گروه معادن مس
 
خم دیپلماتیک بازار جهانی در کمین مسی‌ها
نبض دکتر مس کند می‌زند!
گروه معادن >مس - مس در دنیا به «دکتر مس» معروف است شاید به این دلیل که نوسانات قیمت این کالا نه تنها نشان دهنده وضعیت خودش است بلکه ویژگی‌های اقتصاد جهانی را نشان می‌دهد و بیشتر از اینکه تاثیر از رخدادهای جهانی بگیرد بر تحولات اقتصادی جهان تاثیر می‌گذارد.
 
به گزارش ماين نيوز، حالا مدتی است دکتر مس دست از بالا نشینی برداشته است و در بازارهای داخلی و جهانی دچار افت قیمت شده است. کارشناسان می‌گویند مهم‌ترین عامل ریزش قیمت مس و رسیدن مجدد آن به زیر ۷ هزار دلار، رکود مبادلات در بورس و بازار غیررسمی این محصول بوده است. اما این افت قیمت تا چه حد به شرایط داخلی کشور ناظر است و از شرایط تولید در صنایع متاثر می‌شود؟ و تا چه اندازه از بازار جهانی و شرایط و تحولات اقتصادی تاثیر می‌پذیرد.

محمدحسین بابالو، تحلیلگر بازار مس می‌گوید: برای پاسخ به سوالات شما ناچار هستم وضعیت مس را در بازارهای جهانی تحلیل کنم و بعد به بازار داخلی بپردازم. مس کالای حساسی است و ویژگی منحصر به فردی دارد که نشان دهنده مختصات بازار اقتصاد جهانی است. یعنی هر اتفاقی که در اقتصاد می‌افتد یا قرار است بیافتد بر مس تاثیر می‌گذارد.

وی با اشاره به اینکه فکر نمی‌کردم مس، کف ۷ هزار دلار را رها کند می‌گوید: مهم‌ترین دلیل افت قیمت مس در بازارهای جهانی، صفر شدن رشد اقتصادی سالانه اروپاست. رشد اقتصادی آلمان منفی ۰/۲ درصد، ایتالیا منفی ۰/۲، فرانسه صفر درصد و ژاپن منفی ۱/۷ درصد بوده است. البته رشد تولیدات صنعتی چین ۹ درصد افزایش داشته ولی رشد ۹ درصدی در مقابل رشد ۷/۵ درصدی رشد اقتصادی چین خیلی کم است، کارخانجات تولیدی کوچک در چین وضعیت خوبی ندارند و به تازگی شاخص pmi روی ۵۰ واحد ایستاده در حالی که بالاتر از این رقم نشان دهنده خروج از رکود این کارخانجات است.جمع بندی همه این موارد نشان می‌دهد وضعیت اقتصادی جهان خوب نیست.

این تحلیلگر بازار سرمایه به نفت گریزی می‌زند و می‌گوید: نفت دریای شمال حدوداً به ۹۶ دلار رسیده که پایین است و نفت برنت ۱۰۲ دلار قیمت‌گذاری شده است. اگر چه رسانه‌های اقتصادی دنیا به این اطلاعات توجهی نشان ندادند اما تاثیر این وضعیت بر بازار مس خودش را نشان داد. بازهم تجمیع این تحلیل‌ها نشان می‌دهد جهان در فاز منفی اقتصادی قرار دارد و نشان می‌دهد در حالی که اروپا ماه‌ها است از رکود خارج شده آماده ورود به فاز رکود بعدی است و این خبر بدی به شمار می‌رود و شرایط عمومی به نفع تقاضا است.

وی در مورد ذخایر بازار می‌گوید: در دنیا نیز موجودی ذخایر در پایین ترین حد انبارهای بورس LME بوده اما در یکی دو روز گذشته با روند صعودی موجودی، نشان می‌دهد خریداران منتظر قیمت پایین‌تر هستند. در انبار بورس نیویورک نیز ۲ ماه است که وضعیت موجودی روند صعودی را نشان می‌دهد و برآیند کلی نشان می‌دهد تقاضا بیشتر از عرضه است و شرایط کلی تا کنون به مس اجازه صعود نداده است.

بابالو ادامه می‌دهد: می‌توان چنین برداشت کرد که در کوتاه مدت این وضعیت ادامه دارد ولی به زودی وضعیت به ثبات می‌رسد. با شروع فعالیت‌های تولیدی که می‌تواند به مانند ۱ فنر فشرده عمل کند، ممکن است قیمت مس آماده ۱ جهش قیمتی باشد.

او ادامه می‌دهد: در بازار داخل نیز از آنجا که ایران یکی از قطب‌های تولید مس به شمار می‌رود اصول قیمت‌گذاری بر ۳ پایه انجام می‌گیرد: ۱-ارز که خیلی آرام رو به پایین است۲ - بورس که در سطح متوسط و پایین ثابت مانده ۳- هزینه پرمیوم هم به نظر نمی‌رسد افزایش پیدا کند. به دنبال ضعف شدید تقاضا، قیمت‌ها روند رو به پایینی را انتخاب کرده‌اند و همین امر بر صنایع پایین دستی مس به دلیل افزایش هزینه‌های تمام شده تولید ناشی از افزایش قیمت سوخت و تقاضای پایین، فشار می‌آورد.

وی با اشاره به صنایعی مانند صنعت الکتریک و الکترونیک و صنایع لوله سازی و حتی لوازم خانگی که مصرف‌کننده مس هستند می‌گوید: با توجه به اینکه آخرین آمار از رشد منفی اقتصادی حکایت می‌کند انتظاری برای افزایش تولید برای این صنایع نیست. در حالی که شرکت ملی مس نیز حمایتی از این صنایع نمی‌کند و در صورت نبود از بازار داخل، به صادرات پناه می‌برد، این در حالی است که صادرات اگر چه وسوسه‌کننده به نظر می‌رسد ولی بازار قابل اعتمادی نیست و با یک اخم دیپلماتیک ممکن است نصف بازار صادراتی به فنا برود در حالی که صنایع پایین دستی مس، یک بازار واقعی با تقاضای واقعی به شمار می‌رود و شرکت مس باید روی چنین بازاری سرمایه‌گذاری و از آنها حمایت کند چون می‌تواند تا آخر دنیاخیالش از بابت این بازار راحت باشد.

کار، کار معادن کوچک چین است

کارشناس معدن مس می‌گوید: دلیل افزایش قیمت مس این است که در۱سال گذشته که قیمت مس رو به بالا بود و دائم رکورد می‌زد و حتی قیمت ۱۴ هزار دلار را زد به یک باره تقاضا برای تولید بالا رفت و حتی کارگاه‌ها و معادن کوچک دنیا به ویژه چین نیز شروع به تولید مس کردند. در نتیجه عرضه بالا، تقاضا افت کرد و قیمت‌ها شکسته شد.

مولایی روابط عمومی معدن مس بابک با بیان این مطلب می‌افزاید: مس فلزی است که در برق و ساختمان سازی کاربرد دارد و این در حالی است که قیمت آن در چهارشنبه گذشته به ۶۹۵۱ دلار سقوط کرده بود که به پایین‌ترین سطح خود در ۵ هفته گذشته رسیده است.

او با اشاره به اینکه واردات مس چین کاهش یافته اظهار می‌دارد: هر گونه تغییری در تقاضای مس در بازار نیویورک نیز بر قیمت مس تاثیر گذار است و در حال حاضر تقاضا برای خرید مس امریکا کاهش داشته است.

او اضافه کرد: از سوی دیگر واحد اندونزیایی شرکت فریپورت مک موران، صادرات نخستین محموله کنسانتره مس در ۷ ماه گذشته را کامل کرد. ازسرگیری صادرات فریپورت عرضه مس را بهبود خواهد داد و احتمالا موجب به وجود آمدن مازاد پس از سال‌ها کمبود می‌شود.

وی معتقد است: بازار مس تا پایان سال ۱۳۹۳با ۲۲۶ هزار تن مازاد روبه‌رو شود و این مازاد در سال آینده به ۲۸۵ هزار تن افزایش خواهد یافت و به همین دلیل به نظر نمی‌رسد افزایش قیمت جدیدی در این فلز داشته باشیم.

حال مس ایران خوب است

قیمت مس در داخل چقدر متاثر از وضعیت تولید صنایع پایین دستی است؟

معاون مالی و اقتصادی شرکت سرمایه‌گذاری معادن و فلزات که یکی از سرمایه گذاران عمده شرکت ملی مس است در این باره می‌گوید: شرکت ملی مس بزرگترین شرکت در نوع خود در خاورمیانه محسوب می‌شود و میزان تولیداتش در سطح جهانی است و تنها تولیدکننده مس در ایران به شمار می‌رود و از این جهت که مواد اولیه مورد نیاز کارخانه را از معدن تا کاتد خودش تولید می‌کند و زنجیره محصولاتش را خودش کامل کرده، دارای اهمیت بالایی است.

مرتضی علی اکبری تصریح می‌کند: این شرکت در سال هایی که تحریم نبود ۶۰ درصد محصولاتش را صادر کرده و ۴۰ درصد را بر اساس قیمت‌های جهانی و کمی پایین‌تر در بازار داخل عرضه می‌کرد. اما از زمان تحریم‌ها به دلیل مشکلات نقل‌وانتقال پول به میزان قبل صادرات داشته باشد و این پول‌هایی که باید صرف طرح‌های توسعه‌ای می‌شد در زمان خودش به این شرکت نرسید. وی ادامه می‌دهد: در حال حاضر به دلیل کاهش صادرات، کلی مس در انبارها دپو شده است. اگر چه مصرف داخل نیز افزایش یافته و در سال‌های اخیر از ۴۰ درصد به ۶۰ درصد تولیدات این شرکت رسیده است. با این حال وضعیت صادرات به مانند قبل از تحریم نیست اما می‌توان گفت شرایط بهبود یافته و شرکت هم در تلاش است نقل و انتقال پول را تسهیل کند که تا حدی نیز در این مورد موفق بوده است.

وی با اشاره به اینکه قیمت مس بر اساس قیمتهای جهانی با فرمول داخلی که کمی ارزانتر از نرخ صادراتی است تعیین می‌شود می‌گوید: مس تولیدی، مصرف داخلی صنایع پایین دستی را کاملا تامین می‌کند که به طورعمده شرکت‌های کابل‌سازی هستند و بزرگ‌ترین مصرف‌کننده مس به شمار می‌روند. تقاضای خرید آنها نیز به دلیل رکود در ساخت و ساز و مشکل نقدینگی خوب نبوده و البته این مشکل جدیدی نیست. شرکت مس حدود ۲ سال است که فروش نقدی دارد و این مسئله تازه‌ای برای صنایع پایین دستی به شمار نمی‌رود.وی ادامه می‌دهد: با این حال شرکت با طرح‌های توسعه‌ای خود توانسته تا سال ۹۴ تولیدات خود را به ۲برابر برساند و این می‌تواند خبر خوشی برای سهامداران این شرکت باشد.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۹ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۳۷
کد مطلب: 12620
 
مرجع : گسترش صمت