گروه معادن
 
صادرات محصولات نهایی معدن؛ حضوردر سازمان تجارت جهانی
گروه معادن - بهبود روابط اقتصادی در هر کشوری تا حدودی به ظرفیت‌های آن کشور در برآورده کردن محصولات مورد نیاز سایر کشورها بر می‌گردد، به‌ طوری ‌که کشورها برای تامین امنیت مواد اولیه مورد نیاز صنایع خود با گسترش روابط تجاری و بستن توافقنامه‌هایی به کشورهای صاحب معدن و صنایع پایه امتیازهای را اعطا می‌کنند که به گفته کارشناسان این امتیازات ممکن است در جهت برداشت مواد معدنی بیشتر یا بهره‌مندی از مجوز واردات و صادرات برای تهیه تجهیزات و ماشین‌آلات مورد نیاز آن صنایع از کشور توسعه یافته است. بنابراین ایران با استفاده از ظرفیت ذخایر معدنی و فرآوری آن می‌تواند با وابسته کردن کشورهای توسعه‌یافته که فعالیت صنعت آنها در گرو تهیه این مواد است بخشی از امتیازات تجاری برای ورود فناوری روز و توسعه اقتصادی بهره‌مند شود.
 
به گزارش ماين نيوز، ایران با برخورداری از ۵۸میلیارد تن ذخایر احتمالی مواد معدنی از ظرفیت بالایی در تامین نیاز قطعات پرکاربرد در صنعت و... دارد؛ چرا که از همین مواد معدنی همچون عناصر نادر خاکی، ریز تراشه‌هایی برای ساخت تجهیزات الکترونیکی استفاده می‌شود. حال اینکه خیلی از کشورها با بهره‌گیری از همین منابع توانسته‌اند در راستای توسعه اقتصادی خود امتیازهای بالایی از کشورهای دیگر به‌دست آورند، برای نمونه کشور شیلی که بیشترین ذخایر کانی‌های مس را در جهان به خود اختصاص داده است بر مبنایی برخورداری از همین ماده معدنی توافقنامه‌های تجاری با کشورهای صنعتی همچون چین و ژاپن بسته است که بخشی از نیاز داخلی به محصولات دیگر را در سایه همین قرارداد تامین می‌کند.

توسعه تجارت با تکیه بر ذخایر معدنی

عضو کمیسیون معادن اتاق بازرگانی ایران با اشاره به اهمیت منابع معدنی در تبادلات تجاری بین کشورها گفت: کشورهایی که از فناوری محصولات معدنی از توان بالایی برخوردارند اکثرا از ذخایر معدنی بی‌بهره هستند و این عامل منجر به وابستگی آنها به واردات مواد اولیه شده است. از سوی دیگر خیلی از ذخایر معدنی در کشورهای توسعه‌نیافته واقع شده و همین منجر به وابستگی آنها به کشورهای پیشرفته شده است، از این‌رو بخشی از گسترش روابط تجاری بین کشورها بر پایه همین نیازهای معدنی و صنعتی صورت می‌گیرد. سیدرسول رنجبران با نگاهی به توان صادراتی ایران در محصولات معدنی، افزود: به جرات می‌توان گفت که صادرات این محصولات بالاترین سهم را در تجارت بین‌المللی دارد و ایران با در اختیار داشتن ذخایر متنوع یکی از بزرگ‌ترین کشورهای تجاری درخصوص صادرات معدنی خواهد بود.او با بیان اینکه داشتن ذخایر معدنی زمینه‌ای برای حضور در تشکل‌های تجاری همچون سازمان تجارت جهانی است، ادامه داد: سازمان تجارت جهانی بر مبنای تامین نیاز کشورها شکل گرفته به همین دلیل داشتن ذخایر معدنی عاملی برای الحاق به این سازمان هاست. بنابراین با پیوستن به سازمان‌های جهانی زمینه‌ای برای تاثیرگذاری در بازارهای جهانی فراهم می‌گردد، چراکه بیشتر تصمیم‌سازان بازارهای تجاری از سوی کشورهایی است که بیشترین سهم را در بازار جهانی دارند.رنجبران با اشاره به اهمیت ایجاد ارزش افزوده در محصولات معدنی، اضافه کرد: در تجارت بین‌الملل بیشترین ارزش افزوده در گرو صادرات محصولات نهایی است، از این‌رو کشور با تدوین سیاست‌هایی برای توسعه فرآوری، علاوه بر اشتغالزایی، ارزش مبادلات تجاری را نیز افزایش خواهد داد.

تعریف روابط تجاری با صادرات محصولات معدنی

در دنیا روابط بین کشورها براساس مولفه‌های مختلفی همچون دین، زبان، اقتصاد و... صورت می‌گیرد به همین دلیل کشورهایی که از ظرفیت‌های اقتصادی خوبی برخوردار هستند، می‌توانند از سطح روابط بالاتری بهره‌مند شوند.

نایب‌رییس کمیسیون اقتصادی مجلس با تایید این موضوع اظهار کرد: براساس معیارهای اقتصادی که روابط بین کشورها را تعیین می‌کند محصولات معدنی نیز می‌تواند تعاملات بین‌المللی بین کشورها را ایجاد کند، از آنجایی که ایران از یک درصد از تمام ذخایر معدنی دنیار برخوردار است باید به همین اندازه یعنی یک درصد از تجارت این محصول را در دنیا به خود اختصاص دهد که متاسفانه در ایران تاکنون این ظرفیت بالفعل نشده است. برای نمونه کشور آلمان در تولید صنایع سنگین حرف اول را در دنیا می‌زند اما در تامین صنایع کوچک به کشورهای دیگر وابسته است که این نیازمند تعامل با کشورهاست.

ایرج ندیمی ضمن بیان اهمیت توجه به بخش معدن برای کاهش اثرات تحریم، افزود: در شرایط تحریمی که صادرات محصولات نفتی با کاهش مواجه شده، فرصت خوبی برای توسعه معدن و افزایش صادرات این محصول است تا از یک سو توسعه اشتغال و تولید ناخالص ملی کشور بهبود یابد و از سوی دیگر حجم بیشتری از مبادلات صادرات ایران به فرآورده‌های معدنی اختصاص یابد، اما این بدین معنی نیست که خام‌فروشی ادامه یابد بلکه با ارزش‌افزوده ارزآوری بیشتری را به ارمغان آورد.

امنیت اقتصادی کشورها وابسته به تامین مواد اولیه


یک استاد اقتصاد با اشاره به اهمیت صادرات در اقتصاد کشور گفت: با توجه به اینکه افزایش صادرات هزینه ثابت و متوسط تولید محصولات را کاهش می‌دهد و همین امر به رشد اقتصادی کمک می‌کند به همین دلیل تئوری‌های اقتصادی راه پیشرفت کشورهای توسعه نیافته را افزایش صادرات با تکیه بر مواد اولیه موجود در کشور می‌دانند، به گونه‌ای که آنها با توسعه صنایع تبدیلی که همان فرآوری است، ارزش اقتصادی محصولات خود را بالا برده و در نهایت تولید ناخالص ملی کشور را بالا می‌برند. از سوی دیگر فرآوری هزینه صادرات در نتیجه کاهش حجم محصول را کاهش می‌دهد، به گونه‌ای که اگر صادرات محصول سنگ‌آهن با فولاد را مقایسه کنیم متوجه کاهش هزینه سربار در نتیجه افزایش ارزش محصول در مقابل حجم محصول صادراتی خواهیم بود.

علی‌اکبر نیکوصفت با تاکید بر اینکه روابط تجاری کشورها متکی به امنیت اقتصادی است، ادامه داد: کشورهای صنعتی برای ایجاد امنیت در تهیه مواد اولیه صنایع خود علاوه بر بستن توافقنامه با کشورهای تامین‌کننده که در آن امتیازاتی را به آن کشور در خصوص تعرفه‌های وارداتی اعطا می‌کنند حاضر به انتقال فناوری و ماشین‌آلات پیشرفته برای برداشت بیشتر مواد معدنی هستند، بنابراین ایران با تکیه بر همین ذخایر علاوه بر توسعه سرمایه‌گذاری خارجی می‌تواند از امتیازهای بالایی برای ورود دانش روز به کشور و همچنین از تعدیل نوسانات قیمت محصولات معدنی بر مبنای توافقات بین‌المللی استفاده کند.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۶ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۶:۲۷
کد مطلب: 14003
 
مرجع : صمت