گروه معادن سنگ آهن
 
سنگ‌آهن را صادر می‌کنند، دوباره با چهار برابر قیمت می‌خرند!
گروه معادن >سنگ آهن - یکی از مهم ترین منابع درآمدی کشور صنعت آهن و فولاد است، اما متاسفانه این صنعت روز به روز به جای اینکه رشد پیدا کند سرعت خود را در سراشیبی سقوط بیشتر می کند، در حال حاضر کشور به 22 الی 23 میلیون تن فولاد نیاز دارد، این در حالی است که واحد های تولیدی داخل فقط قادر به تولید 11 یا 12 میلیون تن آهن هستند.
به گزارش ماین نیوز، این یعنی کشور باید برای جبران کسری موجود و نیاز بازار حدود 12 میلیون تن فولاد را وارد کشور کند، که بابت آن باید هزینه کلانی نیز پرداخت گردد، اما تا اینجای کار ایرادات زیادی وارد نیست، مساله از آنجایی درد آور می شود که مسئولان به جای همت برای افزایش تولید این محصول در داخل و کمک به بخشهای تولیدی، گاهی با انجام واگذاری های نامتعارف معدن سنگ آهن به افراد خاص به جای کمک به تولید راه صادرات این محصول را به کشور های دیگر باز می کنند.

صادرات سنگ آهن در روزهایی که به دلیل ورود رقبای جدید روزگار سختی را می گذراند و حتی قیمت پایه یک تن سنگ آهن به 65 دلار رسیده است، به نظر می رسد صادرات این حجم از مواد معدنی خام چیزی جز حراج منابع کشور نمی تواند باشد.

این موضوعی است که بارها نیز از سوی نماینگان مجلس شورای اسلامی نیز مورد انتقاد قرار گرفته است و نمایندگان کمیسیون صنایع و معادن مجلس به عنواین مختلف، مخالفت خود را با نحوه صادرات سنگ آهن و نحوه واگذاری معادن سنگ آهن اعلام کرده اند، اما تاکنون تحرکی از سوی مسئولین اجرایی در این باره صورت نگرفته است.

نادر قاضی پور، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس می گوید برخی افراد سودجو سنگ آهن را از کشور صادر و دوباره با ۴ برابر قیمت وارد کشور می کنند. قاضی پور: معدن مواد خام ما را می فرستند به دوبی همان مواد خام را ما دوباره با چهار برابر قیمت می آوردند تو ایران ما باید جلوی این ها را بگیریم گمرک نباید این کارها را دولت باید مصمم باشه جلوی این دزدی ها آشکارا را بگیرید.

نمایندگان دیگر مجلس نیز این نظر را دارند سید شریف حسینی یکی از اعضای کمیسیون صنایع مجلس با اشاره به این موضوع می گوید، متاسفانه سرمایه گذاری هایی هم که در این زمینه شده است درست نبوده و گاهی نمایندگان رخی از شهرستانها با فشار بر بدنه دولت طرح هایی را در برخی از مناطق پایه گذاری می کنند که امکان بهره برداری از آنها وجود ندارد.

این نماینده مجلس افزود: احداث کارخانه های فولادسازی نیز از جمله مواردی است که از این قاعده مستثنا نبوده و کارخانه هایی در برخی از استانها ساخته شده اند که به علت فاصله زیاد به مراکز فروش و مواد اولیه و یا نبود زیر ساخت مناسب مرقوم به صرفه نیست و به ناچار بعد از مدتی کارخانه تعطیل شده است.

همچنین علی علیلو در این باره می گوید: میزان صادرات مواد خام در مقایسه با میزان واردات آن هم در زمانی که قیمت این محصول در حال کاهش است به زیان کشور است، مسئولان به جای تمرکز بر روی صادرات باید زمینه تولید و فعال شدن بخش خصوصی را فراهم کنند.

سیدمحمد بیاتیان نیز در رابطه با راهکارهای جلوگیری از صادرات سنگ آهن خام گفت: اکنون دولت و مجلس قصد دارند تا با وضع تعرفه و قوانین سختگیرانه، معدن داران را به سمت تولید فراورده های معدنی سوق دهند.

نماینده مردم بیجار در مجلس شورای اسلامی افزود: افزایش تعرفه، علاوه بر پیشگیری از صادرات مواد خام معدنی، باعث ایجاد ارزش افزوده و اشتغالزایی می شود و ما هم به دنبال آنیم که از صادرات مواد خام پیشگیری شود.

وی تصریح کرد: به هر حال برای توسعه صادرات مواد فراوری شده باید در کنار اجبار، به فکر ارایه مشوق ها هم بود، در اینصورت معدن داران با توان بیشتری به فعالیت می پردازند.

دبیر اول کمیسیون صنایع و معادن مجلس ادامه داد: البته در کنار مشوق های قانونی، باید مشوقهای تسهیلاتی و مالیاتی هم در نظر گرفته شود و دولت می تواند از طریق بخشی از درآمدهای حاصل از هدفمندی یا منابع صندوق توسعه ملی، تسهیلاتی با نرخ های پایین در اختیار معدن داران قرار دهد.

بنابراین به نظر می رسد با توجه به گفته های نمایندگان کشور نمی تواند به این روش ادامه دهد، منابع کشور ارزش فراوانی دارد و باید از آنها محافظت شود، از دست دادن این منابع در درازمدت به ضرر کشور است و نیاز به توجه زیادی از سوی دولت دارد، باید اقداماتی صورت گیرد تا کشور از خام فروشی رهایی یابد و تولید بار دیگر به چرخه صنعت بازگردد.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۰ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۰۱:۳۸
کد مطلب: 16143
 
مرجع : تابناک