گروه صنایع معدنی سیمان
 
تولید سیمان با تجهیزات انرژی بر فعلی، مقرون به صرفه نیست
گروه صنایع معدنی >سیمان - حفاظت از منابع انرژی یک امر ضروری است و امروزه به‌عنوان یکی از شاخه‌های مهم مهندسی در صنایع مطرح است.
به گزارش ماين نيوز، در این میان کشورهای در حال توسعه همواره در پی یافتن راهی برای کاهش مصرف انرژی هستند البته در این میان کشورهایی مثل ایران نیز از این قاعده مستثنا نیستند و با وجودی‌که از منابع انرژی ارزان بهره‌مند هستند اما در تلاش برای کاهش مصرف آن در صنایع به‌ویژه صنایع معدنی همچون سیمان، فولاد و آلومینیوم با مصرف انرژی بالا هستند تا از این طریق حاشیه سود خود را افزایش دهند.

داریوش حمیدی یک کارشناس تولید سیمان در این‌باره می‌گوید: در صنایع سیمان ابتدا در بخش سایش مواد اولیه تولید سیمان از آسیاب‌هایی استفاده می‌شود که برق منبع مصرفی انرژی‌اش را تشکیل می‌دهد. در بسیاری از کارخانجات تولید سیمان ایران برای تولید مواد خام و همچنین مرحله نهایی تولید سیمان از آسیاب‌های گلوله‌ای استفاده می‌کنند که مصرف برق بسیار بالایی دارد. این در حالی است که استفاده از این آسیاب‌ها در دنیا دارد منسوخ می‌شود.

مدیرعامل سابق سیمان ساروج ادامه می‌دهد: در بسیاری از کارخانجات سیمان حتی کارخانجات جدیدتر در ایران از آسیاب‌های عمودی که اینجا به آسیاب غلتکی معروف است استفاده می‌کنند که مصرف برق را در این کارخانجات تا ۵۰درصد کاهش می‌دهد.

حمیدی می‌افزاید: در بخش پختن مواد نهایی از کوره‌هایی استفاده می‌شود که انرژی مصرفی آن عمدتا گاز است. از آنجا که سیمان جزو صنایع انرژی‌بر است در نتیجه قیمت انرژی در قیمت نهایی و تمام شده کالا تاثیر مستقیم داشته و موجبات افزایش قیمت را فراهم می‌کند.

این کارشناس سیمان اضافه می‌کند: نکته مهم در کاهش انرژی مصرفی این است که بسیاری از کارخانجات سیمان با تمام ظرفیت طراحی شده کار نمی‌کنند بلکه معمولا ۳۰ تا ۵۰درصد زیر ظرفیت اسمی تولید دارند در حالی‌که برای به حرکت انداختن ماشین‌آلات کارخانه همان مقدار انرژی لازم است و در مصرف انرژی تغییری حاصل نمی‌شود به همین نسبت قیمت تمام شده در تولید سیمان بالا می‌رود و سیمان را از صرفه اقتصادی می‌اندازد.

وی با اشاره به اینکه در ترکیب مواد اولیه سیمان باید دقت زیادی صورت بگیرد می‌گوید: کارخانجات باید ترکیب مواد اولیه را با دقت انجام بدهند چون استفاده بیشتر از یک ماده اولیه در انرژی مصرف شده تاثیر می‌گذارد ضمن اینکه می‌توانند در مرحله کوره از ضایعات قابل اشتعال به جای گاز یا مازوت استفاده کنند.

وی ادامه می‌دهد: در ایران علی‌رغم اینکه گاز فراوان است ولی در آستانه فصل سرما به‌دلیل افزایش تصاعدی مصرف گاز خانگی، شرکت گاز اقدام به قطع گاز کارخانجات سیمان می‌کند تا اختلالی در مصرف عمومی گاز رخ ندهد در این صورت باید کارخانجات از سوخت مازوت استفاده کنند که معمولا از ماه‌ها قبل از فرا رسیدن فصل سرما، مازوت جمع‌آوری می‌کنند تا کارخانه در این فصل تعطیل نشود. به همین دلیل می‌توانند در سوخت کوره از هر ضایعاتی استفاده کنند کما اینکه در دنیا از ضایعاتی مثل پوست نارگیل در کشورهایی که این میوه فراوان است برای سوخت کوره‌ها استفاده می‌کنند.

حمیدی اضافه می‌کند: ‌در صنعت سیمان مقدار محسوسی انرژی را می‌توان با جلوگیری از خروج انرژی از کوره‌ها، اصلاح و تعدیل وسایل در جهت بازیافت گرما در پروسه تولید صرفه‌جویی کرد. اصلاح و تعدیل وسایل می‌تواند به واسطه اضافه کردن بخش‌های پیش‌گرم یا خنک‌کننده در تولید سیمان انجام گردد.

وی اظهار کرد: مدیریت انرژی و اعمال کنترل‌های دقیق بر مصرف صحیح در کارخانجات و رعایت کاهش مصرف انرژی در دوره زمانی پیک روزانه از یک سو و بهره‌برداری اصولی از تجهیزات در کارخانه به نحوی که هر کدام در ظرفیت اسمی خود کار کنند از سوی دیگر، عواملی هستند که می‌توانند به پایین‌تر آمدن قابل توجه مصرف انرژی و طبعا هزینه‌های جاری کارخانه کمک کنند.

لازم به ذکر است که میزان مصرف انرژی الکتریکی و حرارتی برای تولید هر کیلوگرم کلینکر در دنیا ۸۰۰کیلو وات ساعت و ۷۰۶ کیلو کالری است که این میزان در سال ۷۹ در ایران به ترتیب برابر با ۱۱۵۰کیلو وات ساعت و ۸۰۰ کیلوکالری برای تولید هر کیلوگرم کلینکر بوده است.

کارشناسان این صنعت معتقدند که صنعت سیمان قابلیت آن را دارد تا حدود ۳۰درصد مصرف انرژی الکتریکی و ۸/۱۱درصد مصرف انرژی سوختی را کاهش دهند. این کاهش می‌تواند از طریق کاهش مصرف برق، خوراک کوره مطلوب، استفاده از سوخت‌های جایگزین و نگهداری و تعمیرات بهینه ماشین‌آلات انجام شود.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۸ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۱۶
کد مطلب: 14486
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت