گروه معادن سنگ آهن
 
رئیس انجمن مهندسی معدن در گفت‌وگو با ماین نیوز:
سنگ‌آهنی‌ها نه از رونق ذوق زده شوند، نه از رکود سرخورده
شعار جلوگیری از خام‌فروشی زیباست اما...
گروه معادن >سنگ آهن - رئیس هیات مدیره انجمن مهندسی معدن ایران درباره دومین همایش بین‌المللی انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن ایران گفت: قاعدتا از همایش نباید انتظار معجزه و دستیابی به نتایج فوری و ملموس داشت اما اگر بتوان در همایش مسائل اصلی مبتلا به این حوزه را در قالب‌های مناسب ارایه و نظرات ذینفعان و کارشناسان را حول این مسائل جمع‌بندی و تدوین کرد و آنها را پایه‌ اقدامات عملی و مطالبات قابل پیگیری آینده قرار داد، می‌توان همایش را موفق ارزیابی کرد.
دکتر علی‌اصغر خدایاری در گفت‌وگو با خبرنگار ماین نیوز درباره ارزیابی خود از برگزاری دومین همایش بین‌المللی انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن ایران توضیح داد: این همایش مثل همه‌ همایش‌های مشابه می‌تواند یکی از ابزارهای اثربخش برای کمک به اقدام هماهنگ عناصر فعال در حوزه کسب‌وکار تولید و تجارت سنگ‌آهن برای رفع مشکلات و توسعه این حوزه باشد.

وی افزود: مهم این است که برگزارکنندگان همایش برای استفاده بهتر از زمان کوتاه همایش برنامه‌ریزی مناسبی انجام دهند و با هدایت هدفمند جلسات از تشریفات صرف از یک‌ طرف و عوام‌زدگی و شعارزدگی از طرف دیگر پرهیز کنند و ذینفعان و علاقه‌مندان حوزه نیز به ‌صورت فعال در جلسات شرکت کنند.

او در ادامه با اشاره به اینکه چالش قیمت چالش همیشگی صنعت معدنکاری است، اظهار کرد: معدنکاران قیمت‌گذار محصولات خود نیستند، بلکه مشتری قیمت هستند و آن‌را از بازار اخذ می‌کنند و بنابراین همیشه در معرض نوسانات قیمت قرار دارند.

رئیس هیات مدیره انجمن مهندسی معدن ایران گفت: در بررسی‌های فنی و اقتصادی کسب‌وکارهای معدنی قیمت بزرگترین منبع ریسک تصمیم‌گیری به ‌شمار می‌رود. به‌ همین دلیل در یک محیط عقلانی، فعالان اقتصادی این حوزه همیشه باید برای مواجهه با افت‌وخیز قیمت آمادگی داشته باشند، بنابراین نه از رونق کسب‌وکار و افزایش قیمت باید زوق‌زده شوند و نه از رکود آن و کاهش قیمت سرخورده و نگران.

عضو شورای سیاستگذاری دومین همایش بین‌المللی انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن ایران ادامه داد: ضمن اینکه عناصر اثرگذار در محیط خارجی این کسب‌وکار، به ‌طور خاص مراجع حاکمیتی و قانون‌گذاری نیز باید این ویژگی صنعت معدنکاری را درک کنند و در تعامل مستمر با معدنکاران با پاسخ درخور به شرایط اقتصادی در شرایط رکود و سختی آنان را در مقابله با بحران کمک کنند و در شرایط رونق آنان را به‌سمت سرمایه‌گذاری‌های مناسب از محل درآمدها با هدف استحکام زیرساخت‌ها برای مقابله با مشکلات شرایط بحران هدایت کنند.

خدایاری درباره راهکار خروج صنعت سنگ آهن کشور از شرایط بحرانی کنونی توضیح داد: درباره راهکار خروج از بحران در شرایط فعلی به‌نظر می‌رسد با توجه به اثرگذاری ناچیز معدنکاران روی قیمت، قاعدتا باید تلاش آنها روی بخش هزینه‌ای کسب‌وکار که کم‌وبیش در اختیار خودشان است متمرکز شود. بخشی از این تلاش‌ها باید در درون حوزه صرف کاهش هزینه و افزایش سهم بخش از ارزش افزوده شود که اقداماتی از قبیل اهمیت بیشتر به بهره‌وری از طریق توجه بیشتر به طراحی مهندسی و برنامه‌ریزی تولید هدفمند، کلان‌نگر و آینده‌گرا، استفاده بهتر از صرفه مقیاس با افزایش ظرفیت عملیات‌ها و تجمیع واحدهای کوچک، توسعه‌ زنجیره‌ ارزش در درون حوزه با توجه بیشتر به بالادست (اکتشاف) و پایین‌دست (فرآوری، تولید گندله، ...) و ... در این چارچوب قابل تعریف است.

عضو هیات علمی دانشکده مهندسی معدن دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: بخش دیگری از تلاش نیز باید صرف رایزنی با عناصر اثرگذار در محیط پیرامونی، به‌خصوص نهادهای اجرایی و قانون‌گذاری برای استفاده از اختیارات و اقتدار آنها جهت عبور از بحران شود. مواردی از قبیل کاهش هزینه از طریق تعدیل و اصلاح (ولو موقت) عوارض و تعرفه‌ها، توان‌افزایی مالی بنگاه‌ها برای امکان سرمایه‌گذاری در توسعه‌ واحدها و بخش‌های بالادست و پایین‌دست، گسترش زیرساخت‌ها مانند جاده، باربری ریلی، و خدمات زیربنایی (آب، برق، سوخت، ارتباطات، ...)، ارایه یارانه‌های غیرمستقیم از طریق پرداخت بخشی از سود تسهیلات بانکی، بخشی از هزینه‌ حمل‌ونقل و غیره، خرید محصول با قیمت بالاتر، تسهیل ارتباط با جهان برای استفاده از فناوری‌های نوین و مشارکت سرمایه‌گذاران خارجی و ... در این چارچوب قابل تعریف است.

خدایاری در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگار ماین نیوز مبنی بر اینکه ارزیابی شما درباره سیاست‌های دولتی در راستای فراوری مواد معدنی و جلوگیری از صادرات مواد معدنی خام گفت: به ‌نظر من اظهارنظر و تصمیم‌گیری درباره‌ هر مسئله‌ای باید مبتنی بر یک استراتژی مدون و بررسی شده باشد. فرآوری مواد معدنی و جلوگیری از خام‌فروشی نیز از آن موارد کلی است که اگر بر یک اندیشه‌ راهبردی مبتنی نباشد، علیرغم ظاهر زیبا ممکن است در آینده کشور را دچار مشکلات بزرگتری کند. به‌هرحال کشور ظرفیت‌های محدودی دارد و باید از این ظرفیت‌ها به‌ بهترین شکل استفاده شود. به ‌عنوان مثال شعار بسیار زیبای خودکفایی در تولید گندم را که در سال‌های گذشته همیشه مطرح بوده است، در نظر بگیرید. با توجه به وضعیت فعلی بحران آب در کشور، امروز این شعار با چالش جدی مواجه شده است و برخی در شکل افراطی اساسا ضرورت تعطیلی کشاورزی غیرباغی را مطرح می‌کنند.

وی افرود: به ‌نظر من کشور باید درباره‌ مواد معدنی اصلی دارای استراتژی روشنی باشد و در این استراتژی مشخص شود که برای چه موادی خام‌فروشی بهتر است، چه موادی خوب است به ‌صورت کنسانتره صادر شود، چه موادی باید به ‌صورت شمش فروخته شود، چه موادی نباید صادر شود و غیره. بنابراین درباره‌ شعار تبدیل سنگ‌آهن به کنسانتره، گندله، یا فولاد هم باید در چنین چارچوبی اظهارنظر شود.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۵ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۱۵:۲۸
کد مطلب: 16942