گروه معادن
 
مدیرعامل ایریتک در گفت‌وگوی تفصیلی با ماین نیوز مطرح کرد:
انتقاد از خرید تکنولوژی‌های قدیمی در پروژه‌های معدنی
گروه معادن - شرکت بین‌المللی مهندسی ایران (ایریتک) با بیش از چهار دهه تجربه و برخورداری از مهارت و دانش کارشناسان متخصص، یکی از موفق‌ترین پیمانکاران عمومی در صنعت کشور است. این شرکت، تمامی خدمات پروژه‌ها را به روش طرح و ساخت EPC ، شامل تامین مالی، مطالعات فنی و اقتصادی، برنامه‌ریزی، کنترل و مدیریت پروژه‌ها، خدمات مهندسی، تدارکات تجهیزات، بازرسی فنی، نصب تجهیزات، مدیریت اجرا، نظارت عالی و کارگاهی، راه‌اندازی و خدمات دوره تضمین طرح‌های صنعتی را با گسترده‌ترین حدود خدمات ارائه می‌کند.
 
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، روند روبه رشد توسعه صنعتی کشور و لزوم حضور گسترده شرکت‌های توانمند و با تجربه داخلی در پیشبرد اهداف سند چشم‌انداز، موجب شده تا ایریتک با پشتوانه تجربه‌های عظیم و بسیار ارزشمندی که در طول سال‌های متمادی به دست آمده است، به عنوان یک پیمانکار عمومی، عهده‌دار انجام پروژه‌های بزرگ عمرانی و صنعتی در زمینه‌های گوناگون، مطرح شود.

علاوه بر آن، ایریتک از طریق سرمایه‌گذاری و تاسیس شرکت‌های وابسته داخلی و خارجی، با توانایی‌ها و پشتیبانی گسترده و متنوع برای تامین مالی پروژه‌ها، ارائه خدمات مهندسی، تامین تجهیزات و اجرای پروژه‌ها، اقدامات گسترده‌ای را برای اجرای پروژه‌های صنعتی در داخل و خارج از کشور و صدور خدمات فنی و مهندسی، آغاز کرده است.

ایریتک در حال حاضر در سه حوزه صنایع متالوژی، نفت، گاز و پتروشیمی و معدن و صنایع معدنی پروژه های مختلفی را اجرا کرده و یا در دست اجرا دارد. در آستانه برگزاری یازدهمین نمایشگاه بین‌المللی متالورژی (ایران متافو) با علی همت، شرکت بین‌المللی مهندسی ایران (ایریتک) به گفت‌وگو نشستیم و نقطه نظرات وی را درباره حوزه معدن و صنایع معدنی و فعالیت‌های ایریتک جویا شدیم. متن گفت‌وگوی خبرنگار ماین نیوز با مدیرعامل ایریتک به شرح زیر است:

با توجه به عزم دولت براي توجه ويژه به بخش معدن و صنايع معدني و راه‌اندازي پروژه‌هاي اين بخش، چشم‌اندازي كه شما درباره آينده اين حوزه ترسيم كرده‌ايد، چگونه است؟

كشور ايران براساس آمار موجود، با داشتن يك درصد مساحت جهان، 3 درصد ذخاير معدني دنيا را در اختيار دارد، در حالي كه جايگاه متناسب با اين ميزان ذخاير معدني را در بازارهاي معدن و صنايع وابسته به مواد معدني را به دست نياورده است. اين امر نشانگر اين است كه از لحاظ ذخاير معدني چشم‌انداز بسيار خوبي پيشروي ايران قرار دارد ولي دستيابي به اين رتبه جهاني نيازمند برنامه‌ريزي، سرمايه‌گذاري و مديريت هدفمند است. ما نياز دازيم تا در بخش‌هاي اكتشاف و استخراج مواد معدني گام‌هاي سريع برداريم و با جذب سرمايه‌هاي داخلي و خارجي حركتي با ثبات و پيشرو در بخش معدن كشور فراهم سازيم. با توجه به جهت‌گيريهاي وزارت صنعت، معدن و تجارت براساس سند چشم‌انداز برنامه پنجم توسعه جهت‌گيري‌هاي عمده‌اي در بخش معدن وصنايع معدني نظير واگذاري امر اکتشاف به بخش خصوصي، توسعه زيرساخت‌ها، توسعه فناوري و ابزارها، توسعه صنايع فرآوري شده، ارتقاء سرمايه انساني، افزايش سرعت توسعه صنعتي کشور با تامين مواداوليه موردنياز آنها، توسعه توازن منطقه‌اي از طريق اشتغال مورد توجه قرار گرفته است. مزيت‌هاي سرمايه‌گذاري در بخش معدن و صنايع معدني ايران بارها در سمينارهاي و مصاحبه‌هاي مسئولان مطرح شده است، اما بايد به سرمايه‌گذاران داخلي و خارجي علاقه‌مند به سرمايه‌گذاري در اين بخش راهكارهاي مناسب و سريعي براي سرمايه‌گذاري معرفي و با كاهش ريسك سرمايه‌گذاري، هزينه سرمايه‌گذار كاهش داده شود. معادن علاوه بر تامين‌کننده مواداوليه موردنياز صنايع، در امر خودکفايي صنعتي، ايجاد اشتغال و افزايش توليد ناخالص ملي و درآمد سرانه کشور نقش دارند. لازم به ذكر است شركت بین‌المللی مهندسی ایران (ایریتك) با در نظر داشتن موارد فوق زمینه‌های لازم برای دستیابی به اهداف مطرح شده را ایجاد کرده و بديهي است در صورت شتاب‌گيري اين حركت ما نيز با شتاب بيشتري توسعه داخلي خود را براي كمك به اين هدف ملي انجام خواهيم داد.

دولت برنامه‌هاي متفاوتي را براي تامين مالي پروژه‌هاي معدني و صنايع معدني از جمله از طريق جذب سرمايه‌گذاري خارجي تعريف كرده است. به نظر شما بهترين راه تامين مالي پروژه‌هاي معدني به منظور تسريع در بهره‌برداري از آنها چيست؟

سرمايه‌گذاري تعريف مشخص دارد. جذب سرمايه چه داخلي و چه خارجي امكان‌پذير است، به شرط آنكه براي سرمايه‌گذار مشخص باشد كه به چيز دست خواهد يافت. تامين فاينانس سرمايه‌گذاري محسوب نميشود، چرا كه تامين‌كننده فاينانس درگير سوددهي پروژه نيست. عواملي كه مي‌تواند يك سرمايه‌گذار را جذب كند زياد نيستند و شايد مهمترين آنها موارد زير باشند:
امكان پيش‌بيني هزينه‌ها و درآمدها در يك بازه مشخص زماني. موارد چالش برانگير امروز عبارتند از دستمزد نيروي انساني، انرژي، راه‌هاي دسترسي و انتقال موارد، بازار مصرف و امكانات صادراتي؛
وجود يك گزارش مستند فني اقتصادي؛
تثبيت سياست اجرا در نهادهاي سياستگذار درگير؛
آزادسازي قيمت فروش محصولات معدني (به ويژه مصرف‌كنندگان دولتي و يا يزرگ كه با اعمال نفوذ قيمت فروش غيراقتصادي به بهانه جلوگيری از تعطيلي كارگاهشان را به واحدهاي توليدي تحميل مي‌كنند و زيان‌ها يا مشكلات خود را به بخش معدن انتقال مي‌دهند كه مسبب گريز سرمايه‌گذار مي‌شود)؛
تضمين امكان انتقال سرمايه و سود آنها؛
حذف رقابت غيرسالم در بازار سرمايه؛
كاهش سود در عمليات غيرتوليدي، كاهش ريسك در سرمايه‌گذاري و در مقابل بالا بردن ريسك در كارهاي غيرتوليدي (جهت هدايت سرمايه)؛

با توجه به برنامه توليد 55 ميليون تن فولاد تا پايان سال 1404، آيا به نظر شما با روند فعلي تحقق اين هدف امكان‌پذير خواهد بود؟

روند دستيابي به اين هدف امكان‌پذير است ولي نياز به بازنگري دارد و اين بازنگري لازم است در موارد زير صورت گيرد:
كامل بودن چرخه توليد از معدن؛
در دسترس بودن بازار مصرف يا امكان صادرات رقابتي؛
اطمينان از تامين آب، برق، گاز و حمل ونقل اقتصادي؛
در غير اين صورت ممكن است اين سرمايه‌گذاري مشكل‌ساز شود.

وزارت صنعت، معدن و تجارت تاكيد زيادي روي جلوگيري از خام‌فروشي مواد معدني دارد. با توجه به اينكه شركت ايريتك در حوزه احداث واحدهاي كنسانتره سنگ آهن و مس فعاليت مي‌كند، به نظر شما دولت بايد چه حمايت‌هايي از بخش فراوري مواد معدني داشته باشد؟

حمايت ويژه‌اي لازم نيست صورت بگيرد، فقط لازم است دولت به تعهدات خود عمل كند؛ همانند تامين آب، برق، گاز و حمل ونقل اقتصادي در منطقه‌اي كه پروژه انجام خواهد شد و آزادسازي قيمت فروش محصولات و صادرات. اگر كاري اقتصادي باشد سرمايه خود به خود جذب مي‌شود. اگر فعاليت اقتصادي نباشد كاسب‌كاران درگير آن خواهند شد تا در كوتاه‌مدت درآمدي كسب كنند و بروند. اين ساده‌ترين تعريف براي يك كارآفرين است.

بعضا انتقاداتي درباره پايين بودن تكنولوژي توليد فولاد در ايران مي‌شود و اينكه ما مي‌توانيم با استفاده از تكنولوژي‌هاي به‌روز‌تر ميزان مصرف آب و انرژي را در اين صنعت به حداقل برسانيم. نظر شما در اين باره چيست و به نظر شما چگونه مي‌توان تكنولوژي توليد فولاد را در كشور ارتقا داد.

پايين بودن تكنولوژي به دليل نحوه برخورد بعضي از كارفرمايان در انتخاب تكنولوژي است. سال‌ها است كه برگزاري مناقصه، بهترين راه انتخاب پيشنهاد برتر در پروژه‌ها محسوب مي‌شود. اين روش انتخاب كه بر پايه حفظ منافع ملي و بهترين روش خريد طراحي شده در سال‌هاي دور و براي خريدهاي خاص طراحي شده بود امروز به چالشي نامناسب در مناقصه‌ها تبديل شده است كه حداقل در يك دهه گذشته تاثير آن بر كندي انجام پروژه‌ها يا دوباره‌كاري‌ها و تاخيرات اجراي پروژه به خوبي قابل مشاهده است.
هدف از برگزاري يك مناقصه تامين يك كالا و يا خدمات با كيفيت موردنظر با پايين‌ترين قيمت ممكن در بازار است بنابراين به ‌نظر مي‌رسد كه حداقل 6 شرط زير لازمه برگزاري يك مناقصه مطلوب است:
شفافيت و روشن بودن خدمات و كالا هاي موردنياز؛
همتراز بودن شركت‌كنندگان يا تامين‌كنندگان كالا؛
شفاف بودن محدوده كار؛
قابل پيش‌بيني بودن هزينه خدمات؛
داشتن قيمت پايه مناسب؛
زمان مناسب.
اين شرايط را نمي‌توان براي كارخانه توليدي بزرگ و يا خريد تكنولوژي نوين تعريف كرد. براي خريد يك تكنولوژي بزرگ توسط يك كارفرماي ذيصلاح، دارنده تكنولوژي بايد يك گزارش فني-اقتصادي براي تكنولوژي‌اي كه معرفي مي‌کند تهيه و در اختيار بگذارد و بايد مطمئن باشد كه با اين گزارش خريد نيز از او انجام مي‌شود كه يك بازي برد-برد رخ دهد. متاسفانه بسياري از كارفرمايان اين تصور را دارند كه بهتر است بازي برد-باخت به نفع خود را هدايت كنند. بدون اشاره به موردي خاص، در صورت بررسي صدها مورد را مشاهده خواهيد كرد كه تكنولوژي پايين‌تر و ارزان‌تر خريد داري شده عواقب محيط زيستي، مصرف بي‌رويه آب و برق، افزايش زياد هزينه عمليات بهره‌برداري، كاهش راندمان توليد، خطرات جاني در بخش معدن و كاهش كيفيت را به كشور تحميل كرده است. شايد ساده‌ترين موارد در خريد تجهزات ايمني در معادن زيرزميني باشد. اين انتظار كه تكنولوژي روز را به قيمت تكنولوژي ديروز بخريم يعني نوآوري انجام شده داراي هيچ قيمتي براي خريدار نيست. به نظر مي‌رسد كه با خصوصي‌سازي درست و جايگزيني كارآفرين واقعي به جاي كاسب‌كاران صنعتي اين مشكل در آينده حل شود.

شركت ايريتك در حال حاضر چه پروژه‌هاي بزرگي را در حوزه معدن و صنايع معدني در داخل و خارج از كشور در دست اجرا دارد و كدام يك از اين پروژه‌ها در ماه‌هاي آينده به بهره‌برداري مي‌رسند.

شركت ايريتك به تازگي در مهر ماه قرارداد احداث كارخانه توليد كنسانتره سنگ آهن سنگان به ظرفيت 2.5 ميليون تن در سال را با مشاركت شركت كيسون و شركت اتوتك به عنوان پيمانكار فرعي با شركت مجتمع فولاد خراسان به امضا رسانده است. قرارداد احداث كارخانه الكترود گرافيتي نيز يكي از طرح‌هاي عمراني مربوط به صنايع معدني ست كه شركت ايريتك در حال اجراي آن است. قرارداد فاز سوم توسعه كارخانه تغليظ مس سرچشمه و قرارداد خدمات مهندسي مربوط به فاز دوم پروژه كنسانتره مس سونگون نيز از پروژه‌هاي در دست اجراي شركت ايريتك هستند.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۶ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۲۵
کد مطلب: 16973