گروه صنایع معدنی فولاد
 
مديرعامل مجتمع فولاد گيلان مطرح كرد:
گره طرح‌هاي فولادي در دست فاينانس چيني
گروه صنایع معدنی >فولاد - بيش از 40 سال تجربه فعاليت در صنعت فولاد را دارد و از سال 1370 وارد عرصه توليد شده، در بدو امر توليد را با تاسيس واحد صنعتي با ظرفيت 85 هزار تن انواع لوله هاي ساختماني، صنعتي و پروفيل آغاز کرده و در حال حاضر نيز چهار واحد صنعتي که توليد ورق در سايزهاي مختلف،گالوانيزه، رنگي و لوله هاي سايز بالارا براي انتقال آب، نفت و گاز دارد هدايت مي کند.
به گزارش ماين نيوز، رسول دانيال زاده، مديرعامل مجتمع فولاد گيلان، شرايط بازار فولاد را تا سال آتي همراه با رکود مي داند و معتقد است تا زماني که تحريم ها برداشته نشوند وضعيت بازار فولاد بهبود نخواهد يافت. مشروح اين گفت وگو در ادامه آمده است.

وضعيت صنعت فولاد را چگونه توصيف مي کنيد و به نظر شما چه محرکي مي تواند بازار فولاد را از وضعيت رکودي خارج کند؟

همان طور که مي دانيد بازار فولاد چندي است که با رکود همراه است و تا زماني که هدف اول دولت مهار تورم است، وضعيت بازار ها بهبود نمي يابند، اما معتقدم فعاليت دولت در زمينه تجارت خارجي و رفع تحريم ها مي تواند به بهبود شرايط بسيار کمک کند، من در اين زمينه بسيار خوشبين هستم.

شما زماني به عنوان توليدکننده، يکي از بزرگترين واردکنندگان مواد اوليه فولاد هم بوديد ؟ هنوز هم واردات داريد؟

خير، زماني براي تامين مواد اوليه اقدام به واردات مي کردم، اما از سال 1389 همزمان با سونامي اقتصاد در ايران واردات را متوقف کردم و مواد اوليه مورد نياز کارخانه از دو واحد صنعتي فولاد هرمزگان و فولاد خوزستان تامين مي شود.

در حال حاضر فولاد کاويان توليد دارد؟

بله، فولاد کاويان توليد دارد؛ البته بازار فولاد به دليل رکود تقاضا محدود شده است. در فولاد کاويان انواع ورق هاي با ضخامت 8، 10، 12، 15 الي 50 ميليمتر و با عرض1500 ميليمتر توليد مي شود.

چندي است شايعاتي در مورد تعطيلي فولاد کاويان شنيده مي شود، آيا اين موضوع صحت دارد؟

خير، به هيچ عنوان فولاد کاويان تعطيل نشده و روند توليد در اين کارخانه متوقف نشده است. ساير واحد هاي صنعتي فولاد گيلان نيز مشغول فعاليت هستند و تعطيل نشده اند. مشخص نيست منشا و هدف اين شايعات چه بوده، اما مهم اين است که اين حرف و حديث ها صحت ندارد. در حال حاضر براي تامين اسلب مورد نياز فولاد کاويان از بازار داخلي اقدام مي کنيم و از طريق بورس کالااز شرکت هاي فولاد خوزستان و هرمزگان اين محصول را خريداري مي کنيم و مشکلي نيز براي تهيه آن نداريم، البته هم اکنون کارخانه با حدود 30 درصد از ظرفيت اسمي خود فعاليت مي کند.

ساير واحدهاي فولادي شما چقدر توليد دارند و چه محصولاتي توليد مي کنند؟

دو واحد توليدي ديگر هم هستند به نام فولاد گيلان و فولاد سمنان که ظرفيت اسمي فولاد گيلان سالانه دو ميليون و 500 هزار تن است که توليد انواع ورق با ضخامت 2 ميليمتر تا 20 ميليمتر را دارد و در حال حاضر با 30 درصد ظرفيت اسمي خود فعاليت مي کند. فولاد سمنان هم ظرفيت اسمي توليد سالانه 150 هزار تن ورق رنگي، 300 هزار تن ورق گالوانيزه و 800 هزار تن انواع لوله هاي صنعتي و ساختماني براي انتقال گاز، آب و ... را دارد. همچنين واحد ديگري هم داريم که توليد ورق سرد با ظرفيت 800 هزار تن را دارد که متاسفانه تمامي اين واحد ها با 30 درصد ظرفيت مشغول به فعاليت هستند.

توليد با 30 درصد ظرفيت اسمي توجيه اقتصادي دارد؟

مطمئنا توليد با 30 درصد ظرفيت اسمي توجيه اقتصادي ندارد و با وجود اينکه کارکنان اين واحد صنعتي براي توليد با ظرفيت اسمي استخدام شده اند، اما در طول اين مدت حتي با يک نفر هم قطع همکاري نداشته ايم.

طي اين مدت صادرات فولاد هم داشته ايد؟

بله، به کشورهاي عراق و افغانستان صادرات داشتيم و به تازگي به بازار تاجيکستان نيز ورود پيدا کرده ايم.

