صادرات زغال سنگ تربت جام نیازمند حمایت مسئولان

خبرگزاری ايرنا , 28 مرداد 1393 ساعت 11:54

در حالی که صنعتگران از افزایش قیمت حاملهای انرژی گلایه دارند و سوخت را با قیمت گزاف خریداری می کنند، زغال سنگ تربت جام به عنوان سوخت مناسب برای مصارف صنعتی به علت نبود زیرساختهای لازم روی دست معدنکاران مانده است.


به گزارش ماین نیوز، از زمان های قدیم زغال سنگ، سوخت مناسب برای صنایع فولاد و ذوب آهن و همچنین بخاری های خانگی و تجاری بود که بعدها با پیشرفت تکنولوژی، آمدن بخاریهای برقی و فراهم شدن امکان لوله کشی گاز در شهرهای مختلف، این سوخت تا حدودی به فراموشی سپرده شد.

اندک شمارند کارخانجاتی مانند ذوب آهن اصفهان که از کک های زغال سنگ برای سوخت صنایع خود بهره می گیرند اما سایر صنایع بویژه صنایعی که در جوار معادن زغال سنگ قرار دارند نه تنها از این سوخت بهره نمی گیرند بلکه در زمان کمبود انرژی نیز مازوت را به جای زغال سنگ جایگزین سوخت اصلی می کنند.

در شرایط کمبود انرژی به ویژه در فصل زمستان که گاز بسیاری از کارخانجات استان خراسان رضوی قطع شد، صاحبان کارخانجات، مازوت را با قیمت گزاف خریداری کرده و از آن بهره گرفتند در حالی که صاحبان معادن زغال سنگ در این استان بدنبال مشتری بودند.

معدن زغال سنگ گل بانو از توابع شهرستان تربت جام در شمال شرق خراسان رضوی یکی از بزرگترین ذخایر این ماده معدنی در کشور و تنها معدن زغال سنگ این استان است اما مشتری زیاد ندارد و ماده استخراجی آن به صورت خام به کشورهای همجوار یا برخی کارخانجات داخلی ارسال می شود.

متولیان معدن گل بانو که به صورت تعاونی آن را اداره می کنند، علت اصلی نبود مشتری برای ماده معدنی خود را نبود زیرساخت ها برای تهیه کک از زغال سنگ و عدم بضاعت مالی و توان ارتباطی با کشورهای همسایه عنوان می کنند.

مدیر شرکت تعاونی معدن زغال سنگ گل بانو در این زمینه گفت: زغال سنگ استخراجی این معدن مشتری ندارد زیرا کارخانجات خراسان رضوی و سایر استانهای دیگر برای سوخت خود از انرژی های دیگر بهره می گیرند.

جواد حسن زاده افزود: این در حالی است که زغال سنگ می تواند سوخت مناسب برای برخی صنایع از جمله کارخانجات ذوب آهن، فولاد، قند و واحدهای تولیدی که با دیگ بخار کار می کنند، باشد و استفاده از آن هزینه کمتر و بهره وری بیشتر دارد.

وی بیان کرد: از سوی دیگر مورد مصرف زغال سنگ در کارخانجاتی که دیگ بخار دارند به صورت دانه بندی می باشد اما امکان دانه بندی زغال سنگ در کنار معدن ˈگل بانوˈ فراهم نشده لذا این ماده معدنی به صورت خام و محدود به کشورهای همسایه شرقی ایران یا برخی کارخانجات در شهرهایی مانند اصفهان، تبریز، شاهرود، قزوین و دامغان ارسال می شود.

وی افزود: ترکیه از جمله کشورهایی است که مصرف گسترده زغال سنگ به صورت خانگی دارد و خواهان زغال سنگ تربت جام است اما فاصله زیاد معدن تا ترکیه و هزینه بسیار حمل و نقل این فرصت مطلوب برای جذب مشتری را از معدن کاران گل بانو گرفته است.

حسن زاده با بیان اینکه فرآوری زغال سنگ به صورت کک و دانه بندی است، گفت: کک های زغال سنگ در آهنگری ها مورد استفاده قرار می گیرد و صادرات این ماده معدنی برای مصرف بهتر آن در کارخانجات به صورت دانه بندی شده انجام می شود.

وی اظهار کرد: به دلیل نبود یا کمبود زیرساختهایی نظیر آب، برق، تلفن، جاده دسترسی در روستای گل بانو، نداشتن نقدینگی شرکت تعاونی و عدم حمایت دولت از این معدن، امکان فرآوری زغال سنگ، کسب درآمد بیشتر و اشتغالزایی برای روستاییان مزبور فراهم نیست.

او گفت: تامین زیرساختها، فراهم کردن دستگاه های فرآوری زغال سنگ و کک پزی و تامین نقدینگی، معدن گل بانو را نجات داده و دست کم برای 200 نفر ایجاد اشتغال می کند.

وی درباره شرکت تعاونی زغال سنگ گل بانو افزود: این معدن در سالهای 1339 تا 1374 به دولت اختصاص داشت اما از سال 1374 به شرکت تعاونی واگذار شد که برای استخراج از معدن 10 میلیارد ریال سرمایه گذاری کرده است.

حسن زاده ادامه داد: اکتشاف معدن زغال سنگ در سه سطح تا عمق 540 متر انجام گرفته در صورتی که با فناوریهای جدید می توان تا هزار متر را شناسایی و اکتشاف کرد همان گونه که چینی ها به این موفقیت دست یافته اند.

وی افزود: هر سطح اکتشافی از معدن زغال سنگ گل بانو، 180 متر عمق دارد و معدن کاران این شرکت تعاونی تاکنون فقط موفق به استخراج یک سطح از آن شده اند.

رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت تربت جام نیز در این باره گفت: معدن زغال سنگ گل بانو که در 85 کیلومتری شمال شرق تربت جام در روستایی به همین نام قرار دارد، دارای بیش از 58 هزار تن ذخیره قطعی و استخراج اسمی سه هزار تن در سال است.

حمید کریمی افزود: هم اکنون دو پیمانکار با حدود 14 معدن کار در حال تخلیه دو پیشکار از این معدن هستند.

وی اظهار کرد: زغال سنگ این معدن برای تبدیل به کک مرغوبیت بسیار دارد اما به دلیل نبود زیرساخت ها و دستگاه های لازم امکان فرآوری این ماده معدنی و تبدیل آن به کک میسر نیست.

او گفت: زغال سنگ، منبع گرمایشی بسیار مطلوبی است که می تواند سوخت بخاریهای خانه های روستایی و سوخت جایگزین کارخانجات سیمان، فولاد، ذوب آهن و نیروگاه های برق شود اما امکان استفاده از این منبع گرمایشی ارزشمند فراهم نشده و فرهنگ سازی لازم نیز انجام نگرفته است.

کریمی افزود: شاید نتوان زغال سنگ را به سبب آلایندگی ناچیز آن در خانه های شهری مورد استفاده قرار دارد اما می توان آن را جایگزین گاز مایع یا نفت برای خانه ها و مدارس روستایی یا خانه باغ ها کرد و همچنین گزینه مطلوب در صرفه جویی انرژی و کاهش قاچاق دانست.

وی اظهار کرد: یک کیسه کک زغال سنگ می تواند تا چند روز یک خانه را گرم نگه دارد لذا می توان برای صرفه جویی در انرژی، زغال سنگ را جایگزین گاز نمود.

رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت تربت جام گفت: اکنون خانه های شهری و روستایی کشور ترکیه و حتی کارخانجات آن از زغال سنگ به عنوان سوخت استفاده می کنند و بسیار علاقه مند به واردات این ماده معدنی از ایران هستند.

کریمی با بیان اینکه به دلایل گوناگون موفق به ایجاد بازار مصرف مناسب برای زغال سنگ تربت جام نشده ایم، افزود: شرکت تعاونی گل بانو محصولات خود را به طور غیرمستقیم و محدود به کارخانه ذوب آهن اصفهان و افغانستان ارسال می کند.

وی بیان کرد: کارخانه ذوب آهن اصفهان زغال سنگ را به صورت کک مصرف می کند لذا عمده زغال سنگ خود را از معدن شاهرود که امکان تبدیل به کک در آن فراهم است، تامین می نماید.

وی گفت: با یک سرمایه گذاری و ایجاد تاسیسات جزئی می توان امکان تبدیل زغال سنگ به کک در جوار معدن گل بانو را فراهم کرد که در این زمینه نیازمند حمایت دولت و سرمایه گذاری بخش خصوصی هستیم.

او با اشاره به ذخیره قابل توجه این معدن افزود: معدن زغال سنگ گل بانو 12 رگه معدنی دارد که در عمل هیچ استفاده ای از آن نمی شود و مصداق هدر دادن سرمایه هاست.

کریمی اظهار کرد: با مدیریت منابع انرژی و استفاده از نعمت های خدادادی می توان اقتصاد کشور را بدون نیاز به بیگانگان رونق بخشید.


کد مطلب: 12588

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/12588/صادرات-زغال-سنگ-تربت-جام-نیازمند-حمایت-مسئولان

ماین نیوز
  http://www.minews.ir