گروه معادن
 
گازهای گلخانه‌ای معادن در نتیجه سوخت‌های فسیلی است
گروه معادن - صنایع آلاینده و مشکلات ناشی از آن برای منابع زیست محیطی و در برخی موارد حتی خود صنایع مولد مسئله‌ای است که امروزه مورد توجه قرار گرفته و با پیشرفت روزافزون صنایع روند روبه رشدی به خود گرفته است.
 
کانی‌های فلزی از جمله مواد معدنی هستند که بیشترین آلودگی را در هنگام فرآوری به همراه دارند. از این رو کارشناسان معتقدند که می‌توان با استفاده از انرژی‌های جدید و جایگزین کردن آنها با سوخت‌های فسیلی تا میزان زیادی از شدت آلودگی‌ها کاست و کاهش هزینه‌های تولید را به همراه داشت.

مدیر کیفی شرکت تهیه و تولید مواد معدنی در خصوص نوع آلاینده‌های موجود در صنایع معدنی می‌گوید: فرآوری مواد معدنی همواره با آلودگی‌هایی همراه بوده و به بخش‌های مختلفی تقسیم می‌شود که از جمله مهم‌ترین آنها می‌توان به مواردی همچون آلودگی خاک، آب، هوا، آلودگی بصری و آلودگی‌های صوتی اشاره کرد. از آلاینده‌های اصلی در فرآوری مواد معدنی، گازهای منواکسید کربن، دی‌اکسید کربن، اتان و گازهای گلخانه‌ای است که انتشار آنها در فضا مشکلات فراوانی را برای محیط زیست به همراه خواهد داشت.

پرهام خواجه‌پور در ادامه به نتایج تولید گازها و ایجاد باران‌های اسیدی اشاره کرد و گفت: گاز دی اکسید کربن یکی از عوامل اصلی به وجود آمدن باران‌های اسیدی است. چراکه به دلیل سنگین بودن این گازها در یک نقطه جمع شده و در هنگام بارش ترکیب این گاز با آب باران زمینه ایجاد باران‌های اسیدی را فراهم می‌کند که خسارات جبران ناپذیری را برای محیط زیست و پوشش‌های گیاهی به همراه دارد. وی همچنین به آلودگی‌هایی که معادن و صنایع معدنی برای منابع آبی و خاکی دارند، اشاره کرد و گفت: از آنجایی که کانی‌های فلزی همچون سرب و روی و اکسید فسفر که از آنها با نام فلزات سنگین یاد می‌شود، برای فرآوری نیازمند به آب بوده و به دلیل نزدیکی منابع آبی کارخانه‌ها به آب شرب شهری و همچنین منابع آبی که مورد استفاده بومیان محلی قرار می‌گیرند، با ورود پس‌آب‌های کارخانه موجبات آلوده شدن آنها را به دنبال خواهد داشت. مدیر کیفی شرکت تهیه و تولید مواد معدنی با بیان اینکه جلوگیری از ورود این آلودگی‌ها به محیط زیست نیازمند برنامه‌ریزی و بررسی‌های دقیق و کارشناسانه است، گفت: درحال‌حاضر برخی از صنایع تولیدکننده همچون سیمان با به کارگیری روش‌های مختلف و علمی میزان تولید آلودگی را تا حدودی کاهش داده‌اند به این ترتیب که با استفاده از فیلتر از خروج گرد و غبار حاصل از تولید شامل موادی همچون سنگ آهک و کربنات کلسیم جلوگیری می‌کنند.

وی در ادامه به مواد سمی که در هنگام تولید و فرآوری فلزاتی همچون طلا و مس وجود دارند، اشاره کرد و گفت: سیانور که جزو مواد سمی و خطرناک به شمار می‌آید، در این فلزات موجود بوده و در انتهای عملیات فرآوری در پسماندهای این کانی‌ها باقی می‌ماند از این رو شرکت‌های تولیدکننده با ساخت سدهای باطله و ایزوله کردن آنها در فضای مناسب می‌توانند زمینه از بین بردن آنها را فراهم کنند چراکه این ماده در مجاورت با نور خورشید تجزیه خواهد شد. وی آلودگی‌های صوتی که در برخی از کارخانه‌های تولیدی وجود دارد را یکی دیگر از آلاینده‌های معدنی دانست و افزود: استفاده از تجهیزات و ماشین‌آلات مستعمل در کارخانه سبب شده تا سر و صدای فراوانی در هنگام انجام کار به وجود آید. از این رو می‌توان با انجام سرمایه‌گذاری زمینه را برای استفاده از فناوری‌های روز دنیا فراهم کرد و علاوه بر کاهش آلودگی صوتی به بهبود کیفیت مواد معدنی نیز کمک رساند.

کاهش آلودگی با تجهیزات مدرن
تورج فتحی در خصوص میزان آلایندگی صنایع معدنی و تاثیر آن روی محیط زیست می‌گوید: در حوزه فعالیت معدنی عموما مجموعه فعالیت‌هایی که زنجیره تولید آنها در یک جا متمرکز باشند، آلایندگی بیشتری را به همراه خواهند داشت.

این کارشناس محیط زیست معدنی با بیان اینکه معادن فلزی از ظرفیت بالاتری نسبت به دیگر کانی‌ها برای تولید آلودگی برخوردار هستند، گفت: صنایع معدنی همچون فولادسازی و فرآوری سرب و روی از مواردی است که در تمام دنیا آلایندگی فراوانی را برای محیط زیست به همراه خواهد داشت. همچنین معادن طلا و مس نیز از این قاعده مستثنا نبوده و در هنگام استحصال این مواد آلودگی‌هایی را به همراه دارند. البته در برخی موارد نیز این صنایع در لیست صنایع آلاینده قرار گرفته و با انجام اقدامات مورد نیاز از لیست صنایع آلاینده خارج شدند.

وی در ادامه افزود: فرآوری کانی‌های فلزی عمدتا در کنار معادن انجام می‌شود چراکه استخراج و انتقال‌آنها به مکان دیگر برای فرآوری و استحصال با صرفه اقتصادی همراه نبوده و افزایش هزینه‌های جانبی همچون حمل‌ونقل را در پی خواهد داشت.

وی همچنین به راهکارهایی که می‌تواند زمینه کاهش آلودگی‌ها را فراهم کند، اشاره کرد و افزود: یکی از دلایلی که هم‌اکنون مشکلات فراوانی را برای صنایع به وجود آورده و آثار آن روی محیط زیست مشهود بوده، سدهایی است که برای انباشته کردن باطله‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. چراکه به دلیل رعایت نکردن اصول علمی برای ساخت آنها، تغییرات جوی و بارش باران باعث شکسته شدن سد و ورود آنها به رودخانه‌ها و منابع آب زیرزمینی خواهد شد اما این پایان کار نیست. چراکه در برخی موارد باطله‌ها به محیط زیست نیز وارد شده و فعالان ناچار به جمع‌آوری این مواد شده که خود هزینه‌های بسیاری را در پی خواهد داشت. همچنین از سوی دیگر ترمیم و بازسازی سدهای باطله هزینه‌های هنگفتی را برای معدنکاران و فعالان به همراه خواهد داشت.

وی به یکی دیگر از راهکارهای کاهش آلایندگی در صنایع فولادی اشاره کرد و گفت: یکی از مهم‌ترین مواردی که باعث به وجود آمدن آلودگی در صنایع فولادی شده نوع سوخت‌های مصرفی است. چراکه هم‌اکنون زغال‌سنگ به عنوان سوخت اصلی در تولید فولاد مورد استفاده قرار می‌گیرد که بیشترین میزان تولید آلودگی را داشته و می‌توان با جایگزین کردن انرژی مصرفی دیگر به کاهش آلودگی در این صنعت کمک کرد.

این کارشناس محیط زیست در خصوص اینکه تجهیزات مورد استفاده در صنایع تاثیر بسزایی در تولید آلودگی دارند، گفت: در کنفرانس جهانی کیوتو کاهش میزان انتشار گازهای کربنی مورد توجه و بحث قرار گرفت تا کشورهای صنعتی با استفاده از تجهیزات مدرن زمینه کاهش آلودگی را فراهم کنند.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۰ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۳۱
کد مطلب: 16162
 
مرجع : صمت