گروه معادن سنگ آهن
 
سنگ‌آهنی‌ها از وضعیت کنونی صادرات می‌گویند؛
عوارض بر سنگ‌آهن، دل‌نگرانی پنهان
گروه معادن >سنگ آهن - عوارض بر صادرات سنگ‌آهن ازسوی دولت گرچه از نظر برخی از سنگ‌آهنی‌ها صفر شده و پرداختن به این موضوع دنبال کردن یک مسئله منتفی شده است اما برخی خبرها و جنبش‌ها در حوزه سنگ‌آهن نشان می‌دهد این مسئله جزو نگرانی‌های پنهان سنگ‌آهنی هاست.
به گزارش ماین نیوز، اعلام کاهش صادرات سنگ‌آهن یکی از مسائلی است که گرچه دراین راستا مطرح شده است اما آمارهای دولتی آن را تایید نمی‌کنند. فرازونشیب‌ها در میزان عوارض بر صادرات سنگ‌آهن و نگرانی‌های تولیدکنندگان این محصول از یکسو و صادرات بیش از حد سنگ‌آهن در سال‌های گذشته و تلاش نکردن برای سرمایه‌گذاری برای ایجاد ارزش‌افزوده در حوزه سنگ‌آهن از سوی دیگر شرایطی را ایجاد کرده که براساس آن به نظر می‌رسد، علاوه‌بر تعیین قانونی انعطاف‌پذیر برای محاسبه عوارض صادرات سنگ‌آهن، متناسب با شرایط جهانی و داخلی می‌توان به شناسایی معادنی دست زد که قابلیت بیشتری برای ایجاد ارزش‌افزوده در حوزه سنگ‌آهن دارند.

تعیین عوارض سنگ‌آهن کارشناسانه نبود

سجاد غرقی عضو هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران درباره تغییرات در عوارض سنگ‌آهن می‌گوید: عوارض سنگ‌آهن منتفی شده است.

غرقی درباره تعیین قانونی انعطاف‌پذیر برای عوارض سنگ‌آهن معتقد است گرچه دولت وظیفه تنظیم بازار را دارد اما هرجا این کار شکل مداخله داشته باشد باعث ناهماهنگی در بازار می‌شود و بازار را از حالت رقابتی در می‌آورد.

غرقی درباره شرایط کنونی عوارض سنگ‌آهن می‌گوید جمع‌بندی خبرگان این حوزه بر این بوده است که با توجه به شرایط رکود بازار جهانی سنگ‌آهن عوارضی بر سنگ‌آهن گذاشته نشود.به اعتقاد غرقی قرار دادن عوارض بر سنگ‌آهن غیرکارشناسی بود.

تفسیر متفاوت از قانون ایجاد ارزش‌افزوده

گرچه به اعتقاد این فعال حوزه سنگ‌آهن قرار دادن عوارض کارشناسی نبوده است و اکنون عوارض به صفر رسیده اما دولت معتقد است این عوارض تا ابد صفر نخواهد بود و سال آینده ممکن است مقدار عوارض جدیدی مشخص شود چراکه این کار راهی است برای زمینه‌سازی اجرای طرح‌های ایجاد ارزش‌افزوده در سنگ‌آهن و البته دریافت حقوق دولتی.

غرقی در این باره می‌گوید: بحثی که در عوارض سنگ‌آهن به وجود آمد به خاطر تغییر میزان تعیین شده برای این عوارض در دوسال گذشته نبوده و این سرو صداها بیشتر به خاطر تفسیر متفاوت کارشناسان از قانون بوده است.

غرقی در توضیح صحبت خود می‌گوید برخی کارشناسان معتقدند ارزش‌افزوده حوزه سنگ‌آهن صرفا در حلقه‌های پایین دستی اتفاق می‌افتد اما به اعتقاد سنگ‌آهنی ها،سنگ‌آهن یک ماده خام است که باید به فروش برسد و نمی‌توان تعیین تکلیف کرد که این ماده را حتما باید فرآوری کرد.

سنگ‌آهنی‌ها سرمایه‌گذاری می‌کنند؟

به اعتقاد غرقی بیش از تمرکز بر قرار دادن عوارض بر صادرات سنگ‌آهن باید به فکر راه‌اندازی زیرساخت‌ها برای تولید محصولات مرتبط با سنگ‌آهن و با ارزش‌افزوده بیشتر شد.گرچه غرقی به آمادگی فعالان سنگ‌آهن برای سرمایه‌گذاری در حوزه فرآوری سنگ‌آهن اشاره‌ای نمی‌کند اما از وجود یک سند راهبردی در حوزه سنگ‌آهن خبر می‌دهد که قرار است در آن پیشنهادهای بخش خصوصی به فعالان سنگ‌آهن بررسی شود. رسیدن به یک زبان اقتصادی واحد و برمبنای عدد و رقم و محاسبه برای رسیدن به یک برنامه‌ریزی درست در این حوزه ازجمله اهداف سند راهبردی پیش‌بینی شده است.

این در حالی است که به نظر می‌رسد با توجه به درآمدهای بالای حاصل از فروش سنگ‌آهن به عنوان یک ماده معدنی فراوان در کشور یکی از بهترین گزینه‌های سرمایه‌گذاری در این بخش خود سنگ‌آهنی‌ها باشند. اما از سوی دیگر در شرایطی که دولت تلاش می‌کند با قرار دادن عوارض بر صادرات سنگ‌آهن جلوی بهره‌بری صرف سنگ‌آهنی‌ها را بگیرد و به نحوی برای سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های مرتبط با سنگ‌آهن سرمایه‌گذاری کند، تغییر شرایط جهانی و کاهش قیمت سنگ‌آهن باعث شده است دولت تا فرصت بعدی این عوارض را دریافت نکند.

وضعیت کنونی صادرات سنگ‌آهن

اگرچه در اخبار میزان صادرات سنگ‌آهن تعارض مشاهده می‌شود اما مهرداد اکبریان عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن دلایل کاهش صادرات را افت قیمت جهانی و نه اخبار مربوط به عوارض صادرات می‌داند.

اکبریان می‌گوید: افت قیمت جهانی باعث کاهش وزنی و ارزشی صادرات سنگ‌آهن شده به شکلی که برخی از معادن ما که عیار بالایی ندارند دیگر ارزش اقتصادی چندانی ندارند.

اخبار ضد و نقیض ضربه زد

اکبریان با اشاره به اقدامات دولت قبل و اینکه در دوره‌های زمانی مختلف شاهد انتشار اخبار ضدونقیض درباره سنگ‌آهن بودیم، می‌گوید: این اخبار بیان می‌کرد دولت قصد دارد جلوی صادرات سنگ‌آهن را بگیرد یا عوارض سنگین مشخص کند که همه اینها با ایجاد جو روانی باعث شدند فعالان و سرمایه‌گذاران حوزه سنگ‌آهن انگیزه‌ای برای سرمایه‌گذاری و اکتشاف نداشته باشند اما در دولت کنونی این موضوع نظم بیشتری گرفته است.

دولت معادن را طبقه‌بندی کند

وقتی از اکبریان درباره مشخص شدن عوارض صادرات براساس شرایط روز و به شکلی انعطاف‌پذیر می‌پرسیم، می‌گوید: تاکنون که دولت عوارضی بر صادرات سنگ‌آهن قرار نداده است، چون درواقع به علت پایین بودن قیمت جایی برای تعیین عوارض باقی نمانده است.

اکبریان در ادامه می‌گوید اما موضوعی که ما با دولت درباره آن مسئله داریم و به خاطر آن با موضوع عوارض مخالف بودیم این است که دولت همه معادن سنگ‌آهن را در یک دسته قرار می‌دهد، درحالی که برخی از معادن ما به لحاظ شرایط جغرافیایی یا جنس سنگ‌آهنی که دارند برای سرمایه‌گذاری در ساختن کارخانه‌های مختلف مناسب نیستند، به همین دلیل دولت باید اجازه بدهد این معادن بدون عوارض صادرات داشته باشند.در مقابل برخی معادن قابلیت سرمایه‌گذاری برای مجهز شدن به کارخانه را دارند که در این زمینه هم دولت باید کمک کند زیرساخت‌ها فراهم شود.

راهکارهای جایگزین عوارض صادرات

گرچه اکبریان به شرایط سنگ‌آهنی‌ها دردولت گذشته اشاره می‌کند اما معتقد است دولت باید به راهکارهای جایگزین عوارض صادرات بها بدهد.

به اعتقاد عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن اگر دولت به جای استفاده از سیاست‌های تشویقی از سیاست‌های تنبیهی چون عوارض صادرات، افزایش حقوق دولتی و جریمه اضافه برداشت باعث می‌شود بسیاری از معادن تعطیل شوند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۴۸
کد مطلب: 16038
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت