گروه معادن
 
روند پرتلاطم در بازار فلزات پایه
گروه معادن - در حالی اکثر فلزات اساسی از اخبار منتشر شده در ارتباط با گزارش‌های بانک اچ‌اس‌بی‌سی که بر‌اساس آن شاخص مدیریت خرید صنعتی چین در ماه سپتامبر کاهش پیداکرده متاثرند که پیش‌بینی‌ها حکایت از کاهش حجم تولیدات صنعتی این کشور در روزهای آینده دارد و حتی احتمال کاهش رشد اقتصادی این کشور را تقویت می‌کند؛ از سویی وزیر اقتصاد چین به‌صورت رسمی احتمال تخصیص بسته‌های محرک مالی به منظور افزایش رشد تولید ناخالص داخلی و رشد اقتصادی چین را منتفی دانسته است.
به گزارش ماین نیوز، برآیند این موارد دورنمای کاهش تقاضای مواد اولیه صنعتی از جمله سنگ‌آهن و سایر مواد معدنی همچون فلزات پایه و فولاد را تضعیف کرده است، البته خبر‌های خوبی از اقتصاد چین مخابره شده ولی هنوز جو بی‌اعتمادی به این اقتصاد بزرگ وجود دارد. با توجه به تمام این موارد دورنمای تقاضای چین به‌عنوان بزرگ‌ترین بازار مصرف فلزات صنعتی در جهان کاملا محدود شده است. از طرفی طبق آخرين گزارش‌های منتشر شده از بانک اچ اس بی سی تقاضا برای تامين مالی فلزات پایه بسيار زنده و پويا است؛ ضمن اينکه از سوی توليدکنندگان زيادی برای سرمایه‌گذاری در حوزه‌های آلومينيوم، روی و تا حدودی مس تحرکات مثبتی دیده شده و طبق اعلام اين بانک علاوه بر تولیدکننده‌ها درخواست‌های قابل‌توجهی هم در اين مدت از سوی تجار برای خرید و تامين مالی در بازار فلزات مطرح شده است. برخی گزارش‌ها در مورد بازار آلومينيوم ارائه شده که نشان می‌دهد تولیدکننده‌های آلومينيوم به رغم رشد عرضه و کاهش قيمت، برنامه‌ای برای کاهش توليد ندارند.

بنابر‌این طبق این گزارش‌ها انتظار می‌رود که رشد توليد چين به واسطه یارانه‌های ارائه شده تا پایان سال 2014 آغاز شود که در صورت تحقق اين پیش‌بینی، هم از بازار داخلی این کشور حمايت می‌شود و هم زمینه‌ای برای حمايت روند رشد صادرات اين کشور فراهم خواهد شد.

در مورد فلزات استخراج شده اين پیش‌بینی مطرح شده که هزینه‌های عملياتی و سرمایه‌ای بيش از آنچه که بازار انتظار دارد کاهش پيدا خواهد کرد، چرا که فشار روی معدنچيان براي بالابردن سود سهامداري و دارایی‌های مالکان معدن بيشتر شده به خصوص که جذابيت سرمایه‌گذاری در معدن‌های جديد کمتر از قبل است و سرمايه‌گذاران به دنبال سرمایه‌گذاری در معادن جديد نيستند و توجه خود را به معادن فعلي معطوف کرده‌اند. اين شرایط نه تنها خطر عرضه مازاد فلزات مانند مس و نيکل را طی سال‌های آينده افزايش می‌دهد، بلکه علاوه بر آن هزینه‌های سرمایه‌ای برای تامين مالی اين پروژه‌ها می‌تواند در برابر قوانين بانکی به يک چالش تبديل شود.درخصوص مس در بازارهای جهانی شرایط پیچیده‌ای حکمفرما شده است. از طرفی موجودی انبارها در سطوحی پایین تر از 160 هزار تن تثبیت شده و از سویی قیمت‌ها مدتی است که با سقف 7 هزار دلار نوسان می‌کنند.

متوسط نزولی قیمت‌ها در کنار ثبات نسبی موجودی انبارها دقیقا به معنی افزایش حجم عرضه در کنار بازگشت خریداران است که نشان می‌دهد فروشندگان به منظور رقابت برای فروش در حال پیشنهاد قیمت‌های پایین تری هستند، با این حال هنوز هم سقف قیمتی 7 هزار دلار محفوظ است. از سوی دیگر با توجه به شرايط جهانی در كنار كاهش حجم توليد و كاهش عرضه، موجودی انبارها به شدت ریزشی شده است. اين موجودی به نسبت 8 سال گذشته بی‌سابقه بوده است. تجربه نشان داده كه ميزان عرضه و‌ تقاضا يا به عبارت ديگر حجم موجودی انبارهای اين كالاها بیشترین تاثير را بر قيمت آنها می‌گذارد. اين در حالی است كه در صورت رشد مصرف همچون سال گذشته در كنار كاهش توليد، حجم موجودی انبارها در سال 2014 به ‌سرعت كاهش بیشتری را تجربه خواهد کرد.

در خصوص قيمت جهانی فلزات پایه همان‌گونه كه از روند آنها در چند ماه اخیر پيدا است، تغيير بسياری نسبت به سال گذشته مشاهده می‌شود، چرا که هم‌اكنون قيمت اين فلزات با رشد بیشتری همراه شده‌ است. اين قيمت در حال حاضر بسيار نزديک به قيمت‌های 8 سال گذشته است، چرا که در این چند سال نیز با توجه به کاهش موجودی انبارها، فلزات شاهد روند صعودی قیمت‌ها شده‌اند. همان گونه كه ملاحظه می‌شود همبستگی عجيبی بين قيمت فلزات پایه و موجودی انبارها ديده شده يا به عبارت ديگر، عدم‌توازن بين عرضه و تقاضا باعث نوسان شديد قيمت شده است. در عین حال فراتر از مسائل و رویدادهای سیاسی، قیمت فلزات می‌تواند متاثر از برآوردهایی در سال‌های آینده نیز باشد. با توجه به اطمینانی که بازار به کاهش سطح ذخایر در انبارها دارد، نوسان قیمت فعلی فلزات در بورس لندن، بیانگر رفتار هوشیارانه بازار است. فعالان بازار در جست‌وجوی یافتن داده‌های بی‌طرف و قابل اطمینان از عوامل بنیادین بازار هستند. همچنین معاملات فیزیکی در حال حاضر بسیار محدود و برنامه‌ریزی برای انجام معاملات بسیار محتاطانه شده است.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۰ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۲۳:۰۱
کد مطلب: 14590
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد