گروه معادن
 
براساس گفته قرآن روزي مردم در معدن نهفته است
رقابت‌پذیری و سودآوری کلید اشتغال پایدار
گروه معادن - یکی از برنامه‌های دولت یازدهم رونق تولید در بخش‌های مختلف صنعتی و معدنی است، موضوعی که در پی خود اشتغالزایی را نیز به همراه خواهد داشت.
به گزارش ماين نيوز، این مسئله پس از اعلام رییس هیات عامل ایمیدرو مبنی بر اشتغالزایی ۱۹ هزار و ۴۰۰ نفری این سازمان در یک سال اخیر جانی دوباره گرفت. در این رابطه کارشناسان معتقدند که برای ایجاد اشتغال پایدار علاوه بر تولید بهره‌ور باید به مزیت مناطق نیز توجه کرد، زیرا تامین مواد اولیه و انرژی ۲ فاکتور مهم در رقابت‌پذیری و سودآوری است که می‌تواند سرمایه‌گذاری دوباره و در نهایت اشتغال پایدار را به همراه داشته باشند.

از سوی دیگر برخی کارشناسان نیز معتقدند توجه دولت به تولیدکنندگان واقعی و بخش خصوصی که انگیزه بالایی در کسب سود دارند، افزایش سرمایه‌گذاری و اشتغال را در پی خواهد داشت. عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در رابطه با ظرفیت سرمایه‌گذاری معادن و صنایع وابسته در ایجاد اشتغال پایدار اظهار کرد: با توجه به اینکه خداوند متعال در قرآن فرموده است که روزی مردم در کوه‌ها (به شکل معدن) نهفته است می‌توان به ظرفیت این بخش در اشتغالزایی پی برد، اما آنچه در شرایط کنونی می‌تواند این اشتغالزایی را زیر تاثیر قرار دهد جانمایی طرح‌های معدنی و صنایع است.

به گونه‌ای که پروژه‌های فولاد در خوزستان در حال اجرا هستند در حالی که این دیار با کمبود آب مواجه است که اگر نتواند به دلیل همین موانع با حداکثر ظرفیت فعالیت کند اشتغال پروژه محدود می‌شود، از این رو ابتدا در اجرای طرح‌های جدید معدنی نخست باید زیرساخت‌های منطقه را در نظر گرفت، برای نمونه در شهرهای شمالی کشور علاوه بر اینکه مشکل آب برای تولید فولاد وجود ندارد، به اندازه کافی به زغال‌سنگ و کک مورد نیاز نیز دسترسی دارد.

علی اکبر ناصر با اشاره به نقش سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی در اشتغالزایی، افزود: توسعه زیرساخت لازم به وسیله سازمان‌های توسعه‌ای همچون ایمیدرو در ایجاد طرح‌های معدنی و صنایع وابسته می‌تواند در اشتغالزایی موثر واقع شود، البته این موضوع در سایه اجرای طرح آمایش سرزمینی محقق خواهد شد.

اشتغال منطقه‌ای مبتنی بر صنایع بالادستی


عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با تاکید بر توجه به مواد اولیه و صنایع بالا دستی در ایجاد طرح‌های صنعتی جدید گفت: اگر بخواهیم اشتغال پایدار در کشور ایجاد کنیم نخست باید به مناطق براساس توانایی تامین نیاز صنایع توجه کنیم، به طوری که برخی استان‌ها ممکن است به دلیل داشتن ذخایر از سنگ‌آهن و انرژی، قابلیت ساخت طرح‌های فولاد را داشته باشند، به همین دلیل حاشیه سود راه‌اندازی طرح‌ها که از نظر اقتصادی به صرفه هستند می‌تواند عامل موفقیتی در ایجاد اشتغال پایدار به حساب آیند.

محسن صرامی فروشانی با اشاره به اینکه برای اشتغال پایدار باید از صنعتگران واقعی حمایت شود ادامه داد: دولت باید در حمایت از تولیدکنندگان صنعتی خوشنام‌های این بخش را نسبت به سایرین جدا کند، چراکه افرادی که در تولید صنایع یا استخراج مواد معدنی سال‌ها مشغول فعالیت بوده‌اند نباید به دلیل بدحسابی عده‌ای که تسهیلات بانکی را به موقع پرداخت نکرده‌اند مورد بی‌توجهی قرار گیرند، زیرا همین تولیدکنندگان واقعی هستند که در ایجاد اشتغال پایدار می‌توانند موفق عمل کنند.

او با بیان اینکه پرداخت سهم ۳۰ درصدی یارانه تولیدکنندگان در بهبود اشتغال موثر خواهد بود، اضافه کرد: اگر دولت سهم ۳۰ درصدی صنعتگران را از محل یارانه‌ها پرداخت کند رونق تولید و در نهایت بهبود اشتغال را به ارمغان خواهد آورد. از سوی دیگر اگر اصل ۴۴ به درستی از سوی بخش خصوصی اجرا شود یعنی به جای اینکه شرکت‌ها به تعاونی‌ها یا شبه دولتی‌ها واگذار شود به بخش صددرصد خصوصی واگذار گردد، به طور قطع اشتغال نیز توسعه بیشتری خواهد یافت، زیرا انگیزه سودآوری آنها تولید و اشتغال بیشتر را به صنایع کشور هدیه می‌دهند.

فاکتورهای موثر در اشتغالزایی صنایع و معادن

یک استاد دانشگاه با اشاره به اهمیت سودآوری در ایجاد اشتغال گفت: هرچقدر معادن و صنایع کشور از سودآوری بیشتری برخوردار شوند به همان میزان افزایش سرمایه‌گذاری و در نهایت ایجاد اشتغال بلند مدت بیشتر خواهد بود.

در واقع خصوصی‌سازی می‌تواند اشتغال را گسترش دهد،چراکه بهره‌وری صنایع خصوصی بیش از شرکت‌های دولتی است. علی اکبر نیکو اقبال با نگاهی به ارتباط رشد اقتصادی و اشتغال پایدار ادامه داد: در گذشته به نسبت هر درصد رشد اقتصادی یک شغل در نظر می‌گرفتند اما اکنون به دلیل پیشرفت فناوری و ماشینی‌شدن بخش‌های صنعت و معدن این میزان به ۵۰ درصد کاهش یافته است، یعنی در هر ۳ درصد رشد اقتصادی به اندازه ۱/۵ نفر اشتغال جدید به وجود می‌آید.
البته فناوری و ورود ماشین‌آلات جدید در اشتغال موقت موثر هستند اما در نهایت اشتغال پایدار را کاهش می‌دهند. او با تاکید این موضوع که اشتغالزایی تا حدودی به بهره‌وری نیز برمی‌گردد، افزود: اگر سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف صنایع و معادن از بازدهی کافی برخوردار نباشد، نمی‌تواند اشتغال پایدار ایجاد کند، چراکه در فعالیت شرکت‌ها ۷۰ درصد ارزش آن به کالای‌تولیدی مورد نیاز جامعه، ۲۰ درصد به درآمدزایی و ۱۰درصد به اشتغالزایی برمی‌گردد، زیرا بخشی از درآمد فروش یک محصول باید به پرداخت حقوق کارکنان، وارد کردن فناوری جدید و... اختصاص یابد.

بنابراین با بهره‌وری بیشتر و تولید محصولات رقابت‌پذیر است که می‌تواند بازارهای جدید و افزایش تولید را تجربه کنیم و این همان فاکتورهایی است که در بخش صنعت و معدن می‌تواند اشتغال پایدار را به وجود آورد.

تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۵ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۵:۴۱
کد مطلب: 13957
 
مرجع : صمت