گروه صنایع معدنی سیمان
 
دود دعوای سیمانی‌های پاکستان در چشم تولیدکنندگان ایران
گروه صنایع معدنی >سیمان - دو روز پیش خبری روی تلکس خبرگزاری‌ها قرار گرفت که در آن ادعای عجیب سیمانی‌های پاکستان مبنی بر قاچاق سیمان ایران به این کشور مطرح شده بود. آنها مدعی بودند سیمان ارزان ایران صدای تولیدکنندگان پاکستانی را درآورده است.
به گزارش ماين نيوز، طارق سایگول، معاون انجمن تولیدکنندگان سیمان پاکستان گفته بود برخی واردکنندگان پاکستانی با فرار مالیاتی اقدام به واردات سیمان ایران با نرخ پایین‌تری نسبت به تولیدات داخلی پاکستان می‌کنند و به همین دلیل نه‌تنها بر بازار داخلی تاثیر می‌گذارد بلکه دولت پاکستان هرساله میلیاردها روپیه درآمد مالیاتی خود را از دست می‌دهد. آنها مدعی‌اند صنعت سیمان پاکستان با مشکلاتی از جمله کمبود نیروی کار، صادرات پایین و رکود فعالیت‌های تولیدی دست و پنجه نرم می‌کند و ورود سیمان ارزان ایران به پاکستان بر مشکلات این صنعت افزوده است.
انجمن تولیدکنندگان سیمان پاکستان مدعی است واردکنندگان ایران در ازای واردات ۶۰ تن سیمان ایران تنها عوارض ۳۰ تن را پرداخت می‌کنند. سایگول افزود: ورود سیمان ایران برای این صنعت زیان‌آور است. بسیاری از بخش‌های دیگر همچون تولید کاشی و سرامیک نیز چنین مشکلی دارند.

این ادعا در حالی مطرح می‌شود که کارشناسان معتقدند قاچاق سیمان به دلیل وزن بالا و ارزش‌کم صرفه نداشته و برای نخستین بار از سوی فعالان سیمانی پاکستان مطرح شده است. در این رابطه بررسی‌ها نشان می‌دهد ایران سالانه بیش از ۵۰ میلیون تن سیمان تولید می‌کند که بخش اعظمی از آن به کشورهای منطقه صادر می‌گردد. اما این موضوع از آن جهت حائز اهمیت است که صادرات سیمان ایران به پاکستان چه درصدی از تولید کشور را به خود اختصاص داده و چه مشکلی در ورود رسمی این کالا به پاکستان یا سایر کشورها وجود دارد که قاچاق این کالا را مقرون به صرفه کرده است.

در این خصوص مدیر فروش سیمان زابل می‌گوید: برای قاچاق یک کالا باید یا قیمت بین دو کشور خیلی تفاوت داشته باشد یا این کالا در کشور مقصد وجود نداشته باشد که چنین نیست و پاکستان جزو یکی از کشورهای تولید‌کننده سیمان است و بازار تشنه‌ای ندارد که دلالان مشتاق قاچاق این کالای پرحجم و کم ارزش باشند.

امیرحسین نوریان با اشاره به اینکه سیمان زابل بزرگترین صادر‌کننده سیمان به افغانستان و پاکستان است ادامه می‌دهد: سیمان زابل سال گذشته ۳۷۵ هزار تن سیمان به این دو کشور صادر کرده است که سهم پاکستان از این میزان حدود ۲۰ درصد یعنی چیزی در حدود ۷۰ هزار تن بوده است.

وی تصریح می‌کند: تنها کالایی که می‌شود گفت متاسفانه به این دو کشور قاچاق می‌شود سوخت گازوئیل است. چرا در مقابل سوخت چنین واکنشی نشان نمی‌دهند؟ این در حالی است که سیمان به وفور در مرزهای کشور موجود است و هر خریداری می‌تواند با پرداخت کلیه حقوق گمرکی به راحتی سیمان مورد نیاز را تهیه کند. وی سیمان کرمان، سیمان ممتازان، سیمان خاش و... را نیز از دیگر شرکت‌هایی دانست که صادرات به افغانستان و پاکستان دارند.

برابری قیمت سیمان صادراتی با داخل

در حالی‌که بحث قاچاق سیمان به پاکستان با واکنش‌های مختلفی از سوی فعالان این بخش همراه است دبير انجمن سیمان ایران نیز به این گفته‌ها واکنش نشان داده و در گفت‌وگو با معتقد است: پاکستان جزو بازار هدف صادراتی ما محسوب نشده و ما تعجب می‌کنیم چنین اظهارنظری از سوی بخش خصوصی و تولید‌کننده سیمان در این کشور مطرح می‌شود.

وی می‌افزاید: سال گذشته ۱۸ میلیون تن سیمان صادر شده که مقدار بسیار ناچیزی از آن به پاکستان صادر شده است. صادرات ما به پاکستان نیز مربوط به امروز و دیروز نیست و سالیان سال است که بخش کویته بلوچستان این کشور به‌دلیل همجواری با سیستان و بلوچستان مصرف داخلی سیمان خود را از ایران تامین می‌کرده است چرا که سیمان پاکستان در این منطقه حضور ندارد و به‌دلیل دوری مسیر برایش صرف نمی‌کند سیمان مورد نیازش را از کارخانجات داخلی تامین کند. در حقیقت بیش از ۱۰ سال است که مرزنشین‌های پاکستانی به‌دلیل کاهش هزینه‌های حمل‌ونقل و نبود کارخانه سیمان در آن مناطق برای تامین نیازهای خود اقدام به خرید سیمان ایران می‌کنند اما این امر به معنای فروش ارزان سیمان به این کشور نیست.

عبدالرضا شیخان با بیان اینکه سیمان صادراتی کشور با توجه به هزینه‌های تمام شده و با قیمت‌های منطقی به کشورهای مختلف صادر می‌شود اضافه می‌کند: سیمان صادراتی به این کشور کاملا به‌طور رسمی و از طریق گمرکات صادر می‌شود. ضمن اینکه قاچاق سیمان به دلیل وزن و حجم بالا و قیمت ناچیز، ارزش کردن نداشته است.

دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان با اشاره به اینکه هم‌اکنون پاکستان و ایران به‌صورت مشترک در بازار افغانستان به صادرات سیمان به این کشور می‌پردازند، اضافه کرد: پاکستان برای اینکه بتواند سهم بیشتری از بازار افغانستان را به‌دست آورد حتی قیمت‌های خود را پایین‌تر از سیمان ایران به این بازار عرضه می‌کند و حتی در بازاری مثل هرات که به ایران اختصاص دارد و هم‌مرز با ایران است اقدام به عرضه سیمان با قیمت پایین تر می‌کند.

طرح قاچاق سیمان برای امتیازگیری است

شیخان با تاکید براینکه صادرات سالانه سیمان به پاکستان حدود ۱۵ هزار تن است، می‌گوید: به نظر می‌رسد مطرح کردن این مسائل از سوی بخش خصوصی تولید‌کننده سیمان در این کشور می‌تواند بیشتر به‌دلیل گرفتن امتیاز این بخش از دولت پاکستان باشد.

وی اضافه می‌کند: قاچاق سیمان ایرانی به پاکستان صحت ندارد و سیمان به این کشور صادر می‌کنیم اما پاکستانی‌ها موضوع «گرانی سیمان وارداتی ایرانی» را برای فشار آوردن به دولتشان برای کاهش هزینه‌هایی مثل مالیات و عوارض و همچنین قیمت سوخت بهانه کرده‌اند تا تولیداتشان را ارزانتر از اینکه هست تمام کنند و صادر نمایند.

شیخان با بیان اینکه قیمت سیمان ایرانی در مرز پاکستان کیسه‌ای ۱۲۵ هزار تومان است تاکید می‌کند: صنعت داخلی سیمان این کشور باید بار افزایش مالیات غیرمستقیم، افزایش قیمت برق، افزایش مداوم هزینه‌های داخلی، تعرفه گمرکی بر واردات زغال‌سنگ که اخیرا وضع شده و محدودیت‌ کامیون‌ها برای بارگیری سیمان و زغال‌سنگ را تحمل کند؛ این مسئله به این معناست که به دلیل این هزینه‌ها، صنعت سیمان پاکستان توانایی مقابله را ندارد و با ایجاد بهانه می‌خواهد دولت خود را مجبور به کاهش هزینه‌ها کند.

وی در مورد میزان تولیدات سیمان این کشور می‌گوید: پاکستان در سال ۲۰۱۴ م بالغ بر ۳۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تن سیمان تولید کرده است که از این مقدار تولید فقط ۷ میلیون و ۳۰۰ هزار تن آن را به عراق صادر کرده است.

شیخان با اشاره به اینکه عراق بزرگترین بازار صادراتی سیمان است، می‌افزاید: در حال حاضر عراق بزرگترین بازار صادراتی ما محسوب می‌شود و ۵۱ درصد از صادرات ما به این کشور انجام می‌گیرد. بعد از آن به کشور آذربایجان ۱۳درصد، افغانستان بیش از ۵ درصد، ترکمنستان ۵ درصد، روسیه ۶ درصد، ازبکستان و قزاقستان و حتی کشورهای حاشیه خلیج‌فارس و حتی تا حدودی به تانزانیا سیمان صادر کرده‌ایم و قیمت‌های ما آنقدر هست که برای خریداران ما صرفه اقتصادی داشته باشد.

وی با اشاره به اینکه وضعیت مصرف داخلی چندان مناسب نیست تصریح می‌کند: با این حال تاکنون بازارهای داخل و خارج به خوبی مدیریت و کنترل شده است و مازاد مصرف داخلی به صادرات سیمان کلینکر اضافه شده و به این شکل تولید سیمان کشور با مشکل خاصی روبه‌رو نیست. آمارها نشان می‌دهد تولید ۵ ماه ابتدای سال گذشته ۳۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تن بوده که امسال به رقم ۲۹ میلیون تن در ۵ ماه نخست سال رسیده است.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۸ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۱۵
کد مطلب: 14484
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت