افزود: علاوه‌بر رشد بی رویه نرخ قراضه و سایر افزودنی‌ها، دامپینگ فولادسازان بزرگ نیز مشکلاتی را برای فولادسازان بخش خصوصی ایجاد کرده است.

به گفته مدیرعامل فولاد جم، اختصاص یارانه به فولادسازان بزرگ دولتی موجب شده تا بخش خصوصی قابلیت رقابت با آنها را نداشته باشند.

وی تصریح کرد: چنانچه فولادسازان دولتی قصد حذف واحدهای خصوصی فولاد را دارند به صراحت اعلام کنند، چرا که خصوصی‌ها تنها خواستار بقای تولید در صنعت فولاد هستند.

ترکمان خاطرنشان کرد: دولت باید کاهش درآمدهای نفتی که درپی سیر نزولی قیمت نفت در بازارهای جهانی رخ داده است را با سیاست‌های صادراتی فولاد و محصولات فولادی جبران کند.

وی با بیان اینکه به علت اجرای سیاست‌های نادرست طی سال‌های گذشته بازارهای صادراتی خدشه‌دار شد، گفت: پیدا کردن بازارهای صادراتی با توجه به سرمایه‌گذاری کشورهای حاشیه خلیج‌فارس در زمینه فولاد بسیار دشوار است و این امر موجب شده تا فولادسازان داخلی قدرت رقابت کمتری داشته باشند.

مدیرعامل فولاد جم به عدم حمایت دولت از بخش خصوصی در زمینه‌های عدم تخصیص سبدهای حمایتی از جمله عدم اعطای واهای کم‌بهره، افزایش هزینه‌های حامل‌های انرژی مانند برق و گاز که موجب افزایش قیمت تمام شده محصول نهایی می‌شود، اشاره کرد و افزود: فولادسازان خصوصی برای برون رفت از شرایط رکود کنونی خواستارافزایش 30درصدی واردات فولاد، جلوگیری از دامپینگ فولادسازان بزرگ دولتی و اختصاص وام‌های کم‌بهره بانکی شدند.

وی تصریح کرد: دولت با وضع تعرفه 30 درصدی واردات فولاد باید مانع از واردات فولاد و محصولات فولادی بی‌کیفیت به بازارداخلی شود، از سویی دیگر با افزایش تعرفه واردات فولاد در واقع از تولیدکنندگان داخلی حمایت کند.

ترکمان به مشکلات ناشی از عدم دسترسی به آهن اسفنجی و قیمت بالای آن اشاره و خاطرنشان کرد: در حال حاضر به علت سهمیه‌بندی آهن‌اسفنجی دسترسی به آن برای بخش خصوصی فولاد بسیار دشوار است و همچنین در صورت تامین شدن به نرخی گران در اختیار واحدهای ذوبی خصوصی قرار می‌گیرد که از توجیه اقتصادی برخوردار نیست.

وی به مالیات بر ارزش افزوده 8 درصدی نیز به عنوان یکی از دغدغه‌های فولادسازان بخش خصوصی اشاره کرد و افزود: این امر فشار زیادی به بخش تولید فولاد وارد می‌کند.

مدیرعامل فولاد جم با بیان اینکه قیمت هر کیلو آهن اسفنجی 880 تومان است، خاطرنشان کرد: با احتساب 8درصد مالیات بر ارزش افزوده و هزینه حمل و 20 درصد سایرهزینه‌ها به قیمت 1120 تا 1130 تومان در هرکیلو تمام می‌شود و با احتساب هزینه‌های تولید قیمت تمام شده هر کیلو محصول نهایی (شمش فولاد) به حدود 1550 تومان می‌رسد که با توجه به شرایط کنونی بازار داخلی نه‌تنها واحدهای فولادی از حاشیه سودی برخوردار نیستند حتی با زیان 20 درصدی نیز مواجه‌اند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۳ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۰۰:۱۸
کد مطلب: 17807
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد