گروه صنایع معدنی فولاد
 
در نشست خبري انجمن توليدكنندگان فولاد مطرح شد
سونامي دامپينگ فولاد در راه است
گروه صنایع معدنی >فولاد - اعضاي انجمن توليدکنندگان فولاد ايران نسبت به واردات بي رويه محصولات فولادي چيني به کشور به صورت دامپينگ هشدار دادند و با جديت خواستار اعمال تعرفه بر واردات محصولات فولادي شدند.
 
به گزارش ماین نیوز، بهرام سبحاني، رئيس هيات مديره انجمن توليدکنندگان فولاد ايران، در نشست خبري روز گذشته اين انجمن اظهار کرد: به رغم تحريم ها و محدوديت هاي موجود در بخش صنعت، توليد فولاد خام در ايران طي 6 ماه نخست سال جاري در مقايسه با دوره مشابه سال گذشته با رشد هفت درصدي روبه رو بوده است.

وي افزود: مجموع توليد فولاد خام در کشور رقمي بالغ بر هشت ميليون و 355 هزار تن مي شود که با رشد هفت درصدي در مقايسه با مدت مشابه سال قبل يکي از بالاترين ارقام رشد توليد در بين کشورهاي توليدکننده فولاد جهان به شمار مي رود.

وي با بيان اينکه متوسط نرخ رشد جهاني در ديگر کشورهاي جهان حدود 5/3 درصد است، تصريح کرد: طي 6 ماه نخست امسال در مجموع هشت ميليون و 636 هزار تن انواع محصولات فولادي در کشور توليد شده که در مقايسه با مدت مشابه سال 92 رشد سه درصدي را به همراه داشته است.

سبحاني افزود: ميزان واردات انواع محصولات فولادي نيز در اين مدت بالغ بر يک ميليون و 762 هزار تن بوده که در مقايسه با مدت مشابه سال قبل 33 درصد رشد داشته و صادرات اين محصولات نيز از ايران به ديگر کشورها رقم يک ميليون و 117 هزار تن را در بر مي گيرد که در مقايسه با مدت مشابه سال قبل رشد چهار درصدي را تجربه کرده است.

وي گفت: مصرف ظاهري محصولات فولادي در اين مدت 9 ميليون و 282 هزار تن بوده که اين ميزان نيز در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته رشد چهار درصدي داشته است.

سبحاني ادامه داد: واردات فولاد خام نيز در همين مدت کاهش 74 درصدي را شاهد بوده که اين آمار نشان مي دهد مصرف فولاد خام توليد داخل در واحدهاي توليدي مقاطع فولادي افزايش يافته و در عين حال صادرات اين فرآورده نيز بالغ بر 477 هزار تن بوده است.

زنگ خطر براي واردات محصولات چيني

رئيس انجمن توليدکنندگان فولاد افزود: به تازگي دولت چين فضاي مطلوبي را براي صادرات بيشتر فولادسازان اين کشور فراهم کرده و تمام فولادسازان جهان آن را به مثابه يک زنگ خطر بزرگ براي خود قلمداد مي کنند و به طور حتم منطقه خاور ميانه نيز از اين تهديد در امان نخواهد بود. وي با بيان اينکه اقدامات اخير چيني ها بازار داخلي و خارجي فولادسازان ايراني را تهديد مي کند، افزود: دولت ايران نيز بايد تمهيداتي اتخاذ کند تا بازار داخلي از خطر دامپينگ چين در امان بماند.

وي با بيان اينکه کشورهاي اروپايي و آمريکايي نيز در حال تدوين رويکردهاي قانوني و تعرفه اي براي مقابله با دامپينگ چيني ها هستند، افزود: چنانچه در ايران همين رويکرد دنبال نشود و وضع تعرفه هاي سنگين در دستور کار قرار نگيرد، خطرات بزرگي صنعت فولاد و بازار داخلي را تهديد خواهد کرد.

