گروه معادن ساير حوزه ها
 
گزارشی از تاثیر بازار چین بر معادن کرومیت ایران
نگاه کرومیتی‌ها به بازار داخل
گروه معادن >ساير حوزه ها - سیاست دولت چین در زمینه حفاظت از محیط زیست باعث شده تا در چند ماه اخیر شاهد تعطیلی و کاهش تولید کارخانجات فروکروم باشیم.
 
به گزارش ماین نیوز، در واقع این موضوع از آن جهت حائز اهمیت است که تغییر و تحولات رخ‌داده در بازار کشور چین به عنوان بزرگترین مصرف‌کننده مواد اولیه معدنی که سهمی بیش از ۸۰ درصدی از مصرف کرومیت جهان را در اختیار دارد، تاثیر چشمگیری بر بازار کرومیت بیشتر کشورهای تولیدکننده این محصول داشته و این در حالی است که در کشور ما نیز به دلیل حضور واسطه‌ها این تاثیر بیش از سایر کشورها خودنمایی می‌کند به‌گونه‌ای‌که کاهش تقاضای مصرف کرومیت در کارخانه‌های فروکروم چینی و در نتیجه افت قیمت این محصول افت تولید و در برخی از موارد حتی تعطیلی برخی از معادن کرومیت کشور را در پی داشته است. موضوعی که مورد توجه برخی از سایت‌های معدنی چینی همچون متال بولتن نیز قرار گرفته و این سایت در تحلیلی که از وضعیت بازار کرومیت داشته، تاکید کرده که شرکت‌های معدنی تولیدکننده کرومیت ایرانی به دلیل پایین آمدن قیمت با مشکلات عدیده‌ای مواجه شده و در مرز تعطیلی قرار گرفته‌اند.

البته هرچند در این گزارش به این موضوع نیز اشاره شده که کارخانه‌های فروکرومی که مقررات محیط زیست را براساس الزامات دولت چین رعایت کرده‌اند، به‌تدریج در حال بازگشت به چرخه تولید هستند اما پیش‌بینی تحلیلگران چینی حاکی از آن است که درصورت بهبود نیافتن وضعیت تولید فروکروم در مناطق و کارخانه‌های اصلی چین نمی‌توان به تجارت کرومیت امیدوار بود و همچنان باید شاهد بازار ضعیف این ماده معدنی بود.

کامبیز ابراهیم، کارشناس امور بازرگانی که در یکی از شرکت‌های صادرکننده کرومیت فعالیت دارد، در خصوص تاثیر بازار کرومیت ایران از بازار چین و نگرانی تولیدکنندگان و تجار این محصول می‌گوید: باید توجه داشت که چین هم‌اکنون رتبه نخست مصرف مواد معدنی را در اختیار دارد و این سهم در خصوص کرومیت بیش از ۸۰ درصد از مصرف کل کرومیت جهان را شامل می‌شود. بنابراین هر گونه تغییری در بازار مصرفی کشوری که بیشتر بازار یک محصول معدنی را در انحصار خود قرار داده، تاثیری مستقیم در قیمت و تولید محصول در کشور تولیدکننده خواهد داشت.

وی با عنوان اینکه تغییرات قیمتی ایجاد شده در بازار کرومیت چین روند تساعدی در بازار کرومیت ایران دارد، گفت: بیشترین کرومیت تولید شده در ایران مصرف صادراتی داشته و این در حالی است که حضور واسطه‌ها در این بازار باعث تشدید وضعیت نامناسب قیمتی این محصول شده است. به‌گونه‌ای‌که واسطه‌ها با دامن زدن به روند قیمتی کرومیت در بازار چین سعی در خرید محصول با قیمتی پایین تر از تولیدکنندگان و کسب سود بیشتر دارند.

این کارشناس با اشاره به سایت فرولوی نت (ferroalloy net) که مهم‌ترین و اصلی‌ترین مرجع قیمت‌گذاری محصولات معدنی در چین و سایر کشورها محسوب می‌شود، گفت: این سایت که در واقع مهم‌ترین مرجع قیمت‌گذاری محصولات معدنی عرضه شده از سوی کشورهای تولیدکننده است، براساس فاکتورها و عوامل مختلفی همچون عیار و خاکه‌ها معدنی نسبت به قیمت‌گذاری محصولات اقدام می‌کند. این در حالی است که معمولا قیمت‌های محصولات ایرانی در این سایت و سایر مراجع قیمت‌گذاری چینی پایین‌تر از قیمت واقعی محصول است که زیان قابل توجهی را متوجه تجار و بازرگانان ایرانی می‌کند.

ابراهیم در این رابطه به اختلافات موجود بر سر عیارسنجی و وزن‌کشی محصولات معدنی طرفین معامله اشاره کرد و افزود: در صادرات محصولات معدنی همچون کرومیت همواره شاهد بروز اختلافاتی بر سر میزان عیار و وزن ماده معدنی هستیم به‌طوری‌که خریدار چینی همواره سعی در اعلام عیار و وزن محصول پایین‌تر از میزان اعلام شده از سوی صادرکننده دارد که معمولا این اختلافات به نفع طرف چینی تمام شده و زیان اصلی متوجه تولیدکننده‌ای است که شرکت واسطه کرومیت و ماده معدنی را خریداری کرده است.

وی در پاسخ به اینکه آیا وضعیت کنونی بازار کرومیت ایران تنها به دلیل سیاست‌های دولت چین است، گفت: شاید دلیل اصلی افت قیمت و تعطیلی برخی از معادن اجرای سیاست‌های چین در تعطیلی کارخانه‌های فروکروم باشد اما این تنها دلیل نبوده و تغییرات فصلی و زمانی نیز که هر ساله رخ می‌دهد، در ایجاد این وضعیت دخیل بوده است

ابراهیم تصریح کرد: اینکه سایت‌های چینی تعطیلی معادن کرومیت ایران را پیش‌بینی کرده‌اند، به نظر نمی‌رسد موضوع درستی باشد، بلکه من معتقدم در شرایط کنونی تنها طرح‌های توسعه‌ای معادن به تاخیر افتاده و معادن کرومیت همچنان به تولید مشغول هستند.

ابراهیم در خصوص قیمت کنونی کرومیت ایران و میزان افت قیمتی صورت گرفته است، گفت: قیمت کرومیت نیز همچون سایر محصولات معدنی تحت تاثیر عوامل مختلفی همچون عیار تعیین می‌شود اما کرومیت عیار ۵۰ ایران که تا پیش از این هر تن ۳۰۰ دلار فوب قیمت داشت هم‌اکنون با افت تقاضای خرید به کمتر از ۲۵۰ دلار در هر تن کاهش یافته است.

کرومیتی‌ها همچنان فعال

آنچه مسلم است بازار کرومیت ایران به دلیل افت مصرف این محصول در چین به عنوان خریدار اصلی کرومیت ایران در حال گذراندن روزهای ناخوشی است. روزهایی که در برخی از مواقع تعطیلی و کاهش تولید معادن را به همراه داشته است. اما به راستی راهکار چیست؟ آیا در شرایطی که چینی‌ها از هر فرصتی برای استفاده از محصولات معدنی ایران بهره می‌برند، نمی‌توان راهکاری اندیشید که حداقل در چنین مواقعی مجبور به باج دادن نباشیم.

دراین رابطه داود شهرکی معاونت امور معادن و صنایع معدنی استان سیستان و بلوچستان که بخش اعظمی از معادن کرومیت ایران در این مناطق واقع شده است، گفت: استان سیستان و بلوچستان با حدود ۳۴۶ هزار تن ذخیره معدنی کشف شده بخش قابل ملاحضه‌ای از تولید کرومیت کشور را در اختیار دارد و این در حالی است که برخلاف ادعای مطرح شده معادن این استان همچنان به تولید خود همچون گذشته مشغول‌اند.

وی افزود: ممکن است قیمت کرومیت تحت تاثیر بازار چین قرار داشته باشد اما این تاثیر به‌گونه‌ای نیست که موجبات تعطیلی معادن را فراهم کند چراکه بر اساس گزارشات موجود نیز تعطیلی یا افت تولید اعلام شده از سوی چند معدن تنها به کاهش عیار و افزایش باطله‌برداری محدود شده و عوامل دیگری در آن دخیل نبوده است.

وی در پاسخ به اینکه چه راهکاری می‌توان برای جلوگیری از تاثیر بازار چین بر تولید معادن کرومیت داشت، گفت: بیشترین مصرف کرومیت در تولید صنایع کاشی و سرامیک است که در این راستا تلاش شده تا با احداث صنایع کاشی و سرامیک در استان، کرومیت تولیدی در صنایع داخلی به مصرف برسد تا وابستگی به صادرات این محصول کاهش یابد.

وی ابراز امیدواری کرد: تلاش شده تا شرایط به‌گونه‌ای فراهم شود که با ایجاد انگیزه سرمایه‌گذاری زمینه احداث کارخانجات فرآوری صنایع معدنی به‌زودی فراهم شود.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۳ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۲۴
کد مطلب: 16836
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت