گروه معادن
 
بررسی نقش دلالان در صنایع معدنی
واسطه‌های معدنی عامل رونق یا نابودی؟
گروه معادن - دلالی یا واسطه‌گری امروزه به عنوان یکی از ارکان جدایی‌ناپذیر در تجارت تبدیل شده است.
 
به گزارش ماین نیوز،باتوجه به پیشرفت روزافزون بشر در صنایع مختلف همواره کسانی بودند که با این عنوان به بازارهای مختلف از مواد غذایی گرفته تا موادمعدنی وارد شده و از ایجاد ارتباط بین تولیدکننده و مصرف‌کننده به سودهای هنگفتی دست یافته‌اند و در برخی موارد باعث متضرر شدن تولیدکنندگان می‌شوند. یکی از بخش‌های سودآور در دنیای صنعتی امروز معادن و صنایع معدنی است. در ایران نیز وجود ذخایر عظیم معدنی و سود سرشاری که از استخراج و تولید این مواد حاصل می‌شود زمینه فعالیت دلالان را فراهم کرده است. این در حالی است که نظرات مختلفی در مورد فعالیت واسطه‌های معدنی از سوی فعالان و مسئولان معدنی به گوش می‌رسد. در این رابطه با نادر کوشا فعال معدنی، عبدالوهاب سهل آبادی رییس‌خانه صنعت و معدن، عزیز میرزاییان عضو خانه معدن و محمدرضا دهقان عضو انجمن سنگ ایران و محمدجعفر صادقی‌پناه عضو خانه معدن گفت‌وگویی را انجام دادیم که در زیر می‌خوانید.

سودهای کلان واسطه‌گری معدنی
نادر کوشا فعال معدنی درخصوص حضور واسطه‌ها و دلالان در معادن و صنایع معدنی می‌گوید: از گذشته در بیشتر بازارهای جهانی واسطه‌گری وجود داشته و نمی‌توان بخش معدن را مستثنا کرد.

وی افزود: در این حوزه نیز عده‌ای اقدام به خرید و فروش پروانه‌های بهره‌برداری کرده و به سودهای قابل توجهی رسیده‌اند، چراکه برخی از معادن در دست کسانی است که به دلیل نداشتن سرمایه کافی و دانش مورد نیاز توانایی استخراج مواد معدنی را نداشته و باعث از بین رفتن این ثروت عظیم می‌شوند.

وی ادامه داد: این واسطه‌ها با شناسایی معادنی که فعالیت آنها متوقف شده و یا سوددهی بالایی ندارند، اقدام به خرید پروانه کرده و با فروش آنها به فعالان معدنی سودهای کلانی را به جیب می‌زنند. البته باید توجه داشت که فعالیت در حوزه معدن بسیار سخت بوده و تعداد معدودی از آنها توان ادامه کار در زمینه استخراج موادمعدنی را دارند.

این فعال معدنی در خصوص خرید ماده معدنی از سوی واسطه‌های قبل از استخراج می‌گوید: یکی از شرایط ایده آل و مطلوب برای هر محدوده معدنی اطمینان خاطر از فروش و سوددهی محصولات خود قبل از استخراج است اما با توجه به رکودی که بر صنایع معدنی سایه افکنده این قضیه امکان پذیر نبوده و تا زمان تحویل مواد معدنی هیچ پولی از سوی خریدار پرداخت نخواهد شد. این در حالیست که تعداد زیادی از معدن‌داران مجبورند تا محصولات خود را دپوکنند چراکه خریداری برای آنها وجود نداشته و همین امر باعث راکد شدن بازار و کم شدن سود این افراد شده است.

آزاد سازی معاملات پروانه بهره‌برداری
محمد جعفر صادقی پناه، عضو خانه معدنی نیز در خصوص فعالیت دلالان معدنی می‌گوید: از آنجایی که شرط اصلی برای خرید پروانه بهره‌برداری از معادن تایید صلاحیت فنی و مالی شخص خریدار توسط سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مربوطه است امکان حضور افراد سودجو که برخی با نام دلال از آنها یاد می‌کنند وجود نداشته و تنها از طریق آژانس‌هایی که مجوز لازم را برای انجام این امر دارند خرید و فروش پروانه‌های بهره‌برداری به متقاضیان صورت می‌گیرد.

وی افزود: من معتقدم معاملات پروانه‌های بهره‌برداری که از سوی این شرکت‌های انجام می‌شود، موجبات توسعه و پیشرفت فعالیت معادنی که از چرخه خارج شدند را فراهم می‌سازد.


واسطه‌ها، عامل توسعه فعالیت‌های معدنی

همچنین عزیز میرزاییان، عضو خانه معدن نیز با عنوان اینکه خرید و فروش پروانه معادن به توسعه فعالیت معدنی منجر خواهد شد می‌گوید: نگاه‌ها و دیدگاه‌های متفاوتی در مورد دلالی یا همان واسطه گری وجود دارد به گونه‌ای که برخی آن را منفی دانسته و برخی هم با نگاهی مثبت به قضیه نگاه می‌کنند. وی افزود: خرید و فروش پروانه‌های بهره برداری از معادن می‌تواند نقش مثبت و بسزایی در پیشرفت و توسعه فعالیت‌های معدنی داشته باشد. با توجه به اینکه فعالیت معادن در شرایط بحرانی بوده، نیاز به سرمایه‌گذاری‌های عظیم در این زمینه به شدت احساس می‌شود. وی ادامه داد: بنابراین کسانی که امکان سرمایه‌گذاری در حوزه‌های معدنی را فراهم می‌کنند باعث رشد و توسعه معادن می‌شوند.

میرزاییان گفت: من معتقدم کسانی که اقدام به خرید پروانه‌ها می‌کنند ریسک سرمایه‌گذاری سنگین را به جان خریده و باعث افزایش تولید مواد معدنی و رونق در این عرصه می‌شوند. همچنین با آغاز فعالیت اکتشاف و استخراج یک معدن زمینه اشتغال برای افراد جویای کار نیز فراهم می‌کند.


دلالان سرمایه ملی را هدر می‌دهند
اما محمدرضا دهقان، عضو انجمن سنگ آهن معتقد است که دلالان سرمایه‌های ملی را هدر می‌دهند. وی در گفت و گو با صمت می‌گوید: ثبت محدوده‌های معدنی توسط افراد ناکارآمد که سرمایه کافی و دانش مورد نیاز را برای اکتشاف و استخراج مواد معدنی ندارند موجب از بین رفتن این ثروت خدادادی شده و سرمایه ملی را هدر می‌دهد. پس لازم است تا مسئولان ذی ربط با توجه به این مسئله از ثبت محدوده‌ها به نام این افراد جلوگیری کرده و راه را بر روی فعالیت این افراد سود جو ببندند.

رکود اقتصادی جلوی فعالیت واسطه‌ها را گرفته است

در این راستا عبدلوهاب سهل آبادی رییس خانه صنعت و معدنی می‌گوید: در سال‌های گذشته زمانی که صنایع معدنی در شرایط مطلوبی قرار داشت شاهد فعالیت دلالان یا همان واسطه‌ها در این حوزه بودیم. اما هم‌اکنون به دلیل رکود اقتصادی که سایه آن بر روی صنایع معدنی سنگینی می‌کند حضور دلالان کمرنگ شده و معدود افرادی هستند که با پیش خرید کردن مواد معدنی خاص، ضرر سنگینی را به فعالان در این عرصه می‌رسانند.
تاریخ انتشار : شنبه ۱ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۴۸
کد مطلب: 12710
 
مرجع : صمت