گروه معادن
 
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت یزد خبر داد:
یزد، دومین شهر معدنی ایران
گروه معادن - استان کویری یزد با داشتن ذخایر معدنی فراوان به عنوان یکی از شهرهای معدن خیز ایران شناخته شده است.
به گزارش ماین نیوز، وجود معادن بسیار در نقاط مختلف این استان با بیش از ۳۱ نوع ماده معدنی همچون سنگ‌آهن، سرب و روی، خاک‌های صنعتی این استان را به یکی از قطب‌های صنعتی کشور تبدیل کرده و نقش بزرگی را در راستای پیشرفت صنایع معدنی کشور ایفا می‌کند. به همین منظور به سراغ محمدمهدی زارع، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان یزد رفتیم تا فعالیت‌های معدنی این استان را مورد بررسی و کنکاش قرار دهیم:

چه شهرهایی در استان دارای مواد معدنی هستند؟

شهرستان بافق نیز به‌عنوان یکی از فعال‌ترین مناطق یزد به شمار آمده و یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان سرب و روی شناخته می‌شود. همچنین معادن سنگ‌آهن چادرملو نیز از دیگر سرمایه‌های بزرگ این استان به شمار می‌آید. سازمان اکتشاف و زمین‌شناسی استان یزد با تحقیقات و بررسی‌هایی که انجام داده از قدمت دیرینه این صنعت در یزد و وجود صنایع معدنی در زمان‌های بسیار دور خبر می‌دهد.

چه تعداد معدن در این استان وجود دارد؟

طبق آخرین آمار اعلام شده در پایان تیرماه سال ۹۳، تعداد ۳۷۵ واحد از معادن این استان مورد اکتشاف قرار گرفته و در حال بهره‌برداری است. اما فعالیت صنایع معدنی استان به این تعداد محدود نشده و ۴۶۸ پروانه اکتشاف نیز برای معادنی که از ذخیره معدنی بالایی برخوردارند صادر شده و قرار است تا از طریق مزایده در اختیار سرمایه‌گذاران قرار گیرد. باید در نظر داشت تا زمانیکه وجود مواد معدنی به اثبات نرسد هیچ‌گونه گواهی برای کشف صادر نخواهد شد، این در حالیست که تاکنون تعداد ۷۶ گواهی نامه کشف نیز صادر شده و امکان فعالیت برای فعالان به‌وجود آورده است.

چه نوع مواد معدنی در این استان یافت می‌شود؟

وجود بیش از ۳۱ نوع ماده معدنی در استان یزد حاکی از ظرفیت بالای این استان بوده و مواد معدنی همچون سنگ‌آهن، سرب و روی، فسفات، سنگ‌های ساختمانی و خاک‌های صنعتی بخش عمده‌ای از این ذخیره را به خود اختصاص داده است. استان یزد با استخراج ۵۱/۱ درصد سنگ‌آهن رتبه اول را به خود اختصاص داده است. همچنین با استخراج ۶۷/۵ درصد ماده معدنی فسفات باز هم در ایران یکه‌تاز است. از سوی دیگر بزرگ‌ترین ذخیره سرب و روی کشور به میزان ۸۳/۹ درصد در معادن استان یزد قرار گرفته و به دلیل این ظرفیت بالا در رتبه دوم شهرهای معدنی قرار دارد.

میزان ذخیره مواد معدنی یزد چقدر است؟

با انجام تحقیقات کارشناسانه و علمی که توسط سازمان اکتشاف استان انجام شده ذخیره اسمی مواد معدنی چیزی بالغ بر ۵ میلیارد تن پیش‌بینی شده است. این در حالیست که معادن فعالی که در دست اکتشاف و استخراج قرار دارند ذخیره ۱/۳ میلیارد تنی را در خود جای داده و در آینده نزدیک شاهد افزایش ذخایر و پیشرفت صنایع معدنی در استان یزد خواهیم بود. لازم به ذکر است که عمده این مواد را سرب و روی و سنگ‌آهن تشکیل می‌دهد.

چه اقداماتی برای اکتشاف معادن پنهان استان انجام شده است؟

کشف محدوده‌های معدنی نیازمند یک برنامه‌ریزی درست و دقیق است. دولت نیز به‌عنوان یک حمایت‌کننده در این راستا می‌تواند نقش بسزایی در اکتشاف معادن بکر داشته باشد و با انجام مطالعات جامع و ژئوفیزیکی و همچنین استفاده از تصاویر هوایی بعد از کامل شدن تحقیقات خود نسبت به واقعی بودن ذخایر، این معادن را به کسانی‌که علاقه‌مند به فعالیت و سرمایه‌گذاری در فعالیت‌های معدنی هستند واگذار کند.

میزان صادرات مواد معدنی چقدر است؟

میزان صادرات مواد معدنی همچون سرب و روی، سنگ‌آهن و... با توجه به شرایط بازار جهانی تعیین می‌شود. استان یزد نیز که به‌عنوان یکی از قطب‌های معدنی ایران بوده از این قائده مستثنی نیست و مطابق با بازار جهانی و نیاز کشورهای دیگر اقدام به صادرات می‌نماید.

چه عواملی در بالا رفتن ارزش افزوده موثر است؟

کیفیت مواد معدنی یکی از عوامل مهم در افزایش و یا کاهش ارزش‌افزوده به شمار می‌آید. به‌عنوان مثال سنگ‌آهن تولید شده در صورتی‌که از عیار پایینی برخوردار باشد با فرآوری و افزایش عیار خود می‌تواند به بالا رفتن ارزش‌افزوده این ماده معدنی منجر شود.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۸ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۴۱
کد مطلب: 12571
 
مرجع : گسترش صمت