گروه معادن
 
با ظرفيتهاي معدني همدان آشنا شويد
گروه معادن - همدان با قرارگیری در مسیر منطقه سنندج– سیرجان از مهم‌ترین مناطق معدنی در زمینه کانی‌های فلزی است، به گونه‌ای که به‌عنوان هشتمین استان معدنی کشور شناخته شده است.
به گزارش ماين نيوز، البته در چند سال گذشته به‌دلیل نبود برنامه‌ریزی و توجه ناکافی به این ثروت خدادادی هم‌اکنون استان همدان رتبه هجدهم تولیدات معدنی کشور را در اختیار دارد، این در حالی است که در اختیار داشتن بزرگ‌ترین ذخایر سلیس آذرین و فلدسپات، همدان را به‌عنوان قطب اصلی این کانی معرفی کرده است. البته در یکی، دو سال اخیر اقدامات موثری در زمینه رشد و توسعه معادن و صنایع معدنی صورت گرفته و توانسته با در اختیار داشتن حدود ۲۷۷ شرکت معدنی در سال گذشته زمینه صادرات بیش از 12.6 میلیون دلار محصولات معدنی را فراهم کند. در این راستا گفت‌وگویی را با رحیم مرتضایی، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان انجام داده‌ایم که در زیر می‌خوانید:

ظرفیت‌های معدنی استان همدان را معرفی می‌فرمایید؟

استان همدان با قرارگیری در مسیر ایالت فلززایی سنندج- سیرجان یکی از مستعدترین مناطق در زمینه کانی‌های فلزی و غیرفلزی محسوب می‌شود، در واقع منطقه همدان تحت تاثیر شرایط خاص زمین‌شناسی رشد و گسترش قابل توجه انواع کانسارهای مختلف را داشته است، به‌طوری‌که در تقسیمات صورت گرفته منطقه فلززایی قروه- اسدآباد که از ذخایر بالای با ذخایر آنتیموان، طلا و آهن برخوردار است و همچنین کمربند سرب و روی ملایر- اصفهان ازجمله تقسیمات مهم در این زمینه به‌شمار می‌روند. همچنین این استان در زمینه ذخایر سیلیس آذرین و فلدسپات دارای بزرگ‌ترین ذخایر معدنی محسوب شده و به‌عنوان قطب اصلی تولید این کانی‌ها در کشور مطرح است.

استان همدان از نظر ذخایر و تنوع مواد معدنی چه جایگاهی در کشور دارد؟

در بررسی‌های صورت ‌گرفته استان همدان با 1.7 میلیارد تن ذخایر قطعی ،هشتمین استان معدن‌خیز کشور محسوب می‌شود. البته با وجود ظرفیت معدنی بالای منطقه متاسفانه به‌دلیل عدم توجه کافی در سال‌های گذشته استان رتبه هجدهم تولیدات معدنی را بین سایر استان‌ها به خود اختصاص داده که در تلاش هستیم،با برنامه‌ریزی و تشویق سرمایه‌گذاران سهم استان را در اقتصاد معدنی کشور افزایش دهیم. عمده ذخایر و مواد معدنی موجود در استان شامل سیلیس، فلدسپات، سنگ آهن، سرب، تا پگماتیت، میکا، آندالوزیت، گارنت، انواع گرانیت‌ها، پوزولان، سیلیس، معادن غنی لاشه آهکی، پوکه معدنی، دولومیت، تراورتن، تالک و شن و ماسه است.

در استان همدان چه تعداد معدن فعال است؟

در حال حاضر تعداد ۲۷۷ معدن در استان وجود دارد که از این تعداد ۱۶۰ معدن فعال بوده و در مجموع با استخراج ۲۸ ماده معدنی حدود 2.83 درصد از کل تولید کشور را به خود اختصاص داده است. همچنین شرکت‌های معدنی بیشترین فعالیت خود را در استخراج و تامین مواد اولیه کارخانه‌های کاشی و سرامیک متمرکز کرده‌اند، به‌طوری‌که این استان با وجود ذخایر بالقوه بیشترین سهم را در تولید فلدسپات و سیلیس دارد که عمدتا از طریق شهر ملایر به سایر شهرها و استان‌های دیگر کشور ارسال می‌شود.

حجم صادرات صورت‌گرفته و نوع محصولات را بیان کنید.

براساس آمار ارائه شده از سوی گمرکات کشور در سال۹۲ این استان توانسته بیش از ۳۳۹هزار تن انواع محصولات معدنی به ارزش 14.1 میلیون دلار را به کشورهای منطقه صادر کندکه از عمده‌ترین محصولات معدنی می‌توان به آندالوزیت، سیلیس، آهک، میکا، فلدسپات، سنگ‌آهن و کنسانتره سرب و روی اشاره کرد. البته باید توجه داشت که در یکی، دو سال گذشته به دلایل شرایط تحریمی و مشکلاتی که در زمینه نقل و انتقالات مالی وجود داشته معادن استان نتوانسته‌اند از ظرفیت‌های خود به‌طور کامل در جهت صادرات استفاده کنند، این در حالی است که نزدیکی این استان با استان کردستان عراق می‌تواند مزیت‌های فراوانی را در زمینه صادرات محصولات معدنی خصوصا مواد اولیه مورد نیاز مصالح ساختمانی فراهم آورد. البته برنامه‌ریزی‌های مناسبی در جهت افزایش مبادلات تجاری استان با کشورهای همسایه صورت گرفته که به نظر می‌رسد در سال‌جاری شاهد افزایش سهم صادراتی استان در محصولات معدنی باشیم.

چه مشکلاتی پیش‌روی معادن استان است؟

شاید به جرات بتوان گفت که نبود سرمایه‌گذاری، عمده مشکل استان را تشکیل می‌دهد، به گونه‌ای‌که با وجود ذخایر بالقوه در سال گذشته شاهد کاهش تولید برخی از واحدها بوده‌ایم. از سوی دیگر، نبود سرمایه کافی که از تمایل نداشتن بانک‌ها به ارائه تسهیلات نشات می‌گیرد باعث شده تا معادن در زمینه تامین ماشین‌آلات و تجهیزات معدنی با مشکل مواجه شده و ناچارا به خرید ماشین‌آلات دست دوم یا بی‌کیفیت روی آورند. بنابراین با افزایش هزینه تمام‌شده تولید چاره‌ای برای معادن به جز خام‌فروشی وجود نخواهد داشت. از سوی دیگر، مشکلات که در نتیجه معارضان محلی و محیط‌زیست برای معادن ایجاد شده بر کاهش انگیزه سرمایه‌گذاری دامن زده است.

البته موضوع حمل‌ونقل نیز ازجمله مسائلی است که فعالان معدنی هر روزه با آن دست به گریبان هستند. در واقع نبود نرخ ثابت و مصوب و همچنین افزایش هر روزه قیمت‌ها موجبات بالا رفتن هزینه تولید را فراهم آورده و تولید و صادرات را فاقد توجیه اقتصادی کرده است.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۲ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۳۵
کد مطلب: 13322
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت