گروه معادن
 
چگونگی تاثیر اجلاس بین‌المللی معدن و صنایع معدنی در جذب سرمایه‌گذار
فرصتی برای جذب سرمایه‌گذاران معدنی
گروه معادن - ۲۴ و ۲۵ آذرماه اجلاس بین‌المللی معدن و صنایع معدنی در محل همایش‌های بین‌المللی برج میلاد تهران برگزار خواهد شد. اجلاسی که قرار است در آن ضمن بسترسازی تعاملات شرکت‌ها و فعالان حوزه‌های مختلف معدن و صنایع معدنی و همچنین ارائه آخرین دستاوردهای صورت گرفته در این بخش زمینه حضور سرمایه‌گذاران خارجی و حتی ایرانیان خارج از کشور را نیز فراهم کند.
به گزارش ماین نیوز، آنچه مسلم است استفاده از فرصت‌ها و موقعیت‌های اینچنینی برای جذب سرمایه‌گذاری می‌تواند به سکوی پرشی برای اقتصاد معدنی کشور تبدیل شود اما آنچه نگرانی اکثر کارشناسان و فعالان این حوزه را به همراه داشته دست نیافتن به اهداف تعریف شده به واسطه نتایج نه‌چندان مثبتی است که در طول سالیان گذشته از برگزاری مجامع و برنامه‌های مشابه حاصل شده است. در واقع بررسی عملکرد نمایشگاه‌ها و همایش‌های برگزار شده در حوزه‌های مختلف اقتصادی نشان می‌دهد در کشور ما با وجود صرف هزینه‌های بالا متاسفانه نمایشگاه‌ها و همایش‌ها نتایج دلخواه را در پی نداشته و همواره نداشتن صرفه اقتصادی نمایشگاه‌ها و کنفرانس‌ها مورد توجه کارشناسان بوده است. موضوعی که از هم‌اکنون زمزمه آن را درخصوص این اجلاس نیز شاهد هستیم.

در هر حال کمتر از ۲ ماه دیگر این اجلاس بین‌المللی برگزار خواهد شد و متولیان آن هدف خود را جذب سرمایه‌گذاران خارجی و داخلی و ارائه آخرین دستاوردهای نوین معدنی اعلام کرده‌اند.

موضوعی که به نظر می‌رسد برای تکرار نشدن نتایج ضعیف برنامه‌های مشابه گذشته نیازمند برنامه‌ریزی و تعریف استراتژی در جهت جذب مخاطبان اقتصاد معدنی است اما اینکه تا چه اندازه اجلاس‌های بین‌المللی در جذب سرمایه‌گذار در بخش‌های مختلف اقتصادی همچون معادن و صنایع معدنی موفق عمل خواهند کرد و پرداختن به این مهم که تاکنون در این زمینه چه اقداماتی صورت گرفته و دولت چه برنامه‌های حمایتی از این اجلاس بین‌المللی خواهد داشت سوالی است که حسین گروسی نماینده مجلس شورای اسلامی ایران و عضو کمیسیون صنایع ایران به آن پاسخ می‌دهد.

وی اظهار می‌کند با توجه به این موضوع که صنعت معدن در ایران از اهمیت و موقعیت بهتری برخوردار است و از جمله ۱۱ کشور بنام در این صنعت است اینگونه اجلاس‌ها برای توسعه صنعت معدن لازم خواهد بود اما کافی نخواهد بود.

این عضو کمیسیون صنایع با تاکید بر این مهم که باید از اینگونه اجلاس‌ها در کشور حمایت‌های کافی به عمل آورد افزود: برای جذب سرمایه‌گذار اگر از اجلاس و همایش‌های بین‌المللی خبری نباشد نمی‌توان نسبت به معرفی صنعت یا ایجاد فرصت‌های اقتصادی در یک کشور اقدام کرد لذا با در نظر گرفتن این مهم که ایران در بین ۱۱ کشور مطرح دنیا از موقعیت بهتر و اقتصادی تری در بخش معدن برخوردار است می‌توان با برگزاری این قبیل اجلاس‌های بین‌المللی نسبت به معرفی و شناخت سایر سرمایه‌گذاران این صنعت اتفاقا اقدامات مفیدتری انجام داد. این نماینده مجلس در ادامه درخصوص چگونگی ارائه حمایت‌های لازم از یک صنعت به حمایت از سرمایه‌گذار داخلی و خارجی اشاره کرد و افزود: می‌توان با از بین بردن برخی محدودیت‌ها یا سیستم‌های اداری معیوب در دولت‌ها و تصحیح نگرش نسبت به سرمایه‌گذار خارجی درباره ورود سرمایه‌گذار در بخش‌های مختلف صنعت ازجمله صنعت معدن اقدامات لازم را از طریق همین اجلاس یا همایش‌های بین‌المللی انجام داد.

مجلس نیز از این اجلاس حمایت خواهد کرد

در بخشی از اجلاس بین‌المللی معدن و صنایع معدنی که با مشارکت شورای عالی ایرانیان و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران برگزار خواهد شد برخی سرمایه‌گذاران ایرانی خارج از کشور نیز حضور خواهند داشت سرمایه‌گذارانی که چه‌بسا تا پیش از این نیز نسبت به سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف صنایع ایران ابراز تمایل کرده بودند.

در این خصوص عباس رجایی نماینده مجلس و رییس فراکسیون شورای‌عالی ایرانیان در مجلس شورای اسلامی از برنامه‌های در نظر گرفته شده توسط این فراکسیون می‌گوید: مجلس نیز حامی این اجلاس بین‌المللی خواهد بود اما در مسائل اجرایی آن دخالتی نخواهد داشت. این نماینده مجلس در ادامه افزود: مجلس حمایت‌های قانونی را در این خصوص دنبال خواهد کرد و بحث‌های مربوط به تردد ایرانیان و برخی مشکلات حقوقی ایرانیان از قبیل ویزا و... را که نیاز به اصلاح یا بازنگری داشته باشد از طریق مجلس و این فراکسیون پیگیری خواهد کرد.

این نماینده مجلس در ادامه با یادآوری این مهم که مجلس در این خصوص با تشکیل تشکل‌های مستقل اقدام به حمایت از ایرانیان خارج از کشور در این اجلاس بین‌المللی خواهد کرد، خاطر نشان کرد: از طریق این تشکل غیردولتی بیشتر لابی‌های سیاسی در سطح بین‌المللی پیگیری خواهد شد تا از این طریق اوامر حقوقی و موانع یا مواضع قانونی افراد مرتفع شود به عبارت بهتر در این بخش ارتباطات بخش غیردولتی ایرانیان در جهت ایجاد مشوق‌ها نسبت به ایجاد شرایط بهتر و بهبود وضعیت آنان از طریق مجلس پیگیری خواهد شد. وی همچنین یادآور شد برخی از این امورات در دنیا از طریق دیپلماسی رسمی کشورها صورت می‌گیرد که با تشکیل این تشکل غیردولتی تردد ایرانیان خارج از کشور و برخی هماهنگی‌های بین‌المللی در سطح دنیا از آن طریق پیش خواهد رفت.

کشورهای همسایه خواستار مشارکت هستند

تورج زارع مدیر معادن غیرفلزات صنایع سازمان ایمیدرو درخصوص سطح علمی کشورهای شرکت کننده در این اجلاس بین‌المللی می‌گوید: اینکه کدام کشورها از این اجلاس استقبال خواهند کرد برای ما تفاوتی نخواهد داشت اما آنچه مهم است سطح اطلاعات و دانشی است که محک زده خواهد شد. این مدیر دولتی در ادامه در پاسخ به سوال دیگری در خصوص کشورهای دعوت شده در این اجلاس بین‌المللی به کشورهایی از قبیل هندوستان و قزاقستان و روسیه و برخی کشورهای اروپایی اشاره و خاطرنشان کرد: امکان اینکه برخی سرمایه‌گذاران یا مشارکت‌کنندگان از کشوری چون افغانستان نیز باشند وجود دارد لذا آنچه که برای ما مهم خواهد بود سطح اطلاعات و دانش این کشورها است از این روی ما بیشتر از کشورهایی استقبال خواهیم کرد که گستره دانش و اطلاعات آنان بیشتر از ما باشد.

وی همچنین یادآور شد که بحث ورود سرمایه یا میزان ورود سرمایه چالش جدی این اجلاس نخواهد بود اما دانش و فناوری مطرح در این اجلاس باید بالاتر از سطح دانش و اطلاعات کشور ما باشد.

زارع در ادامه درخصوص پیش‌بینی سازمان از دستاورد نهایی این اجلاس به معرفی طرح‌ها و پروژه‌ها و ظرفیت‌های مطرح در بخش معدن داخل کشور اشاره کرد و افزود: در این اجلاس صاحبان فناوری این پروژه‌ها، ظرفیت‌های معدنی ایران را خواهند دید که اگر معادن یا ذخایر معدنی ما ظرفیت‌های لازم برای سرمایه‌گذاری‌های موفق را دارا باشند از آن برای مشارکت و سرمایه‌گذاری استفاده خواهند کرد به عبارتی این اجلاس ویترینی برای معادن ما خواهد بود. زارع همچنین در ادامه از شرایط مهیا شده برای سرمایه‌گذاری فعالان اقتصادی در خارج و داخل کشور و همچنین نوع سرمایه‌گذاری مطرح به بخشی از پروژه‌هایی که برای کشور در بخش معدن اساسی است اشاره کرد و افزود، حوزه فعالیت ما معادن خواهد بود معادنی از قبیل روی، سرب، طلا،مس که از جمله فلزات اساسی در کشور است، سپس اولویت دوم ما در این اجلاس مواد غیر فلزی از قبیل زغال‌سنگ است که کشور به آن نیاز دارد و فضای لازم را برای سرمایه‌گذاری دارد حتی بخش شورآب‌ها یا مواد معدنی مختلف از قبیل عناصر نادر خاکی از جمله فضاهایی است که ما دانش کافی برای آن نداریم و از سرمایه‌گذار و دانش مربوط به آن استقبال خواهیم کرد.

تورج زارع در ادامه در پاسخ به این مهم که چه بخش‌هایی از جذابیت لازم برای سرمایه‌گذاری برخوردار است گفت: حوزه‌های فعالیت ما از جذابیت لازم برای سرمایه‌گذاری داخل و خارج برخوردار است مواد معدنی یا کانی‌ها و زغال‌سنگ از جمله حوزه‌هایی است که جذابیت لازم را دارد که قطعا بسته به شرایط معدن یا زیرساخت‌های معدن، عیار معدن یا ذخایر معدن نکاتی مطرح خواهد شد که سرمایه‌گذار بیشتر به آن می‌پردازد.

زارع در ادامه در پاسخ به ظرفیت‌های معدنی ایران برای سرمایه‌گذاری به معیارهای مطرح برای سرمایه‌گذار از قبیل شرایط معدن یا جغرافیایی که معدن در آن قرار گرفته اشاره کرد و افزود: ما بالای ۶۰ نوع کانی معدنی داریم این در حالیست که در دنیا شرکت‌ها برای سرمایه‌گذاری بیشتر به شرایط معدن می‌پردازند تا نوع کانی آن.

وی یادآور شد: چه‌بسا برای شرکتی معدن سنگ‌آهن جذاب باشد چرا که حوزه و دانش آن سنگ‌آهن است یا برای شرکت دیگری پتاس و شورآب‌ها جذابیت داشته باشد لذا نمی‌توان همه را با یک نگاه یا یک معیار ارزیابی کرد.

وی به برخی معیارهای دیگر برای شرکت‌های سرمایه‌گذار از قبیل عیار معدن یا دوری و نزدیکی آن به دریا پرداخت و خاطر نشان کرد: حتی برای سرمایه‌گذار داخل یا خارجی شرایط جغرافیایی یک معدن و سپس کانی آن معدن در میزان مشارکت وی تاثیرگذار است و این معیارها تعیین‌کننده است.

مدیر معادن غیرفلزات صنایع سازمان ایمیدرو در خاتمه از بهبود شرایط بانکی و مالی اخیر در کشور به‌عنوان نمونه‌های بهبود روابط با کشورهای همسایه یاد کرد و افزود: در چند سال اخیر چه بسا کشورهای همسایه خودشان برای عقد قرارداد به ایمیدرو مراجعه کرده‌اند تا بتوانند مستقل از ظرفیت‌های قوی معادن و ذخایر معدنی ایران استفاده کنند.

با این حال این اجلاس بین‌المللی برای ایران یک محک و فرصت خواهد بود تا بتواند از ظرفیت‌های جذب سرمایه‌گذار داخلی و بیشتر خارجی بهترین استفاده را ببرد.
تاریخ انتشار : شنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۵۴
کد مطلب: 14868
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت