گروه بورس سهام و فلزات
 
در 6 ماه ابتدایی سال 93 اتفاق افتاد
بهار آرام و تابستان بی‌تقاضای مس+نمودار
گروه بورس سهام و فلزات - معاملات 6 ماه ابتدايی سال جاری بازار مس نشان می‌دهد اين فلز طی اين مدت با نوسان‌های زيادی رو‌به‌رو بوده است. البته فلز سرخ هم در بورس كالا و هم در بازار آزاد، طی نيمه اول سال 93 با نوسانات ‌منطقی‌تری نسبت به 6 ماه نخست سال 92 مواجه بود، كه آن هم به دليل ثبات نرخ ارز بوده است. از طرفی مس در بازارهای جهانی نیز در سه ماه دوم مدت مذکور نوسان بیشتری را تجربه کرد به همین دلیل این افت و خیزهای مکرر تاثیر بیشتری بر معاملات بورس کالای ایران گذاشته بود.
 
به گزارش ماین نیوز، همچنین يكی از مهم‌ترين تحولاتی كه در اين دوره در بخش محصولات صنعتی به‌خصوص برای فلزی همچون مس رخ داد، تغيير روش قيمت‌گذاری اين فلز بود. مس از ابتدای سال با فرمول ثابتی از ميانگين بورس لندن كشف و عرضه شد تا اينكه ارز در بازار داخل مجددا با نوسانات اندکی مواجه شد و چون همزمان شده بود با آزادسازی قیمت‌ها، مسوولان تصمیم گرفتند با شفاف‌سازی بیشتر معاملات به‌منظور حذف هرگونه رانت، فرمول قیمت‌گذاری مس را از برآیند قیمت ارز مبادلاتی و آزاد به ارز متقاضی تغییر دهند؛ در نتيجه اين عوامل سبب رشد دوباره قيمت مس شد. به همين دليل مسوولان نيز برای اينكه اين اتفاقات را سامان دهند، میزان عرضه در بورس را افزایش دادند، اما با محدود شدن صادرات به دلیل ضعف معاملات در بازارهای جهانی و همزمانی آن با افزایش میزان واردات به خصوص انواع مس کم عیارتر و قراضه این فلز در بورس کالا با مازاد عرضه در برابر تقاضا مواجه بودیم. به این ترتیب درست است که با توافق توليدكنندگان و وزارت صنايع روش قیمت‌گذاری مس تغيير كرد، اما تاثیر زیادی بر قيمت‌ها نداشت و تنها موجب رکود تورمی در بازار شد تا جایی که در افزایش قیمت‌ها ضعف تقاضا عمیق‌تر هم شد که باعث وارد آمدن فشار بیشتری بر صنایع کوچک‌تر مصرف‌کننده مس شد.

بهار، فصل بهبود قیمت‌ مس

درست است که قيمت مس در نخستين ماه از فصل بهار سال 93 نسبت به آخرين معاملات در سال قبل از آن با روند نزولی كار خود را آغاز كرد اما همچنان با قیمت واقعی این فلز نسبت به بازارهای جهانی فاصله زیادی داشت. ناگفته نماند اين فلز از 17 فروردين‌ ماه وارد رينگ صادراتی بورس كالا شد و تا قبل از اين، عرضه ديگری برای آن‌ ثبت نشده بود. به این ترتیب مبادلات مس در بورس كالا در اولين عرضه از فروردين‌ماه با روند نزولی رو‌به‌رو شد كه به گفته فعالان بازار اين سرازيری قيمت نسبت به آخرين معامله در سال گذشته به دليل ثبات نسبی نرخ ارز و كاهش تقاضا در بازار آزاد بوده است. از طرفی در اواخر اين ماه نيز كاهش التهاب بازار و همچنين افت بهای جهانی مس سبب كاهش نرخ مس در ابتدای فصل اول سال شد. با اين حال خريد و فروش‌ها در بازار آزاد بعد از تعطيلات نوروز رونق بيشتری گرفته بود، چرا‌كه با توجه به ركود آخر سال 92 و انتشار شايعاتی مبنی بر كاهش قيمت‌ها در سال آينده معامله‌گران ترجيح می‌دادند در سال جديد خريدهايشان را انجام دهند. در ماه دوم و سوم بهار نيز كه روند معاملات اندكی بهبود يافته بود، قيمت مس با افت و خیز‌های اندکی رو به رو شد، چرا كه نرخ اين فلز در بورس لندن نيز نوسانی شده بود. البته روند نزولی فلزات پايه تنها به دليل كاهش آنها در بورس لندن نبود بلكه افت و خیز اندک نرخ ارز هم بازار فلزات را تحت تاثير قرار داده بود.

ثبات نسبی قيمت‌ مس در تابستان

با توجه به ثبات نسبی قیمت‌های جهانی در بورس فلزات لندن و همچنین عدم تحرک جدی قیمت ارز در بازار داخلی شاهد افزایش یا کاهش محسوس قیمت پایه در بورس کالای ایران نبوده‌ایم. در هفته‌های اول تابستان قیمت جهانی مس در سطوح بالایی قرار داشت که به مرور زمان با تعدیل قیمت‌ها تثبیت شد. این در حالی بود که کاهش نسبی قیمت جهانی مس با افزایش آرام قیمت دلار در بازار آزاد شرایط پیش‌رو را موجب شد. با توجه به قیمت‌های بالای مس و تغییر فرمول قیمت‌گذاری و تعیین قیمت ارز آزاد به‌عنوان مرجع مورد پذیرش در کنار ضعف تقاضا شاهد سخت‌تر شدن شرایط معاملات بودیم که افزایش قیمت‌ها و عقب‌نشینی خریداران را می‌توان خروجی این امر دانست. آخرین آمارهای شرکت ملی صنایع مس ایران نشان می‌دهد که حجم تولید‌ آند در واحد ذوب مس سرچشمه در تیرماه 11 هزار و 350 تن بوده که در مردادماه به 10 هزار و 965 تن کاهش یافته است. در واحد پالایشگاه این مجتمع نیز تولید کاتد در تیرماه 15 هزار و 246 تن بود که در مردادماه به 15 هزار و 176 تن کاهش یافت. در واحد ریخته‌گری نیز تولید مفتول در تیرماه برابر با یک هزار و 979 تن بود که در مردادماه به 4 هزار و 131 تن افزایش یافت. از طرفی در واحد لیچینگ مجتمع مس سرچشمه حجم تولید کاتد در تیرماه برابر با 600 تن بوده که در مردادماه 661 تن افزایش یافت. همچنین در واحد مس میدوک حجم تولید کاتد مس در واحد لیچینگ در تیرماه برابر با 524 تن بوده که در مردادماه به 487 تن کاهش یافت. در واحد ذوب خاتون‌آباد این مجتمع نیز حجم تولید‌ آند در تیرماه 7 هزار و 557 تن بوده که در مردادماه به 8 هزار و 640 تن افزایش یافت. این موارد نشان می‌دهد که حجم تولید مفتول در 5 ماه نخست سال جاری برابر با 16 هزار و 19 تن بوده و حجم تولید کاتد در این مدت به 80 هزار و 258 تن بالغ شد. از طرفی تولید‌ آند در واحدهای زیرمجموعه این مجتمع نیز به 97 هزار و 461 تن رسید.

تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۰۰:۵۷
کد مطلب: 14217
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد