گروه معادن مس
 
"درآلو" نگاه از درون
گروه معادن >مس - اکتشاف اولیه معدن مس «درآلو» توسط شرکت یوگسلاوی «پروژمتال» در خلال سال‌های 49 تا 52 شمسی انجام و سپس ادامه اکتشاف معدن توسط شرکت ملی صنایع مس ایران از سال 72 تا 76 و از سال77 تا سال 79 شرکت مس توس اکتشاف و اخذ گواهینامه کشف را انجام داده است.
به گزارش ماین نیوز، پروانه بهره برداری در سال 1377 بنام شرکت مس توس صادر شده و سپس در نیمه دوم سال 1386 پروانه بهره‌برداری معدن از این شرکت به شرکت ملی صنایع مس ایران انتقال یافته است.

موقعیت جغرافیایی

معدن مس درآلو در 120 کیلومتری جنوب شهرستان کرمان با مختصات جغرافیایی به طول 510441 و عرض 3253661 در سیستمU.T.M واقع شده است. نزدیک‌ترین شهر به معدن، شهرهای گلزار (قریه العرب) و رابر است که فاصله شهر گلزار از معدن 50 کیلومتر و رابر حدود 45 کیلومتر است. نزدیک ترین روستاها به معدن روستاهای درآلو و چهار طاق هستند.

تاریخچه زمین‌شناسی کانسار و کانی‌سازی

تشکیل کانسار درآلو در اثر نفوذ توده نفوذی به سن الیگو - میوسن در داخل تشکیلات رسوبی آتشفشانی به سن ائوسن میانی است که در حاشیه غربی این توده نفوذی و در داخل آن معدن مس درآلو تشکیل شده است و همچنین اندیس مس سرمشک و بندر هنزا نیز در حاشیه جنوب غربی همین توده نفوذی و هر دو آنها توسط شرکت ملی صنایع مس ایران در حال اکتشاف هستند.

مطالعات ژئوتکنیکی حاکی از آن است که شیب 37 درجه برای دیواره نهایی پیت بهره برداری دارای ضریب مناسبی است که براساس این مطالعات شیب دیواره تک پله 65 درجه در نظر گرفته شده است. ارتفاع پله‌ها 10 متر و عرض نهایی پله ها 1/6 متر محاسبه شده است. همچنین به ازای هر 8 پله ایمنی با عرض 15 متر پیش بینی شده است.

فعالیتهای اکتشافی

اکتشاف ابتدایی معدن در خلال سال‌های 1348 الی 1351 با 16 چاه اکتشافی به متراژ حدود 2246 متر توسط شرکت یوگسلاوی انجام و سپس از سال 1374 الی 1376، 1672 متر حفاری دیگر با حفر 8 چاه اکتشافی توسط شرکت ملی صنایع مس ایران و شرکت مس توس صورت گرفت و در نهایت شرکت ملی صنایع مس ایران از نیمه دوم سال 1387 تا نیمه دوم سال 1388، 12966 متر حفاری اکتشافی دیگر با حفر 40 چاه اکتشافی در معدن انجام داد. پس از آن نیز حدوداً 30000 متر حفاری توسط امور اکتشافات شرکت ملی صنایع مس ایران با حفر 84 گمانه صورت گرفته است. با انجام عملیات تکمیلی اکتشافی ذخیره زمین شناسی معدن، 244 میلیون تن با عیار متوسط 35/0محاسبه شده است که گزارش آن متعاقباً برای وزارت صنعت معدن و تجارت برای اصلاح گواهینامه کشف و در نهایت اصلاح پروانه بهره برداری معدن ارسال خواهد شد.

مشخصات توده معدنی

توده معدنی به شکل بیضوی است که قطر بزرگ آن حدودی 1220 متر و قطر کوچک 575 متر و در راستای شمال‌غرب و جنوب شرق است. میزان ذخیره زمین شناسی 244 میلیون تن با عیار متوسط 35/0 درصد مس با اکتشاف تکمیلی انجام شده محاسبه شده است که از این میزان حدود 153 میلیون تن آن با روش استخراج روباز قابل استخراج است. در این معدن فلزات همراه از قبیل مولیبدن، طلا و ... وجود دارند که استحصال آنها اقتصادی نیست.

مشخصات معدن

با توجه به ذخیره جدید معدن و لزوم انجام مطالعات فنی- اقتصادی آن بر مبنای ذخیره جدید، مطالعات فنی -اقتصادی معدن، طراحی استخراجی و تمامی مراحل جانمایی، احداث کارخانه تولید کنسانتره مس در جوار معدن و سایر مراحل دیگر آن از شروع استخراج تا تولید محصول در دست تهیه است.

در این معدن قطر چال‌های آتشباری باتوجه به ظرفیت تولیدی سالاانه آن که در حدود 7 میلیون تن ماده معدنی پیش‌بینی شده و طرح هندسی معدن و ارتفاع پله ها 156 میلیمتر برای باطله‌برداری و استخراج مواد معدنی در نظر گرفته شده است.ابعاد شبکه حفاری انفجاری در باطله برداری و استخراج ماده معدنی 5/5 × 5/4 متر محاسبه شده است. مناسبت ترین سیستم باربری و حمل در معدن کامیون است که با توجه به ظرفیت تولیدی ساعتی معدن و کامیون 80 تنی انتخاب مناسبی است و همچنین بارگیری با لودر با ظرفیت 5/6 مترمکعب محاسبه شده که در طول سال‌های مختلف یکسان در نظر گرفته شده است.عملیات پیش باطله‌برداری آغاز شده وسایر موارد مرتبط با احداث واحدهای فرآوری در دستور کار پروژه است.

براساس برنامه، سالانه 100 هزار تن کنسانتره مس با عیار 26 درصد از این معدن تولید خواهد شد.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۳۰ تير ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۰۳
کد مطلب: 11424