مزایا و معایب ایجاد بانک تخصصی بخش معدن

تسهیلات ارزان و راحت تحفه‌ای برای معدنکاران

روزنامه گسترش صمت , 4 آذر 1393 ساعت 12:05

معدنکاران در فعال‌سازی واحدهای فرآوری و افزایش تولیدات خود به حداکثر ظرفیت بهره‌برداری، همواره نبود تسهیلات کافی و تاخیر در ارائه آن را به عنوان مانعی در توسعه بخش معدن و صنایع معدنی عنوان می‌کنند.


به گزارش ماين نيوز، این موضوع با برنامه‌های دولت هم‌جهت با رونق بخش معدن و همگامی بیشتر بخش خصوصی همخوانی ندارد، به همین دلیل خانه معدن به عنوان نماینده معدنکاران بخش خصوصی بنابه درخواستی از بانک مرکزی به دنبال ایجاد یک بانک تخصصی در این بخش است تا رونق بخش معدن با ارائه تسهیلات سریع‌تر و سود کمتر بیش از پیش محقق شود، گرچه خدماتی که این بانک ارائه خواهد کرد منوط به چارچوب مصوب بانک مرکزی خواهد بود. از این‌رو کارشناسان معتقدند این بانک به دلیل داشتن درک کارشناسی از معدنکاری می‌تواند در اعطای برخی خدمات به معدنکاران همچون قبول پروانه‌های معدنی به عنوان وثیقه تسهیل ایجاد کند اما به دلیل ماهیت بانک که یک بنگاه اقتصادی است نمی‌تواند تسهیلات را با سود پایین در اختیار معدنکاران قرار دهد. با توجه به اینکه در شرایط کنونی ۵۳۱۶ معدن که بیش از ۹۶ درصد آنها خصوصی هستند با حجمی کمتر از ظرفیت خود فعالیت می‌کنند، تامین تسهیلات در تجهیز این معادن برای افزایش برداشت‌های معدنی نقش محسوسی در رسیدن به ظرفیت واقعی خواهد داشت تا گام‌های نخست افزایش نقش معدن در تولید ناخالص داخلی محکم‌تر برداشته شود.

توسعه فرآوری رویکرد بانک معدن

نایب رییس خانه معدن ایران در رابطه با اهمیت تاسیس بانک تخصصی معدن گفت: این بانک قرار است با سرمایه معدنکاران تاسیس شود و اولویت آن بخش معدن از اکتشاف تا فرآوری خواهد بود همچنین از آنجایی که ایران ظرفیت بالایی در ذخایر معدنی دارد و برنامه دولت نیز اجرای طرح‌های بزرگی برای افزایش بهره‌وری این بخش است، حمایت از معدنکاران بخش خصوصی در موفقیت آن تاثیر بسزایی دارد، چراکه در خیلی از طرح‌های بزرگ معدنی شرکت‌های خصوصی توان سرمایه‌گذاری ندارند و درنهایت به شرکت‌هایی که مدیریت دولتی دارند، واگذار می‌شوند. از این‌رو رفع این مشکل می‌تواند بخش خصوصی را در طرح‌های بزرگ معدنی فعال‌تر کند. ازسوی دیگر این بانک در جهت بهبود فرآوری سرمایه‌گذاران را حمایت خواهد کرد تا با تکیه بر مواد اولیه معدنی کشور نقش بیشتری در تولید ناخالص داشته باشد. محمدرضا بهرامن با بیان اینکه این بانک در چارچوب مقررات بانک مرکزی حرکت خواهد کرد، افزود: هدف این بانک ارائه تسهیلات راحت‌تر با سود کمتر به معدنکاران است حال شرایط ارائه خدمات به مصوبه بانک مرکزی و قوانین موجود بستگی دارد. اما این بانک با کاهش قیمت تمام شده گردش پول به‌دنبال ارائه تسهیلات ارزانقیمت‌تر به معدنکاران است. به همین دلیل علاوه‌بر جذب سرمایه‌های معدنکاران داخلی که تخمین زده می‌شود ۶۰۰ میلیارد تومان باشد قصد داریم سرمایه شرکت‌های خارجی که به بخش معدن ایران وارد می‌شوند را جذب کنیم و به نوعی آنها را بیشتر درگیر فعالیت‌های معدنی کنیم. او با تاکید بر نیاز به حمایت دولت در جهت روان‌سازی اخذ مجوزهای این بانک، ادامه داد: از آنجایی که سازمان توسعه و نوسازی معادن در جهت رونق بخش معدن تفاهمنامه‌هایی با بانک‌های مختلف دارد این بانک نیز می‌تواند در این زمینه وارد عمل شود و در این راستا همکاری‌های لازم را با صندوق بیمه معادن و صندوق توسعه ملی داشته باشد تا با حفظ سرمایه، در جهت درست آن را هزینه کند.

بانک تخصصی در جهت تسهیل تولید

یک عضو هیات مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت با نگاهی به هدف تشکیل بانک‌های تخصصی گفت: در کشور بانک‌هایی همچون صادرات، کشاورزی و صنعت و معدن در جهت ارائه تسهیلات و توسعه فعالیت‌های مورد نظر تشکیل شده‌اند اما از آنجایی که بانک‌ها ماهیت یک بنگاه اقتصادی را دارند، به دنبال حفظ منافع سهامداران و سپرده‌گذاران هستند و نمی‌توانند در رقابت با سایر بانک‌ها سود کمتری به سپرده‌گذاران پرداخت کنند. از این رو برای تحقق آن نیازمند دریافت سود بالاتر برای تسهیلات خواهند بود بنابراین در گام نخست ممکن است این بانک‌ها با رویکرد توسعه‌ای و تخصصی تشکیل شوند اما در نهایت مجبور به حرکت در مسیر سایر بانک‌ها هستند. آرمان خالقی با تایید این موضوع که بانک تخصصی می‌تواند درک درست‌تری از فعالیت معدنکاری داشته باشد، افزود: از آنجایی که برخی مشکلات معدنکاری در زمینه قبول وثیقه معدنی و طولانی شدن ارائه تسهیلات در نتیجه کارشناسی شدن پروژه‌هاست تشکیل بانک معدنی با هیات مدیره‌ای از معدنکاران می‌تواند منجر به درک درستی از سرمایه‌گذاری در این بخش شود و تسهیلات مورد نیاز در زمان کمتری به‌دست آنها برسد. او با اشاره به اینکه تشکیل یک بانک تخصصی نوعی هم‌افزایی است، ادامه داد: فعالیت‌های بانکی در جهت کسب سود است و همین منجر به حرکت آنها در جهتی متفاوت با تولید می‌شود زیرا فعالان معدنی به دنبال جذب تسهیلات با سود پایین هستند و بانک‌ها تنها به سود بالا فکر می‌کنند. با این حال تشکیل بانک معدن نوعی هم‌افزایی برای معدنکاران خواهد بود چرا که با بررسی دقیق‌تر از طرح‌های معدنی بستر ورود سرمایه‌گذاری فراهم خواهد شد.

بانک تخصصی نیازمند ساختاری متفاوت است

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان خوزستان در رابطه با تشکیل بانک معدن اظهار کرد: برای اینکه بانک تخصصی بتواند در جهت توسعه معدن گام بردارد نیازمند ساختارهای متفاوت است زیرا اگر قرار باشد در چارچوب بانک‌های دیگر عمل کند موقعیت ویژه‌ای به وجود نمی‌آید. نورالله حسن‌زاده با نگاهی به معدنکاری در ایران، ادامه داد: بخشی از مشکلات معدنکاری مربوط به قیمت تمام‌شده محصولات و تامین تجهیزات و ماشین‌آلات است که بانک تخصصی علاوه‌بر تامین اعتبارات برای سرمایه‌گذاری در جهت تهیه تجهیزات معدنی نیز می‌تواند گام بردارد، گرچه در هر استانی با توجه به نوع ماده معدنی مشکلات متفاوتی وجود دارد که باید برای تخصصی عمل کردن بانک همه جوانب درنظر گرفته شود.


کد مطلب: 16878

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/16878/تسهیلات-ارزان-راحت-تحفه-ای-معدنکاران

ماین نیوز
  http://www.minews.ir