تا جايي که اطلاع دارم قيمت ورق صادراتي پايين تر از قيمت ورق در بازار داخلي است. اين موضوع در مورد محصولات صادراتي شما نيز صدق مي کند و چرا؟

بله، متاسفانه به دليل تحريم ها برخي کشور ها شيطنت کرده و برند ايراني را کمتر از قيمت واقعي طلب مي کنند، اما کيفيت ورق صادراتي به خصوص فولاد مبارکه همتراز با کشور هاي اروپايي بوده و البته معافيت هاي مالياتي نيز يکي از عواملي است که باعث پايين تر شدن سطح قيمت محصولات صادراتي از داخل مي شود، البته به نظر من تحريم هاي بانکي يکي از بزرگ ترين موانع صادراتي است؛ چرا که انتقال پول به سختي انجام مي شود و مبادلات بايد به صورت نقد انجام شود که در مبادلات بين المللي اين امر امکان پذير نيست.

توصيه شما به عنوان يکي از فعالان با تجربه صنعت فولاد به سرمايه گذاران تازه وارد چيست؟

در حال حاضر پروژه هاي زيادي در صنعت فولاد تعريف شده که متاسفانه به دليل شرايط بد اقتصادي نيمه کاره رها شده اند؛ توصيه من به سرمايه گذاران چه در بخش دولتي و خصوصي اين است که طرح هاي نيمه تمام، پايان يابند.

بسياري از فعالان صنعت فولاد معتقدند امسال سال خوبي براي فعالان اين صنعت نيست و اگر دولت وارد عمل نشود واحد هاي صنعتي زيادي تعطيل خواهند شد. نظر جنابعالي در اين خصوص چيست؟

بله، من هم معتقدم اگر دولت اقدام جدي براي بهبود شرايط اقتصادي نکند بسياري از واحدهاي صنعتي تعطيل مي شوند. در حال حاضر واحد هاي صنعتي براي تامين مواد اوليه و نقدينگي و سرمايه در گردش با مشکلات زيادي مواجه هستند. اين درحالي است که ايران بهترين محل براي سرمايه گذاري است و با برداشته شدن تحريم ها تمايل به سرمايه گذاري در ايران افزايش خواهد يافت.

بهترين اقدام دولت براي بهبود شرايط در حوزه فولاد چه مي تواند باشد؟

معتقدم بهترين تصميم اين است که دولت براي اتمام طرح هاي نيمه کاره سرمايه گذاران را حمايت کند و از سويي شرايط و تسهيلات را براي توليد با ظرفيت اسمي فراهم کند. در حال حاضر رغبت و انگيزه اي براي سرمايه گذاري در طرح هاي فولادي و حتي معدني وجود ندارد و اغلب واحد هاي فولادي با 30 درصد ظرفيت فعاليت مي کنند. در حوزه صادرات نيز دولت مي تواند با برداشتن بوروکراسي به توليدکننده در تسهيل شرايط صادرات کمک کند. هم اکنون طرح هاي نيمه کاره زيادي وجود دارند که با راه اندازي آنها زنجيره توليد فولاد کامل مي شود و نيازي به سرمايه گذاري در طرح هاي جديد نيست.

به نظر شما سرمايه گذاري در هفت طرح فولادي توجيه اقتصادي دارد؟

اين طرح ها اجرايي شدند و تا مراحلي پيش رفتند و ديگر نمي شود آنها را مسکوت گذاشت. دولت بايد با حمايت سرمايه گذاران آنها را اجرايي کند، البته اگر اعتبار اسنادي چين هم گشايش پيدا کند تامين مالي اين طرح ها نيز انجام مي گيرد.

آيا شما سرمايه گذاري به منظور بهينه سازي توليد و تکميل زنجيره توليد فولاد انجام داده ايد؟

بله، در حال حاضر براي احداث واحدي با ظرفيت دو ميليون و 500 هزار تن ذوب و ريخته گري براي توليد اسلب اقدام کرديم که متاسفانه با بسته شدن خطوط فاينانس چيني از سوي ايران فعلامعلق شده، اما به محض باز شدن، آن طرح عملياتي مي شود ضمن اينکه پس از آن در صورت بهبود شرايط قصد ورود به عرصه معدن را نيز دارم.

چرا عرضه محصولات فولاد کاويان در بورس کالامتوقف شده است؟

محصولات فولاد کاويان در گذشته در بورس کالاعرضه مي شد، اما در حال حاضر شرايط عرضه در بورس بسيار مشکل شده و شرکت هاي عرضه کننده بايد ضمانت هايي را در بورس به عنوان وثيقه بگذارند که براي توليدکنندگان بخش خصوصي همين وثيقه ها مي تواند ضمانتي براي دريافت تسهيلات بانکي باشد. ضمن اينکه براي فروش خارج از بورس کالاهم مشکلي نداريم و مواد اوليه مورد نيازمان را از طريق بورس کالاخريداري مي کنيم.
تاریخ انتشار : شنبه ۲۶ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۰۲:۲۷
کد مطلب: 15639
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد