گروه معادن
 
معدن فسفات چرام در یک قدمی لغو پروانه
گروه معادن - بیش از 20 سال از آغاز اکتشاف معدن فسفات چرام می گذرد، اما برغم تصور معقول این طرح با پیشرفت کمتر از 10 درصد در این دو دهه زمینه لغو پروانه بهره برداری آن فراهم شده است.
به گزارش ماین نیوز؛ نیاز به واردات مشتقات و کنسانتره فسفات از خارج کشور،هزینه های ارزی بسیار برای تامین این محصولات،جلوگیری از خروج ارز به مبلغ حداقل 100 میلیون دلار در سال و ایجاد سه هزار فرصت شغلی مستقیم و غیر مستقیم در استان،بهترین توجیه اقتصادی بهره برداری از معادن و فسفات کوه لار چرام است.

کار اکتشاف این معدن حیاتی از سال 1349 آغاز و سال 72 به اتمام رسید تا روزنه امیدی برای خروج از بیکاری در استانی باشد که برغم ظرفیت های فراوان بیشترین میزان بیکاری را در کشور دارد.

بعد از کش و قوس های فراوان و پیشرفت ناچیز در طول بیش از 20 سال با آغاز به کار دولت یازدهم تلاش های مسوولان برای به سرانجام رسیدن این طرح صنعتی مهم دو چندان شد.

اشتغال مستقیم بیش از 800 نفر موجی از شادی و سرور مردم استان کهگیلویه و بویراحمد بویژه شهرستان چرام شد تا جوانان این مرزبوم آینده شغلی خود را روشن ببینند.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کهگیلویه و بویراحمد میزان ذخیره این معدن را بیش از 88 میلیون تن بیان کرد و گفت: این معدن به بیش از 120 میلیارد تومان سرمایه گذاری نیاز دارد.

'داریوش دیودیده ' ذخیره احتمالی این معدن را 127 میلیون تن اعلام کرد و افزود: ظرفیت نهایی کارخانه 450 هزار تن کنستانتره فسفات در سال است.

وی افزود: مجتمع صنعتی و معدنی فسفات آیرما ، بزرگ ترین تولید کننده کنستانتره فسفات و کودهای شیمیایی در ایران است که همه مجوزهای آب،برق، گاز و محیط زیست در رابطه با این طرح عظیم دریافت شده است.

دیودیده گفت: ذخایر فسفات کهگیلویه و بویراحمد شامل شش محدوده معدنی است که ذخیره احتمالی این شش محدوده معدنی 282 میلیون و 94 هزار تن است.

وی افزود: این محدوده ها شامل کوه لار چرام با ظرفیت 213 میلیون و 800 هزار تن، کوه زراورد با ذخیره احتمالی 23 میلیون و 500 هزار تن ،کوه کومه 22 میلیون تن ، کوه نیل 3 میلیون و 696 هزار تن و کوه شیخ هابیل یک میلیون و 298 هزار تن ذخیره احتمالی ماده معدنی فسفات است.

اما در حالی که هزاران جوان بیکار در کهگیلویه و بویراحمد چشم به راه اشتغال در این طرح صنعتی بودند، زمزمه های مبنی بر اینکه سرمایه گذار این واحد صنعتی نیز از ادامه فعالیت منصرف شده است به گوش می رسد.

نماینده مردم کهگیلویه، بهمئی، چرام و لنده در مجلس شورای اسلامی در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: سرمایه گذار معدن فسفات چرام به دلایل گوناگون از کار شانه خالی می کند.

حجت الاسلام سید 'علی محمد بزرگواری' افزود: تا جایی که توانستیم از وزارت صنعت ومعدن وتجارت زمینه کار را برای راه اندازی فسفات چرام فراهم کردیم و حتی اعتباراتی از صندوق توسعه ملی در نظر گرفته شد.

وی گفت: با وجود تمام همکاری های استانی و کشوری، سرمایه گذار معدن فسفات چرام به دلایل گوناگون از کار شانه خالی می کند و این سرمایه گذار به دنبال بهانه بوده که 50 هکتار زمین طرح را به نامش سند زده شود و تسهیلات را بگیرد و برود.

بزرگواری تصریح کرد: با تلاش مسوولان شهرستان چرام زیر ساخت ها و آب و برق برای شروع کار فراهم شده اما سرمایه گذار اجرای کار را به تعویق می اندازد و به دنبال این بوده که این طرح را به نام خود برای آینده داشته باشد.

وی گفت: در جلساتی که با مدیران سازمان اقتصادی کوثر، استاندار و مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان استانی داشتیم مقرر شد که اگر سرمایه گذار به تعهدات خود پایبند نباشد سرمایه گذار جدید مخارج آنها را تسویه کند و کار را به این سازمان معتبر برای راه اندازی هرچه زودتر بزرگترین معدن فسفات خاورمیانه واگذار کنیم.

مدیرکل صنعت معدن و تجارت کهگیلویه وبویراحمد با بیان اینکه احتمال لغو پروانه بهره برداری معدن فسفات چرام وجود دارد گفت: وضعیت راه اندازی معدن فسفات چرام بزودی مشخص می شود.

'داریوش دیودیده' افزود: روند اجرایی معدن فسفات چرام کند می باشد وضعیت نهایی اجرای آن در آینده نزدیک مشخص می شود.

وی گفت: با توجه به انتظاراتی که مردم برای راه اندازی این معدن برای اشتغال دارند در پی این هستیم که هرچه زودتر تکلیف آن مشخص شود ومردم بیش از این منتظر نمانند.

دیودیده با بیان اینکه چند شرکت برای سرمایه گذاری در این طرح مهم اعلام آمادگی کرده اند افزود: با توجه به عیار پائین و هشت درصدی این معدن استخراج و فرآوری پیچیده ی آن نیاز به سرمایه گذاری کلان دارد.

وی خاطرنشان کرد: چنانچه کسی حاضر به سرمایه گذاری نباشد بیش از این مردم را منتظر نمی گذاریم و تعطیلی پروژه فسفات چرام را اعلام می کنیم.

اما صحبت های سرمایه گذار این معدن رنگ و بوی دیگری دارد و به نوعی با اظهار و نظر های مسوولان کهگیلویه و بویراحمد درتناقض است.

'شهرام شریعتی' در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: در نشست های مختلف مسوولان استانی و شهرستانی وعده های که دادند به هیچ کدام عمل نکرده اند.

وی افزود: به علت عیار پایین این معدن نیاز به سرمایه گذاری کلان دارد و مسوولان تاکنون هیچ کدام از زیر ساخت های اصلی، از جمله جاده دسترسی، گاز، زمین مورد نیاز را تامین نکرده اند.

شریعتی گفت: در سال 88 استاندار وقت قول تامین تملک 206 هکتار زمین مورد نیاز این طرح به دادند که تا کنون فقط 50 هکتار آن هم با معارض های محلی تامین شده است.

وی با تایید روند کند و پیشرفت 10 درصدی این طرح افزود: در صورتی که معارض های محلی رفع و زیرساخت های مورد نیاز مهیا شود کار با جدیت دنبال می شود.

شهرستان چرام از توابع استان کهگیلویه و بویراحمد است به قطب برنج کاری استان معروف و باغ و چشمه تاریخی بلقیس نیز در این منطقه واقع است.

این شهرستان در فاصله 60 کیلومتری دوگنبدان مرکز شهرستان گچساران و 100 کیلومتری بهبهان در خوزستان و 170 کیلومتری یاسوج قرار دارد.

به گزارش خبرنگار ماین نیوز، معدن فسفات چرام یکی از بزرگترین معادن فسفات کشور محسوب می شود که تاکنون هیچ بهره برداری از آن صورت نگرفته است.

عملیات اکتشافی این معدن در سال 1349 آغاز شد و در سال 1372 به پایان رسید و به گفته کارشناسان این معدن دارای ذخیره قطعی 81 میلیون تن و ذخیره احتمالی 280 میلیون تن فسفات با عیار متوسط 10 درصد است.

پروانه بهره برداری معدن فسفات چرام در سال 86 به نام یکی از شرکتهای خصوصی صادر شد که به دلیل وجود برخی موانع قانونی و عدم انجام اقدامات لازم از سوی این شرکت برای بهره برداری از ذخایر این معدن، پروانه آن باطل شد.

این معدن هم اکنون در لیست طرحهای 15 گانه آمایش صنعتی و معدنی استان قرار دارد و یکی از طرحهای بزرگ صنعتی و معدنی استان به شمار می رود که با سرمایه گذاری 500 میلیارد ریالی در دور دوم سفرهای استانی هیئت دولت به کهگیلویه و بویراحمد به تصویب رسید.

با این حال بهره برداری از این معدن می تواند نقش مهمی در توسعه این شهرستان تازه تاسیس و اشتغالزایی جوانان آن ایفا کند که این همت و تلاش مسئولان را می طلبد.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۴ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۴۲
کد مطلب: 15453
 
مرجع : ماین نیوز و ایرنا