کارشناس ارشد زمین شناسی در گفت وگو با ماین نیوز:

آینده روشن منگنز در ایران/ بازار داخلی منگنز اسیر دلال بازی است

12 آذر 1392 ساعت 9:55

کارشناس ارشد حوزه زمین شناسی و ژئوفیزیک با اشاره به اینکه بازار منگنز بازار کوچک و محدودی محسوب می شود که آگاهی چندانی نیز درباره آن وجود ندارد، گفت: در حال حاضر اصول مشخصی برای قیمت گذاری منگنز در کشور وجود ندارد و پایگاه اطلاعاتی مناسب و قابل اعتمادی نیز در این زمینه نداریم.


مهندس مصطفی گنجیان در گفت وگو با خبرنگار ماین نیوز درباره وضعیت تولید و بازار منگنز در ایران و چشم انداز این ماده معدنی در کشور توضیح داد: در حال معادن منگنز مختلفی در کشور وجود دارد که بزرگترین آنها معدن منگنز ونارچ در قم است. همچنین ذخایر بزرگی از منگنز در استانهایی مانند سیستان و بلوچستان و کردستان نیز وجود دارد.

او با اشاره به اینکه عمده ترین کاربرد سنگ معدنی منگنز بعد از فراوری و تبدیل به فرومنگنز در صنعت فولادسازی است، افزود: منگنز دارای آینده روشنی است و علاوه بر فولادسازی در برخی از صنایع دیگر نیز کاربردهای جزئی تری دارد.

وی درباره وضعیت بازار و قیمت منگنز در بازار داخلی توضیح داد: در حال حاضر منگنز وارداتی حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد بیشتر از نوع داخلی صرفا به دلیل کیفیت ثابت بیشتر مورد توجه کارخانجات مصرف کننده قرار دارد . متاسفانه قیمتها در حوزه منگنز واقعی نیست و قیمتها به درستی اعلام نمی شود و سیستم دلال بازی در این حوزه بسیار فعال است که بی توجه به ضرر و زیانهای بخش معدن و بازار مصرف صرفا جهت افزایش سودهای غیرمنصفانه قیمتهای غیرواقعی را برای خرید و یا فروش این ماده معدنی در نظر می گیرند این در حالی است که در همه جای دنیا برای قیمت گذاری مواد معدنی اصول مشخصی وجود دارد اما متاسفانه چنین سیستمی در ایران کمتر مورد توجه قرار دارد.

گنجیان با بیان اینکه در حال حاضر اوکراین بیشترین درصد از تولید منگنز دنیا را در اختیار دارد، عنوان کرد: البته عیار منگنز تولیدی این کشور پایین محسوب می شود. معدن منگنز در کشور آفریقایی گابن دارای بهترین نوع عیار منگنز در دنیا یعنی بین ۵۰ تا ۵۴ درصد است که به ایران هم صادر شده است. عیار منگنز معدن ونارچ در قم پایین بوده و فولادسازان عمدتا برای تامین ماده موردنیاز خود اقدام به واردات منگنز می کنند و در همین حال منگنز تولیدی ایران نیز به چین صادر می شود. هم اکنون کارخانه ذوب آهن اصفهان از بزرگترین مصرف کنندگان منگنز در ایران است.

وی گفت: منگنز تولیدی ایران با قیمت پایین به چین صادر می شد و در همان حال منگنز را با قیمت بالا وارد می کنیم که این نشان می دهد سیاست درستی بر این حوزه حاکم نیست.

گنجیان با بیان اینکه استخراج و فراوری منگنز پیچیده از سنگ آهن بوده که متاسفانه فناوری های مناسب چه در اکتشاف و چه در استخراج و به خصوص در فرآوری کمتر در اختیار تولیدکنندگان قرار دارد، اظهار کرد: حتی بعضا شاهد هستیم که میزان ذخایر معادن و ارزش گذاری منگنز تولید شده توسط افراد غیرکارشناس و فقط به صورت چشمی تعیین می شود، چرا که آزمایشگاهی با دقت بالا و سرعت بالا در پاسخ گویی کمتر در اختیار معدن داران قرار دارد. ضمن اینکه برداشت از برخی معادن به صورت غیراصولی و بدون مطالعات کارشناسانه انجام می شود که این فرایند ضرر زیادی را به معدن و هم در بخش فراوری وارد کرده به طوری که حتی گاه شاهد بوده ایم که معادنی را از صرفه اقتصادی خارج کرده اند.

این کارشناس حوزه زمین شناسی و اکتشاف در ادامه با اشاره به اینکه یکی از مشکلات اساسی حوزه معدن عدم ارائه اطلاعات اکتشافی و زمین شناسی موثر و کاربری به معدنکاران است، گفت: برای شفاف سازی اطلاعات وجود سایتهایی مانند ngdir بسیار می توانست کمک کند که متاسفانه دسترسی به آن به سختی مقدور شده است. باید اذعان کرد که نبود اطلاعات موثق باعث شده تا سرمایه گذاران حوزه معدن در برخی موارد متحمل ضررهای هنگفت شوند و سودجویان نیز از این ماجرا بسیار سوءاستفاده کرده اند.

وی تاکید کرد: باید توجه داشت خسارت دیدن یک سرمایه گذار به ویژه سرمایه گذار خارجی باعث می شود تا سایر سرمایه گذاران نیز با احتیاط بیشتری وارد بازار ایران شوند و اعتماد خود را به ورود به بازار ایران از دست بدهند.

نباید از این مطلب غافل شویم که هرچند وجود تورم بالا و افزایش ارزش ارزهای خارجی ناشی از صادرات مواد معدنی اثر ضرر و زیان بازار سرمایه را در معدن کمرنگ کرده و سودهای غیرمعقول را بوجود آورده است که به صورت مسکن موقت بوده و باید به دنبال ارزشهای افزوده معقول و روشهای پیشرفته که هم اکنون در جهان متداول است باشیم.


کد مطلب: 1063

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/1063/آینده-روشن-منگنز-ایران-بازار-داخلی-اسیر-دلال-بازی

ماین نیوز
  http://www.minews.ir