گروه معادن زغال‌سنگ
 
همه چيز درباره معادن زغال سنگ كوهبنان
گروه معادن >زغال‌سنگ - فرماندار کوهبنان گفت: اعطای تسهیلات برای افزایش تولید و اشتغال همراه با امتیاز ویژه به صنعت زغال از الزامات فعلی است که مسئولان استانی و کشوری باید برای آن چاره‌اندیشی کنند.
 
به گزارش ماين نيوز، با توجه به اینکه شهرستان کوهبنان بهشت معادن استان کرمان محسوب می‌شود، باید نسبت به فعال‌سازی معادن سرب، روی، کرومیت، خاک نسوز و گچ کوهبنان و راه‌اندازی واحدهای تولیدی، صنعتی در جوار معادن این شهرستان اقدام شود.

مسئولان مربوطه تمام تلاش خود را به کار گیرند تا زمینه برای ورود زغال به بورس کالا نیز فراهم شود که این خود می‌تواند عامل مهمی برای رفع برخی از مشکلات موجود باشد.

در گفت‌وگويي با سیدمجتبی هاشمی، فرماندار کوهبنان از نزدیک در جریان مباحث و مشکلات مربوط به معادن زغال‌سنگ شهرستان قرار گرفتیم.

وضعیت معادن در شهرستان کوهبنان چگونه است؟

کوهبنان بهشت معادن استان کرمان است به گونه‌ای که معادن غنی زغال‌سنگ استان، خاک نسوز، آهن، سرب، روی و... را در خود جای داده که از دهه 40 و همزمان با آغاز فعالیت معادن زغال‌سنگ زمینه اشتغال را برای بسیاری از جوانان جویای کار استان‌های کرمان، خراسان، اردبیل، قزوین، سیستان و بلوچستان، آذربایجان شرقی و غربی، اصفهان، یزد و ... فراهم کرده است.

تعداد معادن فعال شهرستان کوهبنان در حال حاضر شش معدن است و معادن همکار، هشونی و اصلی از جمله معادن دولتی شهرستان هستند و معادن خصوصی چشمه پودنه، پابدانای جنوبی و معدن 12-14 درحال حاضر در سه شیفت کاری فعالیت دارند.

چه تعداد کارگر در حال حاضر در معادن زغال‌سنگ کوهبنان مشغول کار هستند؟

با توجه به فراهم شدن زمینه بازنشستگی پیش از موعد و درخواست بسیاری از کارگران در حال حاضر آمار شاغلان در معادن زغال‌سنگ 3 هزار و 500 نفر است که در اعماق درونی و نمناک زمین سخت‌ترین کارها را انجام می‌دهند و در حقیقت پس از چند سال کار کردن با توجه به گرد زغال بسیاری از آنان دچار بیماری‌های داخلی، تنفسی، ریوی و گوارشی می‌شوند.

این کارگران مجبور هستند زودتر از موعد مقرر بازنشسته شوند و پس از این دوران باید در فکر درمان خود باشند و بسیاری از کارگران معادن زغال‌سنگ هم بر اثر بیماری‌های دوران کار در معادن قبل از رسیدن به سن بازنشسته شدن با مرگ دسته و پنجه نرم می‌کنند.

در حال حاضر معدن همکار یک‌هزار نفر، معدن هشونی یک‌هزار و 90 نفر، معدن اصلی یک‌هزار و 100 نفر، معدن چشمه پودنه 280 نفر، معدن پابدانای جنوبی 240 نفر و معدن 12-14 تعداد 240 نفر را مشغول به کار کرده، اما با توجه به آمار بالای بازنشستگان فکری برای جایگزینی نیروی جدید نشده و این خود عاملی برای افزایش رشد آمار جوانان جویای کار شهرستان، مهاجرت و در نهایت کاهش میزان تولید زغال شده است.

در صورت ادامه همین شیوه در معادن در آینده نزدیک کارخانه‌های زغال‌شویی معادن هشونی و همکار شهرستان همچنین کارخانه‌های کک و قطران شهرستان زرند با کاهش زغال مورد نیاز مواجه می‌شوند که می‌طلبد مسئولان شرکت زغال‌سنگ استان و مجمع نمایندگان استان فکر اساسی در این راستا داشته باشند.

چه تعداد از کارگران کوهبنانی در معادن بازنشسته شده‌اند؟

تعداد بازنشستگان شرکت زغال‌سنگ در شهرستان کوهبنان 850 نفر است که این آمار هر روز در حال افزایش است و این قشر نیز در راستای دریافت حقوق و ارائه خدمات درمانی و بیمه‌ای فارغ از مشکلات خاص خود نیستند و البته با پیگیری‌های مستمر فرمانداری، نماینده مردم زرند و کوهبنان در مجلس شورای اسلامی و نمایندگان مرکز استان در مجلس شورای اسلامی گوشه‌ای از مشکلات این قشر کاسته شده و حقوق آنان با چند روز تاخیر در حال پرداخت است.

با توجه به اینکه از بهمن 91 تا اسفند 92 تعداد 368 نفر از کارگران شاغل در معادن زغال‌سنگ پابدانا، هشونی‌، کمسار بازنشسته شده‌اند، اما در زمینه نیروی جایگزین اقدامی صورت نگرفته است که این خود نوعی اجحاف به مردم منطقه است و سب می‌شود، نیروی کار شهرستان به دلیل عدم اشتغال به شهرستان‌ها و استان‌های همجوار مهاجرت کنند.

فعالیت کارخانه زغال‌شویی بخش طغرالجرد را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

ظرفیت کارخانه زغالشویی معدن هشونی بخش طغرالجرد 80 هزار تن در ماه است و به دلایل خصوصی‌سازی و عدم نظارت جدی بر فعالیت پیمانکاران، عدم جایگزینی نیرو به جای بازنشستگان معادن، پایین بودن قیمت زغال و ... شاهد کاهش چشمگیر تولید زغال‌سنگ هستیم.

میزان ظرفیت کنونی در ماه بین 30 تا 35 هزار تن و تعداد کارگر مشغول در کارخانه 65 نفر هستند که در صورت افزایش تولید شاهد فعالیت بیشتر این کارخانه هستیم.

اعطای تسهیلات و وام‌های با بهره کم برای افزایش تولید و اشتغال همراه با نگاه و امتیاز ویژه به صنعت زغال از الزامات فعلی است که مسئولان استانی و کشوری باید برای آن چاره‌اندیشی کنند که این خود در افزایش تولید بیشتر زغال‌سنگ و به‌کارگیری کارگران بیشتر موثر است.

نبود خوراک کارخانه‌های پایین‌دستی صنعت زغال و بروز بحران‌های کارگری به آنان نیز از مشکلات این صنعت است و نمونه آن کارخانه زغالشویی پابدانا که نمی‌تواند با تمام ظرفیت خود کار کند و این مشکلات قطعا کارخانجات قطران و کک زرند را نیز زیر پوشش قرار می‌دهد.

مهمترین مشکلات معادن زغال‌سنگ شهرستان کوهبنان چیست؟

عدم آماده‌سازی و تجهیز معادن چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی مشهود است به گونه‌ای که معادن خصوصی به دلیل عدم صرفه اقتصادی حاضر به آماده‌سازی نیستند و صرفا به استخراج لایه‌های فعلی و در دسترس زغال می‌پردازند و این روند در آینده‌ای نزدیک مشکل اساسی برای تمام معادن به وجود آورده و زمینه را برای تعطیلی معادن و بیکاری کارگران رقم می‌زند.

وجود بعضی از قوانین دست و پاگیر که بعضا مانع رشد تولید و سرمایه‌گذاری است و در برخی دستگاه‌ها و ادارات شاهد اجرای قوانین سخت در استخراج و بهره‌برداری از معادن هستیم که نمونه آن درخواست بهره‌برداری از معدن هشونی غربی است که با چالش‌های منابع طبیعی مواجه شده است.

ما نه‌تنها باید سرمایه‌گذار را به حفظ میزان تولید فعلی و افزایش سرمایه‌گذاری تشویق کنیم، بلکه باید تمهیدات لازم را برای او فراهم کنیم تا رغبت برای سرمایه‌گذاری در وی افزایش پیدا کند.

در حال حاضر با توجه به هزینه‌های بالای استخراج زغال براساس نظریات کارشناسی و فنی استخراج این ماده معدنی به هیچ عنوان صرفه اقتصادی ندارد و این بحران روز به روز در حال تشدید است به نحوی که پیش‌بینی می‌شود در صورت عدم برنامه‌ریزی سریع با بحران‌های تعطیلی کارگاه‌ها و تبعات اجتماعی مواجه شویم.

این در حالی است که قیمت زغال حدود 9 درصد افزایش یافته، اما تجهیزات و سایر هزینه‌ها چندین برابر افزایش یافته که این قطعا به نفع سرمایه‌گذار به ویژه بخش خصوصی نیست، هرچند که معادن دولتی با مشکلات کمتری مواجه هستند، اما قطعا توان رقابت و افزایش تولید و بهره‌وری و حفظ بنگاه‌های تولیدی خود را ندارند.

وضعیت معدن چشمه پودنه بخش طغرالجرد شهرستان چگونه است؟

با توجه به حوادث اسفند ماه سال گذشته و کشته شدن چند کارگر در اعماق درونی زمین با بحران تعطیلی این معدن مواجه بودیم که با پیگیری‌های به عمل آمده توسط نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی، فرمانداری شهرستان، نظارت جدی کارشناسان اداره کار و برگزاری چندین جلسه کمیسیون کارگری و رسانه‌ای شدن مشکل این معدن با رفع مشکلات موجود توسط مسئولان معدن و فراهم شدن ایمنی کافی در حال حاضر تعداد 210 نفر از کارگران معدن چشمه پودنه بازگشت به کار شده‌اند که تعداد 25 نفر تاکنون برای آغاز به کار مراجعه نکرده‌اند.

اساسی‌ترین مشکلات کارگران معادن زغال‌سنگ کوهبنان چیست؟

یکی از مشکلات اساسی کارگران معادن در گذشته تاخیر در پرداخت حقوق ماهانه آنان بود که این مشکل گاهی تا چندین ماه ادامه پیدا می‌کرد و سرانجام پس از اعتصاب کارگران معادن و تعطیلی چندین روزه کارگاه‌ها پیمانکاران و مسئولان معادن را وادار به پرداخت حقوق و مزایا می‌‌کرد که در دولت تدبیر و امید این مشکل برطرف و پرداخت حقوق کارگران در سال جاری بهتر شده است هر چند به صورت کامل مشکل برطرف نشده، اما روند رو به رشد و بهبود است.

طرح طبقه‌بندی مشاغل، ضریب کاری مشاغل سخت و زیان‌آور و ... باید برای تمام کارگران معادن اعمال شد و شاهد نباشیم که در یک کارگاه چند کارگری که در کنار هم و در یک مکان کار انجام می‌دهند از مزایای متفاوتی برخوردار باشند که در صورت رفع این مشکل کارگران با دلگرمی بیشتری در زمینه تولید گام برمی‌دارند.

شرکت زغال‌سنگ باید در یکی از شهرستان‌های شمالی که بیشترین معادن را در خود جای داده، مستقر شود تا مسئولان در کنار کارگران قرار گیرند و با درد و مشکلات آنان بیشتر آشنا شوند و از طرفی این مهم زمینه را برای استقرار امکانات رفاهی، ورزشی و تفریحی در مناطق معدنی و شهرک‌های کارگرنشین رقم می‌زند.

توجه به اینکه شهرستان کوهبنان یک منطقه کارگری است و اکثر کارگران از بیماری‌های ریوی‌، تنفس و داخلی رنج می‌برند، ضرورت دارد، پزشکان متخصص در منطقه حضور داشته باشند که البته زمینه این کار با راه‌اندازی بیمارستان 32 تختخوابی فراهم می‌شود.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۵ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۴۸
کد مطلب: 12941
 
مرجع : خبرگزاری فارس