گروه معادن سنگ و مصالح ساختمانی
 
هدر رفت سرمایه ملی در صنعت سنگ با شیوه های سنتی
گروه معادن >سنگ و مصالح ساختمانی - هر چند به واسطه صنعت سنگ در سالهای اخیر گامهای موثری در ایجاد شغل و ثروت در شهرستان محلات استان مرکزی برداشته شده ولی استخراج سنتی و نبود فناوری نوین، ضایعات بالا و هدررفت سرمایه ملی را درپی داشته است.
 
به گزارش ماین نیوز، کارشناسان و مسوولان با بیان اینکه تولید بیشتر و باکیفیت در معادن سنگ محلات به فناوری و ابزار پیشرفته نیاز دارد، معتقدند که برای رقابت موثر در بازار باید از فناوری جدید در برش، فراوری و پرداخت محصولات سنگ استفاده کرد.

به اعتقاد آنان، در برخی کارگاههای فرآوری سنگ، تولید به شکل سنتی است و صاحبان آنها آشنایی لازم با استانداردهای موجود و اوضاع بازار جهانی را ندارند.

مدیرکل اکتشافات وزارت صنعت، معدن و تجارت پیش از این درآیین افتتاح هفتمین نمایشگاه بین المللی سنگ ،معدن وصنایع وابسته محلات گفت: ضریب استحصال سنگ در کشور ما هفت متر از هر تن و این شاخص در دنیا 20 متر از هر تن سنگ خام است.

'اسدالله کشاورز' افزود: باید در فرآوری سنگ از ماشین آلات روز استفاده کرد تا تبدیل سنگ به ضایعات و لاشه کاهش یابد.

وی استفاده از سنگ های ضایعاتی در معابر عمومی و ساخت جداول شهری و روستایی را پیشنهاد کرده و گفته است: در 10 سال گذشته با همت مسوولان و متولیان پایتخت، بخشی از معابر و جداول خیابان های ولی عصر(عج) و دکتر شریعتی تهران با فرآوری ضایعات سنگی بصورت شکیل سنگ فرش و مرمت شده است.

وی تاکید کرده است: استفاده بهینه از ضایعات معادن سنگ کشور در پاکیزه نگه داشتن محیط زیست و کاهش آلودگی نیز کمک شایانی خواهد کرد.

وی بیان کرد: برای فرآوری و اکتشاف، تسهیلات از محل صندوق توسعه ارزی بدون هیچ محدودیتی و با ارائه طرح توجیه اقتصادی، پرداخت می شود و باید بهره برداران معادن با داشتن طرح توجیهی مورد قبول و تایید شده از تسهیلات در نظر گرفته شده استفاده کنند .

کشاورزی تصریح کرد: اولویت دادن به نوسازی ماشین آلات در حوزه استخراج و فرآوری باید جدی گرفته شود ، زیرا در صورت عقب ماندگی در بروز رسانی در استخراج و فرآوری؛ سهم صادرات و رتبه فعلی جایگاه سوم کشور در تولید این محصول را نیز از دست خواهیم داد.

رییس انجمن صنفی سنگبران محلات نیز گفت: ضایعات و دور ریز سنگ هنگام فرآوری در محلات از میانگین جهانی 15درصد بیشتر است.

'حسین سروش' افزود: بر اساس استاندارد و میانگین جهانی 45 درصد از سنگ استخراجی هنگام فرآوری می بایست به لاشه و ضایعات تبدیل شود که این رقم در واحدهای سنگبری این شهرستان 50 تا 60درصد است.

وی برخوردار نبودن برخی واحدهای سنگبری از فناوری روز به دلیل تحریم ها، کمبود نقدیندگی و سرمایه در گردش را دلیل بالا بودن ضایعات سنگ عنوان و اظهار کرد: به روز کردن یک خط تولید سنگ نیاز به حداقل 120میلیارد ریال سرمایه دارد که تامین آن از توان تولید کنندگان این شهرستان خارج است .

وی گفت: پرداخت نشدن تسهیلات در چند سال اخیر و یا تسهیلات با سود بالا انگیزه برای تولید بیشتر و یا با کیفیت تر در واحدهای سنگ بری را از بین برده است.

وی اظهارکرد:استفاده از تسهیلات ارزی برای تجهیزات خارجی و استفاده از تسهیلات ریالی برای تجهیزات مدرن داخلی کمک شایانی به حفظ این سرمایه ملی خواهد کرد.

سروش با بیان اینکه از 300واحد فرآوری سنگ در محلات فقط 10کارخانه از تکنولوژی روز استفاده می کنند، تصریح کرد: 70 درصد از دستگاه های فرآوری سنگ در معادن سنگبری محلات فرسوده شده و فناوری به کار رفته در این واحدهای صنعتی مربوط به 10 تا 15 سال گذشته است.

رییس انجمن صنفی سنگبران محلات با بیان اینکه ضایعات سنگ ساختمانی معادن محلات در حال حاضر در جایی کاربرد ندارد، افزود: این ضایعات برای نسل های آتی به عنوان ذخایر قابل استفاده خواهد بود.

استاندار مرکزی هم گفته است: ضایعات سنگ در کشور ما ودر شهرستان محلات زیاد است که باید با روشهای کارآمد زمینه بهره برداری بهینه از منابع پایه معدنی مهیا شود.

'محمد حسین مقیمی' اظهارکرده است: استانداری آمادگی کامل دارد برای بهره وری بهینه از منابع موجود سنگ و فرآوری ضایعات و لاشه سنگ امکانات لازم از قبیل زمین و تسهیلات مناسب را فراهم کند.

وی ادامه داد: محلات و شهرنیم ور سه درصد از تولید سنگ و 12 درصد از تولید سنگ تراورتن را در دنیا به خود اختصاص داده است.

وی ادامه داد: هم اکنون 25 درصد از ذخایر سنگ تراورتن با 70 معدن، 20 میلیون تن ظرفیت استخراج و پنج هزار نفر اشتغال در این شهرستان وجود دارد.

رییس اداره نظارت برامور معادن اداره صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی نیر در این باره گفت: سنگ تزئینی تراورتن محلات دارای شهرت جهانی است و 60 درصد سنگ ساختمانی تراورتن کشور از معادن محلات تولید می شود.

'احمد غلامی ' افزود:40 درصد بقیه تولید سنگ تروارتن کشور از معادن استانهای آذربایجان غربی وشرقی، کرمان و زنجان تهیه می شود.

وی ذخیره معادن سنگ سفید تراورتن محلات را 20 میلیون تن برآورد کرد و گفت: سالانه دو و نیم میلیون تن از این نوع سنگ در شهرستان محلات استخراج می شود.

وی اظهار کرد: 250 کارخانه فعال فرآوری سنگ در شهرستان محلات فرآوری سنگ تراورتن را برعهده دارند.

رییس اداره نظارت بر امور معادن اداره صنعت، معدن و تجارت استان مرکزی؛ درباره علت وجود سنگ تراورتن در محلات گفت: این نوع سنگ حاصل چشمه آب گرم در منطقه است که سبب شده سنگ تراورتن با شرایط آب و هوای هماهنگ و با وجود لایه ضخیم از کیفیت برتری در بازار داخلی وخارجی برخوردار باشد .

غلامی افزود: سنگ سفید تراورتن محلات از نظر استحکام و نصب در نمای ساختمان بازار پسند و در برابر عوامل جوی بسیار مقاوم است .

رییس اداره حفاظت محیط زیست محلات نیز گفت: در کارگاههای فرآوری سنگ این شهرستان به دلیل عدم استفاده از فناوری روز بیشتراز 50درصد سنگ به پسماند تبدیل می شود.

سید 'علیرضا شریفی' افزود: تبدیل سنگ به پسماند، موجب هدررفت سرمایه ملی شده و هکتارها از مراتع این شهرستان تحت اشغال این ضایعات وپسماند درمی آید که این امر باعث می شود به اراضی ملی نیز لطمه جبران ناپذیری وارد شود.

وی ادامه داد: تخریب اراضی ملی که پوشش گیاهی مناسب دارند از حالت طبیعی خارج و محلی برای تخلیه پسماند سنگ بریهای این شهرستان شده است.

به اعتقاد مسوولان؛ با توجه به ظرفیت طبیعی و زمین شناسی انواع سنگهای تزیینی و نما در محلات و وجود بازار در داخل و خارج از ایران و همچنین بومی شدن نسبی صنعت استخراج و فرآوری این محصول، زمان آن رسیده که برای رفع تنگناهایی که بر سر راه توسعه این صنعت وجود دارد؛ اقدام شود.ک/4


تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۲ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۳۸
کد مطلب: 14972
 
مرجع : ایرنا