سبحاني گفت: واردات در حالي صورت مي گيرد که چين با مشوق هاي دولتي حرکت دامپينگي را در بازار صورت داده و متاسفانه دولت هنوز براي افزايش تعرفه واردات فولاد چاره انديشي نکرده است.

رئيس هيات مديره انجمن توليدکنندگان فولاد افزود: رشد واردات در حالي صورت گرفته که توليد کشور به 9 ميليون و 282 هزار تن رسيده و توليد فولاد خام نيز از رشد مناسبي برخوردار است؛ در حالي که به موازات رشد توليد، ميزان واردات نيز 74 درصد رشد داشته است.

به گفته سبحاني، واردات با ارز مبادله اي از سوي دولت ممنوع شد و طولي نکشيد که ورق فولادي از اين امر مستثني و واردات آن با ارز مبادله اي آزاد شد؛ اين در حالي است که واردات ورق با ارز آزاد نيز در حال حاضر توجيه اقتصادي پيدا کرده است.

وي ادامه داد: واردات ميلگرد در 6 ماه ابتداي سال جاري کاهش يافته، ولي در ورق فولادي 50 درصد افزايش واردات را شاهد هستيم؛ در حالي که توليدکنندگان داخلي جديدي به بازار آمده اند و توليدکنندگان قبلي نيز ظرفيت خود را افزايش داده اند. سبحاني در ادامه از نمايان شدن آثار خروج از رکود در اقتصاد کشورخبر داد و گفت: دولت و وزارت صنعت، معدن و تجارت بسته خروج از رکود را دنبال مي کنند که در آن براي فولاد نيز پيشنهاد هايي ارائه شده است؛ ضمن اينکه دولت در ادامه براي شکل گيري رونق در بخش فولاد مي تواند مشوق هايي همچون تسهيل صادرات و پرداخت يارانه هاي صادراتي را در دستور کار قرار دهد و پروژه هاي عمراني را نيز فعال کند.

بازار الکترونيک هوشمند آهن در انتظار حمايت دولت

وي همچنين از تدوين سند راهبردي و نقشه راه آينده فولاد و توسعه متوازن از معدن تا فولاد در ايميدرو خبر داد و گفت: متاسفانه در گذشته به اين موضوعات توجه نشده از همين رو زنجيره توليد فولاد در حال حاضر نا متوازن شده است.

وي در خصوص سامانه بازار هوشمند آهن ايرانيان (بهاء) نيز اظهار کرد: اين سامانه به منظور تجارت الکترونيک بنگاه به بنگاه ايجاد شد و اقدامات اوليه و مبادلات شبيه سازي شده نيز در خصوص آن صورت گرفت که با توجه به اينکه متولي اين سامانه وزارت صنعت، معدن و تجارت و انجمن توليدکنندگان فولاد ايران است، منتظر حمايت قانوني وزارت خانه در اين باره هستيم.

سبحاني با اشاره به سهميه بندي برخي مواد اوليه از سوي وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: سنگ آهن، گندله، آهن اسفنجي و فولاد يک زنجيره هستند که هرجا در آن توازن نباشد بحران ايجاد خواهد شد و به همين دليل وزارت صنعت، معدن و تجارت وارد عمل شده و سهميه تعيين کرده است؛ چراکه توليد متناسب با نياز نيست و تقاضا بيش از توليد است.

جاي نگراني براي فولادسازان منطقه نيست

وي در خصوص پيشنهادهاي برخي توليدکنندگان کشورهاي عربي براي مشارکت در پروژه هاي فولادي ايران ادامه داد: اگر آنها را خوب مديريت کنيم جاي هيچ گونه نگراني نيست، اين در حالي است که توليدکنندگان فولاد در کشورهاي عربي هم اکنون مي خواهند در استخراج از معادن ايران مشارکت کرده و گندله را به کشورشان ببرند. در حالي که در مقابل اين پيشنهاد ايران مي تواند دو سياست در پيش گيرد؛ اول آنکه خام فروشي کرده و اين اجازه را به پيشنهاددهندگان بدهد و دوم اينکه مواد اوليه را تبديل به فولاد کرده و با ارزش افزوده صادر کند. ضمن اينکه اگر روي فولاد سرمايه گذاري شده و توليد کيفي و اقتصادي انجام شود هيچ مشکلي بروز نخواهد کرد.

سبحاني با اشاره به اينکه هدفگذاري توليد 55 ميليون تن فولاد در سند چشم انداز امکان محقق شدن را ندارد، افزود: متقاضيان سرمايه گذاري دراين صنعت بايد سرمايه هاي خود را روي هم گذاشته و درخواست ساخت کارخانه هاي 5 ميليون تني را داشته باشند و با نگاه صادراتي و رعايت استانداردهاي جهاني، سرمايه هاي خود را به نحو مناسبي استفاده کنند.

وي بر ضرورت حمايت وزارت صنعت از توليد داخل و ممنوعيت واردات تاکيد کرد و گفت: هم اکنون بخشي از ورق هاي تخت در حد نياز داخل، توليد نمي شود و انجمن براي تعادل بيشتر در خواست واردات ورق هاي نورد گرم کمتر از سه ميلي متر و ورق هاي خاص خودرو کرده است.

رئيس هيات مديره انجمن فولاد ايران با بيان اينکه به رغم آنکه در آستانه خروج از رکود هستيم، اما جاذبه اي براي توليد در کشور وجود ندارد، اظهار کرد: بايد شرايط به گونه اي تغيير کند تا توليد کنندگان براي صادرات ترغيب شوند؛ البته ايجاد توازن در زنجيره توليد و مواد و انرژي نيز براي رفع مشکلات پيش روي اين صنعت نياز است.

وي اضافه کرد: از سال 92 تاکنون هزينه هاي مربوط به برق 25درصد و گاز 80درصد افزايش يافته و حقوق و دستمزدها نيز رو به رشد بوده است؛ اين درحالي است که قيمت محصولات نهايي افزايش نداشته وکاهش قيمت را نيز تجربه کرده ايم. حال در اين شرايط انتظار داريم تا دولت با تصميم گيري درست، شرايط را براي توليد کنندگان تسهيل کند. همچنين در ادامه اين نشست رسول خليفه سلطان گفت: در حال حاضر بالاترين رشد توليد فولاد طي سال هاي گذشته اتفاق افتاده و در مقابل اين رشد رکود تورمي نيز در کل اقتصاد گريبانگير توليد شده است، اما به بخش فولاد رکود مضاعفي وارد آمده است، چراکه فولادي ها به سمت جايگزيني واردات پيش رفته اند.

وي افزود: موضوع صادرات از سوي واحدهاي بزرگ توليدکننده از جمله فولاد مبارکه، فولاد خوزستان و ذوب آهن اصفهان به شدت پيگيري مي شود و پيش بيني اين است که امسال نسبت به سال 92 رشد خوبي در صادرات داشته باشيم، به نحوي که پيش بيني مي شود صادرات فولاد کشور حداقل تا 2 سال آينده 50 درصد رشد کند.

همچنين احراميان عضو هيات مديره انجمن توليدکنندگان فولاد نيز گفت: به خاطر سقوط قيمت سنگ آهن حاشيه سود چيني ها در محصولات فولادي بسيار بالااست و سونامي ورود محصولات چيني به بازار در حال رقم خوردن است.

وي افزود: چين در بازار رقابتي بازيکن عادلانه اي نيست و به همين دليل بسياري از کشورها مباحث ضددامپينگ را براي مقابله با اين کشور وضع کرده اند.

احراميان، با بيان اينکه سطح تورم کشور روي عدد 15 چسبندگي دارد، گفت: نرخ تورم از حدود 40 درصد تا 20 درصد در شرايط راحت تري قابل کاهش است، ولي وقتي اين نرخ بين 15 تا 20 درصد قرار مي گيرد و قرار است تک نرخي شود، ديگر کار راحتي نيست و ممکن است در کوتاه مدت رکود تشديد شود.

وي ادامه داد: در حال حاضر افت قيمت فولاد و دامپينگ شرکت هاي چيني را در بازار فولاد داريم و به همين دليل پيش بيني مي شود طي چند ماه آينده، بازار فولاد شرايط ويژه اي داشته باشد.

احمد خوروش از ديگر اعضاي انجمن توليدکنندگان فولاد ايران نيز با اشاره به رشد توليد فولاد در کشور گفت: اين امر در حالي صورت گرفته که در تحريم به سر مي بريم و با رشد توليد از واردات محصولات فولادي ممانعت به عمل مي آيد و اين باعث خروج ارز از کشور در فضاي فعلي اقتصادي مي شود.

وي تصريح کرد: چين به عنوان يکي از فعالان بازار فولاد هم اکنون صادرات خود را به صورت گسترده به بازارهاي جهاني آغاز کرده و به همين دليل بسياري از کشورها به فکر محافظت از توليد داخلي خود برآمده اند و ترکيه از امروز تعرفه سنگين وارداتي را وضع و عملياتي کرده است.

رضا شهرستاني، عضو انجمن توليدکنندگان فولاد نيز در اين نشست با اشاره به چشم انداز 1404 براي توليد 55 ميليون تن فولاد در کشور گفت: با روند کنوني بازار داخل تحقق اين ميزان امکان پذير نيست، چرا که سرمايه در محلي که برگشت داشته باشد توجيه خواهد داشت.

وي افزود: در حال حاضر سرانه مصرف فولاد براي هر نفر در کشور234 کيلوگرم است، اين درحالي است که براي صنعتي شدن و با برآورد جمعيت 80 ميليون نفري بايد به بالاي 500 کيلو برسد که در اين صورت به 40 ميليون تن فولاد به طور قطعي نياز است از اين رو عدد 44 ميليون تن فولاد تا افق 1404 خيلي دور نيست.

عضو انجمن توليدکنندگان فولاد تصريح کرد: براي دستيابي به 44 ميليون تن فولاد تا سال 1404 بايد در دو بخش اقدامات لازم صورت گيرد ، دولت بايد تعرفه را به صورت پلکاني تعيين کند تا تمامي ذي نفعان زنجيره فولاد اعم از سرمايه گذار، توليدکننده، مصرف کننده و وارد کننده براساس خط مشي کلي حرکت کنند.

وي با اشاره به صادرات 24 ميليون تن سنگ آهن از کشور تصريح کرد: اين درحالي است که از سوي ديگر شاهد دامپينگ فولاد به کشور هستيم، در صورتي که به جاي صادرات سنگ آهن بايد بتوان آن را تبديل به محصول نهايي کرد و اين امر مستلزم اتخاذ سياست هاي صحيح از سوي سياست گذاران است.

شهرستاني خاطرنشان کرد: از سوي ديگر در بخش سرمايه گذاري بايد تخصصي تر اقدام شود و براي ارتقاي کيفيت و بهره وري از مشاوران خارجي موفق استفاده کرد.

در همين حال نويد ايزد پناه عضو هيات مديره شرکت صنايع هفت الماس در خصوص پرسشي در مورد تشکيل کنسرسيوم سنگ آهن در ارتباط با قيمت گذاري آن گفت: طبق قانون شرکت هاي توليدکننده يک محصول اين اجازه را ندارند که محصولي را قيمت گذاري کنند و در واقع آن محصول را مونوپل کنند بنابر اين به نظر نمي آيد کنسرسيوم تنها براي قيمت گذاري باشد.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۷ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۳۸
کد مطلب: 15582