گروه معادن فلزات گرانبها
 
به بهانه یک سوژه سینمایی
طلاهای ایران کجاست؟!
گروه معادن >فلزات گرانبها - چه بخواهیم و چه نخواهیم طلا همیشه فلزی جذاب برای بسیاری از مردم بوده است. قیمتش برای بسیاری مهم بوده و روزی هم نیست که خبری از آن در رسانه ها یافت نشود. اما حالا شاید برای اولین بار طلا به سوژه اصلی یکی از فیلم های در حال اکران این روزهای سینمای ایران تبدیل شده است.
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، فیلم استرداد به ماجرای پرداخت غرامت اتحاد جماهیر شوروی به ایران بعد از جنگ جهانی دوم مربوط می شود. طبق داستان این فیلم شوروی قرار شد در سال ۱۳۳۴ حدود ۱۱ تن طلا را به عنوان غرامت جنگ به ایران بدهد. از ماجراهای این فیلم که بگذریم، سوال اصلی اینجاست که آیا این طلاها بالاخره به خزانه بانک ملی (بانک مرکزی آن زمان مملکت) واریز شدند یا خیر؟ در فیلم به این پرسش این گونه پاسخ داده می شود که این طلاها پس از ورود از مرز جلفا از همانجا از طریق ترکیه به بانکهای سوئیس منتقل شدند تا به حسابهای خاندان پهلوی در این بانکها واریز شوند.

اما اگر در اینترنت جست وجویی کنید مشخص می شود که نظرات مخالف زیادی نیز با این نتیجه گیری فیلم وجود دارد. از جمله اینکه این طلاها اصلا غرامت نبوده اند، بلکه بدهی مربوط به گذشته شوروی به ایران بودند. از سوی دیگر برخی کارشناسان نیز اعتقاد دارند که طبق اسناد این طلاها به خزانه بانک ملی واریز شده و همین الان هم در خزانه موجودند.

محاسبه ارزش ۱۱ تن طلا در سال ۱۳۳۴ یعنی ۵۸ سال پیش شاید کار چندان ساده ای نباشد اما ارزش این میزان طلا براساس قیمت روز با احتساب قیمت هر اونس طلا معادل ۱۲۰۰ دلار (که البته قیمت جهانی بیش از این رقم است) چیزی حدود ۴۶۵.۶ میلیون دلار می شود.

اگر یادمان باشد چند سال پیش نیز اخبار مبنی بر خروج ۲۰ تن طلا به همراه ۷.۵ میلیارد دلار وجه نقد از کشور مطرح و اعلام شد که این طلاها در ترکیه توقیف شده اند. اگرچه بعدا مقامات مسئول این اخبار را تکذیب کردند.

اخیرا نیز در پی توافق نامه ژنو اعلام شد که تحریم مربوط به تجارت فلزات گرانبهای ایران از جمله در حوزه طلا لغو می شود و در پی آن ترکیه نیز از سرگیری دوباره تجارت طلا را با ایران مورد تائید قرار داد.

تمامی این اتفاقات در حالی رخ داده که در حال حاضر ورود هرگونه مصنوعات طلا به کشور ممنوع بوده و این مصنوعات تنها می توانند در قالب کالای همراه مسافر، جهت مصارف شخصی و در حجم بسیار کم وارد کشور شوند. از سوی دیگر خروج سکه طلا از کشور نیز کاملا ممنوع بوده و خروج سایر مصنوعات طلا تنها تا ۱۵۰ گرم مجاز است. ضمن اینکه واردات شمش طلا نیز توسط بخش دولتی و خصوصی آزاد است.

قوانین سختگیرانه فوق نشان می دهد که دولت همواره تلاش کرده تا طلا به میزان هرچه کمتری از کشور خارج شود و در عین حال طلای کار شده خارجی نیز اصلا وارد کشور نشود. البته دولت مشکلی با واردات شمش طلا نداشته و از آن استقبال نیز کرده است.

با این حال باید پرسید که سرنوشت ۱۱ تن طلای ارسالی از شوروی به ایران چه شده است. آیا این طلاها هم اکنون در خزانه بانک مرکزی نگهداری می شوند و یا اینکه در بانکهای سوئیس جا خوش کرده اند؟
تاریخ انتشار : جمعه ۱۵ آذر ۱۳۹۲ ساعت ۰۰:۳۷
کد مطلب: 1124