گروه تجهيزات و ماشين آلات
 
دستگاه‌های فلزیاب جایگاهی در معادن ندارند
گروه تجهيزات و ماشين آلات - امروزه بحث معدن و صنایع معدنی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است و به‌دلیل درآمدزا بودن آن مورد توجه بخش خصوصی قرار گرفته است؛ به‌گونه‌ای که برخی سرمایه‌داران با وجود اینکه تخصصی در این زمینه ندارند با استفاده از روش‌های مختلف و دستگاه‌هایی که در گذشته از آنها به عنوان گنج‌یاب یاد می‌شد وارد این عرصه شده تا بتوانند به کانی‌های فلزی دست پیدا کنند. اما نکته‌ای که در مورد این دستگاه‌ها وجود دارد نبود توانایی لازم برای استفاده در محدوده‌های معدنی است؛ به گونه‌ای که در بهترین نوع خود تنها می‌توان تا عمق ۲۰ متری زمین را مورد بررسی قرار داد و وجود فلز آن تنها در صورتی که در یک نقطه قرار گرفته باشد نشان داده خواهد شد. از سوی دیگر قیمت بالای این دستگاه‌ها و صرف هزینه‌های چند ۱۰۰ میلیونی برای خرید آن در بخش اکتشاف نتیجه ندارد و سرمایه‌گذاری این هزینه‌ها در تجهیزات اکتشافی می‌تواند زمینه توسعه فعالیت‌های معدنی را فراهم کند.
به گزارش ماين نيوز، نکته‌ای که در مورد انجام عملیات اکتشاف و شناسایی محدوده‌های معدنی وجود دارد لزوم در اختیار داشتن تجهیزات و فناوری‌های روز دنیا و همچنین داشتن اطلاعات و دانش روز است که باید مورد توجه قرارگیرد. مهم‌تر اینکه از آنها می‌توان به علوم ژئوفیزیک که به عنوان علم پایه در امور اکتشافی شناخته شده توجه کرد که پارامترها و اطلاعات لازم را در اختیار فعالان حوزه قرار داده و راه را برای انجام امور اکتشاف آسان می‌کند.

عضو خانه معدن در خصوص استفاده و کاربرد دستگاه‌های فلزیاب و معدن‌یاب در معادن می‌گوید: یکی از بخش‌های اصلی و مهم در حوزه فعالیت‌های معدنی عملیات اکتشاف و شناسایی محدوده‌های معدنی و تعیین نوع ماده معدنی است. چرا که برخی از این کانی‌ها به صورت ناشناخته وجود دارد و لازم است تا برای دست یابی به این اطلاعات علوم ژئو فیزیک مورد استفاده قرار گیرد. البته این درحالی است که در برخی موارد این علوم به دلیل برخی مسائل در شناسایی مواد عمقی و تعیین نوع این کانی‌ها ناتوان هستند و لازم است با به کارگیری روش‌های علمی دیگر زمینه را برای دستیابی به اطلاعات فراهم کرد. حال با توجه به این نکات استفاده از دستگاه‌های گنج‌یاب که بعد از مدت‌ها با نام دستگاه فلزیاب و یا همان معدن‌یاب روی کار آمده و از لحاظ نوع طراحی و ساختار قابل مقایسه با دستگاه‌های ژئوفیزیکی نیستند نمی‌توان از آنها در توسعه معادن و امور اکتشاف استفاده کرد و کاربردی آنچنانی در این حوزه نخواهد داشت.

ناصر عابدیان همچنین با بیان اینکه برای استفاده از دستگاه‌های ژئو فیزیک به پارامترهای خاصی نیاز است، افزود: شناسایی کانی‌های معدنی از فلزی گرفته تا انواع دیگر این کانی‌ها لازم است به برخی پارامترها توجه شود که ازجمله مهم‌ترین آنها دستگاه‌های کالیبره و تنظیم بودن آنهاست. همچنین در مرحله بعد استفاده از نیروهای متخصص و فنی که مسئولیت به کارگیری این دستگاه‌ها را برعهده دارند با دادن اطلاعات به کارشناسان فنی این حوزه زمینه را برای شناسایی و تشخیص نوع ماده معدنی و میزان عیار آنها فراهم می‌کنند. در واقع انجام عملیات ژئو فیزیکی در اکتشاف و توسعه معادن نقش بسزایی دارد و بدون استفاده از این علوم امکان دسترسی به کانی‌ها وجود نخواهد داشت.

وی افزود: با وجود اینکه تجهیزات و فناوری‌های روز دنیا که هم‌اکنون مورد استفاده قرار می‌گیرند، در برخی موارد امکان شناسایی و تشخیص نوع ماده معدنی وجود نداشته و نمی‌توان با استفاده از دستگاه‌های فلزیاب در دستیابی به کانی‌های با ارزشی همچون طلا و نقره و مس امیدوار بود. این دستگاه‌ها حداکثر میزان عمقی را که می‌توانند مورد بررسی قرار دهند از ۱۵ تا ۲۰ متر بیشتر نبوده و این در حالی است که مواد معدنی در بسیاری از موارد در اعماق ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ متری قرار گرفته‌اند. در واقع این دستگاه‌ها بر روی یک فلز به صورت خاص که با فضای اطراف آنها متفاوت است واکنش نشان می‌دهند و به همین دلیل بیشتر برای پیدا کردن اشیای قدیمی و در باستان شناسی مورد استفاده قرار می‌گیرند و برای اکتشاف کانی‌هایی همچون نقره، مس، آهن و سرب و روی و همچنین منگنز که در عمق‌های مختلف زمین قرار دارند، کاربردی ندارند.

این عضو خانه معدن به دلایل روی آوردن به‌دستگاه‌های فلزیاب اشاره کرد و گفت: هم‌اکنون وجود شرایط خاص اجتماعی سبب شده تا افراد به سمت استفاده از این دستگاه‌ها بروند. در واقع کاربرد این دستگاه‌ها در ۳ دهه اخیر توسط برخی افراد برای جست‌وجوی گنج مطرح شد که با نام گنج‌یاب از آن یاد می‌کردند. از سوی دیگر در امور باستان شناسی دستگاه‌های فلزیاب کاربردی نداشته و با استفاده از تجهیزات روز دنیا اقدام به شناسایی اشیا و فلزات نهفته در خاک می‌کنند.

کاربرد سطحی در امور اکتشاف

یک استاد دانشگاه معدن نیز درخصوص کاربرد دستگاه‌های فلزیاب و معدن‌یاب می‌گوید: بیشترین کاربرد دستگاه‌های فلزیاب در امور باستان شناسی و میراث فرهنگی است. این دستگاه‌ها به دلیل اینکه تنها تا عمق ۱۵ تا ۲۰ متر توانایی شناسایی اشیای فلزی را دارند از این‌رو کاربردشان سطحی و در حوزه فعالیت‌های معدنی است. به‌عنوان مثال یکی از کاربردهای این دستگاه‌ها شناسایی نقاطی است که در آنجا رادیو اکتیو وجود دارد. نکته مهمی که در خصوص فعالیت‌های اکتشافی در محدوده‌های معدنی وجود دارد این است که برای انجام عملیات در این حوزه نیاز به تجهیزات پیشرفته است که بتوان زمینه را برای انجام عملیات حفاری و مغزه‌گیری از مواد معدنی فراهم کرده و دستگاه‌های فلزیاب بیشتر جنبه کمکی داشته است و در مواردی همچون کانه‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

فیروز علی‌نیا به کاربرد دستگاه‌های فلزیاب در صنایع دیگر اشاره کرد و گفت: یکی از موارد استفاده از این دستگاه‌ها پیداکردن نشتی‌های لوله‌های گاز زیرزمینی و نفت است که در عمق ۱۵ متری زمین قرار گرفته‌اند و می‌توان از آنها به عنوان نشت‌یاب یاد کرد.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۹ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۵:۰۵
کد مطلب: 16126
 
۱ نظر
مرجع : روزنامه گسترش صمت
 


حسین
من ی جایی جند تا سنگ سبز احتمالا مس هستن چطور باید بفهمم ادرس یا شماره تماس بذارید تا تماس بگیرم (1619)
۱۳۹۴-۰۴-۱۷ ۲۳:۰۰:۱۳