گروه بورس سهام و فلزات
 
حذف واسطه‌ها از تولید با معاملات شفاف در بورس کالا
دامپینگ چینی‌ها؛ تولیدکنندگان کلاف فولادی کلافه شدند
گروه بورس سهام و فلزات - باوجود تولید فولاد کلاف مورد نیاز کشور در داخل، گروهی با نام تولیدکننده اقدام به واردات کلافی بی‌کیفیت از چین کرده و باعث شده‌اند خطوط تولید چند کارخانه تولید فولاد کلاف داخل تعطیل شود.
 
به گزارش ماین نیوز، این خبری است که اخیرا از سوی برخی تولیدکنندگان کلاف فولادی مطرح شده و معتقدند در چند سال گذشته برخی از تولیدکنندگان اصلی محصولات فولادی به علت گشایش نیافتن ال سی و مشکلات اقتصادی ناشی از تحریم تعطیل شده و یا تا مرز ورشکستگی پیش رفته‌اند و این در حالی است که برخی از تجار بازار با قیمت‌های نازلی این کارخانه‌ها را خریداری کردند و با ارتباطات قوی که داشتند، توانستند با تامین ارز مبادلاتی نسبت به واردات محصول فولادی مشابه داخلی اقدام کنند.

اینکه اساسا در دو دولت گذشته عده‌ای خاص و با وجودیکه صنایع داخلی امکان تولید داشته‌اند با استفاده از روابط و دریافت ارز مبادله‌ای اقدام به واردات کالای مشابه کرده و توانسته‌اند پول‌های کلانی به جیب بزنند، موضوعی است که در بسیاری از صنایع شاهد آن بوده‌ایم هرچند در یک سال اخیر بسیاری از این روابط جای خود را به ضوابط داده است اما هنوز آثار آن در برخی از صنایع پایین‌دستی مشکلات زیادی را به همراه داشته است.

در این رابطه جواد توکلی مدیر عامل فولاد نطنز که در زمینه تولید فولاد کلاف، شاخه و میلگرد فعالیت دارد، می‌گوید: گروهی به نام نیاز صنایع الکترودسازی اقدام به واردات بی‌رویه فولاد کلاف با ارز مبادله‌ای کرده و باعث شده‌اند تولیدات داخل در مقایسه با اقلام وارداتی اختلاف قیمت داشته باشد و همین امر خطوط تولیدی کارخانه‌های مختلف این کالا را در آستانه تعطیلی قرار داده است.

وی با اشاره به اینکه تفاوت قیمت فولاد کلاف وارداتی و تولید داخل ۵۰۰ تومان در هر کیلو است، افزود: این میزان اختلاف قیمت مربوط به همان اختلاف قیمت ارز مبادله‌ای با ارز آزاد است که برخی از افراد با خرید کارخانه‌های ورشکسته و کوچک و با عنوان تامین مواد اولیه وارداتی دریافت می‌کنند. وی در ادامه گفت: برخی از افراد که با خرید کارخانه‌های ورشکسته یا کوچک خود را به عنوان تولیدکننده جازده‌اند نسبت به دریافت ارز مبادله‌ای برای واردات کلاف مخصوص الکترود اقدام کرده که درنتیجه با واردات کلاف و عرضه در بازار آزاد زمینه تعطیلی کارخانه‌های داخلی را فراهم آورده‌اند.

تعرفه ببندید
وی ادامه می‌دهد: در حالی است که در کشور توان تولید این نوع فولاد با آلیاژ مخصوص وجود دارد و درحال حاضر چند کارخانه این نوع فولاد را چه به صورت شمش و چه به صورت کلاف تولید می‌کنند، ولی خطوط تولید خوابیده است. این تولیدکننده فولاد می‌گوید: چندین جلسه در این رابطه با مقامات و مسئولان داشته‌ایم اما انجمن حمایت از مصرف‌کننده از واردات این کالا که مشابه داخلی دارد، دفاع می‌کند. بعد از آن وزیر صنعت، معدن و تجارت در بازدیدی که از کارخانه ما داشتند موضوع را برای‌شان مطرح کردیم که بلافاصله دستور توقیف پرداخت ارز مبادله‌ای برای این کالا را دادند.

با این حال این گروه به شدت به دنبال دریافت دوباره ارز مبادله‌ای برای کلاف هستند.

وی در پاسخ به این سوال که باید با این دستور، مشکل واردات فولادکلافی رفع شده باشد، توضیح می‌دهد: بله ولی هنوز بخش عمده‌ای از خریدها قبلی در بازار مانده و تا آنها به فروش نرسد، مشکل باقی است. با این حال مشکلات به همین جا ختم نشده و چین هم‌اکنون با حمایت از تولیدکنندگان داخلی زمینه دامپینگ محصولات ایران را فراهم آورده است به‌گونه‌ای‌که قیمت محصولات وارداتی چین با وجود هزینه حمل و تعرفه گمرکی به مراتب کمتر از قیمت محصولات داخلی است.

باز هم دامپینگ چینی‌ها
مدیرعامل کارخانه فولاد کویر در این باره می‌گوید: شرایط برای کارخانه‌های کوچکتری که واحدهای ذوب آهن ندارند، سخت‌تر است چون ما برای گرفتن سفارش از داخل دچار سختی‌های دیگری نیز می‌شویم. احمد خوروش می‌افزاید: تفاوت ما با مجتمع فولاد و ذوب آهن نطنز این است که آنها واحد ذوب آهن دارند ولی ما نداریم و نیاز خود به آلیاژهای مختلف را از طریق بازار تهیه می‌کنیم و امکان تولید انواع و اقسام محصولات پایین دستی فولاد نظیر بیدبایر و الکترود را مشروط به تهیه شمش داریم. اما واردات به مذاق عده‌ای آنقدر خوش آمده که حاضرند کلاف و میلگرد با هر کیفیتی با تناژهای بسیار بالا از چین وارد کنند و ابایی از به تعطیلی کشاندن خط تولید کارخانه‌های داخل نداشته باشند.

وی با اشاره به اینکه با اقدام مسئولان در لغو اختصاص ارز مبادله‌ای به واردکنندگان میلگرد و کلاف، چین اقدامات دامپینگی در راستای حمایت از تولید داخلی‌اش انجام می‌دهد، می‌گوید: چین متوجه اقدام بازدارنده دولت، برای واردات فولاد کلافی شده و حداقل ۵۰ دلار زیر قیمت شمش می‌فروشد و در حالی که قیمت جهانی هر تن فولاد کلافی و میلگرد ۵۰۰دلار است، محصولات داخلی را با قیمت ۴۴۰ دلار صادر می‌کند. وی با بیان اینکه قیمت تمام شده این فولاد در داخل کشور ۵۱۰ تا ۵۲۰ دلار است، می‌گوید: ترکیه برای مقابله با این اقدام چین، اقدام به وضع تعرفه ۳۰درصدی بر واردات این فولاد از چین کرده و لازم است دولت ایران نیز در راستای حمایت از تولیدکنندگان داخل نیز تعرفه بر واردات بگذارد تا تولید داخلی جان بگیرد.

خوروش اضافه می‌کند: اگر چنین تصمیمی گرفته نشود کم‌کم شاهد واردات آهن شاخه زیر قیمت جهان به ایران هم خواهیم بود. این در حالی است که سرمایه‌گذاری‌های کلانی که در این بخش در کشور صورت گرفته، در آستانه نابودی و تعطیلی کامل قرار دارد.

وی با اشاره به اینکه کارخانه‌ها با تمام توان تولید نمی‌کنند چون تقاضایی وجود ندارد، می‌افزاید: می‌توانیم بالای ۲ میلیون تن تولید داشته باشیم و بسیاری از کارخانه‌ها می‌توانند فولاد با آلیاژهای مخصوص تولید کنند و نیاز به نصب تجهیزات جدیدی در کارخانه ندارند. با این تفاصیل اکثر کارخانه‌ها به سمت تولید میلگرد ساده و عاجدار و شاخه آهن می‌کنند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۴ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۲۲
کد مطلب: 15448
 
مرجع : صمت