گروه معادن
 
جعفری خبر داد:
همكاري با آلماني‌ها براي انتقال فناوري معدني
گروه معادن - استفاده از ظرفیت‌های معدنی یکی از راه‌های بازگشت رشد اقتصادی به کشور است، موضوعی که براساس برنامه‌های دولت یازدهم می‌تواند زمینه‌ساز خروج از رکود اقتصادی شود.
به گزارش ماین نیوز، حال پررنگ شدن نقش معادن در تولید ناخالص ملی مستلزم بهره‌گیری از توان داخلی برای گسترش اکتشاف و استخراج مواد معدنی با تکیه بر تجهیز محدوده است.

در همین خصوص با وجیه‌الله جعفری، مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران گفت‌وگو کردیم. وی معتقد است این شرکت در گام نخست مواد معدنی موردنیاز کشور را تامین خواهد کرد و سپس با گسترش فعالیت‌های خود در بخش اکتشاف و تجهیز محدوده‌ها زمینه را برای ارتقای کیفیت محصولات و در پی آن حضور در بازارهای بین‌المللی فراهم خواهد کرد، به همین دلیل همکاری با شرکت‌های آلمانی برای استفاده از دانش فنی و انتقال فناوری در حوزه معادن در حال انجام است.

برنامه‌های شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران در راستای توسعه حوزه معدنی چیست؟

شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران، در راستای سیاست‌های توسعه‌ای کشور به‌عنوان بازوی اجرایی وزارت صنعت، معدن و تجارت، وظیفه پی‌جویی ذخایر جدید و اکتشافات تکمیلی، انجام مطالعات و برنامه‌ریزی برای تجهیز طرح‌ها، توسعه استخراج و فرآوری مواد معدنی در مناطق محروم و کمتر توسعه‌یافته را که بخش خصوصی به‌دلیل ریسک بالا، تمایل کمتری به فعالیت در این زمینه دارد، بر عهده دارد. همچنین این شرکت در ۱۰ سال گذشته با بهینه‌سازی، اصلاح ساختار و واگذاری واحدهای تحت پوشش خود به بخش خصوصی و از سوی دیگر، سرمایه‌گذاری در طرح‌های جدید و گسترش اکتشافات معدنی در راستای بسترسازی برای حضور بیشتر بخش خصوصی فعال بوده است. ارتقای نقش تولیدات مواد معدنی در رشد ناخالص ملی از دیگر برنامه شرکت تهیه و تولید مواد معدنی بوده که به همین دلیل فعالیت‌های رونق‌بخشی را در محدوده‌های معدنی با تجهیز آنها پیگیری می‌کند.

در بخش اکتشاف شرکت چه اقداماتی را هم‌اکنون انجام می‌دهد؟

طرح اکتشاف سراسری سنگ‌آهن با هدف اکتشاف ۱ میلیارد تن ذخیره قطعی (در ۲۰ منطقه با انجام ۵۰ هزار متر حفاری مغزه‌گیری)، طرح اکتشاف سراسری زغال سنگ با هدف افزایش شناسایی به میزان ۲۰۰ میلیون تن (در ۲ ناحیه با انجام ۷۰ هزار متر حفاری مغزه‌گیری)، طرح اکتشاف سراسری فلزات غیرآهنی و پلی متال با هدف اکتشاف ۱۵ تن طلا، مس، آنتیموآن، سرب و.... (در ۱۱ منطقه با انجام ۳۵ هزار متر حفاری)، طرح اکتشاف سراسری ذخایر شورابه‌ای (با هدف شناسایی ذخایر و امکان استحصال و تولید عناصر پتاسیم، منیزیم و...) و تهیه بانک اطلاعاتی از تمام فعالیت‌های اکتشافی انجام شده در کشور (شامل فعالیت‌های انجام شده توسط شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران، شرکت ملی فولاد ایران، طرح‌های اکتشافی وزارت صنعت، معدن و تجارت، شرکت سهامی کل معادن ایران و....)

در بخش تجهیز و آماده‌سازی معادن چه فعالیت‌هایی در دست اجراست؟

طرح احداث کارخانه زغال‌شویی سوادکوه با هدف تولید سالانه ۳۲۵ هزار تن کنسانتره زغال‌سنگ کک شو، طرح تجهیز معدن سنگ‌آهن صاحب سقز با هدف تولید سالانه ۱۰۰ هزار تن سنگ‌آهن دانه‌بندی، طرح تجهیز معادن پلی متال کوه دم با هدف تجهیز معادن پلی متال و احداث کارخانه طلا، مس و...، طرح تجهیز معدن آنتیموآن سفیدابه با هدف تجهیز معدن و احداث واحد فرآوری نیمه صنعتی، طرح احداث کارخانه منیزیای خور با هدف تولید سالانه ۳۰ هزار تن منیزیا و ۳۰۰ هزار تن نمک و طرح تجهیز ذخایر شورابه ترود با هدف تولید ۶۰ هزار تن پتاس، ۵۰۰ هزار تن کلرور منیزیم، ۱۵۰ هزار تن منیزیا و نمک، طرح تجهیز ذخایر شورابه قم با هدف تولید سالانه ۵۰ هزار تن اکسید منیزیم، ۱۵۰ هزار تن نمک، طرح تجهیز معادن طلای شانق، مس کلوت و سایر معادنی که اکتشاف آنها خاتمه یافته و بررسی‌های فنی و اقتصادی آنها مثبت ارزیابی شده است.

شرکت در زمینه توسعه فرآوری چه برنامه‌ای را پیش‌رو دارد؟

اولویت اصلی شرکت تهیه و تولید مواد معدنی در زمینه توسعه فرآوری بر پایه گسترش توانمندی در جهت انتقال آن به سایر بخش‌ها و طرح‌های توسعه معدن است. به‌گونه‌ای که فرآوری مواد معدنی ایران بتواند نقش مهمی دربازارهای جهانی ایفا کند. از این رو، شرکت تهیه و تولید مواد معدنی کشور ضمن فرآوری طلا، فسفات، تولید فلدسپارت از نفلین سینیت، استحصال پتاس و منیزیا از شورابه‌ها، معدنکاری و تولید فلز آنتیموآن در حال فعالیت است که قصد دارد فرآوری و استفاده از ظرفیت‌های عناصر نادر خاکی و همچنین کاربرد مواد معدنی کم عیار را به بار بنشاند که در این زمینه بهبود و اصلاح عملکرد واحدهای فرآوری تحت پوشش جزو اولویت‌های شرکت است. به گونه‌ای که؛ افزایش ظرفیت و بهبود کیفیت کنسانتره نفلین سینیت کلیبر برای تامین نیاز داخلی صنایع سرامیک و جلوگیری از واردات فلدسپات مورد نیاز کشور، افزایش ظرفیت و بهبود کیفیت تولید محصول فسفات و کنسانتره سنگ‌آهن در معدن فسفات اسفوردی با هدف تامین نیاز کشور به کنسانتره فسفات و همچنین استفاده از باطله‌ها و امکان استحصال عناصر نادر خاکی در باطله ها، دستیابی به دانش فنی و به تولید رساندن واحد پتاس خور با توجه به نیاز شدید کشور به واردات پتاس برای نخستین بار در کشور، بازیابی آب صنعتی، بازیابی طلا از سد باطله و فرآوری کانسنگ کم عیار به روش هیپ لیچینگ در طلای موته، دستیابی به دانش فنی و احداث کارخانه نیمه صنعتی آنتیموآن سفیدابه به منظور تولید شمش آنتیموآن برای اولین بار در کشور، نوسازی واحد نخلک و افزایش میزان تولید کنسانتره سرب نخلک، به ظرفیت‌رسانی کارخانه فروکروم سبزوار با رفع مشکل تامین مواد اولیه، تولید مواد با ارزش افزوده بیشتر مانند آهک پخته در سنگ آهک پیربکران و برنامه‌ریزی برای تولید محصولات جانبی و با ارزش افزوده بیشتر.

استانداردسازی مواد معدنی و تولیدات معدنی یکی از مباحثی است که کمتر بدان پرداخته شده است، در حال حاضر استاندارد مواد استخراجی چگونه سنجیده می‌شود؟

با توجه به اینکه در کشور سازمان‌های مختلفی از جمله؛ سازمان استاندارد در تمامی موارد و سازمان نظام مهندسی معدن در تدوین ضوابط و معیارها در حوزه بخش معدن متولی مباحث تدوین و نظارت استاندارد است. از این رو شرکت با سازمان نظام مهندسی و وزارت صنعت، معدن و تجارت در راستای ضوابط و معیار فعالیت در قالب پروژه‌های مختلف که از سال‌های قبل توسط وزارت در حال انجام بوده همکاری لازم را دارد و بسیاری از فعالیت‌ها در این رابطه تعریف شده است به همین دلیل محصولات تولید در حوزه فرآوری و صنایع معدنی از استانداردهای موجود ملی و بین‌المللی بهره‌مند هستند.

تعاملات بین المللی شرکت تهیه و تولید مواد معدنی در چه زمینه هایی است؟

در حال حاضر شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران در زمینه دانش فنی ذخایر شورابه‌ای با شرکت کایوتک آلمان در قالب استفاده از خدمات مهندسی همکاری دارد و به طور قطع، تلاش‌ها در راستای استفاده از خدمات فنی و مهندسی و انتقال فناوری برای استحصال مواد معدنی ادامه خواهد داشت، تا از این طریق پویایی بیشتری در معادن ایران ایجاد شود.

آیا شرکت تهیه و تولید مواد معدنی می‌تواند بازار بین‌المللی مواد معدنی ایران را گسترش دهد؟

در مرحله اول هدف شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران و تامین نیازهای گسترده صنایع داخلی به مواد معدنی است. با حفظ این رسالت شرکت در برنامه‌های جامع خود حضور در عرصه بازار بین‌المللی مواد معدنی را با گسترش فعالیت‌های اکتشافی و تجهیز معادن و همچنین پس از تامین نیازهای داخلی افزایش در کیفیت محصولات معدنی را در سرلوحه برنامه‌های خود دارد.
تاریخ انتشار : شنبه ۵ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۸:۲۲
کد مطلب: 14321
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت